Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Meja kerja - sekadar meja hiasan atau fungsi praktikal?

test

Meja kerja bukanlah perabot asing yang sering digambarkan di dalam susun atur sesebuah rumah.

© Westend61/gettyimages.com

Tetapi, apa fungsi sebenar meja kerja di rumah? Adakah ia betul-betul berfungsi untuk anda menyiapkan kerja atau sekadar hiasan, atau lambakan barang-barang yang tidak penting. Entri kali ini di iProperty.com.my, kami ingin berkongsi tips bagi memaksimum fungsi meja kerja anda.

Praktikal bukan sekadar hiasan

Jadikan meja kerja milik anda praktikal, bukan sekadar hiasan semata-mata. Ingat, meja kerja anda juga bukanlah tempat menggantung baju kotor, tuala atau gelas yang sudah digunakan. Ini perkara biasa yang terjadi dalam kalangan kita, terutamanya mereka yang hidup bujang. Kadangkala meja kerja tenggelam dengan longokkan baju!

© Westend61/gettyimages.com

Penyelesaiannya, jika anda ingin letakkan buku, pastikan kesemuanya disusun dengan teratur. Selain itu, pastikan anda benar-benar perlukan buku-buku tersebut untuk mengelakkannya berselerak.

Anda juga boleh letakkan komik atau novel. Tetapi, percayalah anda tidak akan membaca bahan-bahan ini di meja kerja. Letakkan di tepi kepala katil ataupun di meja ruang tamu, tempat anda bersantai.

Untuk kegunaan profesional

Terdapat dua kategori professional – betul-betul profesional atau ingin kelihatan profesional. Kebanyakan orang yang kita lihat ingin kelihatan profesional dengan hiasan yang minimalis seperti pokok-pokok terarium serta pelbagai lagi.

Kenal pasti tujuan utama meja kerja anda. Sekiranya ia untuk tujuan professional, anda tidak perlukan hiasan seperti gambar di dinding dan patung-patung figura. Ini kerana ia akan mengganggu konsentrasi anda. Cukuplah sekadar sebuah komputer riba, buku nota, alat tulis, dan barangan-barangan keperluan yang lain.

Nota: Kemaskan wayar komputer dan wayar telefon bimbit anda. Meja yang berselerak tidak semestinya menunjukkan anda rajin bekerja.

Letakkan meja kerja di ruang yang sepatutnya – bergantung kepada profesion anda. Jika anda sering bertukang atau banyak melakukan kerja-kerja kayu, letakkan di garaj. Cuba jarakkan dari ruangan makan dan cipta working space yang betul-betul praktikal.

Lampu meja bukan hanya barang pelengkap

© Lumina Images/gettyimages.com

Lampu meja adalah antara perabot pelengkap yang sering kita lihat pada meja tulis ataupun meja kerja. Dengan perumpamaan yang paling mudah, tidak lengkap meja kerja tanpa lampu meja ini. Tetapi, apakah fungsinya? Asalnya, lampu meja ini berfungsi untuk tidak menggangu orang lain yang sedang tidur kerana pengcahayaanya hanya fokus untuk meja kerja anda. Tetapi realiti yang kita sering lihat, lampu meja dipasang untuk sekadar hiasan, malah ada juga yang hanya digunakan sekali semenjak dipasang.

Saranan kami…tidak salah memasang lampu meja, kerana meja kerja anda juga boleh dijadikan meja personal, mengikut kesesuiannya. Jika perlu, pasangkan lampu yang tidak memerlukan tenaga watt yang tinggi ataupun, lampu dengan suis USB yang boleh dipasang dan dicabut pada komputer riba anda.

Nota: Lebih praktikal, tidak memakan ruang, dan tidaklah hanya sekadar mengumpul debu.

Meja kerja bukanlah meja makan

© Kate Griffin/gettyimages.com

Inilah yang sering dilakukan oleh kebanyakan mereka yang tinggal bersendirian ataupun masih bujang. Meja belajar ataupun meja kerja yang sepatutnya menjadi tempat menulis nota-nota pelajaran, tesis, melukis kerja-kerja seni akhirnya menjadi meja makan. Kadangkala, meja tersebut akan dipenuhi mangkuk-mangkuk mee segera ataupun botol minuman ringan kerana ditinggalkan begitu sahaja setelah selesai makan sambil menonton televisyen.

Walaupun tiada peraturan untuk menggunakan meja kerja, tidak salah jika ia digunakan untuk tujuan apa sekalipun. Namun begitu, biarlah kawasan ini terjaga, bersih dan digunakan untuk perkara-perkara penting.

Nota: Situasi ini bukan sahaja untuk mereka yang bujang, malah tabiat buruk ini juga boleh berjangkit kepada mereka yang telah berpasangan – malah lebih dahsyat lagi. Maka, penting untuk anda wujudkan personal space untuk diri sendiri.

Kami pasti anda mempunyai meja kerja tersendiri. Kongsikan inspirasi unik anda bersama kami di laman Facebook iProperty.com.my.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain