Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Mana lagi bagus, private mandate atau unit trust?

test

Anda nak buat pelaburan tapi tak pasti nak pilih private mandate atau unit trust? Jom kita tengok perbezaan antara kedua-kedua medium pelaburan ini.

private mandate vs unit trust
© krisanapong detraphiphat/ gettyimages

Private mandate merupakan sebuah medium pelaburan yang kini menjadi bualan dalam kalangan rakyat Malaysia. Mana tidaknya, ada sesetengah ejen yang tidak bertanggungjawab menjanjikan pulangan lebih daripada 100% kepada pelabur tanpa menceritakan tentang risiko di sebaliknya. Oleh itu, kita kena tahu dulu apa yang dimaksudkan dengan  private mandate ini, dan beza private mandate dan unit trust.

Apa itu private mandate

apa itu private mandate
© d3sign/ gettyimages

Private mandate (pelaburan mandat) merupakan sebuah medium pelaburan yang menyelesaikan masalah pelabur yang terlalu sibuk untuk menguruskan pelaburan mereka sendiri terutamanya dalam pelaburan saham.

Bukan hanya menyelesaikan masalah pelabur yang tiada masa, perkhidmatan private mandate ini juga mampu menyelesaikan masalah pelabur yang takut nak menekan butang ‘BUY’ di platform pelaburan mereka.

Jika ada yang berani melabur sendiri pun, mereka hanya berani melabur dengan jumlah yang kecil kerana masih baru dalam dunia pelaburan dan masih tidak yakin untuk meletakkan jumlah yang besar untuk dilaburkan sendiri.

Maka, wujudlah perkhidmatan private mandate ini untuk menyelesaikan masalah-masalah di atas. Private mandate ini adalah perkhidmatan yang diberikan oleh pengurus dana yang berlesen dan berpengalaman untuk menguruskan pelaburan pelabur terutama dalam pelaburan saham. Perkhidmatan yang dulunya hanya tertumpu hanya kepada golongan kayangan kini sudah terbuka kepada golongan sederhana.

Perkhidmatan private mandate ini akan disertai dengan dengan kadar fi atau upahnya tersendiri seperti:

 • Fi pengurusan (Management fee) 3%-5%

Dikenakan setiap kali memasuk dana pelaburan

 • Fi tahunan (Annual Fee) 1%-2%

Dikenakan setahun sekali

 • Fi prestasi pelaburan (Performance fee) 10%-20%

Dikenakan setahun sekali dengan terma dan syarat tertentu

Sebelum ini, modal minima untuk menggunakan perkhidmatan private mandate ini adalah sekurang-kurangnya RM1 juta ke atas, khas untuk golongan kayangan. Kini, sudah ada syarikat yang menawarkan perkhidmatan yang serupa dengan modal pelaburan serendah RM50,000 sahaja.

“Alamak besarnya modal, fi yang dikenakan pun banyak juga untuk melabur private mandate ini. Kalau begitu, lebih baik melabur dalam unit trust sahaja.”

Ok baik, jom kita ambil tahu apa yang dimaksudkan dengan unit trust pula.

BACA: Beli rumah dan jual kembali (house flipping) untuk jana keuntungan? Bagaimana caranya?

Apa itu unit trust

apa itu unit trust
© Nitat Termmee/ gettyimages

Unit trust atau amanah saham pula merupakan satu bentuk pelaburan yang menghimpun atau mengumpul dana daripada beberapa pelabur untuk dilaburkan dalam instrumen pelaburan yang sah oleh pengurus dana yang profesional.

Bahasa mudahnya, unit trust ini merupakan  pelaburan kolektif (collective investment scheme) yang membolehkan sekumpulan pelabur yang mempunyai objektif pelaburan yang sama untuk mengumpulkan modal mereka untuk melabur ke dalam sesuatu portfolio pelaburan.

Semua dana-dana yang telah dikumpulkan daripada pelabur, akan dilaburkan di atas satu payung atau satu nama yang ditetapkan oleh syarikat.

Untuk pelaburan menerusi unit trust, biasanya dana tersebut akan dilaburkan dalam instrumen pelaburan yang pelbagai seperti:

 • Ekuiti/saham
 • Bond/sukuk
 • Hartanah
 • Komoditi

Pelaburan unit trust ini juga biasanya mempunyai beberapa kategori. Ada yang hanya fokus kepada ekuiti sahaja, ada juga yang jenis fixed income yang melabur dalam sukuk atau bon. Ada juga yang menggabungkan kedua-duanya iaiatu ekuiti dan sukuk, ia dikenali sebagai unit trust balanced. Ada yang melabur di dalam Malaysia saja dan ada juga yang melabur ke luar negara.

Unit trust juga mempunyai fi atau kos yang dikenakan kepada pelabur. Antara kos yang dikenakan adalah seperti:

 • Caj belian (Sales charges)

Dikenakan hanya sekali untuk setiap transaksi pembelian

 • Fi pengurusan (Management fee)

Dikenakan setahun sekali

 • Fi pemegang amanah (Trustee fee)

Dikenakan setahun sekali

 • Caj pertukaran (Switching charges)

Dikenakan jika pelaburan ingin menukar ke dana pelaburan lain

 • Caj jualan (Redemption fee)

Dikenakan jika pelabur ingin menjual unit pegangan

Modal pelaburan untuk unit trust pula biasanya sangat rendah, sekitar RM100 ke RM1,000 untuk memulakan pelaburan. Ia bergantung kepada ketetapan syarikat yang menguruskan dana tersebut.

Perbezaan antara private mandate dan unit trust 

Jadi nak melabur menerusi private mandate atau unit trust? Sebelum kita membuat keputusan, mari kita lihat perbezaan di antara kedua-dua perkhidmatan ini. Dua perkhidmatan ini mempunyai perbezaan yang ketara yang membezakan di antara satu sama lain. Antaranya adalah seperti:

 1. Modal
 2. Hak
 3. Ketulusan transaksi
 4. Risiko
 • Modal pelaburan private mandate vs unit trust

Minima modal pelaburan untuk menggunakan perkhidmatan private mandate yang dilaburkan ke pasaran saham adalah RM50,000. Modal ini adalah besar dan tidak sesuai dengan semua orang.

Manakala modal minima untuk pelaburan unit trust pula adalah RM100 ke RM1,000. Dengan modal permulaan yang rendah ini, ianya lebih terbuka dan mampu kepada ramai pelabur.

 • Hak terhadap aset pelaburan private mandate vs unit trust

Perkhidmatan private mandate ini lebih bersifat peribadi dan akaun pelaburan akan dibuka atas nama pelabur. Oleh itu, setiap aset pelaburan seperti saham yang dibeli oleh pengurus dana, ia adalah atas nama pelabur, bukan nama pengurus dana mahupun nama syarikat yang menyediakan perkhidmatan berikut. Dengan ini, pelabur berhak untuk mendapat dividen, hak mengundi di Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) dan hak-hak lain yang berkaitan.

Berbeza dengan unit trust, segala aset yang dibeli oleh pengurus dana (fund manager). Ia adalah di atas nama syarikat pengurusan atau nama khas unit trust tersebut. Pelabur tidak mempunyai hak terhadap aset yang dibeli seperti menerima dividen, mengundi dan lain-lain. Pelabur unit trust hanya akan menerima keuntungan atau kerugian yang telah ditentukan oleh pengurus dana untuk pelaburan tersebut.

 • Ketelusan transaksi pelaburan private mandate vs unit trust

Oleh kerana perkhidmatan private mandate ini merupakan perkhidmatan yang lebih bersifat peribadi, ia adalah telus kerana pelabur akan mengetahui segala transaksi pelaburan mereka yang diuruskan oleh pengurus dana. Pelabur akan tahu saham apa yang dibeli, berapa banyak dibeli, harga ia dibeli, kos-kos yang terlibat dalam pembelian dan juga sama ada saham yang dibeli tersebut menjana keuntungan atau kerugian.

Unit trust pula bersifat dana pelaburan yang dikumpulkan oleh beberapa pelabur. Oleh itu pelabur biasanya tidak akan tahu secara terperinci saham-saham atau aset yang dibeli oleh pengurus dana. Biasanya pelabur hanya tahu pegangan terbesar yang dimiliki oleh dana unit tersebut.

 • Risiko pelaburan private mandate vs unit trust

Secara kasarnya, pelaburan yang terdedah kepada satu instrumen pelaburan sahaja mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding pelaburan yang melabur ke dalam instrumen pelaburan yang pelbagai.

Jika perkhidmatan private mandate tersebut hanya menumpukan kepada satu instrumen sahaja seperti saham, ianya lebih berisiko tinggi berbanding pelaburan yang dipelbagaikan dengan pelbagai jenis instrumen pelaburan.

Sama juga halnya dengan risiko untuk pelaburan unit trust. Sekiranya semuanya dilaburkan ke dalam ekuiti saja, maka kita boleh katakan ianya berisiko tinggi. Pengalaman dan kemahiran pengurus dana juga memainkan peranan penting dalam pengurusan risiko ini terhadap portfolio pelabur. Biasanya pelabur akan memilih syarikat yang mempunyai pengurus dana yang mereka yakin untuk melabur.

Hakikatnya, semua pelaburan mempunyai risikonya tersendiri dan sebarang pulangan yang berjaya diraih pada tahun-tahun sebelumnya tidak akan menjanjikan pulangan yang sama pada masa akan datang.

Itu sedikit sebanyak perbezaan antara kedua-dua perkhidmatan pelaburan yang kini berada dipasaran. Jika anda berminat untuk membuat pelaburan, pastikan anda berurusan dengan wakil pemasaran atau ejen yang sah sahaja.

Untuk private mandate, anda boleh membuat semakan di laman web Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. Untuk Unit Trust pula, pastikan ejen tersebut mempunyai lesen yang sah yang dikeluarkan oleh Federation of Investment Managers Malaysia (FIMM).

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Eza Ezamie. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain