Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Ini tip rumah sentiasa kemas dan ibu tidak stress walaupun ada anak kecil

test

Rumah yang sentiasa kemas dan bersih secara tidak langsung akan membuat hati dan minda kita pun akan rasa tenang. Betul kan? Tapi nak pastikan rumah sentiasa dalam keadaan kemas dengan kehadiran anak kecil mungkin agak mustahil.

© ferly / 123rf.com

Tak apa! Jangan risau dan jangan jadikan itu sebagai alasan rumah anda bersepah dan kotor. Lebih-lebih lagi dalam keadaan yang sedang kita hadapi sekarang. Jadi, anda perlu tingkatkan tahap kebersihan dengan berusaha untuk menjaga dan menyahjangkit rumah. Menjaga rumah adalah tanggungjawab bersama. Jangan diletakkan tugas ini di atas bahu seorang saja, apa lagi bagi pasangan yang ada anak kecil.

Teruskan membaca artikel ini untuk mengetahui beberapa tip untuk mengemas rumah bersama anak kecil.

1. Mengemas sebagai tabiat

young housewife using vacuum cleaner
© primagefactory | 123rf

Bila anda dah tetapkan mengemas sebagai rutin harian anda, ia tidak akan mendatangkan masalah langsung! Anda akan berasa tenang dan selesa untuk mengemas walaupun anda masih ada kerja pejabat yang perlu disiapkan. Ajak dan asuh anak kecil anda untuk sama-sama membantu mengemas barang dan mainan yang dah digunakan.

Sediakan satu kotak atau bekas sebagai tempat khas untuk menyimpan barang mainan anak anda. Mulakan dengan mengemas ruang yang lebih kecil dan tempat yang selalu anak anda pergi seperti ruang tamu dan ruang bermain mereka.

2. Buat jadual dan senarai semak

downsizing
©123rf

Rutin mengemas akan lebih teratur dengan adanya jadual. Tuliskan dalam jadual apa yang perlu dikemas pada hari ini dan tetapkan masanya. Selain itu, sediakan juga senarai semak agar lebih mudah untuk anda ketahui tugas yang perlu dilakukan segera. Tulis nama pada setiap tugas dalam jadual itu kerana ini akan memudahkan dan mempercepatkan kerja penjagaan rumah. Jangan biarkan semua dilakukan oleh anda seorang kerana anda bukanlah robot untuk lakukan semuanya seorang diri, melainkan memang anda tinggal seorang diri. Betul?

3. Bahagikan masa

©goodluz / 123rf.com

Selepas Perintah Kawalan Pergerakan dikeluarkan, kebanyakan pekerja dibenarkan bekerja dari rumah. Ini bermaksud masa anda mungkin berbeza daripada sebelum ini. Anda perlu bijak membahagikan masa untuk bekerja, menjaga anak dan mengemas. Kalau sebelum ini rutin anda adalah bersiap untuk pergi kerja dan hantar anak ke taska, mungkin pada masa ini anda perlu bangun lebih awal daripada anak anda untuk mengemas rumah dan menyiapkan sarapan. Mulakan kerja selepas sarapan dan sebelum anak anda bangun tidur.

Anda juga boleh meletakkan anak anda di dalam tempat bermain berpagar berhadapan dengan anda sewaktu menyiapkan kerja pejabat. Ini boleh mengurangkan barang bersepah dan keselamatan anak anda juga terjamin.

4. Gunakan baby monitor

©Woraphon Nusen / 123rf.com

Anak kecil sudah tentu agak lasak dan tidak dijangka. Satu masa dia akan berada di depan mata anda, tetapi dalam sekelip mata sudah ke depan meja TV. Oh tidak! Itu sangat merbahaya. Salah satu cara untuk memastikan anak anda dalam keadaan selamat adalah dengan menggunakan baby monitor berkamera. Letakkan baby monitor itu berhadapan dengan mereka, tapi pastikan juga anak anda berada di dalam tempat bermain berpagar atau katil bayi mereka dan pastikan keadaan sekeliling juga selamat. Lakukan kerja mengemas dengan secepat mungkin sambil memerhatikan pergerakan mereka.

5. Masa tidur anak

Anda boleh pilih untuk turut tidur atau mengemas rumah sewaktu anak anda tidur. Tidak salah jika anda pilih untuk tidur sekali, kerana anda juga perlu berehat daripada kerja pejabat dan kerja rumah! Jika anda memilih untuk mengemas, ini adalah masa yang sesuai untuk menyapu dan mop rumah. Anda juga boleh mengelap dan menyahjangkit perabot untuk membasmi kuman yang ada di udara atau pada perabot itu sendiri.

6. Lakukan bersama anak

©belchonock / 123rf.com

Aktiviti mengemas bukanlah sesuatu yang membosankan dan memenatkan jika anda tahu cara yang betul untuk menjadikannya seronok. Ajak anak anda sama-sama mengemas. Mulakan dengan menyimpan semula permainan mereka. Sambil mengemas, selitkan nyanyian kanak-kanak supaya mereka tidak merasa bosan. Jangan mengarah mereka untuk melakukannya seorang diri, sebaliknya tunjukkan cara dan contoh yang baik supaya boleh diikut oleh anak. Ini boleh diajar kepada anak seawal usia dua tahun. Selain itu, melalui kaedah ini mereka akan memupuk sikap rajin dan berdisiplin. Bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

BACA: 16 kedai runcit atas talian dengan servis penghantaran

7. Sediakan tempat khas

Rumah anda pasti ada beberapa barang yang membahayakan anak kecil tapi penting untuk anda seperti barang pertukangan, gerudi dan lain-lain. Jangan biarkan barang-barang ini diletakkan di merata-rata tempat. Sediakan satu bekas khas atau simpan di dalam stor. Pastikan anak kecil tidak boleh mencapai barang tersebut.

Bonus:

Sebagai ibu bapa, anda sudah tentu risau melihat keadaan yang sedang melanda negara sekarang. Kesihatan anak dan keluarga adalah sangat penting dan berharga. Untuk keselamatan semua, patuhi langkah menjaga kebersihan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO):

  1. Basuh tangan dengan kerap menggunakan sabun atau pensanitasi tangan.
  2. Kekalkan penjarakan sosial sebanyak 1 meter.
  3. Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut.
  4. Tutup mulut anda dengan tisu atau bengkokkan siku untuk menutup mulut dan hidung apabila batuk atau bersin.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain