Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Senarai semak item yang perlu disediakan di rumah sekiranya dijangkiti COVID-19

test

Pastikan anda menyimpan senarai ini agar tidak perlu bergegas keluar membeli barangan ini sekiranya ada isi rumah anda disahkan positif COVID-19.

Senarai semak item yang perlu disediakan di rumah sekiranya dijangkiti COVID-19
© pitinan | 123rf

Dengan jumlah kes tertinggi setakat ini dan kekangan kapasiti hospital, situasi COVID-19 di Malaysia pada waktu ini amat kritikal. Sama ada memang terdapat kes positif COVID di rumah atau anda hanya kuarantin diri untuk keselamatan orang lain, di bawah terdapat senarai lengkap barangan yang anda perlu. Daripada oksimeter nadi (pulse oximeter) untuk menyukat ketepuan oksigen dalam darah, hingga ke pelitup muka elektrostatik dan ubat tradisional Cina yang boleh disediakan di rumah, kami harap ianya berguna buat anda.

1. Kit ujian kendiri (self-test kit)

self-test-kit-covid-19-Kit-Ujian-Kendiri-di-rumah
© annebel146 | 123rf

Perkara pertama, anda harus pastikan sama ada anda positif Covid-19 atau tidak. Syukurlah sekarang anda ada pilihan lain jika tidak mahu pergi ke klinik untuk membuat ujian. Dengan kit ujian kendiri di rumah yang telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan, kini anda boleh menyimpan beberapa unit di rumah. Terdapat beberapa jenis kit ujian kendiri di luar sana, tetapi pastikan anda dapatkan alat yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan.
Beli di sini: Doctor on call

2. Termometer

covid-19-termometer
© marchsirawit | 123rf

Yang pertama adalah barang paling asas tetapi penting yang patut ada dalam setiap rumah, sama ada sebelum atau selepas COVID. Termometer adalah alat yang berguna untuk mengetahui suhu badan ahli keluarga anda dengan kadar segera. Sekiranya anda menggunakan termometer manual di rumah, mungkin inilah waktunya untuk membeli termometer jenis digital untuk mendapat suhu yang lebih tepat.

Beli di sini: Big Pharmacy

3. Oksimeter

covid-19-oksimeter
© aydo8 | 123rf

Oksimeter adalah alat yang mengukur tahap ketepuan oksigen seseorang. Peranti kecil ini biasanya disarungkan pada hujung jari untuk menyukat pengikatan oksigen pada sel darah merah anda dengan menggunakan pembiasan cahaya inframerah.

Alat ini bagus untuk digunakan pada seseorang yang mungkin mempunyai gejala kecil COVID-19. Tahap ketepuan oksigen adalah petunjuk yang baik untuk mengetahui jika gejala mereka semakin buruk atau tidak, dan jika memerlukan rawatan di hospital.

Beli di sini: Shopee

4. Lianhua Qingwen Jiaonang (ubat tradisional Cina)

covid-19-ubat-tradisional-Cina
© marilyna | 123rf

Walaupun ubat tradisional Cina ini tidak merawat COVID-19 atau mencegah pesakit daripada mendapat tahap jangkitan yang teruk, kapsul botani ini berguna dalam melegakan batuk dengan cepat bagi pesakit yang telah sembuh COVID.

Dalam ujian klinikal selama dua minggu oleh pakar pulmonologi China yang terkenal, Zhong Nanshan, 9 daripada 10 pesakit pulih daripada sekurang-kurangnya satu gejala utama seperti batuk, demam, dan keletihan pada hujung ujian. Tempoh median yang diambil untuk pulih daripada gejala adalah lebih pendek.

Kapsul botani Lianhua Qingwen Jiaonang diperbuat daripada Forsythia suspensa, Lonicera japonica (honeysuckle Jepun), Ephedra sinica, dan Isatis indigotica. Ingat, ini bukan ubat untuk COVID-19 – ini hanya ubat herba untuk menguatkan badan anda setelah pulih.

5. Pembersih permukaan or tisu pembersih nyahkuman

covid-19-tisu-pembersih-nyahkuman
© irinashatilova | 123rf

Kita kerap menerima penghantaran barang, jadi anda harus menyimpan pembersih permukaan untuk menyahkuman barangan sebaik sahaja anda menerimanya. Ia lebih penting sekiranya seseorang di rumah mempunyai COVID-19 atau dikuarantin. Lap semua barang yang keluar dari kawasan kuarantin agar anda atau orang lain di rumah tidak dijangkiti.

Beli di sini: Pembersih permukaan | Tisu pembersih nyahkuman

6. Pelitup muka bersifat elektrostatik

covid-19-Pelitup-muka-bersifat-elektrostatik
© ryanking999 | 123rf

Bunyinya macam topeng berteknologi tinggi, tetapi jangan risau – ini sebenarnya biasa saja. Yang anda perlukan hanyalah pelitup muka atau penapis pelitup muka yang diperbuat daripada polipropilena. Pada dasarnya, bahan polipropilena akan menghasilkan cas elektrostatik yang serupa dengan cas elektrik statik yang terhasil semasa anda menggosok dua helai kain bersama.

Apabila digunakan pada pelitup muka, sifat elektrostatik yang dihasilkan oleh bahan polipropilena yang bergesel dengan kain pelitup muka akan membuat titisan cecair dari hidung dan mulut melekat – seperti statik. Kesan ini menghalang titisan masuk atau keluar dari kain, lalu meningkatkan perlindungan anda semasa memakai pelitup muka.

Beli di sini: Shopee

7. Pelindung muka plastik (face shield)

covid-19-Pelindung-muka-plastik
© thecorgi | 123rf

Semasa anda membeli pelitup muka polipropilena, eloklah jika anda turut membeli beberapa keping pelindung muka. Namun anda harus ingat, memakai pelindung muka sahaja tidak cukup, tetapi menggandingkannya dengan pemakaian dua lapis pelitup muka akan membantu melindungi anda daripada mana-mana isi rumah yang sedang kuarantin atau telah dijangkiti Covid-19.

Beli di sini: Lazada

8. Makanan dalam tin dan makanan segera

covid-19-Makanan-dalam-tin
© cunaplus | 123rf

Ia mungkin bukan makanan yang paling sihat atau berkhasiat, tetapi jika anda kuarantin sendiri di rumah tanpa ada cara untuk lain untuk mendapatkan barang dapur, ada baiknya sediakan makanan dalam tin dan makanan segera. Makanan jenis ini tahan lama, menjadikannya barang makanan terbaik untuk persediaan sekiranya berlaku kecemasan COVID.

9. Plastik sampah

covid-19-plastik-sampah
© anmbph | 123rf

Apabila ada isi rumah anda yang disahkan positif COVID-19, matlamat anda adalah untuk tidak dijangkiti. Setiap barang yang tercemar yang digunakan oleh orang yang dijangkiti harus dibuang segera, ini bermaksud anda akan memerlukan banyak plastik sampah. Pastikan ada menyimpan plastik sampah yang mencukupi.

Beli di sini: Lazada

10. Sarung tangan pakai buang

covid-19-Sarung-tangan-pakai-buang
© nito500 | 123rf

Untuk kurangkan sentuhan dengan barang yang tercemar, anda juga perlu mendapatkan sarung tangan pakai buang untuk rumah anda. Namun harus diingatkan, sarung tangan harus segera dibuang. Jangan terus menggunakannya setelah menyentuh permukaan atau barang yang tercemar, dan jangan guna pembersih alkohol untuk membersihkannya.

Beli di sini: Shopee

11. Mesin pembersih udara

covid-19-Mesin-pembersih-udara
© jomkwan7 | 123rf

Anda akan berada di dalam rumah sepanjang masa, jadi jangan lupa untuk membuka tingkap agar udara tercemar dapat keluar. Cara lain adalah dengan membeli pembersih udara. Pembersih udara yang baik harus mempunyai penapis HEPA, yang akan membantu mengurangkan pendedahan kepada COVID-19 di dalam rumah. Ia bukanlah penyelesaian untuk segalanya, namun sangat membantu.

Jangan tunggu sehingga seseorang yang anda kenali (atau bahkan anda sendiri) dijangkiti COVID-19 untuk membeli barang-barang ini. Semua ini adalah item berguna yang akan terus bermanfaat walaupun setelah pandemik ini berakhir – jadi dapatkannya, simpan dan bertenang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain