Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 negara yang mengalami hiperinflasi paling buruk dalam sejarah dunia

test

Kalau nak tahu, Tanah Melayu juga pernah menghadapi krisis hiperinflasi yang teruk, iaitu ketika Perang Dunia Ke-2. Ia berlaku pada tahun 1942 hingga 1945 apabila tentera Jepun mencerobohi Tanah Melayu.

mata-wang-pokok-pisang-malaya
Matawang pokok pisang yang digunakan semasa zaman pemerintahan Jepun di Tanah Melayu. © DEA / A. DAGLI ORTI/ Contributor/ GettyImages.

Ketika itu, kerajaan Jepun telah memperkenalkan matawang baru di Tanah Melayu yang dipanggil Dollar, sama seperti matawang yang wujud sebelum itu iaitu Malayan Dollar. Penduduk Tanah Melayu ketika itu memanggil matawang tersebut sebagai duit pokok pisang, kerana terdapat motif buah pisang pada wang kertas 10 Dollar.

Pencetakan wang secara berleluasa oleh kerajaan Jepun, penyebaran wang palsu, dan kekalahan Jepun dalam peperangan telah menyebabkan nilai duit pokok pisang jatuh teruk dan seterusnya langsung tidak bernilai setelah tentera Jepun menyerah kalah.

Sebenarnya ada kes hiperinflasi yang lebih teruk dari kisah hiperinflasi Tanah Melayu. Mari kita singkap episod-episod hiperinflasi yang paling teruk dalam lipatan sejarah dunia.

5. Yunani (Greece), 1944

yunani-greek-wang-kertas-1944
Wang kertas bernilai 500,000 drachmas yang dikeluarkan oleh Greek Bank pada tahun 1944. © gors4730/ 123RF.

Wang kertas ini berasal dari era Perang Dunia Ke-2, 1944. Betapa teruknya hiperinflasi Greece pada tahun 1944 sehingga inflasi mencecah 18% sehari. Orang kaya pun berpeluh kalau nilai kekayaan mereka menjadi separuh setiap lima ke enam hari! Kalau hari ini duit mereka boleh membeli 10 ekor ayam, minggu depan mereka hanya dapat beli 5 ekor ayam sahaja dengan jumlah wang yang sama.

Kalau anda perasan, hiperinflasi yang berlaku di Greece terjadi pada waktu yang sama dengan hiperinflasi yang berlaku di Tanah Melayu. Ya, anda betul kalau anda meneka perang sebagai punca berlakunya hiperinflasi di Greece.

Hiperinflasi yang mulanya dicetuskan oleh kelembapan perdagangan diburukkan lagi dengan pencerobohan Kuasa Paksi terhadap Greece, kerana mereka dipaksa untuk membiayai 400 ribu askar penceroboh.

Aktiviti ekonomi mereka juga merudum, menyebabkan kerajaan tiada sumber pendapatan dan mula mencetak wang dengan agresif. Pada bulan November 1944, inflasi mencecah sehingga 13,800%! Akhirnya, negara ini berjaya pulih dengan merombak semula perbelanjaan kerajaan dan memperkenalkan matawang baru.

BACA6 industri yang akan meningkat apabila ekonomi gawat

4. Republik Weimar (Weimar) – Jerman, 1923

weimar-republik-jerman-1927
Wang syiling perak Jerman – Republik Weimar,1927. © doublematt/ 123RF.

Tak pernah dengar nama ini kan? Ini adalah kerana republik tersebut sudah tidak wujud selepas tahun 1933. Yang tinggal kini hanyalah sebuah bandar di Jerman yang bernama Weimar. Keadaan ekonomi pasca-perang di Weimar menjadi amat getir, berpunca dari beberapa faktor: paksaan untuk membayar kos pembaikian oleh negara Bersekutu, sekatan ekonomi oleh Perancis dan Belgium, serta pencetakan wang secara berleluasa.

Republik Weimar juga tidak dibenarkan untuk menggunakan matawang sendiri untuk membayar kos membaikpulih kerana nilainya telah jatuh teruk. Akhirnya ia terpaksa menjual matawang sendiri dengan banyaknya dan menyebabkan nilainya semakin jatuh. Di kemuncak krisis, harga barang naik sebanyak 21% sehari dan setinggi 29,500% sebulan! Harga barang mula menjadi stabil selepas matawang baru diperkenalkan dan pemiutang-pemiutang Jerman setuju untuk merunding semula pelan pembayaran hutang.

3. Yugoslavia, 1994

yugoslavia-wang-syiling
Syiling dinar baru Yugoslavia yang digunakan dari tahun 1994 hingga 2002. © wrangel/ 123RF.

Yugoslavia atau Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan satu lagi wilayah yang wujud ketika separuh Perang Dunia Ke-2. Ia berpecah akibat perpecahan dan pembubaran beberapa buah negara; Serbia dan Montenegro, Slovenia, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, dan Macedonia.

Banyak sebab kenapa Yugoslavia berpecah, antaranya kejatuhan Kesatuan Soviet (Soviet Union), ketidakstabilan politik serantau, dan semangat perkauman yang mencetuskan perang saudara yang berlarutan. Akibat aktiviti ekonomi yang terjejas dek konflik, kerajaan mula mencetak wang untuk menampung perbelanjaan. Tetapi perbelanjaan yang tidak terkawal, tidak efisyen, serta penuh korupsi menyebabkan masalah ekonomi menjadi lebih teruk.

Akibat konflik tersebut juga, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengenakan sekatan ekonomi terhadap Yugoslavia. Ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, setiap hari, harga barang dianggarkan naik sebanyak 65%, menyebabkan harga berganda setiap dua hari. Inflasi bulanan paling teruk pernah direkodkan pula mencapai 313,000,000%.

2. Zimbabwe, 2008

wang-zimbabwe-hiperinflasi
Zimbabwe mencetak wang kertas berjumlah besar akibat hiperinflasi pada 2008. © Fedor Selivanov/ 123RF.

Di tempat kedua pula merupakan kes hiperinflasi yang berlaku di Zimbabwe pada tahun 2008. Setiap hari harga barang naik sekali ganda kerana inflasi mencecah 98% sehari. Tindakan kerajaan melancarkan program merombak semula hakmilik tanah dan merampas tanah dari penduduk Zimbabwe berkulit putih menyebabkan sektor perladangan menjadi perlahan dan menjejaskan ekonomi.

Presiden Robert Mugabe, iaitu presiden ketika itu, memburukkan lagi keadaan dengan mencetak wang untuk membayar hutang  Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), gaji pekerja dan membiayai peperangan di Congo. Hiperinflasi yang mencecah setinggi 79,000,000,000% pada bulan November 2008 akhirnya tamat setelah Zimbabwe dollar sudah tidak mempunyai nilai dan digantikan dengan Dolar AS dan Rand Afrika Selatan.

BACA: 10 perkara yang anda perlu tahu tentang diskaun bil elektrik TNB di bawah pakej PRIHATIN

1. Hungary, 1946

Tivadar Gelnhungary-hiperinflasier
Wang kertas Hungary dari tahun 1945 hingga 1946. Negara ini mencatatkan kes hiperinflasi yang terburuk dalam sejarah. © Tivadar Gelner/ 123RF.

Hungary mempunyai kisah hiperinflasi yang paling teruk dalam sejarah. Punca utama hiperinflasi Hungary ini kita boleh agak, kerana berlaku pada sekitar waktu yang sama dengan Tanah Melayu dan Greece. Peperangan menyebabkan Hungary membuat banyak pinjaman untuk membantu sekutunya iaitu Jerman. Namun, kekalahan Jerman menyebabkan hutang tersebut tidak dapat dibayar kembali kepada Hungary.

Tidak cukup dengan itu, Hungary juga dipaksa untuk membayar kos membaikpulih kepada Soviet. Kerajaan Hungary yang terdesak ketika itu telah mencetak wang secara agresif tanpa mengendahkan kesannya terhadap ekonomi.

Kerosakan kepada infrastruktur yang begitu teruk termasuklah kerosakan bangunan, rel kereta api dan jalanraya menyebabkan sesuatu yang dinamakan kejutan bekalan (supply shock). Kekurangan bekalan menyebabkan harga barangan meningkat dengan laju.

Pada tahun 1946, inflasi paling teruk pernah direkodkan  mencapai setinggi 13,600,000,000,000,000%. Setiap 16 jam, harga barang naik sekali ganda. Akhirnya, kerajaan mengambil langkah untuk menstabilkan matawang dengan merombak sistem cukai, membawa pulang simpanan emas dari negara lain, dan memperkenalkan matawang baru yang nilainya disokong oleh emas.

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh Azam.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain