Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

test

Mencari pokok-pokok yang cantik dan tidak rumit penjagaannya? Berikut adalah cara tanam pokok getah dan menjaganya – juga dikenali sebagai Ficus Elastica.

Pokok-Getah-Ficus-Elastica-Cara-Tanam-dan-Jaga
© Elena Grishina | 123rf

Ah, pokok getah – sederhana, mudah dijaga, dan akan membuatkan anda berasa lega dan bukannya nampak gagal dalam menguruskan soal persekitaran kediaman.

Pokok getah – atau umumnya dan secara saintifik dikenali sebagai Ficus Elastica – merupakan tanaman hiasan dalam rumah yang popular, terutamanya bagi kategori pokok-pokok. Dengan dedaunnya yang besar dan berwarna hijau tua, permukaannya yang berlilin serta penampilan yang mempesonakan, pokok getah boleh ditanam di dalam rumah sebagai pokok bersaiz sederhana atau menjadi pokok hiasan dalaman yang indah.  Bayangkan pokok-pokok miniatur tersergam indah!

Tumbuhan-tumbuhan dalam rumah yang tahan lasak ini boleh tumbuh sangat tinggi terutamanya jika anda letak pokok-pokok ini di luar semasa cuaca panas. Pokok getah ini boleh membesar sehingga 50 kaki (15 meter).  Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengekalkan saiz pokok yang lebih kecil dan menjimatkan ruang, anda boleh tanam pokok ini di dalam pasu kecil supaya pertumbuhannya terhad. Pilihan di tangan anda, ikut cita rasa sendiri.

Tidak kira apa saiznya sekalipun, tanaman getah dikenali sebagai tanaman daripada spesis Ficus Trifecta yang mudah dijaga – ini termasuk spesis Fiddleaf Fig dan Ficus Benjamina. Dalam erti kata lain, pokok getah jenis ini mudah dijaga dan mudah hidup.

BACAAN POPULAR:
🌱 9 jenis pokok hiasan yang bermanfaat untuk anda.
🌹 Inilah cara untuk tanam bunga ros yang cantik di Malaysia. 

Berikut adalah panduan untuk tanam pokok getah sekiranya anda ingin jadikannya sebahagian daripada koleksi pokok hiasan dalam rumah.

Apakah jenis pokok getah di Malaysia?

Jenis-Pokok-Getah
© Elena Grishina | 123rf

Semua jenis pokok getah merupakan tumbuhan malar hijau berdaun lebar, yang mempunyai ciri-ciri seperti dedaunan yang besar, tebal dan keras.  Tanaman ini berasal daripada pelbagai tempat, dari Himalaya ke Sumatra, Malaysia dan Jawa.

Ada pelbagai pilihan warna untuk Ficus Elastica ni. Jika warna hijau biasa kurang menarik buat anda, ada banyak lagi warna yang anda boleh pilih.

 • Decora ialah warna hijau gelap dengan tulang daun berwarna putih
 • Rubra, sejenis pokok getah beraneka warna iaitu hijau gelap dengan tulang daun warna merah.
 • Tricolor menyerlahkan lagi dedaunan hijau dengan tompokan warna merah jambu dank krim.
 • Ficus Elastica Robusta mempunyai dedaunan hijau yang lebih besar dan tumbuh sehingga 18 inci.
 • Doescheri mempunyai dedaunan beraneka warna iaitu kelabu dan krim serta tulang daun warna merah jambu.
 • Variegata mempunya dedaunan kecil berwarna kuning dan hijau.
 • Foliis Aureo-marginata mempunyai daun-daun bersaiz lebih kecil yang berwarna keemasan.
 • Ficus ialah pokok getah berwana merah tua dengan dedaunan merah pekat.

Macam mana nak membiakkan pokok getah?

cara-membiakkan-Pokok-Getah
© PATHOMRAT PRAERIN | 123rf

Terdapat beberapa kaedah yang berbeza untuk membiakkan dan menanam pokok getah baharu.

Kaedah yang paling mudah adalah dengan menggunakan ranting kecil atau daun daripada pokok yang sihat dan tanamkan di dalam tanah pot atau air yang berkualiti, dan kemudian biarkan akarnya tumbuh.

Terdapat juga kaedah air layering, di mana anda membuat potongan pada ranting pokok getah yang sihat, letak pencungkil gigi di dalam pada lubang yang telah dibuat, dan kemudian letakkan lumut lembap di sekeliling potongan pokok itu. Selepas itu, bungkus dengan plastik. Ini membantu mengekalkan tahap kelembapan yang lebih tinggi. Sebaik sahaja akar mula tumbuh, potong ranting, dan tanam semula. Ini adalah cara penanaman pokok getah yang berhasil.

Bolehkah pokok getah tumbuh dalam air?

Anda juga boleh biakkan pokok getah di dalam air, walaupun cara ini tidak begitu berkesan. Jika menggunakan kaedah ini, anda perlu buat potongan – pastikan anda buang semua daun bagi membolehkan batang pokok berada di dalam bekas kaca yang mengandungi air. Letakkan potongan tangkai dalam bekas kaca dan tunggu ia tumbuh. Proses ini mungkin mengambil masa beberapa bulan sebelum anda melihat sebarang pertumbuhan akar. Sebaik sahaja akar mula muncul, pindahkan pokok ke dalam pasu kecil.

Bagi mereka yang ingin menggalakkan pertumbuhan daun baharu  pada pokok getah hiasan anda, anda boleh potong di pangkal daun. Ini akan membolehkan daun pokok getah baharu tumbuh dengan lebih cepat.

Kebaikan tanam pokok getah dalam rumah?

Seperti kebanyakan tumbuhan hiasan dalam rumah, Ficus Elastica juga mempunyai banyak kebaikan, seperti:

 1. Ia mudah dijaga dan sesuai untuk sesuai dengan pelbagai persekitaran.
 2. Ia hipoalergenik dan tidak akan menyebabkan sebarang komplikasi alahan.
 3. Daunnya yang berlilin adalah licin pada sentuhan, menjadikannya lebih mudah untuk dibersihkan dengan cara mengelap.
 4. Pokok getah ini membantu mengurangkan formaldehid, karbon dioksida dan karbon monoksida daripada udara sekeliling.

Apakah jenis tanah pot yang perlu digunakan?

Langkah pertama untuk menjaga Ficus Elastical adalah untuk mendapatkan tanah pot yang baik kerana penting untuk memilih jenis tanah untuk tanaman yang bersesuaian. Pokok getah tidak tumbuh di dalam air dengan baik, itulah sebabnya tanah yang mengalirkan air dengan baik itu penting. Pilih tanah pot yang mempunyai pengaliran air  dan pengudaraan baik: satu bahagian gambut, satu bahagian kulit kayu pine/pinus dan satu bahagian pasir kasar (peril) adalah campuran yang selamat dan baik.

Bila boleh siram pokok getah?

pokok-getah
© Uladzislau Salikhau | 123rf

Walaupun pokok-pokok getah secara amnya mudah dijaga, pokok perlu disiram  mengikut persekitaran serta cuaca.

Secara umum, proses menyiram pokok getah adalah berbeza-beza mengikut musim: pokok itu harus kekal lembap semasa musim kering, dan ini termasuk menyembur atau mengelap daun dengan kain yang lembap. Semasa musim dorman seperti cuaca sejuk, tanaman anda hanya memerlukan air sekali atau dua kali sebulan. Sesuaikan dengan cuaca tropika di Malaysia, peka dengan cuaca sama ada cerah, panas, hujan atau sejuk.

Ada juga petua lain seperti gunakan air suam dan semburkan kepada  tumbuhan jika udara terlalu kering – lakukan ini juga sekiranya anda sentiasa gunakan pendingin hawa di rumah. Di samping itu, daun yang bertukar kekuningan dan coklat, serta luruh bermakna anda telah menyiramnya secara berlebihan.

Berapa banyak kelembapan yang diperlukan pokok getah?

Pokok getah perlu sentiasa dalam keadaan lembap supaya ia tumbuh dengan sihat. Inilah sebabnya kenapa tahap kelembapan dalam rumah, yang baik penting supaya pokok anda terus tumbuh sihat tanpa masalah. Jangan letak pokok-pokok di tempat-tempat dalam rumah yang udaranya kering, seperti di depan pendingin hawa atau kipas.

Mewujudkan persekitaran yang lembab ada asas untuk penjagaan pokok getah. Anda boleh mengisi botol semburan dengan air dan semburkan ke dedaunan beberapa kali dalam seminggu. Atau, cuba isi dulang besar dengan kerikil kecil dan letakkan bekas di bahagian atas tumbuhan. Kelembapan pada batu-batu boleh membantu mewujudkan kelembapan di sekitar pokok getah.

Bolehkah pokok getah tumbuh dalam pencahayaan rendah?

cara-tumbuh-pokok-getah
© PATHOMRAT PRAERIN | 123rf

Mesti kena ada banyak pencahayaan. Tanaman getah tumbuh sihat di bawah cahaya terang. Namun begitu, pastikan ia bukan cahaya matahari secara lansung. Kawasan yang panas mestilah dilindungi dengan tirai renda yang nipis, sesuai untuk pokok getah. Ini akan memastikan tanaman anda dapat banyak cahaya tapi tidak keterlaluan.

Di sini ada satu tip: anda boleh tahu jika pokok getah perlukan lebih banyak cahaya matahari sekiranya ianya kelihatan panjang, daunnya tidak bermaya dan daun yang lebih rendah mulai gugur. Pindahkan pokok anda ke tempat yang lebih cerah jika ini berlaku.

Mengapa pokok getah saya layu?

Pokok getah anda tidak tumbuh dengan baik jika daun mulai gugur dan bertukar kuning, mempunyai tompokan, atau tidak ada pertumbuhan baharu. Ini masanya untuk anda periksa tahap kelembapan dan pencahayaan, jika anda menyiramnya secara berlebihan (rujuk di atas), akar membusuk, atau terdapat pertumbuhan bakteria.

Jangan bimbang, dengan panduan di atas, pokok getah anda tidak akan layu atau mati. Selamat mencuba!

Adakah pokok getah toksik untuk kucing dan anjing?

Walaupun pokok getah merupakan tanaman hiasan rumah yang menarik, beberapa jenis pokok getah seperti pokok getah India dan Jed, malangnya, berbahaya kepada kucing dan anjing kesayangan anda.  Jika anda ada haiwna peliharaan di rumah, letakkan Ficus Elastica di suatu tempat yang jauh daripada jangkauan. Antara gejala apabila termakan pokokpokok ini termasuk hilang selera makan, muntah, cirit-birit, kerengsaan kulit dan kemurungan. Jika anda sedang mencari tumbuhan bukan toksik untuk haiwan kesayangan, baca artikel ini.

Bagi anda yang suka tanam-menanam, dapatkan lebih banyak tips di sini:

🌿 Pokok cili, pudina, dan tumbuhan lain yang mudah ditanam semula di balkoni.
🌵 6 jenis pokok sukulen yang cantik dan mudah dijaga. 
🐌 Jangan risau kalau ada banyak siput di rumah. Ikuti cara untuk mengatasi masalah ini di sini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain