Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

PKPD di Kuala Lumpur dan Selangor: SOP dan senarai penuh bagi kawasan yang terjejas

test

Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dikenakan di beberapa mukim dan lokaliti di Selangor dan Kuala Lumpur selama 14 hari bermula Sabtu ini (3 Julai) hingga 16 Julai.

pkpd-kuala-lumpur-selangor-sop-2021
© Abdul Razak Latif | 123rf

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk info terkini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan 34 mukim di Selangor dan 14 lokaliti di Kuala Lumpur akan diletakkan di bawah PKPD, bermula 3 Julai sehingga 16 Julai ini.

Selangor mencatatkan purata 1,800 hingga 1,900 kes setiap hari, sementara Kuala Lumpur mempunyai antara 600 hingga 1,000 kes setiap hari. Semua daerah di Selangor dan Kuala Lumpur mencatatkan kes Covid-19 lebih daripada 12.1 setiap 100,000 penduduk

“Setelah perbincangan melibatkan pelbagai agensi dan penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan, Majlis Keselamatan Negara telah memutuskan untuk mengenakan PKPD di beberapa mukim di Selangor dan beberapa kawasan di Kuala Lumpur dari 3 Julai hingga 16 Julai, ” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis lalu (1 Julai).

BACAAN POPULAR:
🙅‍♀️ SOP lengkap semasa Fasa Pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).
💰 i-Citra KWSP: Cara memohon dan syarat kelayakan untuk pengeluaran RM5,000.

Ini adalah kawasan dikenakan PKPD:

 • Petaling: Petaling, Damansara, Sungai Buloh, dan Bukit Raja.
 • Hulu Langat: Hulu Langat, Ampang, Cheras, Kajang, Semenyih, and Beranang.
 • Sepang: Dengkil, Labu, and Sepang.
 • Gombak: Batu, Rawang, Setapak, Hulu Kelang, and Kuang.
 • Kuala Langat: Tanjung 12 (1) dan (2), Teluk Panglima Garang, Morib, Bandar, Jugra, dan Batu.
 • Klang: Kapar dan Klang.
 • Kuala Selangor: Ijok, Bestari Jaya, dan Jeram.
 • Hulu Selangor: Serendah, Rasa, Ulu Yam, dan Batang Kali.
 • Kuala Lumpur: PPR Sri Semarak, PPR Batu Muda, Flat Seksyen 1 and 2 Wangsa Maju, Kampung Padang Balang, Taman Koperasi Polis (Phases 1 and 2), Flat Sri Sabah, Kampung Puah, PPR Kg Baru Air Panas, Flat Desa Pandan (including Baiduri dan Delima), Kg Batu Muda, PPR Kerinchi, Bandar Baru Sentul, dan Taman Ikan Emas.

BACA: Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) June 2021

emco-july-2021-sop
© Abdul Razak Latif | 123rf

Dan ini adalah SOP dan waktu operasi yang dikemas kini untuk kawasan PKPD

 • Kesemua laluan akan ditutup serta dikawal polis dan semua penduduk tidak dibenar keluar dari kediaman masing-masing kecuali seorang wakil isi rumah bagi membeli keperluan asas dalam radius 10 kilometer dari kediaman.
 • Kementerian Kesihatan (KKM) juga akan melaksanakan ujian saringan secara bersasar ke atas semua penduduk di kawasan terlibat.
 • Jawatankuasa penyelaras program vaksinasi kebangsaan juga memberi jaminan bahawa program pemberian vaksin akan dipertingkat dan dipergiatkan di kawasan-kawasan yang terlibat.
 • Pergerakan merentas daerah dan negeri bagi tujuan vaksinasi COVID-19 di pusat pemberian vaksin (PPV) di luar daerah atau negeri tempat tinggal dibenarkan dengan menunjukkan butiran janji temu di aplikasi MySejahtera, laman sesawang atau khidmat pesanan ringkas (SMS).
 • Lapangan terbang dan pelabuhan dibenar beroperasi seperti biasa manakala aktiviti
 • Perkhidmatan pengangkutan awam (kereta api, komuter, bas, teksi, feri dan e-hailing) beroperasi dengan kapasiti 50 peratus.
 • Bilangan individu dalam teksi dan e-hailing dihadkan dua orang sahaja termasuk pemandu.
 • Kebenaran untuk bekerja hanya bagi perkhidmatan perlu atau menjalankan tugas rasmi kerajaan dengan surat pengesahan daripada majikan atau pas pekerja yang sah, selain tiada sebarang pergerakan tidak perlu di luar kawasan kediaman selepas 8 malam kecuali bagi kes kecemasan atau mendapat kebenaran polis.
 • Pekerja selain daripada perkhidmatan perlu tidak dibenarkan keluar dari kawasan PKPD dan tidak boleh bekerja sepanjang tempoh PKPD. Majikan dikehendaki mematuhi perintah ini dan membenarkan pekerja bekerja dari rumah.
 • Pekerja daripada perkhidmatan perlu dan kilang serta premis perniagaan dibenarkan sahaja boleh menggunakan surat MITI yang dikeluarkan sebelum ini.
 • Hanya sektor perkhidmatan perlu sahaja dibenar beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam seperti utiliti, pembersihan dan kumbahan.
 • Prosedur operasi standard (SOP) PKPD itu turut menetapkan hanya kilang bahan makanan dan keperluan asas harian seperti beras, roti putih, gula, minyak masak, tepung gandum, susu segar, susu tepung bayi, ubat-ubatan dan pelitup muka dibenarkan beroperasi.
 • Restoran, kedai atau gerai makan, trak makanan, penjaja tepi jalan, kedai runcit, kedai serbaneka, kedai barangan keperluan harian, farmasi, klinik haiwan dan kedai makanan haiwan dibenar beroperasi dari 8 pagi hingga 8 malam.
 • Stesen minyak dibenar beroperasi antara 6 pagi hingga 8 malam kecuali stesen minyak di lebuh raya bertol beroperasi sehingga 24 jam.
 • Pasar borong dibenarkan beroperasi antara 12 tengah malam hingga 6 pagi
 • Pasar awam, Pasar Tani Kekal (PTK) dan MyFarm Outlet dibenarkan beroperasi antara 6 pagi hingga 2 petang.
 • Hospital, klinik dan makmal perubatan dibenar beroperasi 24 jam.
 • Sebarang aktiviti sukan, sosial, rekreasi dan budaya tidak dibenarkan.

Apakah perbezaan antara Fasa Satu PPN dan EMCO?

Walaupun kebanyakan SOP PKPD tetap serupa dengan Fasa Satu PPN, terdapat beberapa perkara yang tidak boleh dilakukan oleh penduduk yang tinggal di kawasan PKPD. Sukan bukan fizikal seperti berjoging dibenarkan bagi kawasan PPN, tetapi tidak bagi mereka yang tinggal di kawasan EMCO. Waktu operasi restoran juga berbeza. Di kawasan yang berada di bawah PKPD, restoran dan kedai hanya boleh beroperasi dari pukul 8 pagi hingga 8 malam, sementara selebihnya boleh dibuka hingga 10 malam. Orang yang tinggal di kawasan PKPD juga tidak dibenarkan meninggalkan rumah melainkan jika berlaku kecemasan atau jika mereka mempunyai surat dari pihak berkuasa. Perpindahan dan pemasangan baharu perkhidmatan Internet dan komunikasi di kawasan PKPD adalah tidak dibenarkan.

BACAAN LANJUT:
⛔ (TERKINI) FMCO: SOP dan perkhidmatan yang dibenarkan serta tidak dibenarkan beroperasi.
👐 Moratorium PEMULIH: Apa yang anda perlu tahu tentang penangguhan bayaran balik 6 bulan.

Ingat bahawa anda tidak keseorangan dalam pertarungan, kita akan menghadapinya bersama-sama!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain