Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

test

Amanah Saham Bumiputera (ASB) merupakan dana unit amanah yang popular di kalangan pelabur Bumiputera di Malaysia. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan persoalan dan penyelesaian tentang apa yang akan terjadi kepada duit dalam akaun ASB jika pemegang unit meninggal dunia.

Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia?
Denis Ismagilov | 123rf

ASB ini dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad pada 2 Januari 1990 untuk membantu Bumiputera menyediakan simpanan alternatif. Simpanan alternatif ASB boleh menjana pulangan atau keuntungan untuk jangka masa yang panjang dan secara konsisten. Kalau anda ada buat simpanan ASB, pernah tak anda terfikir apa akan terjadi pada duit anda kalau anda meninggal?

Selepas kematian pemegang amanah, terdapat 3 pilihan proses tuntutan yang mungkin berlaku berdasarkan perancangan yang telah ditetapkan oleh pemegang unit itu iaitu:

 • Hibah Amanah (kalau pemegang mendaftar dengan ASNB)
 • Wasiat
 • Tidak membuat sebarang perancangan harta pusaka

Perbandingan proses tuntutan

Perbandingan proses tuntutan hibah amanah, wasiat, dan tidak membuat perancangan harta pusaka
© Loanstreet

Apabila kita meninggal, sudah semestinya kita inginkan harta kita pergi kepada waris kita yang layak secepat mungkin bagi menguruskan kehidupan, terutamanya ketua keluarga. Menerusi perbandingan ini, Hibah Amanah menawarkan pilihan yang lebih cepat dan proses yang mudah.

Apa itu Hibah Amanah?

Perkhidmatan pengurusan harta yang disediakan oleh ASNB. Ia berlandaskan Syariah dan menerapkan konsep hibah dan amanah dalam pengurusan harta.

Unit amanah ASNB yang dihibahkan akan dipindahmilik kepada Penerima selepas kematian Pemegang Unit (Pemberi). Maksudnya, duit dalam akaun ASB anda akan diberi kepada “Penerima” iaitu individu yang telah anda tetapkan semasa mendaftar untuk Hibah Amanah ini. 

BACA: Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

Apakah syarat bagi Hibah Amanah ini?

1. Pembeli atau Pemegang Unit ASB

 • Pemegang Unit beragama Islam berumur 18 tahun ke atas
 • Mempunyai baki unit pelaburan minimum 1,000 unit (tidak termasuk unit bercagar/ pinjaman / Skim Pelaburan Ahli KWSP)

2. Penerima 

 • Individu sahaja
 • Terhad kepada 10 orang sahaja
 • Penjaga yang sah perlu dilantik jika Penerima berumur di bawah 18 tahun.

3. 1,000 unit perlu dikekalkan sepanjang tempoh Hibah Amanah bagi semua tabung unit amanah yang terlibat.

4. Diamanahkan kesemua (100%) unit milik penuh kecuali unit bercagar kepada semua penerima ASB yang disenaraikan. 

5. Unit yang bercagar adalah tertakluk kepada perjanjian antara Pemegang Unit dengan institusi pemberi pembiayaan. 

6. Pembatalan hibah hanya boleh dilakukan jika ianya melibatkan pemberian kepada anak dan cucu kandung.

Pemberian kepada selain dari anak dan cucu kandung, pembatalan hibah boleh dilakukan atas persetujuan penerima.

7. ASNB berhak menarik balik perjanjian Hibah Amanah

Ini sekiranya Pemberi Hibah didapati melanggar terma dan syarat Hibah Amanah yang dipersetujui atau hilang kelayakan sebagai Pemegang Unit ASNB.

KETAHUI: Jangan Tertipu! Kenali 4 scam pelaburan popular di Malaysia ini

Kelebihan yang anda boleh dapati melalui Hibah Amanah

 • Anda sebagai Pemberi menentukan Penerima ASB dan peratus pembahagian pelaburan.
 • Penerima adalah penerima mutlak.
 • Pemberi masih mempunyai kawalan penuh dan menikmati manfaat pelaburan tersebut semasa hidup. (Anda tidak akan mengalami masalah mengeluarkan duit dalam akaun ini, kecuali anda perlu menyimpan atau “reserve” 1,000 unit bagi Hibah Amanah ini. Selain itu, tidak akan ada masalah untuk mengeluarkan amaun lain.
 • Tidak perlu Surat Kuasa Mentadbir atau Geran Probet (agar waris anda tidak perlu menghadapi proses yang sukar dan rumit).
 • Yuran perkhidmatan yang kompetitif (apa yang menarik – jumlah yuran ini boleh ditolak daripada duit simpanan dalam akaun ASB anda. Cuma pastikan ia mencukupi).

Tanpa Hibah Amanah

 • Proses yang sukar dan rumit
 • Waris terpaksa keluarkan kos tambahan bagi kos pengurusan di bawah pentadbiran harta pusaka

Bagaimana konsep Hibah Amanah ini dijalankan?

Satu tip bagi memudahkan proses hibah ialah anda patut berkunjung sendiri ke pejabat ASNB bagi mendapatkan borang dan taklimat berkenaan proses mengisi borang ini.

Proses ini akan menjadi sangat mudah jika anda boleh menyediakan dokumen dan melengkapkan borang secukupnya. Berdasarkan pengalaman peribadi penulis sendiri, staf mereka sedia membantu dan memberi penerangan yang lengkap!

Bagaimana konsep Hibah Amanah ini dijalankan?
© Loanstreet

Berapakah yuran perkhidmatan yang akan dikenakan?

Pengiraan Yuran Tuntutan © Loanstreet

CONTOH:
Baki Pelaburan RM200,000

RM25,000 pertama 1.50% = RM375
RM175,000 berikutnya 1.00% = RM1,750 
Jumlah Yuran = RM2,125 (ditolak daripada baki pelaburan sebelum diagihkan kepada Penerima)

Yuran yang dikenakan ini sebenarnya sangat berpatutan dengan proses yang mudah dan perkara ini diuruskan dalam masa hanya 21 hari!

Sediakan payung sebelum hujan

Proses kehilangan orang tersayang semestinya sangat menyedihkan, namun apa yang lagi mengecewakan sekiranya kita tidak dapat mewariskan harta kita kepada waris yang sepatutnya dan memerlukan. Kalau boleh, manfaatkan kemudahan Hibah Amanah ini, supaya harta anda sentiasa dilindungi dan dapat diwariskan pada waris yang sepatutnya.

Baca artikel ini seterusnya: Apakah perbezaan antara wasiat, hibah dan faraid?

*Artikel ini telah diolah semula daripada “Apa Yang Akan Jadi Pada Duit ASB Lepas Meninggal? yang pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain