Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Memberi nafas baru kepada tumbuhan yang tidak bermaya

test

Dengan sedikit perhatian, anda mampu memberi nafas baru kepada tumbuhan anda yang tak bermaya dengan langkah mudah berikut

Stylish green plants in pots on wooden vintage stand on backgrou
© 123rf

Anda boleh baca versi bahasa inggeris di sini

Jika anda rasa tumbuhan anda telah menjadi mangsa keadaan (atau sebenarnya mangsa kekurangan bakat anda dalam berkebun), sebelum membuangnya cuba dulu panduan mudah ini untuk memberikannya nafas baru.

Mula-mula, periksa dulu sama ada tumbuhan tersebut benar-benar telah mati. Kalau setakat kelihatan tak bermaya atau tak berseri, itu bukan bermakna ia telah mati. Jika tangkai atau akarnya masih ada kesan hijau dan tidak rapuh atau mudah patah, mungkin ia masih hidup. Berikut adalah beberapa tip berguna untuk mengembalikan seri tumbuhan yang tak bermaya.

1. Suburkan dengan bijak

Sebagai permulaan, gantikan tanah lama dengan campuran tanah berkebun berkualiti tinggi. Gambar: Getty

Diet seimbang penting bukan hanya buat manusia tapi juga buat tumbuhan. Jika anda mempunyai tumbuhan yang tak berseri, tanya diri sama ada anda telah memberikannya ‘makanan berkhasiat’ yang mencukupi. Sebagai permulaan, gantikan tanah lama dengan campuran tanah berkebun berkualiti tinggi bagi memastikan tumbuhan anda mendapat khasiat secukupnya.

Bagi sesetengah tumbuhan, mungkin bagus jika anda biasakan memberi baja. Contohnya, tumbuhan di dalam pasu perlu diberi baja kerana ia bergantung sepenuhnya kepada apa yang anda beri untuk pertumbuhan, manakala tumbuhan di atas tanah mungkin tak memerlukan baja memandangkan ia boleh menggunakan sumber yang terdapat di dalam tanah.

2. Jadual untuk siram tanaman

Ingat bahawa tumbuhan yang berbeza memerlukan paras air yang berbeza, bergantung kepada musim dan keadaan. Gambar: Getty

Mungkin ramai menganggap mudah kaitan antara tumbuhan dan air: siram saja lah setiap hari. Tapi sebenarnya tak semudah itu. Sebagai contoh, tumbuhan berbeza memerlukan paras air yang berbeza pada musim dan keadaan berbeza. Penakungan dan kemarau merupakan antara punca utama kesihatan tumbuhan terjejas. Jika anda ada tumbuhan yang tak bermaya, dapatkan maklumat yang betul tentang keperluan air tumbuhan anda.

3. Cahaya matahari

Kebanyakan tumbuhan memerlukan cahaya matahari, tapi meletakkannya di tempat teduh mungkin lebih baik untuk tumbuhan yang teak bermaya. Gambar: Getty

Benar, cahaya matahari penting buat kebanyakan tumbuhan. Walau bagaimanapun, jangan pula fikir “pokok saya tak sihat, jadi saya akan letakkannya di bawah cahaya matahari”. Meletakkan tumbuhan di bawah cahaya matahari terik boleh mengundang masalah akibat kepanasan melampau. Sebaliknya, letakkanlah ia di tempat teduh untuk memulihkannya.

4. Suasana yang berbeza

Suasana yang baru bagus bukan hanya untuk kita, malah juga untuk tumbuhan. Gambar: Getty

Seperti mana percutian boleh memulihkan semangat dan membuatkan kita cergas, perubahan suasana juga baik untuk tumbuhan. Caranya semudah memindahkan tumbuhan tak bermaya ke dalam pasu berlainan dan diisi dengan tanah baru. Bagi memberi ruang untuk akar tumbuh dan pokok tumbuh subur, cuba berikan tumbuhan anda rumah (pasu) baru yang besar sedikit daripada pasu sebelumnya.

Artikel asal diterbitkan di bawah tajuk How to breathe new life into limp-looking plants oleh www.realestate.com.au dan ditulis oleh Alexandra O’Brien

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain