Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 lelaki ini berkongsi nikmat dan cabaran bekerja dari rumah (WFH)

test

Sudah menjadi lumrah bagi seorang insan yang bergelar lelaki ataupun yang berpangkat suami untuk bekerja mencari rezeki. Namun, sejak negara dilanda pandemik Covid-19 ini, landskap semakin berubah.

man work from home with daughter
© ferli | 123RF

Waktu kerja berubah, cara kerja berubah dengan pengenalan cara bekerja di rumah (WFH) dan pastinya semua ini datang dengan pelbagai suka duka dan cabaran baharu. Pada entri kali ini, iProperty.com.my ingin berkongsi lima kisah dari insan yang bergelar lelaki dalam cabaran menghadapi norma baharu ini.

Bergelar seorang lelaki, sama ada berpangkat ayah, abang, suami mahupun datuk, hakikatnya tetap sama. Mereka ada ketua keluarga pertama selain di samping golongan wanita dan para ibu. Membesar sebagai rakyat Malaysia, kita pastinya sudah terbiasa dengan pandangan golongan lelaki dan wanita yang sibuk di waktu pagi untuk masuk ke pejabat. Namun, kini tidak lagi. Bagi anak-anak, ia merupakan satu pemandangan yang janggal pada hari Isnin apabila melihat ayahnya berada di rumah menguruskan kerja-kerja rumah sambil menyiapkan tugasan pejabat, malah ada yang sedang bermesyuarat secara maya. Cabaran bagai setiap lelaki adalah berbeza, cabaran yang datang bersama pandemik ini juga turut memberi impak yang berbeza. Jom teruskan membaca bersama kami untuk ketahui kisah ini.

ARTIKEL POPULAR:
💻 Tip untuk bekerja dari rumah dengan tenang.
🧽 Cara membersihkan rumah anda dari kuman dan bakteria.

1. “Realiti WFH tidak seindah yang digambarkan”

Itu antara perkongsian Rusyamim Roshidi yang bekerja sebagai juruaudit di ibu negara. Juga bergelar sebagai seorang suami dan bapa, terdapat pro dan kontra bekerja dari rumah bagi beliau. Tugasan seorang juruaudit bukanlah sesuatu yang mudah.

“Secara profesional, proses kerja menjadi agak perlahan terutamannya dalam mendapatkan kelulusan untuk sesuatu keputusan. Itu belum termasuk tidak mempunyai peralatan lengkap sepertimana yang terdapat di pejabat seperti mesin pengimbas, pencetak dan fotostat,” katanya. 

© Rusyamim Roshidi

Malahan, sistem pengurusan yang diguna pakai di pejabat juga tidak dapat diakses dari rumah secara sepenuhnya. Cabaran bekerja dari rumah adalah berbeza bagi setiap orang. Bagi Rusyamim, di sebalik cabaran, ada juga keseronokannya. Sebagai contoh, tiada lagi persiapan awal pagi untuk memulakan kerja, tidak perlu lagi memakai pakaian formal sepanjang masa dan tidak perlu lagi masuk ke pejabat seperti hari-hari biasa. Namun, cabaran sebenar di sini adalah pengurusan masa dan pengurusan kerja untuk memastikan kita benar-benar produktif adalah cabaran sebenar yang tersirat di sebalik terma WFH ini.

“Jika dahulu waktu rehat di pejabat digunakan sepenuhnya untuk waktu makan, sekarang ia lebih tertumpu kepada menyiapkan kerja harian di rumah seperti membasuh baju, mengemas rumah, serta menyiapkan anak sebelum menghantar dihantar ke rumah pengasuh.”

2. “Bekerja dalam industri paling terkesan, terpaksa berjauhan dengan anak”

Nasib setiap daripada kita sudah tentu berbeza. Bagi mereka yang bekerja dalam industri yang teruk terkesan, ini adalah cabaran hari ini yang harus dilalui. Itulah yang terpaksa dilalui Syazwan Husaini yang bergelar ketua keluarga dan juga seorang bapa. Ya, semua orang mempunyai pandangan masing-masing ketika waktu bekerja daripada rumah. Namun bagi saya, dengan potongan gaji yang dilaksanakan syarikat bukanlah sesuatu yang mudah untuk dihadam. Waktu kerja sama, jumlah kerja yang lebih banyak, namun gaji yang diterima berbeza.

© Syazwan Husaini

Syazwan dan isteri mempunyai kerjaya tersendiri. Menguruskan anak kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Membahagikan kasih sayang keluarga dengan menumpukan perhatian terhadap kerja memang sangat perit.

Tambah Syazwan, “Saya terpaksa membuat keputusan untuk berjauhan dengan anak di Melaka sebagai usaha meneruskan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga, bapa dan juga suami yang mencari rezeki. Bukan tidak sayang, namun ini semua demi kelangsungan hidup kami sekeluarga.” 

Tugasan di rumah juga dibahagi sama rata antara beliau dan isteri. Di kala isteri sibuk di dapur menguruskan masakan seharian, Syazwan mengambil giliran menjaga anak dan begitulah rutin harian mereka. 

Nota: Kami di iProperty.com.my mendoakan yang terbaik untuk Syazwan dan keluarga!

3. “Rancang masa, ambil serius waktu berehat”

Memang tidak dinafikan, terdapat kelebihan dan kekurangan apabila anda bekerja daripada rumah. Bagi Rizal Redzuan yang bekerja di dalam industri penerbangan negara, ianya agak janggal terpaksa bekerja di rumah. Namun, bagi beliau tips untuk bekerja dari rumah dengan lebih efektif adalah merancang masa bekerja. 

Kata beliau, “Buat jadual dan tentukan apa yang ingin anda selesaikan pada hari tersebut supaya kita setiasa peka dengan sebarang mensyuarat yang ada. Selain daripada merancang jadual harian, paling penting juga adalah ambil masa untuk berehat.”

Tambahnya lagi, gunakan waktu rehat sebaik mungkin, namun, jangan terlalu lama pula kerana bekerja di rumah, anda cenderung untuk rasa stres pada diri sendiri dan tidak berehat yang sepatutnya dan biasanya anda lakukan di pejabat.

© Rizal Redzuan

Beliau juga kata, kadang-kadang agak susah untuk menumpukan perhatian kerana terdapat pelbagai jenis gangguan seperti tiada tempat spesifik untuk bekerja, ibu bapa yang mempunyai gaya hidup yang berbeza, gangguan dalam bentuk hiburan seperti telefon bimbit dan macam-macam lagi. 

“Sebagai seorang anak lelaki yang tinggal bersama ibu dan bapa, cabaran bekerja di rumah tetap ada. Di samping tugasan harian di rumah, tugasan bersama ibu dan bapa, dengan bekerja di rumah juga, anda akan cenderung untuk bekerja lebih keras kerana anda tidak akan terganggu untuk bercakap dengan rakan sekerja walaupun ada masanya anda dapat menggunakan platform media sosial lebih daripada waktu biasa di pejabat.”

4. “Bekerja di rumah, petunjuk di sebalik ujian” 

Sudah hampur 1 tahun terpaksa bekerja di rumah, pelbagai cabaran dilalui Azam Saad, seorang suami dan juga memikul tanggungjawab bapa kepada dua cahaya mata. Jika dahulunya bekerja di rumah sambil memakai kain pelikat dan bebas untuk melakukan apa sahaja di rumah adalah impian semua orang, namun semuanya tidak mudah yang disangka. Bagi beliau di samping menyelesaikan tugasan jayanya, tumbesaran anak-anak di rumah sepanjang waktu WFH ini juga perlu diperhatikan. Pendek kata, beliaulah ketua keluarga, beliaulah suami, beliau juga membuat kerja-kerja isteri, memandikan anak, menyiapkan pakai anak-anak dan macam-macam lagi. 

© Azam Saad

“Apabila bekerja di bawah satu bumbung yang mana anak-anak serta isteri berada bersama, tanggungjawab yang ada harus dikongsi bersama dan sentiasa bantu-membantu dalam setiap tugasan di rumah,” tambahnya. 

Antara cabaran sebagai ibu bapa yang bekerja dari rumah adalah sukar untuk memberikan fokus kepada tugas. Masanya yang betul-betul ada untuk Azam adalah ketika pukul 2 hingga 4 petang, yang mana anak-anak sedang tidur. Waktu yang singkat itu lah digunakan untuk betul-betul menghabiskan tugasan yang semakin terhimpun.

Namun, jika dipandang daripada sudut yang berbeza, bekerja di rumah ini adalah satu petunjuk yang datang di sebalik ujian.

“Saya tetap bersyukur, dalam tempoh masa bekerja dari rumah ini, saya dapat luangkan masa yang lebih untuk anak-anak. Dapat saksikan anak bongsu saya merangkak buat kali pertama, bercakap buat kali pertama adalah sesuatu yang akan kekal di ingatan.”

5. “WFH buka mata bagaimana tanggungjawab sebagai seorang isteri”

Semenjak bermulanya tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 18 Mac 2020, segalanya berubah sekelip mata. Bekerja di rumah adalah salah satu usaha yang untuk mengekang pandemik ini. Bagi Sufian Hafidz, seorang suami dan bapa kepada tiga cahaya mata, waktu bekerja di rumah ini banyak membuka mata beliau tentang tanggungjawab seorang isteri. 

© Sufian Hafidz

“Memasak, menjaga anak, mengemas, menyelesaikan tugasan rumah sambil menyimbangkan tugasan pejabat bukanlah sesuatu yang mudah.” 

“Jika dahulu, saya tidak peka dengan perkara-perkara yang nampak seperti senang ini. Ternyata, tugasan sebagai seorang isteri tidak mudah disangka. Ini memberi kesedaran kepada saya untuk lebih menghargai dan memahami setiap tugasan mereka,” katanya.

“Dalam hari-hari bekerja di rumah, saya akan bermula dengan membantu isteri bagi setiap persiapan anak-anak, memasak sebelum waktu kerja bermula. Ketika waktu rehat, saya akan luangkan sepenuh masa untuk makan dan bermain besama anak-anak.”

Bekerja di rumah ini memberi kesan dan cabaran yang berbeza kepada setiap orang. Bagi Sufian, peluang ini memberikan beliau keseimbangan bekerja dan bersama keluarga pada masa yang sama.

Nota: Walau apa pun cabaran yang dihadapi kita semasa tempoh bekerja dari rumah ini, kami di iProperty.com.my pasti adanya hikmah disebalik ujian ini. Paling penting, jaga kesihatan fizikal dan mental anda, dan kekal selamat!

Ada pengalaman peribadi, tips, dan pandangan untuk dikongsi? Hantar entri anda kepada kami di sini.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK:

🤒 Bekas pesakit COVID-19 ini kongsi barangan keperluan yang perlu ada untuk kuarantin.
😷 Cara kuarantin di rumah sekiranya anda disahkan positif atau kontak rapat.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain