Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan lengkap memilih almari baju di Malaysia

test

Perlukah anda memilih almari baju yang sudah siap dipasang atau bilik almari pakaian yang dibina khas? Berikut merupakan segala jawapan mengenai persoalan yang ada berkenaan almari baju bermula daripada kelebihan dan kekurangan yang ada, jenis material yang digunakan serta bagaimana untuk menjaganya. 

Artikel ini diterjemah dari Your ultimate guide to the different types of wardrobes in Malaysia oleh Nur Sabihah.

Almari baju merupakan salah satu perabot yang penting di dalam bilik tidur, setelah katil. Ia berfungsi sebagai perabot untuk menyimpan, menyusun dan memberikan ruang tersendiri untuk meletakkan pakaian, aksesori, beg, malah kasut sekiranya anda memiliki ruang yang lebih besar. Tanpa almari baju, rumah anda akan kelihatan seperti tapak pelupusan barang, dengan timbunan baju yang tidak berlipat. Dengan keadaan bersepah ini, bukan sakit mata sahaja melihat, tetapi menyerabutkan fikiran!

Terdapat beberapa pilihan almari baju serta bilik almari pakaian di pasaran sekarang, sama ada sesuatu yang ringkas seperti almari Ikea atau sesuatu yang kekal seperti almari kabinet yang sudah siap dipasang. Malah, pergi sahaja ke Pinterest dan cari  “wardrobe ideas” atau idea almari, pastinya terdapat pelbagai hasil carian penuh  dengan gambar almari baju yang bukan sahaja cantik tetapi estetik. Malah, gambar-gambar almari baju di Instagram ini bukan sahaja cantik, malah tersusun membuatkan anda pastinya mengimpikan almari baju seperti mereka.

Jika anda masih tidak pasti jenis almari moden apa yang perlu dipilih, jom kita terokai pelbagai pilihan yang ada di pasaran dan yang manakah paling sesuai untuk anda. 

BACA : 

? Ingin kan bilik tidur yang cantik ? Tips deco bilik tidur dengan bajet serendah RM400

? Baru ubahsuaui rumah ? Apakah yang perlu anda lakukan selepas ubah suai rumah?

Apa itu almari baju? 

Almari baju ini merupakan almari bagi pakaian. Ia biasanya direka sebagai kabinet baju yang tinggi atau ruang almari dengan kawasan untuk menggantungkan pakaian serta beberapa laci baju.  Di beberapa negara, almari baju juga merupakan sebuah bilik almari pakaian di mana mereka menyimpan baju dan aksesori mereka. 

Apakah jenis material almari baju? 

Seterusnya, jenis material yang digunakan pada almari baju juga sama pentingnya dengan gayanya. Apa yang penting, bukan sahaja almari akan kelihatan cantik, tetapi  ia juga seimbang dari aspek ketahanan dan fungsi. Jom kita lihat beberapa jenis material almari yang popular di Malaysia. 

1. Almari baju kayu padu

实木衣柜
© Dit Sangthongsuk | 123rf

Almari baju yang diperbuat daripada kayu padu yang tidak dimakan usia kerana ketahanannya yang lama. Hanya dengan satu lapisan penggilap atau polish,  ia akan kelihatan baru semula. Malah, ia juga turut terkenal sebagai salah satu material almari baju yang sering digunakan kerana ia boleh menampung berat yang lebih banyak tanpa  menjadi bengkok dan meleding. 

Walaupun begitu, material kayu padu ini tidak asing lagi dengan harga yang mahal serta jika anda tidak menjaganya dengan baik, ia tidak akan bertahan lama. Malah, material ini juga mempunyai rekaan almari yang sangat terhad.

2. Almari baju papan lapis (Plywood)

胶合板衣柜
© timltv | 123rf

Tidak cukup bajet untuk membeli almari baju daripada kayu padu? Apa kata anda cuba papan lapis (plywood). Ia juga dikatakan mempunyai ketahanan yang tinggi, selepas kayu padu. Malah, material ini lebih ringan dan pelbagai pilihan. 

Papan lapis diperbuat daripada kepingan kayu venir yang dimampatkan serta digam bersama untuk menghasilkan material yang kuat. Ia juga  boleh digunakan sebagai asas untuk sebarang kemasan seperti laminat, jadi,  anda akan mempunyai lebih pilihan dari sudut  rekaan almari baju dan juga warna. 

3. Almari baju MDF 

Jika perkataan MDF kedengaran seperti tidak asing bagi anda,  tahukah anda bahawa syarikat perabot Swedish yang terkenal, Ikea, selalu menggunakan material ini pada perabot mereka. MDF yang merupakan singkatan Medium Particle Fibreboard (MDF) terdiri daripada lebihan kayu yang dimampatkan dan dibentuk kepada lapisan. Berbanding dengan papan lapis, ia lebih murah dan mesra alam kerana ia menggunakan lebihan kayu untuk menghasilkan. Disebabkan MDF diperbuat daripada partikel kayu, permukaannya lebih licin, serta menjadikan ia sempurna untuk dibentuk bagi sebarang rekaan dan sentuhan peribadi. 

Walaupun begitu,  kekurangan MDF ialah sekiranya  ia terkena air atau apa sahaja jenis cecair, material ini akan menyerap seperti span dan akan kembang. Oleh itu, jauhkan perabot daripada material ini dengan sebarang cecair. Selain itu, disebabkan material ini diperbuat daripada partikel halus, ia juga tidak dapat memegang skru dengan baik. 

4. Almari baju kaca

玻璃衣柜
© dahin | 123rf

Pada zaman sekarang, lebih ramai orang yang memilih untuk menggunakan almari baju yang diperbuat daripada gelas dan bukannya kayu disebabkan beberapa sebab tertentu. Almari baju yang diperbuat daripada gelas akan membuatkan bilik anda kelihatan lebih terang dan berangin. Namun, tidak seperti material kayu, material gelas ini tidak akan tahan dengan sebarang goresan dan calar. Selain daripada kaca yang lutsinar, anda juga boleh memilih kaca yang legap dan juga berwarna untuk lebih privasi. 

Seperti kebanyakan material almari baju yang lain juga, material gelas ini juga mempunyai kekurangannya yang tersendiri. Gelas mudah pecah dan sekiranya anda tidak mengendalikannya dengan baik, ia akan mudah pecah. Jangan sesekali menutup pintu gelas ini dengan kuat atau pintu kaca ini akan pecah berkecai di atas lantai. 

5. Almari cermin

镜面衣柜
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Almari cermin mula mendapat sambutan kerana mempunyai pelbagai fungsi. Apa kata daripada mempunyai dua perabot yang berbeza, bagaimana kalau kita gabungkannya menjadi satu? Selain menjimatkan ruang, rekaannya juga akan tampil lebih menarik. Almari cermin ini sangat sesuai bagi bilik tidur yang kecil untuk memberi kesan ruang yang lebih luas. Oleh itu, sekiranya anda mempunyai almari baju yang  berasaskan cermin, bilik anda akan kelihatan lebih besar daripada saiz asalnya. 

Apa yang menjadi masalah bagi almari cermin ini ialah kesan cap jari. Namun, ia cukup mudah ditanggalkan, hanya lap menggunakan tisu basah bayi (baby wipes). 

BACA :Saksikan transformasi bilik tidur ‘kampung’ menjadi bilik tidur serba moden untuk para ‘gamer’!

Bagaimana untuk saya memilih almari kabinet yang sesuai? 

Sebenarnya, memilih almari yang sesuai bukan suatu keputusan yang mudah. Anda pasti inginkan almari yang bukan sahaja berfungsi supaya anda boleh menyusun barangan serta pakaian tetapi pada masa yang sama masih kelihatan bergaya. Bagi membantu anda membuat keputusan yang tepat, berikut merupakan panduan bagaimana memilih almari baju yang sesuai: 

Langkah 1: Tentukan jenis almari yang anda mahu

Adakah anda mencari sesuatu seperti bilik almari pakaian yang anda boleh berjalan masuk seperti pelakon Carrie Bradshaw di dalam filem Sex and the City atau sesuatu yang vintaj seperti almari jenis armoires? Membuat pilihan jenis almari yang sesuai sangat penting kerana anda akan menggunakannya buat masa yang lama dan sukar untuk menukarnya kepada yang baru melainkan anda berpindah keluar ke tempat lain. Berdasarkan beberapa jenis almari yang telah kami kongsikan di atas, anda boleh memilih material mana yang paling sesuai bagi rumah anda.

Langkah 2: Buat ukuran berapa luas ruang yang diperlukan

如何选择合适的衣柜
© Yuliia Pylypchuk | 123rf

Seterusnya, jangan lupa untuk mengukur almari baju anda. Tidak kira sama ada anda ingin membeli katil, sofa atau mana-mana perabot besar di rumah, sentiasa ambil ukuran berapa luas ruang yang diperlukan. Tentukan lokasi di mana anda ingin meletakkan almari kabinet atau almari baju. Seterusnya,  ambil pita pengukur, serta catatkan panjang, lebar dan luas kawasan tersebut. 

Jika anda memilih untuk membina kabinet, maka ia akan menjadi lebih penting untuk mendapatkan ukuran almari yang tepat. Berikut merupakan beberapa ukuran yang anda perlu tahu:

 • Kedalaman almari baju anda ialah  24 inci. 
 • Bagi pakaian yang berlipat, bagi ruang sebanyak 12 inci panjang dan kedalaman 18 inci. Bagi laci yang lebih dalam, guna ukuran 24 inci bagi kedalaman. 
 • Baju akan mengambil ruang sebanyak 1 inci, manakala seluar dan skirt akan mengambil ruang sebanyak 1 ¼ inci, manakala gaun dan jaket pula mengambil ruang sebanyak 2 hingga 3 inci. 
 • Satu batang besi penggantung atau besi penggantung yang panjang akan memerlukan ketinggian lebih kurang 66 hingga 68 inci tinggi. Seterusnya, besi penggantung yang bersaiz sederhana pula  berukuran antara 50 hingga 52 inci. 
 • Apabila membuat rekaan almari baju dengan dua penggantung, bagi ruang ketinggian besi penggantung atas guankan ukuran sebanyak 80 inci dari lantai manakala penggantung besi bawah gunakan ukuran sebanyak  40 inci dari lantai. 
 • Almari baju kanak-kanak hanya memerlukan ketinggian sebanyak  45 inci. 
 • Bagi kasut dan barangan pakaian yang lebih kecil, sediakan kedalaman almari sebanyak 12 inci.

Langkah 3: Tentukan berapa banyak ruang yang diperlukan

Adakah anda hanya menyimpan pakaian di dalam almari? Atau anda merupakan seorang yang suka mempamerkan koleksi beg tangan berjenama dan koleksi sniker di ruang yang terbuka? Jika anda hanya menggunakan almari ini untuk menyimpan pakaian, pilih jenis almari baju yang mempunyai laci dan ruang untuk menggantung. 

Sekiranya anda mempunyai pelbagai aksesori atau barangan pakaian yang kecil, dapatkan almari baju di dalam bilik tidur yang mempunyai beberapa laci wayar besi atau laci yang banyak. Sekiranya almari baju anda hanya terdiri daripada gaun atau pakaian formal, pilih almari baju yang mempunyai ruang menggantung yang banyak.  

Langkah 4: Akhirnya, pilih gaya anda

Sekarang, kita sudah sampai kepada topik yang paling menarik iaitu gaya almari yang anda mahukan. Jika anda inginkan sedikit inspirasi tentang apa gaya yang boleh dipilih, cuba layari sosial media seperti—Pinterest, Instagram, Facebook  atau katalog Ikea. 

Apabila memilih gaya, sentiasa padankan gaya ini dengan tema bilik tidur anda. Jika tema bilik tidur anda ialah minimalistik, tetapi anda memilih almari dengan gaya funky ia mungkin nampak pelik dan tidak kena pada tempatnya. Oleh itu, bagi memastikan ia mempunyai kemasan yang cantik, pastikan warna dan setiap perincian seiring dengan gaya ruang tersebut. 

Jenis almari baju di  Malaysia

Sekarang, setelah selesai perkara asas yang perlu diketahui, jom kita lihat jenis almari baju yang anda boleh pilih di dalam bilik tidur ( atau di luar bilik). Bermula dengan almari gelongsor (sliding wardrobe)  atau bilik almari pakaian, berikut merupakan pilihan yang anda boleh cuba.

1. Almari berengsel

对开门衣柜
© Graham Oliver | 123rf

Almari kabinet berengsel telah wujud dari zaman dulu lagi dan menjadi kegunaan di kebanyakan isi rumah sehinggalah kemunculan almari jenis gelongsor atau sliding. Jenis almari baju ini  biasanya didatangkan dengan pintu yang berengsel serta laci dan ruang untuk menggantung. Dari sudut rekaan, ia sangat ringkas. Beberapa almari berengsel menggantikan rekaan pintu mereka dengan cermin, dan ada yang menggunakan rekaan tanpa pemegang untuk tampak lebih kemas dan licin

KelebihanKekurangan
Bahagian belakang pintu boleh digunakan sebagai cermin atau ruang simpanan tambahan.Memerlukan ruang/bilik yang lebih besar untuk digunakan.
Semua barang akan nampak di depan mata. Pintu mungkin tidak dapat menahan berat cermin yang besar dan berat. 
Mudah untuk dijaga—menggantikan engsel hanya memerlukan kos yang murah.

Panduan penjagaan: Pintu berengsel merupakan yang paling mudah dan murah untuk dijaga. Jika anda mempunyai engsel yang rosak, hanya beli engsel baru di kedai yang menjual perkakasan. Jangan lupa lap dengan air panas serta serbuk pencuci yang lembut dan tidak menghakis.

2. Almari baju dengan pintu gelungsur

推拉门衣柜
© Andriy Bezuglov | 123rf

Antara salah satu gaya almari baju yang popular ialah almari dengan satu pintu gelungsur sesuai bagi rumah moden. Bukan sahaja ia nampak licin dan kemas, rekaan almari baju moden ini juga tidak menggunakan ruang yang lebih kecil berbanding almari berengsel—sesuai bagi bilik tidur yang kecil. Bergantung kepada berapa besar almari baju yang anda mahukan, almari baju jenis gelungsur atau sliding ini boleh memuatkan dua hingga empat pintu.

Kelebihan Kekurangan
Tidak memerlukan ruang yang banyak di hadapanTidak dapat melihat isi penuh di dalam almari 
Boleh menggantikan pintu panel dengan cermin Perlu dikendalikan dengan berhati-hati—penggunaan yang kasar boleh menyebabkan kerosakan penjajaran atau alignment

Panduan penjagaan:  Antara salah satu isu yang timbul bagi pintu gelungsur tersekat. Sebarang kotoran dan habuk akan berkumpul dan di laluan gelungsur serta membuatkan ia tersekat. Bagi mengelakkan masalah ini, anda perlu membersihkan laluan ini dengan kerap dengan pembersih vakum. Dengan pembersihan secara berkala dan kerap, roda gelungsur anda boleh bertahan sehingga 30 tahun. Jika ia masih tidak boleh berjalan lancar walaupun setelah dibersihkan, anda perlu menukar roda tersebut. Lap pintu dan permukaan lain dengan air dan bahan pencuci yang  lembut seminggu sekali. 

3.  Bilik almari pakaian

衣帽间
© Igor Zakharevich | 123rf

Ahh, bilik almari pakaian yang besar yang dilengkapi dengan laluan masuk. Almari ini bukan sahaja menjadi idaman setiap wanita di mana mereka boleh mempamerkan pakaian, aksesori, beg dan juga kasut. Anda perlu mengaku, memiliki ruang khas bagi meletakkan semua pakaian pastinya sangat menggoda. Bilik almari dengan laluan untuk masuk biasanya akan menggunakan sebahagian dari ruang bilik tidur atau seluruh ruang bilik. Di dalamnya, anda akan menjumpai pelbagai ruangan almari yang terdiri daripada kabinet pakaian, laci, batang penggantung, rak, bakul wayar besi dan pelbagai jenis simpanan untuk menyimpan barangan anda. Bukan itu sahaja, ia juga mempunyai pelbagai rekaan yang versatil. Sekiranya anda mempunyai ruang yang cukup besar, anda boleh memuatkan pulau kecil di tengah, yang terdiri daripada rak laci dan sofa jenis grand divan. 

KelebihanKekurangan
Saiz almari serta rekaan boleh diubah suai mengikut permintaan. Sangat mahal untuk dibina. 
Mudah untuk menyusun barang.Susah untuk dibersihkan
Ruang yang luas untuk menyimpan pakaian. Barangan boleh tersalah letak. 

Panduan penjagaan: Penjagaan bilik almari yang mempunyai  laluan masuk ini akan menjadi sedikit rumit. Anda bukan sahaja perlu membersihkan habuk di seluruh kawasan, malah anda juga perlu vakum tempat tersebut. Bergantung kepada jenis almari baju bilik tidur yang dipilih—berengsel atau jenis gelungsur, anda perlu menjaganya mengikut jenisnya. Bukan itu sahaja, bilik almari dengan laluan masuk ini perlu disusun atau laci almari anda akan kelihatan seperti longgokan baju yang banyak. Jangan lupa untuk membersihkan permukaan dengan air dan pencuci yang lembut setiap minggu. 

4. Armoire

独立式衣柜
© tlorna | 123rf

Almari yang  boleh berdiri tegak tanpa sebarang struktur yang menyokongnya ini pernah menjadi pilihan isi rumah pada suatu ketika dahulu, namun sekarang ia lebih kepada hiasan berbanding digunakan sebagai almari pakaian. Perabot klasik ini lebih kecil dan tidak seperti almari kabinet yang lain, ia tidak akan mencecah hingga ke siling. Pada ruang dalam, ia biasanya akan didatangkan dengan laci serta ruang untuk menggantung pakaian. 

KelebihanKekurangan
Boleh digunakan sebagai hiasan dinding. Lebih kecil berbanding dengan almari baju konvensional. 
Mudah dialihkan ke mana sahaja Memerlukan penjagaan secara berkala 

Panduan penjagaan: Armoire hampir sama seperti almari berengsel, jadi penjagaannya cukup mudah. Ganti sahaja engsel apabila ia sudah rosak dan sekiranya permukaannya sudah nampak kusam, sapu sahaja lapisan penggilap atau polish untuk menjadikannya berkilat kembali. 

5. Bina sendiri almari baju/ almari baju DIY/almari baju yang ditempah

Membeli almari baju yang sempurna bukan perkara mudah. Ia bukan mudah – sama ada anda telah jumpa rekaan almari baju yang disukai namun saiz almari baju pula tidak kena, manakala sekiranya saiznya pula yang sesuai, anda terpaksa memilih sahaja mana-mana gaya yang ada. Ini masanya anda bina sendiri almari baju anda (atau ada yang memanggilnya almari baju DIY atau almari baju yang ditempah). Almari jenis ini menjadi pilihan dalam kalangan rakyat Malaysia, dan anda boleh menempah apa jua reka bentuk yang dikehendaki. Dari warna hingga ke rekaannya, semuanya boleh diubah suai mengikut permintaan anda. 

KelebihanKekurangan 
Boleh diubah suai mengikut tema hiasan dalaman atau skim warna.Susah untuk dialihkan dan anda tidak boleh membuat perubahan semula apabila sudah siap. 
Dimensi dan saiz almari baju boleh diubah  suai untuk muat dengan ruang. Memerlukan kos yang mahal untuk dibina. 
Boleh memaksimumkan ruang yang ada di dalam bilik kecil. Memerlukan masa yang lebih lama untuk dibina

Panduan penjagaan: Penjagaan ini juga bergantung kepada jenis almari baju yang dipilih. Jika ia  almari berengsel, gantikan engsel yang rosak manakala jika almari jenis gelungsur, sentiasa bersihkan laluan pintu ini secara berkala. Bagi jenis lain, lap permukaan dengan air suam serta pencuci yang lembut.

6. Almari baju dengan konsep terbuka

开放式衣柜
© Khongkit Wiriyachan | 123rf

Konsep almari baju terbuka ini (atau ada yang memanggilnya rak almari baju dengan ruang terbuka) semakin mendapat perhatian terutamanya dalam kalangan golongan milenial, disebabkan gayanya yang minimalistik. Idea menghasilkan almari baju dengan konsep ruang yang terbuka ini ialah membuang pintu (dan kadang-kadang dinding) supaya anda dapat melihat isi dalam almari sepenuhnya. Bagi mereka yang memilih almari baju dengan konsep terbuka ini perlu mempunyai sistem susunan yang teratur atau ruang ini akan nampak serabut dan bersepah. 

KelebihanKekurangan
      Boleh berfungsi sebagai hiasan dindingPerlu sentiasa dibersihkan daripada sebarang habuk  
Mudah untuk mengambil pakaianAkan nampak bersepah dan serabut jika tidak disusun secara teratur.  
Kurang risiko jangkitan kulapuk.Kurang privasi 

Panduan penjagaan: Disebabkan tiada sebarang pintu yang digunakan, setiap permukaan akan mudah terkena habuk. Apa yang penting ialah sentiasa membersihkan habuk dan mengelap permukaan. Anda juga boleh meletakkan pakaian yang jarang dipakai di dalam beg (seperti jaket musim sejuk yang hanya dipakai sekali) untuk memudahkan proses pembersihan. 

Berapakah saiz almari baju bilik tidur yang ideal? 

Sebenarnya, ia bergantung kepada jenis rekaan kabinet bilik tidur yang anda ingin pilih kerana ia akan didatangkan dalam pelbagai bentuk dan saiz (lebih kepada saiz dalam situasi ini). Sebagai panduan, lihat kepada panduan kami di bawah bagi saiz standard bagi almari baju:

Jenis almari baju bilik tidurDimensi standard almari baju
Almari berengsel
 • Kedalaman almari baju: 24 inci
 • Tinggi almari baju: 84 inci
 • Lebar pintu: Tidak lebih daripada 24 inci
Almari baju gelungsur
 • Kedalaman almari baju: 26 inci (24 inci bagi ruang simpanan manakala 2 inci bagi panel gelungsur)
 • Panjang pintu gelungsur: Sekurang-kurangnya 84 inci
 • Lebar pintu gelungsur: Setiap panel tidak melebihi 45 inci 
Bilik almari pakaian dengan laluan masuk
 • Lebar laluan masuk: 55 – 60 inci

*Jika ruang yang ada sempit, gunakan pilihan almari baju dengan konsep terbuka atau dengan pintu gelungsur

Laci almari baju
 • Kedalaman laci pakaian: 8 inci
 • Tinggi: 10 – 16 inci
 • Kedalaman laci aksesori: 4 – 6 inci
Laci untuk pameran
 • Tinggi: 6 – 8 inci 

*Bagi kasut but panjang, gunakan ketinggian sekurang-kurangnya 20 inci

 • Kedalaman: 15 inci

Apakah bezanya antara armoire dan almari baju? 

Kami telah kongsikan pelbagai jenis almari baju bilik tidur yang merupakan sejenis perabot yang digunakan bagi menyimpan barangan pakaian, tetapi bagaimana dengan armoire? Secara ringkasnya, armoire merupakan sejenis almari baju yang biasanya digunakan untuk menyimpan pakaian, tetapi juga boleh digunakan bagi menyimpan barangan lain. 

Biasanya, ia diperbuat daripada kayu, mempunyai dua pintu berengsel dan satu tempat penggantung. Ia juga mempunyai lebih nilai vintaj serta lebih menarik perhatian dengan rekaannya berbanding almari biasa yang mempunyai rekaan asas yang ringkas. jIka anda ingin memberikan sesuatu yang unik dan istimewa, kami cadangkan menggunakan hiasan armoire bagi memberikan kelainan kepada ruang di dalam rumah anda. 

Apa itu chiffarobe? 

Seterusnya, terdapat satu lagi jenis almari baju bilik tidur iaitu chiffarobe (juga dikenali sebagai chifforobe atau chifferobe) yang merupakan gabungan dua perkataan bagi perabut iaitu —almari baju dan chiffonier (satu rak laci yang tinggi). Seperti namanya, perabot ini juga merupakan kombinasi kepada dua jenis almari baju, ruang menggantung yang panjang serta satu set rak laci di sebelahnya. Ruang bagi menggantung ini biasanya dilengkapi dengan cermin, sama ada di bahagian luar atau dalam.

BACA : 

? Ketahui 8 tips beli cat rumah yang anda patut cuba

?Kelebihan dan kekurangan kunci pintu digital (smart door lock) yang perlu anda tahu

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain