Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa yang anda perlu tahu jika tinggal di Shah Alam

test

Bandaraya Shah Alam bukan sahaja merupakan pusat pentadbiran bagi negeri Selangor, tetapi juga sebuah bandar yang pantas berkembang dengan permintaan yang tinggi bagi rumah kediaman.

Shah Alam bermula sebagai estet getah dan kelapa sawit, tetapi bandar yang juga merupakan ibu negeri Selangor ini kini telah menjadi sebuah tempat yang mempunyai daya tarikan unik dan karakter yang tersendiri. Di sinilah terletaknya Masjid Biru yang terkenal (atau nama rasminya Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah). Shah Alam turut dikelilingi dengan kehijauan semula jadi dan terhubung dengan baik ke bahagian-bahagian lain dalam Lembah Klang.

Terdapat pelbagai aktiviti yang tersedia untuk penduduk Shah Alam seperti mendaki, go-kart, panjat tali di taman sukan ekstrim, bersiar-siar menghayati seni jalanan dan banyak lagi.

Lokasinya

Shah Alam terletak di dalam negeri Selangor, dengan jarak kira-kira 25km dari Kuala Lumpur dan 15km dari Pelabuhan Klang. Bandar Lembah Klang ini berada dalam daerah Petaling, dengan sebahagian daripadanya berada dalam daerah Klang.

Di bahagian timur ibu negeri Selangor ini terletaknya Petaling Jaya dan Subang Jaya (Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah juga berdekatan dengan bandar ini), manakala Klang berada di baratnya, Kuala Selangor dan Selayang ke arah utara dan Kuala Langat ke arah selatan.

Sejarah Shah Alam

Pada asalnya, kawasan ini dipenuhi dengan ladang getah dan kelapa sawit dan pernah dikenali dengan nama Sungai Renggam sebelum diiktiraf sebagai pusat pentadbiran baharu negeri Selangor pada tahun 1963 bagi menggantikan Kuala Lumpur. Kuala Lumpur menjadi Wilayah Persekutuan secara rasmi pada tahun 1974.

Shah Alam telah dipilih dan diisytiharkan sebagai ibu negeri Selangor oleh Sultan Selangor ketika itu, DYMM Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj pada 7 Disember 1978. Nama bandar Shah Alam telah dipilih oleh Sultan Salahuddin bersempena nama Almarhum ayahanda baginda, Sultan Alam Shah.

Daripada hanya seluas 41.69 km persegi, Shah Alam telah maju dan berkembang kepada saiznya yang sekarang iaitu 290.3 km persegi (menurut Pelan Warta 1190) dengan lebih daripada 650,000 penduduk yang kini menetap di Shah Alam.

Status Shah Alam telah dinaikkan kepada bandaraya pada 10 Oktober 2000 dan Dato’ Haji Abu Sujak telah dilantik sebagai Datuk Bandarnya yang pertama dengan membawa visi “Bandaraya Melayu” (Malay City).

Menarik di Shah Alam

Shah Alam terkenal sebagai salah satu bandar hijau Malaysia yang maju. Bandar ini menyediakan banyak tempat-tempat untuk melakukan aktiviti luaran dan bukannya tempat-tempat hiburan seperti di kebanyakan bandar lain. Taman Botani Negara Shah Alam (dulu dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam) merupakan satu-satunya taman agro-perhutanan utama di Malaysia dan salah satu yang terbesar di dunia. Taman ini telah direka bentuk untuk tujuan rekreasi dan pendidikan.

Shah Alam juga dikenali sebagai bandar perindustrian yang dilengkapi kemudahan moden. Letaknya begitu strategik dari Pelabuhan Klang dan Lapangan Terbang Subang (yang merupakan lapangan terbang antarabangsa sebelum ini). Selain itu, Shah Alam ialah tempat lahir Proton, jenama kereta Malaysia yang pertama.

Tanda tempat di Shah Alam, Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah. © Prasit Rodphan | 123rf

Masjid Biru Shah Alam yang indah menjadi lambang bandaraya ini. Masjid yang sebelum ini dikenali sebagai Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah menjadi tanda tempat yang menonjol, yang dapat dilihat dari setiap sudut pusat bandar kerana menara dan kubah besarnya yang setinggi 142 meter. Sewaktu siap dibina, masjid ini merupakan antara masjid yang tertinggi di dunia. Hari ini ia masih dikenali sebagai salah satu tempat ibadah umat Islam yang terbesar di Asia Tenggara.

Kehidupan di Shah Alam

Shah Alam boleh dianggap sebagai bandaraya berstruktur baik serta terancang, tidak seperti jirannya Petaling Jaya dan Kuala Lumpur yang pembangunannya tidak teratur setelah mulai berkembang.

Bandaraya ini mempunyai kawasan berlainan (atau zon) untuk sukan, pendidikan, aktiviti industri serta pusat pentadbiran kerajaan. Pembangunan perumahan di Shah Alam dilihat tidak begitu padat dan mempunyai banyak kawasan hijau sebagai tambahan kepada taman rekreasi yang tersedia di seluruh bandaraya.

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Puchong

Di samping kehidupan sihat, Shah Alam juga tempat terletaknya banyak sekolah dan institusi pendidikan. Antara pusat pengajian tinggi yang terkenal yang ada di sini ialah Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Kolej KDU dan juga Universiti Pengurusan dan Sains (MSU).

Sama seperti bandar-bandar lain, terdapat pusat beli-belah dan pasaraya besar di Shah Alam seperti SACC Mall, Kompleks PKNS, Space U8, Aeon Mall, Plaza Alam Sentral dan juga Setia City Mall.

Fakta menarik

  • Shah Alam mempunyai 56 seksyen. Setiap jalan dalam seksyen dinamakan mengikut tema yang dipilih. Contohnya, jalan di Seksyen 6 dinamakan sempena burung-burung manakala jalan di Seksyen 24 dinamakan sempena sayur-sayuran. Antara nama jalan di Seksyen 24 Shah Alam ialah Jalan Timun, Jalan Sawi dan Jalan Bayam Merah.
  • Bunga rasmi bandaraya ini ialah orkid (anggerik) dengan orkid hybridnya sendiri dinamakan Shah Alam Renantanda. Hybrid ini terhasil daripada cantuman Kalsom Renanthere dan Penang Vanda dalam tahun 1986. Shah Alam Renantanda ini didaftarkan di Taman Botani Queen Elizabeth, London.
  • Shah Alam mempunyai banyak bulatan. Anda boleh jumpa lebih daripada 18 bulatan di bandaraya ini.
  • Pesta Bon Odori yang popular (pesta tarian tradisi Jepun) diadakan di Kompleks Sukan Negara Shah Alam setiap tahun.
  • Stadium Shah Alam merupakan gelanggang keramat Persatuan Bolasepak Selangor dengan kapasiti penonton seramai 80,372 orang.

shah-alam-neighbourhood-guide
Acara tahunan: Ramai yang mengunjungi Pesta Bon Odori yang diadakan di Shah Alam. © Hamdi Zainal | 123rf

Aktiviti menarik di Shah Alam

1. Alami keindahan hutan hujan di Taman Botani Shah Alam

Tempat yang paling sesuai jika anda ingin menikmati kehijauan tanpa perlu pergi jauh. Taman Botani Shah Alam meliputi kawasan seluas 817 hektar yang menempatkan lebih daripada 422 spesies tumbuhan dan pokok. Banyak aktiviti yang boleh anda lakukan di taman botani ini. Jika anda tidak takut dengan ketinggian, anda boleh cuba Skytrex Adventure Park yang menyediakan jalan tali udara di atas tiang-tiang tinggi (tentu sekali dilengkapi abah-abah keselamatan!)

2. Syurga bagi peminat sukan golf

Di Shah Alam bukan cuma ada satu padang golf, tetapi tujuh! Jika anda gemar bermain golf, mungkin anda boleh pertimbangkan untuk membeli rumah idaman berhampiran padang-padang ini. Ini senarai padang-padang golf di Shah Alam.

3. Hiburkan diri di Bandar Cahaya Digital, i-City

Pasti anda berasa kagum apabila meneroka ‘hutan’ pokok maple dan pokok pain buatan selain daripada melihat bentuk-bentuk aneh burung merak, flamingo dan zirafah plastik yang diterangi jutaan lampu LED. CNN Travel menamakan tempat ini sebagai antara 25 tempat paling bercahaya dan paling berwarna-warni di dunia dan ia juga tersenarai sebagai Tapak Pelancongan Malam Malaysia. Di samping cahaya lampu berwarna-warni yang mengujakan ini, i-City juga mempunyai sebuah taman tema seluas 72 ekar dengan pelbagai permainan menarik dan sebuah muzium unik. Kunjungi juga taman salji terbesar di Malaysia di i-City.

4. Mandi-manda dengan keluarga di Wet Water World Shah Alam

Dikatakan sebagai rangkaian taman tema air terbesar di Malaysia, Wet Water World Shah Alam adalah tempatnya untuk anda berseronok bersama keluarga pada hujung minggu dengan bermacam permainan air. Tarikan utama taman ini ialah Monsoon Buster, gelongsor air sepanjang 225 meter. Penunggangnya akan dilonjakkan ke atas dengan pancutan jet air yang kuat.

5. Membaca di Perpustakaan Raja Tun Uda

Terletak di tengah-tengah padang golf, Perpustakaan Raja Tun Uda ialah sebuah perpustakaan moden yang bukan sahaja dipenuhi bahan bacaan yang bagus, ia juga dilengkapi dengan kemudahan teknologi tinggi seperti pawagam Gerakan 6D, sebuah gimnasium dan zon komputer Mac. Sesetengah bahagian adalah zon tidak boleh berkasut jadi pastikan anda masuk berkaki ayam.

6. Kunjungi Laman Seni 7 di ‘lorong belakang’

Terletak di bahagian belakang deretan kedai-kedai di Jalan Plumbum Q 7/Q Seksyen 7, Laman Seni 7 merupakan satu program hasil idea Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) untuk mengubah lorong belakang kawasan perindustrian dan komersial kepada ruang yang lebih selamat, bersih dan sedap dipandang mata dengan lukisan mural dan seni jalanan.

Mural dan seni jalanan di Laman Seni 7 dipilih selepas beberapa pertandingan diadakan untuk menentukan seni terbaik di bawah empat kategori: Lukisan 3D, Pemasangan 3D, Perabot Jalanan dan Lukisan di Tapak. Jika anda peminat fotografi atau sedang mencari tempat yang sesuai bagi perkongsian media sosial anda yang seterusnya, pergilah ke ‘studio terbuka’ yang menarik ini. Terdapat satu lagi seni ‘lorong belakang’ di Shah Alam iaitu Laman Seni 2 di Seksyen 2.

shah-alam-neighbourhood-guide
Laman Seni 7: Zon kreatif di bandaraya Shah Alam. © Suriya Desatit | 123rf

Tempat makan di Shah Alam

Terdapat banyak pilihan restoran dan warung serta kafe yang ‘insta-worthy’ di Shah Alam. Kami syorkan beberapa tempat untuk anda kunjungi:

1. Warung Ambo

Restoran ini menghidangkan Nasi Kerabu Kelantan yang asli. Terletak di Laman Glenmarie, Warung Ambo sentiasa dipenuhi pengunjung terutama sekali dalam waktu puncak.

Alamat: 38, Jalan Novelis U1/86A, Laman Glenmarie, 40150 Shah Alam

Waktu perniagaan: Setiap hari 8:30 AM – 4:00 PM

2. Naan Lounge

Restoran yang pakar dalam hidangan Pakistan ini menyajikan naan lazat dengan kuah kari atau dhal. Selain daripada naan biasa yang ada dalam menu, mereka yang gemarkan makanan manis boleh juga mencuba naan Nutella. Terdapat lebih daripada 30 jenis naan di sini selain makanan enak yang lain seperti Ayam Tandoori pedas.

Alamat: 44, Jalan Plumbum N7/N, Seksyen 7, 40000 Shah Alam

Waktu Perniagaan: Setiap hari 11:30 AM -11:30 PM; kecuali Jumaat 2:30 PM – 11:30 PM

3. Rojak dan Cendol Shah Alam

Rojak dan Cendol Shah Alam bukan sahaja menghidangkan cendol pulut dan cendol durian yang biasa, bahkan lebih daripada 100 jenis cendol! Jangan lepaskan peluang untuk merasa cendol madu dan cendol marshmallow supaya anda dapat tambahkan dalam koleksi makanan unik yang pernah dicuba.

Alamat: Medan Selera Delima, Lot G.2, Jalan Bawang Putih 24/34, Seksyen 24, 40200

Waktu perniagaan: Setiap hari 12:00 PM – 12:00 AM; tutup hari Isnin

4. Andra by Gula Cakery

Gula Cakery merupakan syurga para penggemar kek di Shah Alam dengan kedai pertamanya dibuka di Kota Kemuning dalam tahun 2015. Cawangannya, Andra by Gula Cakery yang dinamakan sempena nama anak lelaki pengasasnya ini juga menawarkan hidangan panas seperti pasta, burger dan nasi tomato selain daripada lebih 100 jenis kek pelbagai perisa. Peminat kek boleh menikmati beberapa jenis kek popular mereka yang dibuat setiap hari seperti Cempedak Burnt Cheesecake, Pandan Gula Melaka Cake, Double Chocolate Nutella Cake dan Chocolate Pavlova – sekadar menyebut beberapa jenis.

Alamat: Lab 12-INT-G, Ardence Labs, Eco Ardence, Persiaran Setia Alam; atau Lab 15, Grandeur Labs, Eco Grandeur, Puncak Alam

Waktu perniagaan: Setiap hari: 12:00 PM – 10:00 PM

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Cyberjaya?

Sistem pengangkutan di Shah Alam

Pengangkutan awam: Pelbagai jenis pengangkutan awam tersedia di Shah Alam. Penduduk Shah Alam boleh menggunakan perkhidmatan bas percuma Selangorku bermula dari Stesen Komuter Seksyen 19 dan berakhir di Hospital Shah Alam di Seksyen 7. Laluan bas percuma tersebut meliputi perjalanan sejauh kira-kira 21 km dan 22 perhentian.

Laluan baharu bas percuma Smart Selangor telah dimulakan pada tahun 2019, yang menghubungkan penduduk dari Kota Kemuning ke stesen LRT Alam Megah di Shah Alam. Laluan baharu bas tersebut, SA08, bermula dari stesen KTM Shah Alam melalui Pusat Perdagangan Kota Kemuning menghala ke Bukit Rimau.

Terminal bas di Shah Alam menghubungkan penduduk di bandaraya ini ke pelbagai bahagian dalam Lembah Klang termasuk KL Sentral.

Kereta api adalah pilihan alternatif dengan sambungan laluan LRT RapidKL dilanjutkan dari Kelana Jaya ke stesen-stesen utama di Subang Jaya dan juga Shah Alam. Bas perantara turut disediakan dari Seksyen 14 ke stesen LRT Putra Heights. Seksyen 27 juga mempunyai stesen LRT yang bersambung dengan laluan ini.

Kereta api Komuter KTM yang sejak sekian lama memberi khidmat juga merupakan pilihan yang baik. Terdapat dua stesen di Shah Alam iaitu stesen KTM Shah Alam dan stesen KTM Batu Tiga.

Perkhidmatan teksi dan e-hailing juga tersedia untuk mereka yang ingin ke mana-mana di sekitar Shah Alam.

Lebuhraya: Shah Alam tersambung dengan baik ke bandar dan kota raya lain melalui rangkaian lebuhraya utama. Antaranya Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Lebuhraya Utara Selatan Lingkaran Tengah (ELITE), Lebuhraya Koridor Guthrie dan Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA).

Amat mudah untuk memandu di Shah Alam. Perjalanan dari Shah Alam ke pusat bandar KL tidak sampai satu jam pun.

Hartanah untuk dijual di Shah Alam

Jika inginkan tempat tinggal yang dikelilingi kehijauan serta persekitaran yang damai, pertimbangkan Shah Alam. Ia sebuah bandaraya yang mesra keluarga dan dilengkapi infrastruktur yang baik, pelbagai kemudahan dan banyak pilihan persekolahan, baik sekolah kerajaan mahupun persendirian. Tak perlu diperkatakan lagi, Shah Alam sesungguhnya sebuah bandar yang serba lengkap dan mempunyai segala-gala yang anda perlukan – daripada bank, hospital dan pusat beli-belah sehinggalah kepada pejabat kerajaan.

Dengan meningkatnya permintaan terhadap rumah di Shah Alam, banyak pembangunan yang boleh anda pilih – daripada kondominium mewah sehingga rumah atas tanah setingkat. Secara keseluruhan, kejiranan di Shah Alam masih menawarkan harga berpatutan untuk dibeli. Harga transaksi median keseluruhan untuk rumah kediaman ialah RM390,000.

Contohnya, sebuah kediaman berservis berkeluasan 809 kaki persegi dengan dua bilik tidur berharga bawah RM300,000, sementara unit yang lebih besar dengan luas binaannya 1,200 kaki persegi berharga lebih kurang RM426,000. Bagi rumah atas tanah pula, anda boleh dapat rumah berangkai dua tingkat yang luas dengan harga RM460,000 atau kembar dua dengan harga kira-kira RM1.3 juta.

Mungkin anda patut juga mempertimbangkan beberapa pembangunan yang sedang dan akan disiapkan yang dilancarkan baru-baru ini, seperti Dian Residence yang menawarkan apartmen berservis dengan dua dan tiga bilik tidur, masing-masing berharga daripada RM270,000 dan RM415,000; Ilham Residence, pembangunan berpagar dan berpengawal pertama di Elmina Grove, merangkumi 513 buah rumah berangkai dua tingkat pegangan bebas; dan Tuai Residence di Setia Alam yang akan menampilkan 330 unit kondominium dengan saiz binaan antara 1,109 kaki persegi hingga 1,927 kaki persegi. Semak hartanah baharu di Shah Alam.

BACA: 4 hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3)

Hartanah untuk disewa

Menyewa di Shah Alam merupakan pilihan yang sesuai jika anda masih belum mahu membeli. Banyak pilihan rumah di Shah Alam yang tepat untuk yang gemarkan hidup solo mahupun yang berkeluarga. Harga sewaan median untuk rumah kediaman ialah RM1,600. Anda boleh menyewa rumah pangsa PKNS yang terletak di Seksyen 17 dengan harga RM850 sebulan sementara unit rumah berkembar dengan luas binaan 3,200 kaki persegi pula disewakan dengan harga RM2,800 sebulan.

Kejiranan berhampiran

Shah Alam tersambung dengan baik kepada rangkaian luas lebuhraya yang mudah diakses oleh penduduknya:

  • Petaling Jaya
  • Klang
  • Subang Jaya

Shah Alam adalah sebuah bandaraya yang begitu terancang dan serba lengkap. Selain daripada kemudahan moden, bandaraya ini juga menawarkan kehijauan semula jadi yang amat luas – keistimewaan tambahan terutama sekali bagi keluarga dengan anak kecil. Ia amat mudah diakses dari Petaling Jaya, Subang Jaya, Klang melalui kesambungan lebuhrayanya selain perkhidmatan pengangkutan awam yang memudahkan anda ke merata tempat di Shah Alam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain