Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

DIY perabot rotan yang murah dan mudah

test

Bila sebut tentang trend viral di Malaysia, daripada fesyen terkini, makanan, minuman, perabot, hinggalah projek DIY, kita pasti tidak mahu ketinggalan. Jika sebelum ini, antara trend DIY rumah yang menjadi perhatian adalah seperti Wainscoting dan katil loteng, kini yang menjadi topik hangat adalah perabot yang berasaskan rotan. Nak ketahui lebih lanjut, jom teruskan membaca di iProperty.com.my.

Aiman Ariff

Rotan, adalah sejenis pokok palma yang kebiasaanya kita lihat dan mudah didapati di hutan-hutan Malaysia. Oleh kerana fizikalnya yang kukuh, tahan lasak dan kalis air, rotan menjadi pilihan untuk dijadikan perabot. Jika dahulu, harga perabot rotan tidaklah semahal mana, namun sejak kebelakangan ini, rotan dijadikan antara elemen estetik yang melengkapkan rumah moden dengan gabungan alam semula jadi, dan hasilnya sangat cantik. Sejak ini, harga rotan menjadi semakin mahal dan semakin sukar untuk dicari.

Buat anda yang sukakan rotan, untuk sesi DIY kali ini, kita ada Aiman Ariff, seorang selebriti sosial media yang sering kali berkongsi projek DIY beliau yang melibatkan rotan. Apa yang kami boleh katakan, projek-projek yang dihasilkan Aiman adalah sangat ringkas, boleh dilakukan bersama keluarga, tidak menggunakan alat pertukangan berat serta barangan persiapan dengan harga yang berpatutan.

1. Coaster gelas rotan DIY

© Aiman Ariff

Dengan musim kerja dari rumah ini, anda pasti makan atau minum di ruangan kerja. Sayanglah kalau meja cantik rosak disebabkan oleh tertumpah minuman panas atau sejuk. Jom buat pelapik gelas (coaster) sendiri dengan menggunakan rotan.

Bahan-bahan:

 • 1 keping papan busa (cork board)
 • 1 keping sesawang rotan
 • Gam
 • Pisau
 • Pensel
 • Pembaris

Cara-cara:

 1. Letakkan cawan atau gelas di atas papan busa
 2. Gunan pembaris untuk ukar dan tandakan dengan pensel
 3. Potong ikut bentuk yang anda inginkan sama ada bulat, ataupun petak
 4. Padankan papan busa yang telah dipotong pada sesawan rotan dan potong mengikut bentuk
 5. Dan lekatkan kedua-duanya dengan gam. Siap!

Bolehlah digunakan nanti waktu minum petang dengan keluarga. Nampak klasik dan ada elemen rotan yans semestinya cantik untuk Instagram anda nanti.

Link video:

ARTIKEL MENARIK:

?Kedai perabot rotan terbaik di Malaysia
?Inspirasi bilik tidur tema tropikal,hijau gelap & DIY Aiman Ariff
?5 hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik

2. Penutup lampu tidur rotan

© Aiman Ariff

Anda ada lampu tidur atau lampu membaca yang telah rosak ataupun penutupnya yang telah terkoyak? Jom saksikan bagaimana caranya untuk buat penutup lampu rotan DIY oleh Aiman Ariff.

Bahan-bahan:

 • 1 penutup lampu lama
 • Plier pemotong
 • 1 keping sesawang rotan
 • 2 gelung sulam
 • Gam

Cara-cara:

 1. Ambil penutup yang telah rosak, buang bahagian yang telah lusuh atau terkoyak
 2. Potong besi penyokong penutup lampu (ambil dari bahagian hujung)
 3. Suaikan besi penyokong yang telah dipotong dengan saiz gelung sulam
 4. Padankan sesawang rotan dengan besi penyokong dan potong mengikut saiz
 5. Lekatkan bahagian atas dan bawah dengan gam dan siap!

Kini lampu tidur anda yang rosak kembali bernyawa, nampak cantik pula tu, macam lampu hotel. Anda juga boleh buat projek-projek DIY ini bersama-sama keluarga. 

3. Meja sisi katil rotan

Ok, sekarang kita tingkatkan seidikit tahap kesukaran. Jom kita saksikan bagaimana untuk guna semula (upcycle) meja sisi katil yang bosan kepada meja dengan hiasan rotan yang menawan.

Meja sisi katil sebelum di ubahsuai. © Aiman Ariff

Bahan-bahan:

 • 1 meja sisi katil (Knarrevik)
 • 1 atau 2 keping sesawang rotan
 • 1 keping kadbod
 • Pisau
 • Pembaris
 • Pensel
 • Gam

Cara-cara:

 1. Pasang meja sisi Knarrevik
 2. Ukur bahagian yang terbuka dan tandakan saiz ini pada kadbod
 3. Potong kadbod mengikut saiz yang telah ditanda daripada meja tadi
 4. Suaikan kadbod dengan dengan sesawang rotan
 5. Potong sesawang rotan mengikut saiz kadbod
 6. Lekatkan keduanya dengan gam
 7. Pasangkan kadbod yang telah siap digam bersama rotan pada meja sisi tadi. Anda juga boleh letakkan gam supaya ia melekat dengan lebih baik.

Meja sisi katil selepas diubahsuai. © Aiman Ariff

Dah siap, cantikkan! Sekarang barulah bilik tidur anda nampak seperti bilik hotel mewah. Tambah pula dengan lampu tidur rotan DIY tadi, barulah nampak ala-ala estetik.

4. Tray rotan DIY

Dulang rotan menggunakan cermin sahaja. © Aiman Ariff

Kami pasti antara anda semua, pasti pernah beli cermin IKEA jenis LOTS. Kami juga pasti anda menghadapi kesukaran untuk menanggalkannya ketika hendak berpindah ataupun melekatkannya semula selepas dicabut. Tidak mengapa, jom saksikan bagaimana Aiman guna semula cermin ini untuk dijadikan tray penghidang dengan kemasan rotan.

Bahan-bahan:

 • 1 keping cermin LOTS
 • Gam
 • Pembaris
 • Gergaji mini
 • Pita pelekat
 • 8 batang rotan

Cara-cara:

 1. Lekatkan pita pelekat pada bahagian belakang cermin (supaya anda tidak mencalarkan permukaan kerja)
 2. Ukur bahagian sisi cermin dan tandakan pada batang rotan
 3. Potong rotan mengikut kepanjangan sisi cermin
 4. Lekatkan rotan yang telah dipotong pada permukaan hadapan cermin dengan gam
 5. Untuk lapisan rotan, ambil batang rotan yang lain dan letakkan gam pada bahagian hujung, gam, dan susun mengikut ketinggian yang anda inginkan.

Minum petang anda lebih nampak bergaya. © Aiman Ariff

Dah siap, mudahkan! Tetapi, oleh kerana bahan asasnya adalah cermin, jangan pula anda letakkan hidangan lauk pauk berat, nanti pecah pula. Sesuai digunakan bersama pelapik coaster rotan tadi, barulah nampak menarik.

 

Terdapat banyak lagi projek-projek DIY Aiman yang menggunakan elemen rotan. Untuk ketahui lebih lanjut, anda bolehlah berkunjung ke laman YouTube beliau di Aiman Ariff Khairuddin atau laman Instagram @aimanariff.

BACA ARTIKEL INI:

?️Renovasi rumah lama dengan tema industri moden
?Bilik tema Scandinavia

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain