Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

11 fungsi soda bikarbonat untuk dapur anda

test

Jangan pandang rendah pada soda bikarbonat, ini adalah jawapan terbaik untuk menguruskan dapur anda dengan lebih mudah.

baking soda in a wooden spoon and lemon
© Pazargic Liviu | 123rf

Artikel ini diterjemah dari 11 ways to use baking soda in the kitchen oleh Ariff Yusof.

Anda mungkin sekali pernah dengar kehebatan soda bikarbonat (jangan tersilap dengan tepung penaik pula!). Soda bikarbonat mempunyai pelbagai kegunaan, daripada mewangikan tilam, membersihkan kotoran, untuk kecantikan sehinggalah boleh dijadikan pengganti kepada sabun cucian baju anda. Umpamanya, tiada apa yang soda bikarbonat tidak mampu lakukan. Oh, ia juga mesra alam dan harganya…sangat berpatutan.

Hari ini, kami nak selami dengan lebih lanjut tentang kebaikan dan cara-cara lain untuk menggunakan soda bikarbonat, terutamanya di dapur. Baca dan ketahui bagaimana keajaiban soda bikarbonat ini berguna kepada anda!

1. Membersihkan sinki tahan karat

© Stefano Garau | 123rf

Sinki di dapur nampak kotor? Ini masanya untuk bersihkan dan jadikan ia berkilat semula dengan soda bikarbonat dan cuka. Pertama, basahkan sinki, kemudian taburkan soda bikarbonat pada bahagian permukaan sinki. Gunakan span atau berus gigi untuk menggosok. Kemudian, bilas dengan cuka untuk tujuan membersihkan dari kuman dan menghilangkan kesan air. Biarkan selama setengah jam sebelum bilas dengan air.

Read what this cancer survivor did to improve air quality at home

2. Dapur memasak yang berkilat

© Dinis Tolipov | 123rf

Masakan tertumpah di atas dapur ketika makan malam semalam? Jangan risau, soda bikarbonat ada jawapannya. Taburkan sedikit soda bikarbonat di atas dapur anda dan semburkan dengan sedikit cuka. Biarkan campuran tersebut selama 15 minit sebelum anda mula menggosok dengan span pembersih di kawasan tersebut. Dah siap, sekarang dapur anda kelihatan seperti baru semula!

3. Membersih ketuhar

© thamkc | 123rf

Ketuhar adalah antara perkakas yang kita sering gunakan di rumah. Oleh itu, ia mungkin adalah antara alatan yang paling kotor di rumah. Ada cara mudah untuk bersihkannnya, dan anda tahu jawapannya adalah soda bikarbonat dan rakan baiknya, cuka. Pertama, bersihkan kepingan-kepingan yang telah mengeras dan makanan-makanan hangit yang telah lama melekat. Campurkan tiga bahagian soda bikarbonat dan satu bahagian air. Kemudian, sapu pada bahagian ketuhar anda dan kemudian semburkan dengan cuka. Biarkan semalaman sebelum anda gosok dengan span pembersih. Akhir sekali, bilas dan cuci dengan kain lembap!

4. Bersihkan bekas plastik yang berminyak

Reusable plastic container in the larder
© Weerapat Wattanapichayakul | 123rf

Memang leceh nak basuh bekas plastik yang berminyak. Cucilah dengan banyak mana sabun sekalipun, ia tetap berminyak! Namun, kita bernasib baik dengan adanya soda bikarbonat yang boleh dibeli di mana-mana. Seperti cara anda bersihkan ketuhar, taburkan campuran soda bikarbonat dengan air semalaman. Jangan lupa tutup bekas plastik ada. Seterusya, bersihkan campuran soda bikarbonat tadi dengan span pembersih, pasti bekas plastik anda tidak berminyak lagi.

5. Nafas baru untuk perkakas tahan karat anda

Stainless steel kitchenware on table, on light background
© belchonock | 123rf

Sakit hati bila barangan tahan karat anda ada kesan hitam akibat terbakar? Kami pun. Masa untuk hilangkan kesan ini dengan penyelesaian terbaik dari dapur. Isikan air di dalam periuk dan rebus air tersebut. Setelah 20 minit, makanan-makanan hangit dan kotoran akan mula tertanggal daripada periuk. Gosok dengan lembut mengugnakan sudu kayu. Buang segala kotoran tadi dan lapiskan dengan soda bikarbonat. Gosok dengan kain lembap sehinggalah semua kotoran hilang. Kemudian, bilas dengan air bersih dan periuk anda kelihatan seperti baru dibeli.

6. Menghilangkan kesan minuman pada cawan

© rawpixel | 123rf

Kesan kopi tak hilang pada cawan? Jangan risau, soda bikarbonat mampu selesaikannya. Taburkan pada kawasan yang kotor, dan campurkan sedikiti air, dan gosokkannya. Kotoran akan hilang dalam masa beberapa minit. Akhir sekali, bilas dengan air bersih, siap!

7. Jadikan periuk tembaga seperti baru

Baking soda to soak and remove burnt-on food in pans
© thamkc | 123rf

Periuk tembaga senang dibersihkan. Namun, sekali sekala, anda perlu bersihkannya dengan lebih telilti. Pertama, taburkan soda bikarbonat dan letakkan sedikit air suam. Campurkan sehingga sebati. Gosok periuk dengan berus dawai lembut untuk membersihkan lebihan makanan yang hangus dan melekat. Bilas, keringkan, dan siap!

Nota: Jangan terlebih gosok, nanti rosak pulak permukaan perituk anda.

8. Selesaikan masalah sinki tersumbat

a stainless steel kitchen sink drain, detail
© maroti | 123rf

Elakkan sisa makan terkumpul pada paip sinki anda dengan air panas, soda bikarbonat, dan jus lemon. Pertama, tuangkan air panas untuk lembutkan kesan-kesan makanan, sampah yang telah lama melekat. Kemudian, tuangkan secawan soda bikarbonat sedikit demi sedikit supaya ia tidak tersumbat, dan akhir sekali tuangkan jus lemon dan biarkan ia campuran tadi berbuih. Tunggu setengah jam, campuran tadi akan menggelegak dan mebersihkan laluan yang tersekat. Bilas dengan air panas untuk pastikan paip yang tersumbat tadi bersih.

9. Jadikan dapur marmar anda berkilat seperti baru

© Denis Ismagilov | 123rf

Dapur marmar memang nampak cantik, tapi ia juga mudah kotor dan melekit. Cara terbaik untuk membersihkannya adalah dengan taburkan soda bikarbonat pada permukaan marmar dan gosok dengan perlahan dan lembut dengan kain yang lembap. Jangan gosok dengan kuat kerana ia mungkin boleh menyebabkan calar. Akhir sekali, bersihkan permukaan marmar tadi dengan air dan keringkan dengan tuala yang lembut.

Baca: Granit, marmar atau kuarza: Permukaan kaunter dapur yang mana satu?

10. Guna untuk bersihkan peti sejuk anda

Ya, peti sejuk anda juga perlu dibersihkan dengan teliti, dan anda perlukan soda bikarbonat untuk melakukannya. Tutup suis dan tanggalkan semua rak dalam peti sejuk sebelum anda mula. Kemudian, campurkan soda bikarbonat dan air suam. Sapu pada bahagian permukaan dalam peti sejuk anda sebelum bilas dengan kain yang lembap.

11. Jadikan set kutleri anda berkilat

top view of shiny vintage silver empty spoons on white background
© lightfieldstudios | 123rf

Jika set kutleri anda sekarang adalah daripada zaman ibu bapa anda, dan mungkin sekali ia sudah tidak berkilat. Namun, anda boleh gunakan soda bikarbonat untuk jadikan ia berkilat semula! Mulakan dengan cuci set kutleri anda dengan air suam dan sabun. Kemudian, rendamkan dalam air panas (dalam 1 liter), soda bikarbonat (¼ cawan), dan garam (dua sudu teh) serta satu gumpalan pelapik aluminium. Biarkan ia selama 15 saat (atau lebih, jika keadaannya sudah teruk). Ambil set kutleri tadi satu persatu dengan menggunakan penyepit, cuci dengan air suam dan bersihkannya dengan teliti.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain