Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip untuk mendapatkan Feng Shui yang baik bagi pintu masuk utama rumah anda

test

Pintu depan rumah anda adalah kunci utama untuk Feng Shui yang baik. Mari ketahui bagaimana caranya untuk menjadikan pintu depan mendapat elemen positif dengan tip-tip ini.

front door of the house
© ismagilov | 123rf

Pintu depan adalah ciri utama yang penting, kerana secara asasnya ia merupakan Qi utama bagi sesebuah rumah. Semasa menilai ciri ini, ia bukan bergantung kepada hartanahnya sahaja, tetapi persekitaran luaran juga amat penting.

Melihat ke luar dari pintu utama

Berdiri di pintu utama dan lihat ke luar. Dengan menggunakan imaginasi anda, lukis sepasang garis yang selari dengan dua sisi pintu. Kawasan yang berada dalam garis selari itulah yang perlu anda lihat untuk ciri positif atau negatif rumah tersebut. Elemen positif atau negatif yang berada dalam lingkungan 1km dari rumah juga boleh memberi kesan kepada kebolehhidupan rumah.

Apa yang anda perlu perhatikan:

Salah satu ciri negatif yang sangat penting untuk anda berjaga-jaga ialah objek tinggi seperti tiang lampu, tiang-tiang atau pokok-pokok. Ini boleh menyebabkan Piercing Heart Sha dan akan memberi kesan kepada kesihatan dan kerjaya penghuni rumah.

Apa yang perlu dielakkan: 

Anda juga disarankan untuk tidak membiarkan pintu utama dibayangi dedaunan lebat – ia boleh menyebabkan rumah sentiasa berada dalam bayang-bayang. Ini menyebabkan Yin Sha dan akan memberi kesan kepada kesihatan mental penghuni rumah.

Akhir sekali, jika ada longkang yang berada selari dengan pintu utama rumah anda, terdapat ciri negatif yang menghalang Qi daripada masuk ke rumah anda.

Elakkan menghadap simpang tiga atau lorong

Jika pintu utama anda menghadap simpang tiga atau lorong, ini akan membawa masuk Qi negatif, bukannya Qi sentimental, ke rumah anda. Anda juga tidak mahu pintu rumah anda menghadap ke ruang sempit antara dua rumah, kebiasaannya wujud akibat pembinaan rumah yang rapat. Ini merupakan Tian Zhan Sha versi kecil (Crack in the Sky Sha).

Melihat ke dalam dari pintu utama

front door
123rf

Jangan letakkan pintu utama pada kedudukan selari dengan pintu dapur atau pintu belakang. Jika dua pintu itu berada pada kedudukan selari, ini akan menyebabkan tenaga positif keluar dengan mudah dan pantas. Untuk mengelakkan perkara ini daripada terjadi, anda perlu memasang pemetakan untuk “menghalang” laluannya agar ia dapat kekal dan tersebar di dalam rumah.

Pastikan ia tidak terhalang

Seperti yang dikatakan, Qi baik akan memasuki rumah melalui pintu utama, jadi dengan memastikan bahagian luar dan dalam tidak terhalang, ini akan membenarkan tenaga positif mengalir dengan lancar ke dalam ruang rumah anda!

Pastikan laluan tidak berselerak

© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Setelah Qi baik berada di dalam rumah, pengedaran akan berada di kawasan utama dahulu sebelum mengalir ke bilik lain. Pastikan laluan dari pintu utama anda tidak berselerak dan pastikan ianya sentiasa cerah! Ini bukan sahaja bagus untuk Feng Shui, malah juga akan membuat rumah anda ceria dan terang, dan bukannya gelap dan suram!

Ciri air sebagai tambahan

Jika anda mempunyai anjung depan dan ruang yang sesuai, anda boleh memasang ciri air mengalir di luar pintu utama. Ini membantu menarik lebih banyak Qi. Walaubagaimanapun, kami mencadangkan anda untuk berunding dengan perunding Feng Shui sebelum pemasangan kerana peletakan, masa dan tarikh bergantung kepada BaZi para penghuni dan boleh memberi kesan kepada pengumpulan Qi.

Pintu utama merupakan ciri penting untuk sesebuah rumah. Pastikan semasa anda sedang mencari rumah, sila lihat ke mana pintu utama anda menghadap! Anda tidak mahu ciri negatif di luar atau di dalam pintu utama. Hal ini sangat tidak diingini dan tentu sekali akan memberi kesan kepada Feng Shui rumah anda.

Untuk maklumat lanjut tentang Feng Shui dan Metafizik Cina, hubungi saya di Telegram hari ini @www.joeyyap.com/telegram

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain