Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Terrarium: Cara penjagaan supaya tahan lebih lama dan mitos di sebaliknya

test

Siapa yang tidak tertarik dengan terrarium? Konsep tanaman yang cantik dan unik ini pasti mencuri tumpuan sesiapa yang melihatnya. Bagi anda yang berminat dan pertama kali ingin mempunyai terrarium ini, di sini ada perkongsian mitos di sebalik konsep tanaman ini, dan tips untuk menjadikan ia tahan lebih lama.

terrarium-plants-at-home
© dmitriyshipilov | 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita menarik!

Kami pasti ramai yang dah tahu apa itu terrarium. Namun, bagi anda yang pertama kali ingin memiliknya, anda patut tahu bahawa terrarium ini terdapat beberapa jenis antaranya yang tertutup dan juga dengan konsep yang terbuka. Terrarium juga boleh dikatakan sebagai konsep taman mini yang ditanam di dalam satu ruangan kecil seperti botol kaca dan macam-macam lagi. Kebiasaannya, pokok yang terdapat di dalam terrarium ini mendapat sumber air melalui proses transpirasi dan kondensasi. Ya, anda ingat lagi perkataan-perkataan ini dalam matapelajaran sains di sekolah dahulu? Bersama kita dalam topik kali ini adalah Laura Said, pemilik perniagaan Olacacti yang mempunyai pengalaman dalam bidang penjagaan terrarium sejak 2016. Berikut merupakan perkongsiannya tentang mitos di sebalik tanaman terrarium ini dan cara penjagaannya.

© Laura Said

Apakah jenis pokok yang boleh ditanam di dalam terrarium?

Pertama sekali, terdapat beberapa spesies dan jenis pokok yang sesuai ditanam di dalam terrarium tertutup. Antaranya seperti pokok Polka Dot, tumbuhan pakis dan lumut, Peperomia, Chlorophytum comosum (Spider Plant), Nerve Plant, English Ivy, Venus Flytraps, Orkid, Pilea dan banyak lagi. Untuk konsep terrarium terbuka pula, antara tumbuhan yang menjadi pilihan seperti tanaman sukulen, Fittonias, Kaktus, Begonia dan macam-macam lagi.

BACAAN POPULAR:
🌵 6 jenis pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah. 
👍 Tip untuk menyusun tanaman hiasan, menurut pakar tumbuhan.

Apakah keperluan asas untuk terrarium? 

Terrarium ini tidaklah sesukar yang anda dengar. Anda hanya perlukan batu kecil, arang aktif, tanah dan sedikit tumbuhan lumut. Selain itu, keperluan asas lain seperti tempat yang mempunyai cahaya yang cukup dan untuk Terrarium tertutup, pastikan ia sentiasa lembap. Bagi konsep Terrarium terbuka ini, antara tip yang berguna adalah sembur air yang anda rasa cukup untuk tahan selama 3 hari dan pastikan tanah betul-betul kering sebelum anda sembur semula untuk proses yang berikutnya.

© Laura Said

Ada air dan kabus berkumpul pada terrarium, apa perlu anda buat?

Air dan kabus yang berkumpul ini terhasil daripada kelembapan tanah dan tumbuhan anda yang berevaporasi sekaligus menghasilkan kabus dan titisan air. Jangan risau, kerana air ini akan menitis kembali kepada pokok anda sekaligus memberikan sumber air yang tidak putus dan menjadikan pokok lebih tahan lama. Dalam sekali seminggu, pastikan anda sembur dengan air dan cuci cermin di bahagian dalam untuk bersihkan wap yang terkumpul tadi. Hati-hati dengan wap yang melekat di cermin terrarium anda. Wap ini adalah perkara biasa untuk terrarium baru, namun ia juga boleh terjadi sekiranya anda terlebih siram. Tetapi, jangan risau juga, anda hanya perlu buka penutup terrarium dan biarkan udara luar mengurangkan wap di dalam.

Kenapa perlu cuci cermin terrarium?

Pertama, supaya lebih bersih dan cantik untuk dilihat. Dan yang kedua, supaya cahaya mudah menembusi cermin dan kena pada tumbuhan di dalam. Untuk membersihkannya, gunakan kertas yang dilembapkan dengan air atau kain mikrofiber (lint free). Paling penting, jangan gunakan sebagai produk pencuci yang di bahagian dalam kerana kimia yang digunakan mungkin memberi reaksi kepada pokok anda.

Berapa kerap terrarium perlu disiram?

Untuk terrarium tertutup, seminggu sekali atau bila ia hampir kering. Pastikan air yang disiram betul-betul rata ke setiap kawasan tanah. Bagaimana nak pastikan ia rata, sengetkan bekas terrarium anda dan lihat sekiranya air betul-betul meliputi ke setiap kawasan. Sekiranya terrarium anda bersaiz besar, lebih baik anda siram secara individu dengan picagari, penyedut minuman atau sudu kecil.

Untuk terrarium jenis terbuka pula, ia bergantung kepada jenis tumbuhan yang anda tanam. Seperti pokok sukulen atau kaktus, sekali seminggu sudah mencukupi. Ingin dinasihatkan sekali lagi, siram air tidak semestinya bermaksud anda tuang air dari bekas atau paip. Gunakan ‘spray’ untuk elak air yang berlebihan. Sekiranya anda menanam tumbuhan jenis Fittonias yang gemarkan keadaan lembap, pastikan tanahnya lembap setiap hari. Jangan rendam atau biarkan air bertakung kerana ini akan merosakkan akar pula.

© Laura Said

Tumbuhan terrarium selalunya tidak tahan suhu panas, perlukah letak di dalam bilik yang mempunyai pendingin hawa?

Untuk terrarium dengan konsep tertutup, ia boleh hidup dengan bilik yang mempunyai pendingin hawa atau kawasan yang mempunyai suhu bilik sudah mencukupi. Daripada pengalaman Laura, sekiranya anda letak terrarium di kawasan yang lebih sejuk, lumut dan pakis lebih mudah tumbuh berbanding di kawasan lain. Manakala, untuk konsep terbuka pula, elakkan letak di kawasan yang mempunyai cahaya terus dan biarkan suhu bilik menentukan kesesuaiannya. Lakukan penyesuaian bergantung pada tanaman yang anda pilih.

Alamak, ada serangga dalam terrarium, apa yang perlu dibuat?

Persekitaran yang lembap akan menarik perhatian serangga. Jangan panik jika ia hanya serangga kecil. Terdapat serangga yang memberi kebaikan untuk ekologi terrarium anda. Sebagai contoh, Collembola (Springtails) adalah jenis yang biasa dilihat kerana mereka memakan lumut, selain daripada Pillbugs dan cacing Milipedes juga antara yang biasa didengari. Anda boleh lihat kehadiran serangga melalui kesan laluan yang ditinggalkan pada permukaan cermin yang berwap. Namun, apa yang perlu anda beri perhatian adalah sekiranya ada serangga yang tinggal di tumbuhan anda. Labah-labah, rama-rama dan kumbang juga antara jenis serangga yang biasa dilihat. Namun, mereka tidak akan berada lama kerana kekurangan makanan. Perhatikan sekiranya terdapat serangga yang menyedut nutrien daripada tumbuhan. Gunakan racun serangga yang tidak bertoksik dan buang mana-mana tumbuhan yang mempunyai tanda-tanda serangan.

Untuk terrarium terbuka pula, pastikan anda beri perhatian kepada Gnat (spesis nyamuk), kutu, pepijat, dan setiap jenis parasit yang anda ketahui. Nampak tanda serangan pada daun, terus potong supaya ia tidak merebak.

Apakah pencahayaan yang sesuai untuk terrarium?

Cahaya matahari (secara terus atau tidak) dan cahaya daripada lampu artifisial juga boleh digunakan. Jika anda gunakan cahaya artifisial, Laura cadangkan anda guna lampu kalimantang atau mentol LED. Elakkan daripada menggunakan mentol pijar (kami tahu ia nampak lebih cantik). Sekiranya anda letakkan terrarium anda di kawasan yang mempunyai pencahayaan terus, bukakan penutupnya supaya ia tidak menjadi panas.

masterclass-woman-teaching-terrarium-planting
© milkos dmitriyshipilov | 123RF

Berapa lamakah terrarium mampu bertahan?

Bergantung kepada cara penjagaan anda, tumbuhan terrarium mampu hidup hingga bertahun-tahun, malah lebih lama daripada itu. Nasihat daripada Laura, sekiranya anda mempunyai terrarium jenis terbuka, sentiasa amalkan ‘repotting’ (potong bahagian akar) kerana ia berpotensi untuk membesar di luar kawasan terrarium anda.

Adakah terrarium hanyalah sekadar hobi?

Tidak. Terrarium juga adalah sejenis terapi diri yang baik untuk anda.

Sekiranya anda berminat dengan tumbuhan terrarium, atau ingin memiliki terrarium sendiri, bolehlah lawati Instagram Laura iaitu Ola-Cacti atau Facebook OlaCacti

Anda ada cerita menarik atau tip-tip berguna untuk dikongsi bersama? Jom ceritakan kepada kami di iProperty.com.my.

BACA LAGI PERKONGSIAN LAIN YANG MENARIK:

💰 6 tip kewangan untuk kaki shopping online untuk pembelian lebih jimat dan berbaloi.
🏡 5 wanita ini kongsikan barang rumah yang wajib beli di Eco Shop. |
🏃‍♀️ Duduk di KL: Pengalaman rakyat yang berpindah ke ibu negara Malaysia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain