Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

PSU 4.0: Cara menuntut RM600 dari PERKESO

test

Pekerja yang terjejas akibat Sekatan Pergerakan Penuh dan PKPD yang baru diumumkan berpeluang mendapat bantuan kewangan dari Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO). Permohonan untuk Program Subsidi Upah atau PSU 3.0 masih dibuka sehingga 31 Julai manakala permohonan untuk PSU 4.0 akan dibuka pada 1 Ogos 2021. Bagi PSU 4.0, tiada had gaji dikenakan kepada pemohon.

PSU 4.0 socso malaysia
© Pejabat Perdana Menteri

Artikel ini diterjemah dari Here’s how any employee can claim RM600 from SOCSO under PSU 4.0 oleh Ridzwan A. Rahim

Program Subsidi Upah atau PSU akan dilanjutkan buat kali keempat sejak Mac 2020. PSU 4.0 akan diberi peruntukan sebanyak RM3.8 bilion dan dijangka akan membantu lebih 2.5 juta pekerja. Menerusi PSU 4.0, 500 pekerja dari setiap majikan akan dibantu. Setiap mereka akan menerima bantuan RM600 untuk 4 bulan.

Langkah ini sejajar dengan Program Pengekalan Pekerjaan (ERP) yang pertama kali diumumkan semasa pembentangan Pakej Rangsangan Ekonomi PRIHATIN pada Mac 2020. Program ERP telah disatukan di bawah Program Subsidi Upah (PSU) sejak 15 Jun 2020.

Awal tahun ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan PSU akan dilanjutkan untuk 2021. Tidak seperti tahun sebelumnya, tiada had dikenakan kepada sektor perniagaan. Setiap majikan dibenarkan memohon bantuan PERKESO.

Sebelum ini, hanya sektor tertentu layak memohon PSU. Namun, disebabkan wabak COVID-19 yang masih menular disusuli PKP 2.0, syarat ini telah dilonggarkan.

 • Untuk sektor pelancongan dan peruncitan, PSU 3.0 berkuatkuasa pada 1 Januari 2021.
 • PSU PERMAI melibatkan semua sektor di negeri yang terlibat dengan PKP berkuatkuasa pada 19 Januari 2021.
 • Tarikh akhir permohonan PSU 3.0 dilanjutkan dari 30 Jun ke 31 Julai 2021.

Setelah diluluskan, pekerja akan menerima subsidi gaji sebanyak RM600 bagi yang bergaji bulanan RM4,000 dan ke bawah. Di samping itu, had subsidi gaji 200 pekerja untuk setiap majikan telah dinaikkan kepada 500 pekerja.

ARTIKEL POPULAR:
?i-Citra KWSP: Cara memohon dan syarat kelayakan untuk pengeluaran RM5,000
?Moratorium PEMULIH: Apa yang anda perlu tahu tentang penangguhan bayaran balik 6 bulan

Apakah insentif kewangan di bawah PSU 4.0?

Dalam pengumuman pakej bantuan ekonomi PEMULIH baru-baru ini, Tan Sri Muhyiddin dan SOCSO telah mengambil keputusan meminda PSU 4.0 bermula 1 Ogos 2021 untuk tempoh 4 bulan. Di bawah inisiatif ini:

 • 2 bulan pertama dibuka kepada semua sektor
 • Baki 2 bulan lagi khusus untuk sektor yang berada dalam senarai negatif pada masa itu
 • Terbuka kepada semua pekerja bergaji bulanan melebihi RM4,000

Apakah syarat-syarat permohonan PSU 4.0?

taking out money in ringgit
© Siam Pukkato | 123rf

 • Pekerja tempatan yang bergaji kurang atau melebihi RM4,000 (tiada had gaji)
 • Terhad kepada 500 pekerja untuk setiap syarikat
 • Majikan dan pekerja mestilah telah mencarum dengan PERKESO pada tarikh sebelum 1 Januari 2021
 • Perniagaan terbabit berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 • Majikan mesti mengekalkan semua pekerja yang dipertimbangkan untuk menerima subsidi gaji ini. Semua pekerja dikehendaki memasukkan maklumat subsidi ini di dalam slip gaji mereka
 • Senarai sektor yang berkaitan ada diperincikan di myfuturejobs.gov.my

Siapakah yang tidak layak memohon PSU 4.0?

 • Majikan dan pekerja yang tidak berdaftar atau mencarum dengan PERKESO sebelum 1 Januari 2021;
 • Majikan atau pekerja yang berdaftar dengan SSM/ROS/ROB/PBT atau badan-badan lain dan beroperasi pada atau selepas 1 Januari 2021;
 • Majikan yang belum berdaftar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri;
 • Majikan yang bukan dari sektor pelancongan dan peruncitan kecuali yang beroperasi di negeri yang terlibat dengan PKP;
 • Pekerja yang telah diberhentikan kerja;
 • Pekerja yang diambil bekerja di bawah program Inesntif Penjana Kerjaya (Insentif Pengambilan Kerja);
 • Pekerja sektor awam, badan berkanun kerajaan pusat dan negeri, semua badan berkanun yang diasingkan saraan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan mereka yang bekerja sendiri (tidak mempunyai majikan);
 • Pekerja asing dan ekspatriat; dan
 • Majikan yang menarik balik permohonan PSU 4.0 mereka setelah diluluskan oleh PERKESO

Bagaimana untuk memohon PSU 4.0 dan bilakah tarikh akhirnya?

Setiap permohonan perlu dihantar secara dalam talian. Permohonan mestilah dibuat oleh majikan bagi pihak pekerja terbabit, dan majikan bertanggungjawab menyampaikan bantuan RM600 tersebut kepada pekerja yang terjejas.

Majikan perlu menghantar permohonan lengkap menerusi prihatin.perkeso.gov.my berserta dokumen yang diperlukan seperti berikut:

 • Senarai nama pekerja (mengikut had kelayakan saiz perusahaan);
 • Butir-butir akaun bank majikan (salinan muka depan penyata bank sahaja);
 • Nombor Pendaftaran Perniagaan (Business Registration Number – BRN) yang didaftarkan oleh majikan semasa membuka akaun bank. Pastikan nombor BRN dan Akaun tepat untuk mengelakkan kesulitan;Salinan pendaftaran SSM / ROS / ROB / PBT atau pertubuhan lain;
 • Akuan Pengisytiharan PSU 4.0; dan
 • Syarikat dengan bilangan pekerja 76 orang ke atas perlu menghantar dokumen sokongan seperti penyata kewangan atau laporan jualan yang telah disahkan oleh pengurusan atau dokumen lain yang berkaitan

Permohonan PSU 4.0 akan mula dibuka pada 1 Ogos 2021.

Pekerja boleh memeriksa senarai majikan yang permohonan PSU mereka telah diluluskan di laman web PERKESO.

Maklumat lanjut boleh diperoleh di laman web PERKESO. Anda juga boleh menelefon Talian Khidmat Pelanggan di 1-300-22-8000 atau menghantar pertanyaan anda ke [email protected] atau menghantar aduan/pertanyaan menerusi laman Facebook PERKESO.

PILIHAN ARTIKEL LAIN:

?Pelan Pemulihan Negara (PPN): SOP dan aktiviti yang boleh dilakukan dan tidak dibenarkan
Tips untuk memperbaiki skor CTOS dan CCRIS

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain