Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Renovasi rumah lama dengan tema industri moden ini sangat cantik!

test

Dekorasi rumah berkonsepkan industri bukan lagi konsep rekaan dalaman yang asing lagi dalam kalangan kita. Namun, apa sebenarnya yang dimaksudkan ‘industri’ dalam konteks reka bentuk rumah? Sebelum kita pergi lebih jauh, kami ingin kongsikan kisah transformasi hebat sebuah rumah lama berusia 35 tahun yang kini menjadi sesuatu yang bukan sahaja lebih unik, malah lebih cantik dengan menerapkan tema industri moden.

Bagi pengetahuan anda, jenis reka bentuk dan dekorasi ala industri ini sebenarnya bermaksud konsep terapan estetika yang memberi kemudahan dalam menggunakan sesuatu kawasan atau ruang. Ia turut melibatkan konfigurasi, komposisi, penggunaan warna dan macam-macam lagi. Jangan salah sangka pula, rumah tema industri bukan bermaksud rumah dibina seperti kilang ya!

Rumah yang diberi nafas baru oleh Bowei Home Deco ini terletak di di Ipoh Garden, Ipoh. Menurut mereka, pemilik rumah ini adalah pasangan muda yang baru berkahwin dan memerlukan idea untuk sebuah rumah lama untuk diberi nafas baharu. Walaupun ruang rumah tersebut terhad, namun dengan penggunaan pelbagai material seperti cermin serta membuat susunan semula kepada susun atur bahagian dalam rumah tersebut, sekaligus menjadikan rumah ini nampak lebih luas dan yang paling penting, mengikut tema yang ditetapkan iaitu industri moden.

Struktur dalaman rosak, bocor

Keadaan rumah ini sebelum di ubah suai

Dalam setiap hasil yang mengagumkan dan hebat, pasti ada ceritanya. Perkara ini merupakan antara salah satu cabaran yang dihadapi apabila bekerja dengan rumah yang telah berusia 35 tahun. Namun, ia bukanlah penghalang yang besar. Struktur lama di dalam rumah seperti dapur, dinding yang telah rosak semuanya diberi sentuhan baru. Cat-cat lama yang sudah lusuh dan terkopek juga digantikan dengan warna yang nampak lebih segar dan masih mengekalkan warna-warna minimalis untuk tema industri moden.

Elemen Industri Moden

Hasil setelah diubah suai

Antara yang menjadi tumpuan untuk renovasi rumah ini adalah konsep Industri Moden yang diterapkan pada tema rumah ini. Daripada segi warna, pencahayaan, serta dinding-dinding rosak yang dibentuk semula ini menjadikan rumah yang nampak kecil di luar tetapi nampak sangat luas dan selesa daripada dalam. Tambah mereka lagi, penggunaan warna juga sangat penting untuk menghasilkan kesan yang harmoni di dalam rumah. Bagi mereka yang berminat dengan tema industri, anda tidak terhad kepada apa-apa warna, cuma disarankan menggunakan warna-warna yang bersifat mono seperti putih atau kelabu. Barulah kena dan sesuai dengan tema industri moden.

BACA: Rumah berkonsep ala Inggeris yang dihiasi dengan bahan terpakai

Apa maksud susun atur dengan tema industri moden?

Antara elemen penting dalam tema industri moden adalah susun aturnya. Untuk rumah yang menggunakan tema industri moden, susun atur bilik tidur, ruang tamu, dapur, foyer dan lain-lain memainkan peranan yang sangat penting. Ingat, tema industri moden bermaksud memberi kemudahan di samping mengekalkan nilai estetika yang ada pada sesebuah rumah. Menurut Bowei Home Deco, bagi menghasilkan ruang yang praktikal supaya sesuai dengan tema yang dipilih, pertama sekali ruang yang perlu diberi perhatian adalah ruang tamu. Ini kerana ia adalah ruang pertama yang paling menjadi perhatian setiap kali anda masuk ke dalam rumah. Ruang tamu rumah ini dibina dan telah disusun atur semula.

Ruang tamu yang telah disusun atur

Selain itu, ia dipanjangkan untuk menjadikan ia nampak lebih luas dan juga turut merangkumi ruang makan sehinggalah ke kawasan dapur. Daripada ruang yang luas ini, mereka juga turut memanfaatkan dengan menjadikan sebahagiannya sebagai ruang bermain untuk kanak-kanak. Selain itu, terdapat juga  ruang bagi bilik dobi siap dengan kemasan bumbung kaca yang menjadikan ruang ini nampak lebih menarik.

Ruang bermain untuk kanak-kanak

Selain daripada yang kami sebutkan di atas, terdapat juga sebuah almari ‘Nyatoh’ (diperbuat daripada kayu solid) yang sangat unik! Menurut mereka, almari ini direka bentuk dengan ketinggian sehingga ke paras siling yang berfungsi sebagai almari, dan juga pintu rahsia untuk menutup pintu tandas. Sangat menarik dan kreatif kan?

Inilah almari Nyatoh yang kami katakan. Disebalik kayu tersebut adalah ‘pintu rahsia’ yang terdapat tandas di sebaliknya. Unik betul!

BACA: Hasil renovate rumah berusia 30 tahun ini amat menakjubkan!

Untuk pengetahuan semua, Bowie Home Deco kini telah beroperasi sejak 8 tahun lepas. Bermula di Singapura, mereka membuat keputusan untuk kembali ke tanah air untuk mengembangkan perniagaan di Malaysia.

Jadi, jika anda inginkan sebarang renovasi rumah bolehlah kunjungi mereka di Bowei Home Deco.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain