Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 peralatan dapur tradisional yang masih digunakan hingga sekarang

test

Sebut sahaja tentang peralatan dapur, pasti terbayang pelbagai alatan canggih di dapur dengan pelbagai inovasi dengan teknologi yang terkini bagi memudahkan penyediaan makanan harian.

Walaupun terdapat pelbagai pilihan terkini, masih ada peralatan dapur tradisional yang kekal digunakan hingga sekarang untuk memelihara tradisi. Pada masa yang sama juga, ia memberikan keenakan serta keunikan rasa pada hidangan yang disediakan. Berikut adalah beberapa peralatan dapur tradisional yang menarik dan masih digunakan hingga sekarang.

1. Batu lesung

Peralatan dapur tradisional batu lesung digunakan untuk mengisar makanan
Memang tak lengkap peralatan dapur tanpa batu lesung. © ellinnur/ 123RF

Bagi masyarakat Melayu, batu lesung merupakan salah satu peralatan dapur asas yang wajib ada bagi menyediakan hidangan masakan Melayu. Antara hidangan yang paling popular untuk disediakan dengan menggunakan batu lesung adalah sambal belacan.

Batu lesung terdiri daripada dua komponen iaitu lesung dan juga alu lesung. Lesung berbentuk seakan-akan seperti mangkuk. Ramuan yang ingin ditumbuk akan diletakkan dalam lesung dan alu lesung iaitu pemegang berbentuk bulat di bawah dan tirus di atas akan digunakan bagi menumbuk dan menghancurkan ramuan itu kepada tekstur yang lebih halus yang diingini.

Walaupun dengan adanya peralatan seperti pengisar makanan elektrik dan pemproses makanan, batu lesung masih lagi menjadi pilihan utama kebanyakan masyarakat Melayu bagi hidangan tertentu kerana hidangan yang disediakan akan mempunyai tekstur dan rasa yang lebih enak serta asli. Cubalah sendiri, anda pasti akan rasakan perbezaannya!

2. Labu sayong

Peralatan dapur tradisional labu sayong merupakan salah satu warisan yang terkenal dari Kuala Kangsar
Cantik kan Labu Sayong ni. Sesuai untuk dijadikan cenderahati. © nizamkem / 123RF

Cukup terkenal dengan nama yang unik, Labu Sayong merupakan salah satu warisan yang terkenal dari Kuala Kangsar kerana dikatakan sejarahnya berasal dari mukim Sayong. Walaupun lebih dikenali sebagai cenderahati untuk dibawa pulang, masih terdapat dari kalangan masyarakat Melayu yang menggunakan labu sayong ini sebagai salah satu alternatif untuk menyimpan air. Air yang disimpan boleh diminum dan digunakan untuk memasak.

Labu Sayong diperbuat dari tanah liat dan apa yang menarik, tanah Sayong ini hanya terdapat di mukim Sayong. Apa yang menarik lagi, daerah Sayong merupakan satu-satunya pengeluar labu sayong di dunia ini kerana hanya tanah liat dari daerah ini digunakan bagi proses pembuatannya.

Walaupun terdapat pelbagai pilihan lain sebagai bekas simpanan air, Labu Sayong turut mempunyai keistimewaannya tersendiri hingga ke peringkat dunia apabila industri Korea Selatan turut membuat tempahan labu sayong ini sebagai penapis klorin air paip dan dapat  menyejukkan badan secara semula jadi.

3. Dulang tembaga

Peralatan dapur tradisional dulang tembaga digunakan sebagai bekas kuih untuk dihantar atau bertukar-tukar buah tangan sesama jiran tetangga.
Baki Besar Tepi Bertetas merupakan salah satu rekaan dulang tembaga yang terdapat di Terengganu. Kredit: Nur Sabihah

Dulang tembaga merupakan bekas serba guna yang digunakan dengan pelbagai fungsi oleh masyarakat Melayu terdahulu. Bekas ini boleh digunakan di dapur untuk meletakkan makanan dan lauk-pauk. Dulang ini juga digunakan sebagai bekas kuih untuk dihantar atau bertukar-tukar buah tangan sesama jiran tetangga.

Apa yang menarik lagi, dulang yang diperbuat daripada tembaga ini  turut digunakan sebagai dulang hantaran sewaktu majlis perkahwinan terutamanya bagi majlis perkahwinan masyarakat Melayu pada zaman dahulu. Dulang tembaga ini mempunyai pelbagai bentuk dan saiz. Rekaan dulang ini juga boleh dipengaruhi oleh budaya sesebuah negeri dan berbeza mengikut kegunaannya yang tersendiri.

Alternatif yang moden bagi dulang ini adalah dulang makanan atau minuman yang diperbuat dari pelbagai bahan dari plastik hingga melamin. Tidak kira sama ada dulang moden atau tradisional, kedua-duanya mampu memberikan fungsi yang sama dengan kelebihan dan keistimewaannya yang tersendiri.

4. Kukuran kelapa 

Kukur kelapa adalah satu peralatan dapur tadisional yang semakin dilupakan
Peralatan dapur tadisional yang semakin dilupakan. Kredit; Nur Sabihah

Kukuran merupakan sejenis peralatan dapur tradisional  yang digunakan untuk mengukur atau memarut kelapa. Setelah kelapa diparut, ianya akan diperah untuk menghasilkan santan cair. Penggunaan kukuran ini  merupakan salah satu alat dapur yang penting kerana santan merupakan salah satu elemen terpenting dalam hidangan masakan dan kuih tradisional Melayu.

Struktur kukuran ini kebiasaannya berbentuk binatang seperti harimau,naga dan singa. Hujung kukuran ini terdiri dari sebilah mata besi untuk memarut isi kelapa dari tempurung kelapa. Permukaan badan kukuran ini pula kebiasaannya melengkung untuk memudahkan penggunaan kukuran ini dilakukan dalam keadaan duduk.

Penggunaan mesin parut kelapa elektrik dan juga santan segera lebih kerap dilihat pada masa sekarang. Namun begitu, kukuran ini masih lagi relevan di kawasan kampung yang masih berpegang dengan kehidupan tradisional. Malah, kukuran ini juga turut disimpan di dalam sebilangan dapur masyarakat Melayu sebagai alat dapur tambahan sekiranya ketiadaan bekalan elektrik.

5. Badang atau nyiru

Peralatan dapur tradisional badang ataupun juga dikenali sebagai nyiru di negeri-negeri Pantai Timur Malaysia.
Nyiru turut dikenali sebagai badang di negeri-negeri Pantai Timur. Kredit: Nur Sabihah

Beras yang telah dihasilkan melalui proses penghasilan beras tradisi akan melalui proses menampi iaitu mengasingkan beras dari kulit beras. Dengan proses menggunakan badang atau nyiru ini, kulit beras akan keluar dan hanya tinggal di nyiru ialah beras.

Badang atau nyiru ini kebiasaannya diperbuat dari buluh atau rotan dan terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk. Rotan atau buluh akan dianyam dan nyiru yang sudah siap dianyam akan dijemur di bawah matahari untuk memastikan ketahanan yang lebih lama.

Selain dari menampi beras, badang atau nyiru ini boleh digunakan sebagai bekas untuk menjemur bahan makanan seperti ikan, lada hitam dan sebagainya. Kaedah menjemur ikan dalam badang ini masih lagi terpakai dan relevan bagi masyarakat Melayu terutamanya di kampung.

6. Acuan kuih bakar atau bahulu 

Peralatan dapur tradisional acuan kuih bakar, bahulu atau kuih Akok
Acuan kuih bakar, bahulu atau kuih Akok. Kredit: Nur Sabihah

Sebut sahaja kuih bakar atau kuih bahulu, pasti kita boleh bayangkan keenakan kuih tradisional ini. Bagi penggemar tegar kuih tradisional, pastinya anda boleh membezakan rasa di antara kuih yang dibakar secara tradisional dengan menggunakan arang dapur kayu yang mempunyai rasa dan aroma yang lebih unik berbanding dimasak dengan menggunakan dapur moden. Acuan kuih ini kebiasaannya diperbuat dari tembaga dan agak berat. Cara kuih dibakar juga agak unik dengan dapur kayu dan bahagian atas penutup acuan akan diletakkan bara sabut kelapa.

Bara sabut kelapa akan diletakkan di atas penutup acuan kuih ini
Bara sabut kelapa akan diletakkan di atas penutup acuan kuih ini. Kredit: Nur Sabihah

Bagi memudahkan kerja dan menjimatkan masa, pelbagai alatan dapur boleh digunakan bagi proses membakar kuih ini pada masa kini. Ketuhar dan acuan yang lebih moden dalam pelbagai bentuk dan saiz juga boleh digunakan untuk menghasilkan kuih ini.

Kebanyakkan peralatan dapur tradisional ini semakin ditelan zaman dan digantikan dengan peralatan moden yang sememangnnya tidak dinafikan lebih cekap dan menjimatkan masa. Namun begitu, peralatan-peralatan ini wajar disimpan sebagai warisan turun temurun supaya generasi masa hadapan lebih kenal akan asal usul mereka.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain