Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tinggal di KL: Pengalaman 5 rakyat yang berpindah ke ibu negara Malaysia

test

Benarkah bandar KL hanya sekadar tempat tinggal yang padat dengan penduduk? Apakah cerita kehidupan di sebalik ibu negara yang sibuk ini?

Kuala Lumpur, bandar yang sibuk serta menjadi tumpuan tempat tinggal yang padat dengan manusia, namun kali ini, kami minta rakyat Malaysia kongsikan tentang pengalaman mereka berpindah ke KL. Ada yang gembira, ada yang menyedihkan dan juga cerita yang pastinya membuat anda terharu. Ayuh kita baca perkongsian cerita mereka!

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

1.   Pengalaman paling berharga dalam hidup

Nur bersama rakan sekerjanya sewaktu bekerja di HKL © Nur

“Saya datang ke KL disebabkan tawaran kerja di Hospital Kuala Lumpur sebagai salah seorang petugas kesihatan. Disebabkan saya jenis manja, jarang berpisah dengan keluarga, masa 6 bulan pertama tinggal di KL.  Waktu mula-mula, setiap hari, balik sahaja dari tempat kerja  memang saya akan menangis sebab tak biasa dengan keadaan tekanan tempat kerja yang sibuk dan jauh dengan keluarga. Kalau diingatkan balik, kelakar pula rasanya.

Persepsi saya tentang bandar KL berubah selepas saya sudah membiasakan diri dengan suasana tempat kerja. Saya sudah biasa dengan pelbagai ragam manusia, baik atau buruk. Yang paling seronok bila bekerja, teamwork atau kerja berpasukan. Walau dalam keadaan yang sangat sibuk, rasa gembira dan seronok apabila bekerja dengan rakan sekerja yang tidak pernah berkira.

Sebenarnya, pengalaman saya tinggal dan bekerja di KL mengajar saya  tentang pelbagai ragam dan kehidupan manusia serta pentingnya sikap berpasukan apabila kita bekerja dalam kumpulan. Walau sibuk atau susah mana pun keadaan yang kita hadapi, asalkan kita ada rakan yang akan membantu kita bersama-sama.

Kalau tanya saya balik, pengalaman yang saya dapat sewaktu bekerja di KL ini, merupakan pengalaman yang paling berharga dalam hidup saya!”— Nur, berasal dari Terengganu dan telah menetap di KL selama 5 tahun

2.   Kaki pancing di Kuala Lumpur

© Muhammad Hanis

“Saya memang pemancing tegar sejak dari kecil lagi. Asal dari kampung, jadi sejak dari kecil memang saya suka dengan sungai, bendang dan paya. Itu adalah port memancing saya.

Bila saya dapat surat tawaran melanjutkan pelajaran ke KL, saya mula serabut fikir lokasi mana yang boleh saya pergi memancing. Ada ketempat memancing yang menarik di KL?

Orang lain pergi ke kolej bawa buku, saya bawa joran saya sekali. Bukannya saya tak bawa buku, tapi joran dengan umpan memancing, saya selitkan sekali. Bila sudah beberapa bulan di KL, saya sudah jumpa kawan yang sama minat dengan saya yang berasal dari KL. Rupanya, di KL pun ada banyak tempat memancing!

Sebab saya berasal dari kampung, kedai ikan hiasan dan spesies ikan yang dijual sangat terhad. Di kampung, untuk mencari spesies ikan hiasan yang menarik, saya terpaksa ke bandar utama yang terletak agak jauh. Kalau di KL, langsung tak menjadi masalah kerana kedai ikan hiasan ini sangat mudah untuk dijumpai di mana-mana sahaja.

Perkara ini buat saya sedar, di mana sahaja saya berada, tidak kira di bandar yang sibuk sekalipun, saya masih boleh teruskan hobi dan minat saya memancing ini!”— Hanis, pelajar tahun akhir di salah sebuah kolej kesihatan di KL

3.   Sahabat selamanya

“Antara pengalaman yang tidak boleh dilupakan sewaktu di KL bagaimana saya jumpa sahabat terbaik dalam hidup saya. Sewaktu saya mengandungkan anak pertama, tinggal di dalam rumah bersama rakan-rakan serumah yang lain. Pada waktu itu, saya masih berjauhan dengan suami, jadi saya mengharapkan bantuan rakan serumah untuk menolong saya.

Sepanjang tempoh mengandung, saya mengalami alahan yang sangat teruk sehingga usia kandungan 7 bulan. Jadi Adda, rakan serumah saya sentiasa ada bersama saya, memberikan sokongan.

Antara peristiwa yang saya tidak boleh lupakan, saya pernah mengidam untuk minum mango shake pada pukul 2 pagi. Pada waktu itu, saya memang teringin sangat untuk minum air ini.

Kalau di kampung, pada waktu awal pagi seperti ini, memang susah untuk mana-mana kedai makan atau gerai minuman yang masih dibuka. Disebabkan bandar KL ini memang sentiasa sibuk dengan orang, walaupun pada awal pagi, masih banyak gerai yang dibuka. Pada waktu itu, mereka sanggup bangun, bawa saya bonceng naik motor, beli mango shake dan minum.

Pernah sekali, selepas makan sahaja di kedai, saya termuntah di atas motor Adda. Apabila sampai rumah, Adda hanya suruh saya berehat dan dia bersihkan sendiri kesan muntah saya di tengah malam tanpa mengeluh walaupun sedikit.

Peristiwa buat saya terharu kerana ia buat saya sedar ada sahabat yang sebaik itu. Walau tanpa pertalian darah, masih ada insan yang sanggup menghulurkan bantuan dengan penuh ikhlas. Malah, Ada sendiri merupakan pejuang penyakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus) tetapi masih boleh memberikan bantuan kepada sahabatnya yang memerlukan. Bagi saya, dia adalah sahabat selamanya.” — Syu, ibu kepada dua orang anak. Menetap di KL selama 3 tahun dan telah berpindah untuk tinggal bersama suaminya.

4.   Peluang kedua

Kenangan Pok Din bersama rakan-rakan di maktab © Zainuddin

“Peristiwa ini berlaku sewaktu Pok Din belajar di Maktab Perguruan Islam Petaling Jaya pada tahun 1982. Waktu itu, Pok Din dalam perjalanan menunggang motor untuk menjalani praktikal di salah sebuah sekolah di KL.

Pada masa itu, hujan turun dengan lebat. Jadi, Pok Din berteduh di kaki lima rumah kedai yang terletak di tepi jalan yang sibuk. Sewaktu Pok Din berteduh di situ, sebuah bas ekspres dalam perjalanan Kuala Lumpur ke Pelabuhan Klang hilang kawalan dan terbabas lalu merempuh rumah kedai dua tingkat di mana Pok Din berteduh.

Selepas itu, Pok Din sudah tidak sedar dengan keadaan sekeliling. Rupanya, runtuhan rumah kedai itu telah menimpa separuh daripada bahagian bas itu bersama-sama Pok Din. Semua mangsa telah diselamatkan, tetapi Pok Din sebenarnya masih di bawah runtuhan kedai tersebut tanpa siapa pun yang tahu.

Bila hari sudah malam, proses pembersihan sisa runtuhan sudah dimulakan. Sewaktu hampir sahaja mesin jengkaut menolak sisa bangunan tersebut, seorang pekerja bangsa India telah menyelamatkan nyawa Pok Din pada hari itu. Dia terpandang tangan dari celahan runtuhan bangunan tersebut sambil menjerit meminta pertolongan dan memberikan bantuan segera.

Tragedi kemalangan bas pada hari tersebut sangat menyedihkan. Hampir separuh dari penumpang bas pada hari tersebut meninggal dunia. Pok Din bersyukur kerana telah diberikan peluang kedua dan diselamatkan oleh rakyat Malaysia masih lagi yang prihatin.” — Pok Din, datuk kepada 7 cucu yang telah bersara di Terengganu

5. Aku, muzik dan seni

Saya mula ke KL kerana isteri mendapat kerja di sini. Setiap hujung minggu, kami akan meluangkan masa dengan berjalan-jalan di sekitar KL. Mula-mula, saya agak malas sebab fikirkan trafik yang sibuk dan sudah namanya bandar, mesti benda yang sama saja kan?

“Isteri pula jenis suka makan angin, selalu cari benda untuk di cuba. Jadi, saya ikutkan saja. Dia bawa berjalan ke Pasar Seni, naik LRT sahaja. Bila sampai ke sana, sebenarnya banyak tempat menarik untuk dilawati.

Ada tokong tertua di KL, Sin Sze Si Ya, dan kuil tertua di KL, Sri Mahamariamman ada juga di kawasan Pasar Seni ini. Cuma kena rajin berjalan untuk cari tempat-tempat ini.

Yang paling saya suka, bila waktu petang, isteri saya ajak ke depan Sogo untuk tengok persembahan  kumpulan busker. Sambil layan muzik, sambil tengok gelagat orang. Selepas itu, dia ajak saya ke Pasar Malam Jalan TAR (Tuanku Abdul Rahman), sambil cari makanan dia. Memang meriah!

Bila negara kita dilanda wabak Covid-19 ini, saya mula rindukan aktiviti ini balik yang dulu saya rasa KL bosan, benda yang sama saja kan?  Rindu buat semua ini, tanpa rasa bimbang dengan kesihatan.” — Asri, masih ingin meneroka tempat lain di sekitar KL tetapi ingin menunggu sehingga wabak ini reda.

Beberapa cerita yang dikongsikan ini cukup menarik dan boleh memberikan persepsi baru kepada bandar KL yang selama ini kelihatan sibuk dan bukan sahaja sebagai tempat tinggal, tetapi sebenarnya penuh dengan cerita warna-warni kehidupan manusia.

Apa pula cerita anda? Kongsikan bersama kami tentang apa jua cerita anda di sini!

NAK PINDAH RUMAH LEPAS INI? DAPATKAN TIP DI SINI:

📦 9 tip pindah rumah dengan lebih mudah
✔️ 8 tips mudah pindah rumah tanpa perlu bersusah payah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain