Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 tempat makan menarik di Ulu Kelang

test

Hulu Klang atau Ulu Kelang merupakan kawasan yang terkenal sebagai kawasan pilihan bagi penduduk yang menginginkan suasana luar bandar tetapi masih lagi berdekatan dengan pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Selain itu, kawasan ini juga menawarkan pelbagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan dan sangat sesuai dilakukan bersama keluarga anda!

Dalam kupasan artikel kali ini pula, kami akan kongsikan 5 tempat makan menarik yang anda boleh kunjungi setelah melakukan aktiviti menarik bersama keluarga atau pasangan untuk berehat selepas pelbagai akitviti yang dilakukan.

1. BBQ Lamb KL Kemensah

©️ Bbq Lamb Kl Kemensah

Sekali pandang sahaja, anda pasti akan tertarik dengan keunikan yang ditawarkan oleh restoran ini iaitu ‘river dining’ di mana anda akan menjamu selera di dalam sungai yang mengalir! Konsep ini diperkenalkan agar pelanggan dapat menikmati makanan dengan konsep berkelah cara baru dikelilingi dengan alam semula jadi yang menenangkan.

Konsep menu makanan yang ditawarkan pula adalah hidangan berasaskan makanan BBQ dengan pelbagai variasi pilihan menu. Anda pasti tidak akan mempunyai masalah untuk memilih hidangan yang ditawarkan sesuai dengan selera anda. Tambahan pula, restoran ini terletak berhampiran dengan Zoo Negara, dan selesai berkunjung, anda bolehlah singgah ke restoran yang menarik ini pula!

Hidangan yang patut anda cuba jika berkunjung di sini adalah meat mix set. Hidangan ini menggabungkan daging kambing panggang, daging ayam panggang, daging batang pinang (lembu) dan daging itik salai dalam satu hidangan. Anda pasti tidak akan kecewa dengan variasi yang ditawarkan!

©️ Bbq Lamb Kl Kemensah

2. Me’nate Steak Hub

Sebut sahaja nama restoran ini, pastinya sudah tidak asing lagi di kalangan penggemar makanan. Seperti nama restoran ini, konsep makanannya adalah berasaskan hidangan stik dengan kualiti dan rasa yang premium. Sedikit fakta menarik di sini, pemilik restoran ini pernah berkhidmat untuk Ratu Elizabeth di Istana Buckingham, London.

Konsep restoran dengan hidangan daging yang tebaik ini dibuka berdasarkan inspirasi pemiliknya untuk menghasilkan hidangan stik yang tidak berunsurkan alkohol. Apa yang unik mengenai restoran ini adalah anda boleh memilih bahagian daging yang diingini mengikut citarasa dan juga bajet anda sendiri. Malah, tiada caj memasak yang akan dikenakan kepada anda!

Antara hidangan yang dihidangkan adalah stik daging Wagyu, Angus, Beef Ribs dan Lamb Ribs. Selain itu, restoran ini turut menghidangkan rangkaian menu makanan barat lain seperti pasta, burger dan pizza bagi mewujudkan variasi menu untuk pelanggan mereka.

Alamat: 16, Jalan Kerja Air Lama Satu, Taman Shuet Liang, 68000 Ampang Jaya, Malaysia.

Waktu Operasi: 11 pagi hingga 11 malam setiap hari ( kecuali hari Jumaat dari 3.00 petang hingga 11.00 malam)

3. Restoran Pegaga

©️ Pegaga Restoran Ukay Boulevard

Bagi penggemar masakan Melayu asli tetapi inginkan sedikit kelainan dari suasana restoran,  Restoran Pegaga adalah pilihan untuk anda. Walaupun hidangan yang disediakan adalah bertemakan Melayu asli namun dekorasi bagi restoran ini adalah berkonsepkan barat iaitu konsep “open kitchen” dan “open bar”. Apa yang lebih menarik, pelanggan juga boleh memesan makanan yang tidak terdapat dalam open menu restoran ini!

Konsep “open kitchen” ini dipilih bagi masakan Melayu asli supaya pelanggan dapat melihat sendiri cara penyediaan makanan ini disediakan. Perkara ini dilakukan bagi menaikkan taraf masakan Melayu dengan rasa dan dekorasi yang setanding dengan hotel.

Antara hidangan yang yang menjadi pilihan utama pelanggan yang berkunjung ke sini adalah gulai kalut, daging salai masak lemak cili api, bawal mas merecik, dan semestinya Jus Pegaga sesuai dengan nama restoran ini!

©️ Pegaga Restoran Ukay Boulevard

Alamat: Restoran Pegaga, Ukay Boulevard,MRR2, Hulu Kelang, 68000 Ampang, Selangor.

4. The Garage Kuala Lumpur

Jika anda inginkan suasana makan dengan persekitaran yang berbeza, restoran ini pastinya akan menarik minat dan perhatian anda. Konsep ruangan yang disediakan sangat unik dengan rekaan bangunan berkonsepkan seperti garaj.

Konsep hidangan utama di restoran ini adalah makanan yang berkonsepkan menu makanan barat. Namun, anda juga boleh melihat pilihan menu makanan Asia dan juga pilihan menu yang mesra kanak-kanak.

Antara hidangan utama yang disediakan adalah Grilled Lamb Racks, Rib Eye With Garlic Butter, Gaffe Beef Wraps dan Gaffe Cheezy Meatballs.

5. FattyCrabs

©️ FattyCrabs

Penggemar makanan laut, ini restoran yang pasti menjadi pilihan anda! Bagi restoran ini, konsep yang disediakan adalah berasaskan hidangan makanan laut. Apa yang istimewa, restoran ini sangat mementingkan makanan laut yang segar dan menjadikan konsep fresh, fast, friendly (3F) sebagai tarikan utama ke restoran mereka.

Hidangan makanan laut dimasak dengan pelbagai variasi resipi. Salah satu keunikan restoran ini adalah jenis ketam yang digunakan iaitu Ketam Nipah Indonesia. Selain itu, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran ke rumah yang ditawarkan di laman web mereka!

Hidangan istimewa mereka adalah Claypot Portuguese Crab yang mana merupakan gabungan unik dua budaya masakan Melayu dan Portugis dahulu kala untuk memberikan hidangan ini satu rasa yang unik dan patut dicuba!

Alamat: Lot 1243 Kampung Berembang, Jalan Ulu Kelang, Ampang Jaya, Kuala Lumpur, Malaysia, 55000

Waktu operasi: 4.00 petang hingga 11.00 malam

Jangan lupa untuk berkunjung ke restoran-restoran ini jika anda berpeluang ke Ulu Kelang. Selain mencipta pelbagai memori dengan pelbagai aktiviti menarik bersama keluarga atau pasangan, makanan yang enak pasti akan menambahkan lagi keseronokan anda untuk berkunjung lagi ke sini!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain