Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 petua mudah halau lalat dari rumah anda

test

Tengok mata lalat sahaja, sudah rasa geli-geleman. Belum lagi, kalau sudah terbang ke sana sini. Haa yang lagi teruk, ada kes termakan telur lalat di makanan yang terdedah. Ewww!

 

Sebenarnya, masalah lalat di kawasan rumah bukanlah perkara asing lagi dan perlu dibendung dari awal . Jangan bimbang, sebelum anda pening lalat memikirkan penyelesaiannya, kami kongsikan kepada anda 7 petua halau lalat dari rumah dengan berkesan.

Jenis-jenis lalat

Tak kenal, maka tak tahu. Tahukah anda, terdapat beberapa jenis lalat yang boleh didapati di Malaysia. Kami kongsikan beberapa gambar lalat serta jenisnya di bawah ini:

1. Lalat rumah

petua-mudah-halau-lalat-buah-dari-rumah-anda
© Marion Tohang | 123rf

Lalat rumah atau nama saintifiknya Musca domestica merupakan lalat yang paling mudah dijumpai di kawasan rumah. Bentuk fizikal lalat dewasa juga boleh mencecah panjang sehingga 5 mm- 6 mm.

Cara mengenal lalat rumah ini juga cukup mudah, kepala dan badan lalat rumah ini kebiasaannya akan berwarna kelabu atau hitam, dengan mata lalat berwarna merah.

2. Lalat hijau atau langau

petua-mudah-halau-lalat-hijau
© Rodriguez | 123rf

Sesuai dengan namanya, lalat hijau atau langau mempunyai badan yang berwarna metalik hijau. Lalat ini mempunyai saiz yang lebih besar berbanding dengan lalat rumah dan mengeluarkan bunyi bising yang berdengung-dengung.

Kebiasaannya, lalat ini akan dijumpai di bangkai-bangkai haiwan. Selain itu, ia juga suka hinggap di kawasan yang kotor seperti tandas dan tong sampah.

3. Lalat kandang

petua-mudah-halau-lalat-kandang
© Mauricio Acosta | 123rf

Lalat kandang ini berbeza dengan lalat yang lain. Jika lalat lain hanya hinggap di tempat yang kotor, lalat kandang ini turut menghisap darah. Ia mempunyai mulut yang tajam seperti jarum untuk memudahkannya menghisap darah manusia atau haiwan.

4. Lalat pasir

petua-mudah-halau-lalat-pasir
© mackoflower | 123rf

Lalat pasir atau agas merupakan serangga kecil dengan fizikal seakan-akan nyamuk. Ia berwarna hitam dan mudah dijumpai ditemui di tempat gelap, lembap terutama sekali pada musim hujan.

Ia boleh menyebabkan alahan serta demam lalat pasir sekiranya anda digigit oleh lalat pasir ini. Namun, masih belum ada kes lalat pasir yang direkodkan di negara ini.

BACA: 10 tip halau agas dari rumah dan cara hilangkan gatal akibat gigitannya

5. Lalat buah

petua-mudah-halau-lalat-buah
© Veera Srimanonprinya | 123rf

Sesuai dengan namanya, lalat buah atau nama saintifiknya akan hinggap di buah-buahan yang terdedah di kawasan yang terbuka. Ia tidak asing lagi sebagai salah satu serangga perosak tanaman. Sifat fizikal lalat buah juga amat mudah dibezakan dengan lalat lain, ia mempunyai badan berwarna kuning dan hitam.

Pernah dengar ulat buah? Lalat buah ini akan menyerang buah-buahan dengan menyuntik telur lalat ke dalam buah dan larva atau ulat buah yang menetas daripada telur akan memakan buah dari dalam sehingga buah yang terkena serangan lalat buah ini akan menjadi lebam, lembik dan berair.

6. Lalat daging

petua-mudah-halau-lalat-daging
© yod67 | 123rf

Seterusnya, lalat daging (Flesh flies) adalah merupakan jenis lalat yang memakan daging. Ukuran lalat daging pula lebih kecil berbanding langau. Bagi mengenal lalat daging, ia mudah dikenalpasti kerana ia mempunyai abdomen yang berjalur hitam dan kelabu.

Kebiasaannya lalat daging akan ditemui membiak dalam bangkai, najis, atau bahan reput, dan bertelur di dalam kawasan luka terbuka.

Fakta menarik: Tahukah anda, dalam bidang forensik, jangka masa kitaran hidup lalat daging dan langau digunakan bagi mengesan indikasi masa kematian pada mayat.

Kitar Hidup lalat

kitar-hidup-lalat
© blueringmedia | 123rf

Secara umumnya, kitar hidup lalat adalah seperti berikut:

1. Telur lalat

. Bergantung kepada jenis lalat itu, lalat betina akan mencari tempat yang sesuai untuk membiakkan telur lalat. Lalat betina boleh mengeluarkan jumlah telur lalat yang banyak setiap kali ia bertelur.

Sebagai contoh, lalat rumah boleh mengeluarkan telur lalat sebanyak 75 hingga 150 pada suatu masa. Seterusnya, telur lalat pula akan memakan masa selama 20 jam untuk menetas menjadi larva.

2. Larva

Larva atau kebiasaannya dikenali dengan nama ulat, akan mempunyai tiga peringkat. Larva akan makan tanpa henti untuk membesar. Pada setiap larva, akan bersalin kulit dan semakin membesar.

3. Pupa

Dari ulat jadi kepompong

Ia tidur di dalam kelongsong,

Sampai masa kepompong pecah.

Pom!

Pernah denga takr lirik lagu kanak-kanak ini yang mengisahkan tentang kitar hidup rama-rama. Tapi kali ini, kepompong yang pecah bukan rama-rama, tetapi lalat. Bermula dari larva atau ulat, ia akan menjadi kepompong atau pupa.

Di dalam kepompong ini, larva ini akan membesar sepenuhnya sehingga ia menjadi lalat dewasa. Proses ini biasanya memakan masa yang paling panjang untuk pupa ini bertukar menjadi lalat dewasa.

4. Lalat dewasa

Akhirnya, larva di dalam pupa sudah menjadi lalat dewasa! Lalat dewasa hanya akan mempunyai jangka hayat yang pendek selama 21 hari. Dalam pada masa itu, mereka akan matang dan bertelur dan kitaran hidup lalat akan berulang semua.

Kenapa lalat bahaya

Seperti yang kita ketahui, lalat suka hinggap di tempat yang kotor dan membiak di situ. Apabila lalat hinggap di sumber makanan yang terdedah, kuman seperti virus dan bakteria yang ada di kaki atau bulu halus pada lalat akan menyebabkan makanan tercemar.

Antara contoh penyakit bawaan lalat ialah kolera, demam kepialu (tifoid) dan jangkitan cacing.

Petua Halau Lalat Dari Rumah

1. Gunakan pemukul lalat atau fly swatter

Lidi kelapa

petua-halau-lalat-dari-rumah
© Winai Tepsuttinun | 123rf

Bagi masyarakat Melayu, lidi kelapa ini sudah tidak asing sebagai salah satu cara tradisional untuk menghalau lalat. Lidi kelapa ini akan diambil dari daun kelapa yang diraut. Biasanya, cara ini menjadi pilihan mudah kerana mesra alam dan mudah didapati.

Setelah lidi kelapa ini diikat bersama, orang tua dahulu akan mencari kawasan tumpuan lalat ini berkumpul atau menggunakan umpan yang berbau seperti belacan atau ikan kering. Apabila lalat sudah berkumpul, lalat akan dipukul menggunakan lidi kelapa ini.

Pemukul lalat moden

pemukul-lalat-moden
© Piyapong Thongcharoen | 123rf

Bagi mereka yang inginkan alternatif lebih moden, anda boleh gunakan pemukul lalat atau fly swatter jenis plastik atau yang lebih canggih, yang menggunakan elektrik. Pemukul lalat moden ini sesuai digunakan bagi mereka yang tinggal di bandar kerana ia lebih mudah didapati di kedai-kedai runcit yang berdekatan.

2. Buat perangkap lalat

Pelekat lalat

buat-pereankap-lalat
© Manoch Luadsongkram | 123rf

Seterusnya, pelekat lalat juga merupakan salah satu cara yang popular untuk menghalau lalat. Cara menggunakan pelekat lalat ini juga cukup mudah, anda cuma perlu membuka pelekat lalat ini dan letakkan di kawasan yang menjadi tumpuan lalat. Pelekat ini mempunyai gam yang kuat serta umpan yang akan menarik minat lalat.

Apabila lalat sudah hinggap di pelekat lalat ini, kaki dan sayapnya akan terlekat di gam ini dan ia tidak akan dapat melepaskan diri. Secara tidak langsung, populasi lalat akan semakin berkurangan.

Perangkap cuka

Anda juga boleh membuat perangkap lalat dengan menggunakan cuka. Caranya, isi balang secukupnya dengan cuka. Pastikan anda menggunakan cuka yang berbau kuat seperti cuka epal, balsamic atau wain merah.

Buat corong dengan helaian kertas dan letakkan corong pada mulut balang. Salah satu alternatif adalah dengan menggunakan plastik. Tutup bahagian mulut balang tersebut seketat-ketatnya dengan balutan plastik dan buat beberapa lubang pada balutan plastik tersebut. Ini membolehkan lalat merangkak masuk tetapi menghalangnya daripada keluar.

Perangkap sabun

Seterusnya, anda boleh menggabungkan cara ini dengan perangkap cuka. Pertama, buat campuran air dengan beberapa titisan cecair pencuci pinggan dan satu sudu cuka. Anda boleh juga menggunakan kaedah balang dan corong atau biarkan campuran ini dalam mangkuk kecil atau cawan.

Bau cuka akan menarik lalat buah ke perangkap sementara sabun akan memecah ketegangan permukaan cecair tersebut yang akan menyebabkan lalat jatuh dan lemas.

Lilin

Lilin merupakan salah satu cara yang sering dijadikan sebagai petua halau lalat di restoran. Dengan haba yang dikeluarkan dari lilin, ia dikatakan akan menghalau lalat secara tidak langsung.

3. Gunakan tumbuh-tumbuhan untuk menghalau lalat

Sebelum ini, kami telah kongsikan alternatif tentang pokok halau nyamuk, kali ini ayuh kita kenali senarai tumbuh- tumbuhan yang boleh digunakan sebagai cara semulajadi menghalau lalat.

Venus flytrap atau perangkap lalat venus

Tumbuhan ini sudah tidak asing sebagai salah satu tumbuhan popular untuk digunakan sebagai perangkap lalat. Ia bersifat karnivor di mana tanaman ini menangkap lalat buah dengan daunnya yang melekit dan terus menghadamkannya.

Bagi menghalau lalat dan mengurangkan populasi lalat ini, letakkannya, sebagai salah satu tanaman hiasan di meja dapur.

Pokok serai wangi

Seterusnya, pokok serai wangi sudah tidak asing lagi sebagai salah satu cara menghalau serangga perosak yang berkesan. Jika anda ingin mengekalkan bau yang segar pada ruangan rumah anda dan pada masa yang sama menghalau lalat, anda boleh gunakan pokok serai wangi atau semburan serai wangi.

Bau serai wangi yang kuat ini berkesan bagi menghalau binatang perosak termasuklah lalat di kawasan rumah anda. Apa yang menarik, disebabkan keberkesanannya, kegunaan serai wangi ini turut dikomersialkan menjadi lilin.

Daun kari atau daun pandan

Seperti yang kita ketahui, lalat sukakan bau yang busuk serta kawasan yang kotor. Bau wangi daun pandan dan kari ini tidak disukai oleh lalat dan secara tidak langsung menghalau lalat dari rumah.

Cara menggunakannya juga cukup mudah. Ambil beberapa helai daun pandan dan cincangkan. Daun pandan ini boleh diletakkan di dalam bekas yang berisi air atau tanpa air. Bukan sahaja lalat berkurangan, malah rumah anda juga akan berbau wangi.

Limau atau lemon

Cara menggunakan limau atau lemon cukup ringkas. Potong sahaja limau dan lemon ini kepada dua bahagian. Kemudian, cucuk cengkih pada limau tersebut dan letakkan di kawasan yang menjadi tumpuan lalat.

Selain daripada menghalau lalat, ia juga berkesan untuk digunakan bagi menghalau nyamuk.

4. Hapuskan tempat-tempat pembiakan lalat

Tidak ada gunanya sekiranya anda mencuba pelbagai petua dan cara menghalau lalat, tetapi kawasan rumah anda sebenarnya menjadi tempat pembiakan lalat ini. Berikut merupakan beberapa kawasan rumah yang sering menjadi tempat pembiakan lalat:

Dapur

Dapur yang penuh dengan sumber makanan yang terdedah seolah-olah syurga bagi serangga lalat ini. Jangan biarkan sisa makanan terdedah sehingga mendatangkan bau busuk dan seterusnya menarik perhatian lalat ini.

Seterusnya,sisa bahan basah seperti isi perut ikan, ayam perlu diikat dalam plastik yang tertutup dan terus dibuang ke dalam tong sampah.

Tong sampah

petua-halau-lalat-di-tong-sampah
© Mykhailo Polenok | 123rf

Anda sudah membuang sampah ke dalam tong sampah, tetapi jika ia dibiarkan sahaja tanpa cara yang betul, masalah lalat bukan semakin baik, malah lalat semakin membiak sehingga mengeluarkan ulat sampah!

Gunakan langkah berikut bagi memastikan tong sampah anda diuruskan dengan cara betul:

  • Bahan-bahan buangan serta sisa makanan harus dibungkus sebelum dibuang
  • Tong sampah harus dibersihkan dan sentiasa ditutup rapat
  • Pastikan pembuangan sampah dilakukan dengan sempurna
  • Bahan sisa makanan harus dibuang setiap hari dan jangan sesekali membiarkan sampah di dalam tong sampah terlalu lama untuk mengelakkan lalat bertelur.
  • Laporkan segera kepada pihak berwajib sekiranya sistem pembuangan sampah tidak diselenggara. Contohnya sampah yang tidak diangkut.

5. Halau lalat dengan minyak pati/aromaterapi

Lalat sangat tidak suka dengan bau dari minyak pati/aromaterapi . Oleh itu, gunakan minyak pati seperti Eucalyptus atau Lavender di dapur untuk mengusir lalat.

Anda juga boleh memilih untuk mengisi botol semburan dengan air dan tambah lima hingga sepuluh titis minyak serai sebelum menyembur di sekeliling kawasan dapur anda. Gunakan minyak pati ini pada kawasan yang mudah dihinggapi lalat seperti sinki dan juga tong sampah.

6. Racun lalat

Bagi lalat dewasa, ia perlu dihapuskan dengan racun lalat atau racun serangga. Di pasaran, racun lalat ini boleh didapati di dalam pelbagai bentuk seperti semburan dan juga dalam bentuk serbuk sebagai umpan.

Jika anda mempunyai anak kecil atau haiwan peliharaan di rumah, pastikan racun lalat ini diletakkan di kawasan yang jauh dari kanak-kanak kecil ini kerana dikhuatiri akan membahayakan kesihatan.

7. Gunakan khidmat profesional

Jika masalah lalat ini sudah tidak terkawal,sampai ke suatu tahap telur lalat sudah merata-rata di makanan anda. Maka, ini masanya untuk mendapatkan khidmat profesional. Terangkan kepada mereka masalah yang berlaku dan cuba minta pendapat mereka cara terbaik serta khidmat ditawarkan yang boleh menyelesaikan masalah ini.

Jangan lupa kongsikan kepada kami sekiranya cara ini berkesan buat anda. Kami harap dengan petua halau lalat dari rumah yang kami kongsikan ini, tiada lagi masalah lalat di rumah anda buat selama-lamanya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain