Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan terbaik anda berkenaan Wasiat di Malaysia

test

Ada satu petikan kata-kata penulis ternama Alan Lakein yang popular berbunyi: “Gagal untuk merancang bererti merancang untuk gagal”. Petikan ini telah diulang oleh ramai lagi tokoh dan personaliti terkenal. Mengapa? Kerana ia benar!

ferli /123rf

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

Sebab itu, salah satu cara terbaik melindungi diri anda dan orang tersayang ialah dengan merancang dan bersedia menghadapi tragedi seperti kematian.

Menurut satu laporan akhbar tahun 2016, nilai harta pusaka yang tidak dituntut dianggarkan berjumlah RM60 billion! Harta pusaka dalam bentuk aset dan wang ringgit ini masih menunggu untuk dituntut oleh warisnya yang sah.

Cara terbaik menyelesaikan permasalahan ini ialah dengan memastikan anda telah menulis Wasiat. Malangnya, hanya sebahagian kecil rakyat Malaysia telah menulis Wasiat mereka. Hal ini diburukkan lagi oleh kejahilan masyarakat kita yang tidak mengetahui bahawa aset mereka boleh dibekukan apabila meninggal dunia.

Di sini, kami susunkan segala yang perlu anda tahu mengenai Wasiat di Malaysia dan mengapa anda perlu menulis Wasiat anda:

1. Fungsi Wasiat berbeza bagi orang Islam

Bagi orang Islam, Wasiat hanya membenarkan pewasiat (individu yang membuat Wasiat) untuk membahagikan satu pertiga daripada harta mereka kepada individu atau organisasi pilihan mereka. Baki dua pertiga aset lagi akan dibahagikan kepada waris yang sah menurut Hukum Faraid. Jadual lengkap cara pembahagian harta dibuat ada di sini.

Jika tiada Wasiat, keseluruhan harta pewasiat itu akan dibahagikan menurut Hukum Faraid atau persetujuan keluarga. Seorang beragama Islam juga boleh memilih untuk membuat Hibah iaitu pemberian satu aset secara sukarela oleh seorang individu kepada individu yang lain semasa si pemberi tersebut masih hidup dan tanpa sebarang paksaan.

2. Anda ada pilihan dalam menulis Wasiat

Walaupun semua peguam mempunyai kapasiti secara undang-undang untuk menulis Wasiat, tidak semua memiliki kepakaran yang diperlukan. Lebih baik berjumpa dengan peguam yang pakar dalam bidang ini.

Satu lagi pilihan yang biasanya lebih murah dan mudah ialah membuat Wasiat anda di bank atau dengan penyedia perkhidmatan menulis Wasiat.

Kebanyakan bank terbesar di negara ini menawarkan perkhidmatan menulis Wasiat mereka sendiri. Bayaran yang dikenakan bermula daripada beberapa ratus Ringgit. Sesetengah bank malah menawarkannya secara percuma jika anda mempunyai wang simpanan yang besar dengan mereka.

Di Malaysia, salah satu organisasi terbesar yang menawarkan perkhidmatan menulis Wasiat ialah AmanahRaya. AmanahRaya menyediakan perkhidmatan ini untuk kedua-dua orang Islam dan bukan Islam.

3. Benefisiari dan saksi berbeza sama sekali

Bagi yang bukan Islam, seorang benefisiari tidak boleh menjadi saksi dalam satu Wasiat. Ini kesilapan mudah yang kerap berlaku dari semasa ke semasa. Elakkan melakukan kesilapan ini kerana menjadi saksi dalam Wasiat akan membuatkan seseorang tidak layak menerima sebarang harta pusaka daripada pewasiat.

Seperkara lagi, saksi dan pewasiat mesti menandatangani Wasiat dalam sesi yang sama. Menjadi tanggungjawab saksi memastikan pewasiat waras akalnya tatkala Wasiat dibuat.

4. Perkahwinan mengubah segalanya

Apabila berkahwin, tanggungjawab dan keutamaan seseorang bertambah. Atas andaian ini, sebarang Wasiat yang ditulis oleh pewasiat sebelum berkahwin secara automatik dikira terbatal!

Jika pewasiat meninggal dunia secara tiba-tiba tanpa sempat membuat pindaan atau Wasiat yang baru, aset mereka akan dibahagikan menurut S6 Akta Pembahagian, sama seperti kes mati tidak meninggalkan Wasiat!

Walau bagaimanapun, ada pengecualian dalam hal ini. Wasiat masih kekal jika pewasiat telah pun berkira-kira untuk berkahwin semasa ia ditulis dan memasukkan nama tunangannya di dalam Wasiat tersebut.

5. Pastikan Wasiat anda disimpan dengan baik dan mudah dicapai

Setelah selesai menulis Wasiat, anda masih perlu melakukan satu perkara lagi iaitu menyimpannya dengan baik. Insiden yang tidak dijangka seperti banjir dan kebakaran boleh menjejaskan keselamatan sesuatu Wasiat. Oleh itu, Wasiat mesti disimpan dengan baik.

Kotak penyimpanan di bank bukan pilihan terbaik. Apabila seseorang meninggal dunia, bank tidak boleh membukanya sehingga wasi memperolehi probet, dan probet memerlukan Wasiat.

Satu pilihan ialah dengan menyimpannya di firma penulisan Wasiat. Tetapi oleh kerana khidmat penulisan Wasiat merupakan periuk nasi mereka, firma seperti ini sudah pasti mengutamakan penyimpanan untuk klien yang menulis Wasiat dengan mereka. Biasanya juga mereka ingin dilantik sebagai wasi Wasiat anda. Ini boleh menelan kos sehingga 5% daripada harta pusaka anda.

Satu lagi cara ialah menyimpannya dengan peguam cara kerana mereka ini dikawal selia. Ini bererti anda akan ada jalan keluar sekiranya Wasiat anda hilang atau rosak. Walau bagaimanapun, kebanyakan peguam cara akan hanya menyimpan salinan Wasiat anda, bukan dokumen asal. Salinan ini pula biasanya akan disimpan di dalam kotak arkib mereka selepas satu ketika. Ada juga peguam cara yang menawarkan perkhidmatan menyimpan Wasiat yang asal, cuma mereka ini biasanya firma yang lebih besar dan mahal.

Satu lagi pilihan yang sah ialah menyimpannya dengan pusat pendaftaran Wasiat seperti WillKey. WillKey merupakan satu-satunya pusat perkhidmatan penyimpanan Wasiat di Malaysia yang tidak terlibat dalam proses penulisan Wasiat anda dan tidak mengenakan caj untuk melaksanakan Wasiat anda. WillKey menawarkan pelbagai pilihan penyimpanan, termasuk menyimpan dokumen asal Wasiat anda di dalam peti simpanan selamat yang dilengkapi kemudahan memadam api.

Tambahan pula, dengan kedudukannya sebagai pusat pendaftaran Wasiat bagi seluruh negara, WillKey juga memastikan Wasiat anda berdaftar supaya mudah dicari oleh waris-waris apabila diperlukan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain