Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 tip pindah rumah dengan lebih mudah

test

Berpindah rumah adalah suatu perkara yang sangat menyusahkan. Tetapi sebenarnya, ada cara mudah yang boleh membantu anda!

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 9 clever tips to make moving house a lot easier oleh Ariff Yusof.

Selain daripada rasa seronok nak berpindah ke rumah baharu, anda juga perlu fikirkan betapa penat dan lecehnya untuk memindah, mengemas dan menyusun semula barangan anda nanti. Selain sibuk di tempat kerja, sibuk dengan majlis itu dan ini, silap-silap boleh memakan masa berminggu-minggu hanya untuk mengemas semula rumah baharu anda.

Walaupun anda telah berjaya memindahkan kotak-kotak barangan ke rumah anda, menyusunnya semula bukanlah perkara mudah. Dalam kes-kes tertentu, boleh memakan masa hingga berbulan-bulan. Akhirnya, anda akan kepenatan melihat kotak-kotak berkenaan.

Saya juga sama seperti anda. Dalam erti kata lain, malas. Biasalah, perangai seperti ini wujud kerana berpindah rumah bukanlah perkara yang senang. Saya tak malu pun untuk mengakuinya. Bagaimanapun, ia menjadikan saya lebih kreatif untuk mengatasi masalah ini (walaupun teman wanita saya tidak bersetuju).

Anda boleh bayangkan bagaimana orang seperti saya berpindah rumah. Dalam siri ‘Lazy Man’s Guide to Everything’, saya akan membantu anda yang bergelut dengan masalah ketika berpindah rumah, serta cara untuk menjadikan ia lebih mudah dengan pelbagai tip hebat dan mudah.

Anda bernasib baik kerana ini mungkin banyak membantu. Tip berikut boleh digunakan ketika mengemas barangan untuk berpindah dan juga di rumah baru anda dengan lebih mudah.

1. Mulakan dengan ‘Decluttering’ atau pengasingan

© 123rf

Ini adalah masa yang sesuai untuk membersihkan rumah anda daripada barang-barang lama yang telah bertahun-tahun terkumpul. Kemaskannya dan asingkan dalam tiga langkah mudah: Buang, simpan, derma!

Secara asasnya, barangan yang tidak digunakan selama tempah tiga tahun eloklah didermakan atau dibuang sahaja.

2. Dapatkan kotak yang tidak perlu dibeli

© 123rf

Anda pasti tak mahu belanjakan wang anda untuk kotak-kotak yang mungkin digunakan hanya sekali, membazir saja kan? Apa kata singgah di kedai-kedai runcit dan minta kotak-kotak terpakai mengikut saiz yang diperlukan.

3. Bersihkan peti sejuk mengikut jadual

© 123rf

Mulakan proses ini dengan menghabiskan makanan yang disimpan di dalam botol seperti buah zaitun jeruk, mayonis dan susu yang tarikh luputnya akan tiba dalam masa sebulan.

Makanan dalam botol yang lain seperti jem dan mentega kacang boleh bertahan lebih daripada sehari di luar peti sejuk, jadi anda boleh kemaskan ia sehari sebelum berpindah.

Jangan penuhkan peti sejuk anda dengan bahan makanan yang perlu diletak di tempat sejuk beku dalam masa 2 minggu sebelum anda berpindah. Pastikan bahagian tersebut kosong, telah dinyah beku, dan bersih.

4. Pastikan tiada baju tergantung

© 123rf

Ini adalah tip yang paling senang setakat ini. Untuk pakaian yang bergantung, lipatkan sekali dengan penyangkut baju dan masukkan ke dalam kotak pakaian anda semasa berpindah.

Bila tiba di rumah baharu nanti, hanya perlu buka lipatan tersebut dan gantung semula. Mudah!

5. Guna material lembut untuk menyerap hentakan

Mungkin pada mulanya bunyi macam pelik, tapi ia berkesan bagi barangan kaca atau yang mudah pecah. Ia juga menjimatkan ruang ketika hendak berpindah nanti.

Barangan seperti tuala tangan, tuala mandi, stoking dan sarung bantal boleh digunakan sebagai pembalut barangan mudah pecah. Letakkan di celah pinggan mangkuk untuk mengelakkan ia terhentak.

6. Simpan semua skru dalam bekas ‘ziplock’

Paling menyakitkan hati ketika memasang semula perabot-perabot setelah berpindah adalah skru yang hilang. Ketika berpindah, pasti banyak perabot yang perlu dibuka. Setelah perabot ke-16, anda mungkin terhilang skru tanpa sengaja.

Nak mudah, simpankan ia di dalam bekas ‘ziplock’ dan labelkan. Ataupun, lekatkan beg ziplock tadi ke bahagian perabot supaya mudah untuk dikenal pasti bila dipasang semula nanti.

7. Asingkan produk cecair

Ketika hendak berpindah, asingkan apa-apa produk cecair kerana ia mungkin tumpah dan meyebabkan barang-barang lain basah.

Cara paling mudah ialah asingkan produk-produk jenis ini di dalam beg plastik ataupun kotak yang berbeza. Nak lebih selamat, balut sekali lagi dengan plastik kedua supaya ia tidak mudah bocor.

8. Tebuk lubang di bahagian tepi kotak supaya mudah diangkat

Tip ini pasti akan mengubah hidup anda selama-lamanya!

Jika ada dah terbiasa atau sering pindah rumah, anda pasti faham tentang selok belok dan susahnya nak mengangkat kotak yang berat dan berisi penuh.

Lain kali ketika anda ingin berpindah rumah, tebuk lubang berbentuk tiga segi (terbaik) pada bahagian tepi kotak supaya ia mudah diangkat. Pastikan lubang tersebut di tengah-tengah kotak, supaya ia tidak mudah koyak.

9. Bungkus barang untuk kegunaan hari pertama

© Getty

Apa maksud kotak untuk kegunaan hari pertama? Ia mengandungi keperluan yang anda perlu gunakan untuk hari pertama di rumah baharu anda.

Anda tak perlulah membuka semua kotak-kotak anda semata-mata nak mencari berus gigi ataupun baju persalinan yang bersih.

Tidak kisahlah sama ada makanan, barangan asas untuk kebersihan, baju dan sebagainya supaya dapat memudahkan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain