Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hapuskan bau rokok dengan cara mudah

test

Bagi mereka yang ada masalah bau rokok di rumah kami senaraikan cara dan bahan penyerap bau rokok yang boleh menghilangkan bau rokok di rumah anda.

panya168 / 123rf

Merokok membahayakan kesihatan, bukan sahaja untuk perokok, malah untuk orang di sekitar anda terutamanya kepada kanak-kanak. Tidak kira di mana pun tempat untuk merokok, tabiat ini turut meninggalkan kesan buruk pada rumah anda.

Bayangkan anda baru tiba dari rumah selepas penat di pejabat, dijamu pula dengan bau yang kurang menyenangkan di rumah. Memang boleh merosakkan mood.

Penyerap bau rokok

Terdapat beberapa alternatif untuk menghilangkan bau rokok di dalam rumah. Bahan-bahan ini biasanya boleh menyerap bauan sekaligus meneutralkan udara sekeliling.

1. Cuka

Tak perlu berbelanja banyak untuk membeli pewangi rumah. Apa kata gunakan barang sedia ada yang terdapat di rumah anda seperti….CUKA! Tahukah anda cuka boleh menyerap bau rokok? Pastikan cuka yang anda gunakan tidak mengandungi toksin.

Berikut adalah cara menggunakannya:

  1. Campurkan cuka dengan sedikit air dan didihkannya
  2. Untuk lebih berkesan, tambahkan hirisan lemon
  3. Tuangkan ke dalam beberapa bekas besar
  4. Letak di kawasan yang berbau terutamanya di belakang langsir, ruang tamu, berdekatan sofa dan bilik tidur.
  5. Biarkan wap cuka yang mendidih menyerap masuk ke dalam fabrik perabot dan setiap ruang rumah anda
  6. Lakukan dua kali seminggu.

Rumah anda pasti bebas bau asap rokok. Jika anda ada botol penyembur, masukkan rebusan cuka dan sembur sedikit pada fabrik yang berbau, kemudian basuh dan jemur di bawah cahaya matahari.

2. Serbuk teh atau serbuk kopi

Anda penggemar teh atau kopi? Berita baik untuk anda yang lebih sukakan cara mudah untuk menghilangkan bau asap rokok. Selepas membancuh kopi atau teh kegemaran anda setiap pagi, simpan serbuk yang telah digunakan dan keringkannya.

chuckhsu / 123rf

Masukkan serbuk ini ke dalam mangkuk kecil dan letakkan di beberapa penjuru rumah anda seperti ruang tamu dan bilik tidur. Serbuk ini berfungsi menyerap bau. Jika anda mempunyai tanaman yang menggunakan pasu kecil, campurkan sedikiti serbuk ini pada medium atau tanah pokok anda.

3. Soda bikarbonat

membersihkan-sinki-dapur-dengan-soda-bikarbonat
© Lily Oh | 123rf

Ya, bukan sahaja boleh dicampur dalam cucian anda, soda bikarbonat juga boleh menghilangkan bau dengan cara menaburkan ia di atas permukaan karpet atau tilam. Biarkan seharian sebelum memulakan proses vakum. Mudah saja bukan!

4. Pokok Hiasan

Pokok hiasan bukan sahaja untuk dekorasi dan mencantikkan ruang. Ia juga adalah salah satu cara untuk memberi pengudaraan dan penyegar udara semulajadi.

© Kristijan Aranjos | 123rf

Anda boleh cuba menambah pokok hiasan seperti pokok lidah jin atau lidah mertua. Selain menjadi terapi mata ia juga dapat menghilangkan tekanan.

BACA: Ini tip rumah sentiasa kemas dan ibu tidak stress walaupun ada anak kecil

5. Pewangi hilangkan bau rokok

Jika anda lebih sukakan bau wangi untuk rumah, anda boleh menggunakan lilin pewangi ataupun cecair pewangi yang sesuai untuk rumah dan bilik. Ia banyak dijual di atas talian seperti Shopee dan Lazada.

Cara menghilangkan bau rokok di baju atau fabrik

niratpix / 123rf

Asap rokok biasanya mudah meresap pada fabrik seperti baju dan langsir. Ini akan menyebabkan bau rokok melekat jika tidak dicuci. Jika anda menghadapi masalah seperti ini, mudah saja. Hanya campurkan soda bikarbonat, perahan lemon dan sabun pakaian pada cucian anda dan jemurkan di bawah cahaya matahari. Elak menggunakan mesin pengering kerana ia akan menyebabkan bau rokok melekat pada fabrik anda.

Cara menghilangkan bau rokok di dalam bilik

Semestinya bau rokok lebih mudah terkumpul di dalam ruangan yang tertutup seperti dalam bilik. Jika anda selalu merokok di dalam bilik tanpa pengudaraan yang baik ia secara tidak langsung akan menyebabkan asap rokok dan baunya melekat di setiap tempat yang terdapat di dalam bilik tersebut.

Untuk menghilangkan bau rokok, anda harus membuang sampah di dalam bekas abu rokok, seperti putung dan abu rokok. Cuci bekas tersebut dengan sabun sehingga bersih.

Seterusnya buka semua tingkap yang ada untuk pengudaraan yang baik dan cuci semua fabrik yang terdedah seperti cadar, sarung bantal, langsir dan juga tuala.

BACA: 6 cara menerangi apartment dengan cahaya semula jadi

Cara menghilangkan bau rokok dan kotoran yang melekat di mentol lampu

Mentol lampu adalah tempat yang kita sering terlepas pandang. Ya, mentol mampu menyerap lebihan nikotin yang dihasilkan bersama asap rokok. Haba panas daripada mentol juga menyebabkan kotoran daripada asap rokok melekat di permukaan mentol dan menghasilkan bau yang kurang menyenangkan.

©2017 Gabriela Tulian | gettyimages.com

Permukaan mentol yang telah diliputi kotoran dan asap nikotin ini akan kelihatan kusam dan berminyak. Caranya mudah sahaja, bersihkan mentol dengan kain yang lembap, dan lap dengan berhati-hati sehingga bersih. Jika masih panas biarkan sebentar sebelum lap.

BACA: 6 tips memilih jenis lampu untuk pencahayaan tepat di setiap ruang kediaman anda

Tempat yang selalu kita lupa

Penapis udara seperti penyaman udara dan penapis vakum. Jika sudah nama pun penapis, sudah semestinya ia menapis kotoran yang terdapat pada asap rokok. Apa yang kita selalu terlupa adalah untuk membersihkannya. Tambahan pula penapis penyaman udara kerap terdedah kepada udara lembap yang menjadikan bau rokok ini lebih kuat. Bagaimana nak membersihkannya?

  1. Jika penapis penyaman udara anda perlu ditukar baru, baik gantikan sahaja.
  2. Jika penapis boleh dipakai semula, gunakan campuran cuka dan air lemon. Renjiskan pada permukaan penapis udara. Keringkan di bawah cahaya matahari.
  3. Penapis vakum anda juga mudah memerangkap bau terutamanya bau asap rokok. Jika ia jenis beg kain, lebih baik tukarkan sahaja. Jika ia jenis penapis plastik, renjiskan dengan campuran cuka dan lemon dan lap lebihan kotoran nikotin yang melekat sehingga bersih.

Selamat mencuba!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain