Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Masalah pepijat? Ini tip dari mereka yang pernah mengalaminya

test

Haiwan dan serangga perosak seperti tikus, lipas dan anai-anai adalah masalah biasa yang sering kita dengar. Tetapi, sebut sahaja pepijat, pasti ramai yang pening kepala. Serangga ini bukan sahaja merosakkan perabot dan pakaian, malah cepat membiak, gemarkan darah dan sukar ditemui kerana ia suka menyorok di rumah anda.

Menyeramkan! Pepijat selalunya dijumpai berdekatan dengan tempat tidur anda. Foto: Getty

Sekitar November yang lalu, kami ada memuat naik sebuah artikel berkaitan cara untuk menghapuskan pepijat yang menyerang rumah anda. Bagi yang belum pernah mengalami atau melihat seekor pepijat, percayalah, anda tidak mahu bertembung dengan serangga ini. Sangat menjijikkan! Makhluk yang halus ini hidup dengan menghisap darah setiap lima ke 10 hari dan boleh hidup selama setahun tanpa makanan. Yang betina boleh bertelur sebanyak 500 biji sekali. Eee gelinya!

Salah satu cara unik membasmi pepijat yang diterima di laman sosial iProperty.com.my/lifestyle adalah dengan menggunakan soda bikarbonat. Namun, kami juga turut menerima beberapa lagi yang belum pernah didengar tetapi mungkin efektif.

Ada juga pembaca kami yang turut berkongsi pengalaman menarik dan lucu sepanjang berhadapan dengan masalah pepijat ini. Antaranya…

Menurutnya, pengalaman tinggal bersama rakan serumah yang diserang pepijat adalah sukar dilupakan. Setelah pelbagai cara digunakan, mereka akhirnya buntu dan berputus asa sehinggakan rakan serumahnya terpaksa menghubungi pasukan bomba dengan alasan rumah mereka dijilat api. Kami tak tahu apa yang terjadi kemudiannya, tapi harap-harap mereka berjaya mengatasi masalah pepijat ini. Kami pasti bomba juga pelik kerana mereka biasanya berhadapan dengan ular dan kebakaran yang memang mencabar, tapi masalah pepijat, emm mungkin pengalaman baru untuk mereka.

Tips: Apa pun cara yang anda gunakan, janganlah sehingga menyusahkan orang atau salah guna perkhidmatan awam pula.

Eh, kenapa sampai nak bakar rumah ni? Sabar, sabar…

Agaknya pembaca kami yang ini mungkin sudah tidak tahan dengan masalah yang melanda sehingga ingin membakar rumah. Mungkin pepijat berkenaan terbakar, tapi rumah anda juga turut terbakar sama. Apa pun, kisah ini sememangnya menghiburkan. Kami pasti ini sekadar gurauan semata-mata.

Memang diakui, masalah pepijat ini memang memeningkan kepala. Penulis juga satu ketika dahulu pernah menghadapi masalah sama sehingga terpaksa berpindah rumah. Pepijat bukan sahaja merosakkan perabot dan pakaian anda, malah turut mengancam kesihatan.

Bagi pembaca yang ini pula, beliau dan suaminya sering kali terjaga daripada tidur di tengah malam akibat tidak tahan digigit pepijat.

Tepat sekali!

Untuk pengetahuan anda, pepijat gemarkan darah dan gigitannya meninggalkan kesan kekal sehingga boleh merosakkan kulit anda. Tidak tahan dengan masalah yang melanda mereka, pasangan ini mengambil keputusan untuk berpindah rumah. Jika dibiarkan berlarutan, masalah ini boleh mengakibat gangguan mental akibat tidak cukup tidur. Perabot dan pakaian juga terpaksa dibuang untuk mengelakkan pepijat membiak.

Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pembaca yang sudi berkongsi tips termasuk yang tidak pernah didengari. Tidak dilupakan juga mereka yang berkongsi pengalaman lucu dalam mengatasi masalah pepijat ini. Teruskan memberi komen dan cadangan untuk mengatasi pepijat, mana tahu ada yang berkesan untuk pembaca di luar sana?

BACA: Hapuskan lipas di rumah dengan 5 langkah

Nota: Kami dah berikan cadangan kreatif daripada para pembaca iProperty.com.my. Masalah pepijat ini memang tidak mudah untuk diselesaikan. Tetapi janganlah sampai membakar rumah pula ye.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain