Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan merancang kerja ubah suai rumah

test

Bukan senang mengatur kerja ubah suai rumah, tetapi memahami prosesnya boleh menjadikannya lebih mudah. 

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari A guide to planning your home renovation oleh Ridzwan A.Rahim.

Hajat anda untuk memiliki sebuah rumah akhirnya tertunai. Tidak kiralah ia sebuah rumah teres dengan seribu satu potensi atau rumah berkembar di dalam sebuah kejiranan pinggir bandar atau sebuah apartmen yang telah lama tidak didiami, tetapi anda suka kejiranan dan komunitinya!

Apa pun, kini tiba masanya untuk mengubah suai rumah tersebut. Benar, lebih mudah mengupah seorang pereka bentuk dalaman untuk menguruskannya, tetapi bukan semua orang mampu membayar upah yang tinggi.

Panduan ini bertujuan membimbing anda menguruskan sendiri kerja ubah suai rumah. Ia merangkumi apa yang perlu dibuat pada setiap peringkat dan perbelanjaan sampingan yang mungkin timbul dan perlu dirancang.

Ini merupakan satu panduan komprehensif bagaimana untuk merancang kerja ubah suai rumah, apa perlu dilakukan dan apa perlu dibeli pada setiap peringkat.

Ini bukan panduan mudah 5 langkah untuk mengubah suai rumah. Maaf, kerja ubah suai rumah bukan sesuatu yang mudah.

Kami anggap anda sudah pun menilai rumah anda dan mengenal pasti apa yang perlu dibaiki atau dinaik taraf pada strukturnya. Ini penting terutama sekali bagi rumah yang usang atau sudah lama tidak didiami. Satu lagi anggapan ialah anda sudah pun mempunyai idea reka bentuk. Ini bukan panduan untuk membayangkan rumah idaman anda. Ini panduan untuk membinanya!

Stabilkan struktur

© 123rf

Jika rumah anda usang, pertama sekali anda perlu pastikan ia sesuai untuk didiami dan bumbungnya tidak akan roboh ketika hujan ribut yang kerap melanda Malaysia sekarang ini. Kerja yang diperlukan mungkin dalam bentuk pemantakan cerucuk bagi menstabilkan asas yang sedia ada, pengikat keluli bagi menghentikan dinding atau bumbung yang melebar, atau galang keluli, alang atau sisipan aram-aram bagi mencegah keruntuhan.

$$$: Cerucuk, pengikat keluli, galang keluli, alang dan aram-aram.

Perobohan dan pembersihan

© 123rf

Apabila struktur telah stabil, bolehlah kerja perobohan dimulakan. Kami saran anda dapatkan seorang kontraktor profesional bagi melakukannya kerana selain kekuatan fizikal, tugas ini memerlukan pengalaman dan perkakasan berkuasa yang mahal.

$$$: Kontraktor yang berpengalaman dan sistem pembuangan bagi menghapuskan sisa perobohan.

Pembaikan struktur dan penambahan

© 123rf

Peringkat ini melibatkan peletakan asas untuk binaan tambahan, penaikan dinding baharu, pembuatan bukaan tingkap dan pintu, dan pembinaan struktur bumbung. Jika rumah terbabit merupakan harta tanah, anda perlu mengupah tukang bagi memastikan parit berfungsi dengan baik. Ini kerana bangunan lama mungkin mempunyai parit yang telah runtuh dan perlu digali serta dibina semula.

$$$: Simen, pasir, batu bata, kepingan konkrit, kayu, tukang paip untuk memeriksa parit dan sambungan (serta paip untuk kerja baik pulih, jika perlu).

Pengedapan cuaca

© 123rf

Anda perlu memastikan rumah anda kedap cuaca bagi mengurangkan kerumitan pada peringkat berikutnya dalam proses ubah suai ini. Anda perlu memasang alas pada bumbung ­termasuk pengedapan dan kalis air, dan pasang tingkap dan pintu yang menghadap ke luar rumah. Bungkuskannya sebagai perlindungan sementara kerja lain sedang berjalan.

$$$: Genting, pintu (yang menghadap ke luar rumah), tingkap, bahan kedap bumbung dan parit.

Pembaikan pertama

© 123rf

Hanya apabila kerja di bahagian luar hampir siap dan bumbung bertutup barulah boleh anda alihkan perhatian kepada kerja di bahagian dalam rumah seperti pembinaan stad dinding dan tangga, dan pemasangan bingkai pintu, tingkap dan dan ambang tingkap.

Sesudah semua ini selesai dilakukan, kontraktor boleh mula memasang paip dan kabel untuk pemanas air (atau memasang pemanas air solar), wayar elektrik, alat hawa dingin, CCTV, telefon, internet, sistem pengalihan udara dan sistem kumbahan yang dipasang di dalam lantai, dinding dan siling. Kabel yang terkeluar dari dinding atau siling bukan untuk stail. Ia menandakan posisi yang betul untuk pemasangan lampu dan soket elektrik. Paip juga perlu dipasang di tempat yang betul untuk besen, ruang mandi, tandas, bidet dan hos.

Umumnya, sebarang kerja yang memerlukan plaster untuk menyembunyikan ketidaksempurnaan perlu dilakukan pada peringkat ini.

$$$: Wayar elektrik, telefon dan kabel internet, wayar untuk pengalihan udara, wayar dan paip untuk untuk pemanas air atau pemanas air solar, wayar untuk penggera dan CCTV, wayar dan paip untuk alat hawa dingin, paip untuk sistem paip, wayar untuk pembesar suara dan pengautomatan rumah.

Kerja plaster dan lantai

Di sinilah segala kerja anda mula menampakkan hasil. Sesudah papan bumbung dan wayar dipasang pada tempatnya, kini masanya untuk membubuh plaster pada dinding, di samping papan plaster atau lapik kering pada siling dan stad dinding. Bagi yang membuat lantai baharu sepenuhnya, anda boleh memulakan kerja memasang lepa pada lantai.

$$$: Plaster, sudut manik keluli atau kayu, dan lapis lepa.

Bahan lantai

© 123rf

Sesetengah orang berpendapat lebih baik memasang lantai tetap selepas pertukangan kayu dan perabot terbina telah siap. Ada pula berpendapat memasang bahan lantai di peringkat ini boleh mengelakkan masalah di kemudian hari di samping memberi fleksibiliti untuk masa hadapan, bukannya memasang bahan lantai mengikut perabot yang telah terbina.

Satu lagi alternatif ialah menunda pemasangan bahan lantai ke peringkat paling akhir bersama-sama kerja menghias. Ini juga dapat membantu anda menjimatkan kos bahan.

$$$: Bahan lantai untuk dapur, bilik tidur dan kawasan umum.

Pembaikan kedua

© 123rf

Ingat lagi wayar yang bergantungan tadi? Sekarang anda boleh menanganinya! Sambung lampu, soket, suis, telefon dan sambungan TV. Anda boleh mula memasang pintu pada bilik tidur dan kawasan umum. Pasang spindel dan susur tangan pada tangga, di samping kambi dan architrave (bingkai pintu). Pasang dapur dan sebarang perabot terbina yang telah anda rancang. Pasang alat hawa dingin, CCTV dan alat penggera (jangan lupa menguji alat penggera). Bina kotak penutup paip yang ingin disembunyikan. Pasang dan hidupkan pemanas air atau panel pemanas air suria.

Ia merupakan peringkat yang paling mengujakan kerana kini anda boleh mula nampak bagaimana rupa rumah anda nanti.

Dapur boleh menjadi antara ruang yang paling mahal untuk diubahsuai, jadi baca panduan kami untuk mengelakkan “bajet lari” disebabkan dapur.

$$$: Lampu, soket, suis, telefon & sambungan TV, salur untuk hud dapur, pintu untuk bilik tidur dan kawasan umum, kambi, architrave, spindel, susur tangan tangga, aksesori bilik air (sinki, kepala paip, mangkuk tandas, pemanas air jika tidak mempunyai panel suria, tab dan kayu untuk membina kotak penutup), pemanas air suria, alat hawa dingin, penggera, CCTV, aksesori dapur (sinki, kepala paip) dan semua perabot terbina.

Hiasan dan lantai tambahan

© 123rf

Bahagian kesukaan ramai kerana pada peringkat terakhir inilah anda melengkapkan rupa rumah anda.

Anda boleh membuat pengamplasan dan penghalusan permukaan yang ingin dicat atau diwarna. Pemasangan jubin juga boleh dibuat pada bilik mandi, kemudian anda boleh memasang dinding ruang pancuran mandi (shower) dan pintu bilik mandi. Penutup lantai juga boleh diletakkan. Akhir sekali, pasang hob, ketuhar, peti sejuk, mesin basuh dan perkakas rumah lain.

$$$: Bahan untuk mengamplas, cat dan warna, bahan mengecat, jubin, kayu, dinding pancuran mandi, pintu bilik mandi, pengkalis air bilik mandi, penutup lantai lembut seperti karpet atau vinil, perkakas rumah, langsir dan filem tingkap.

Nota: Ini ialah panduan pengubahsuaian bagi rumah landed. Bagaimanapun, kebanyakan tip yang ada di sini boleh juga digunakan untuk pengubahsuaian apartmen.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain