Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Langkah-langkah menghasilkan produk pencuci DIY mesra alam

test

Setiap kali saya membuat produk pencuci saya sendiri, saya terfikir akan botol-botol plastik yang tidak perlu terbiar di tapak pelupusan dan juga bahan kimia merbahaya yang terhindar dari rumah dan juga badan saya, kata penulis The Rogue Ginger, Erin Rhoads.

Artikel ini diterjemah dari How to: DIY eco-friendly cleaning products oleh Aizzat Afiq.

Ia mungkin kelihatan seperti sesuatu yang tidak penting, tetapi tindakan kita, walaupun hanya untuk memilih produk pencuci, akan memberi impak dan perubahan bermakna untuk generasi yang akan datang.

Kebelakangan ini, saya selalu menghasilkan sebahagian produk pencuci saya dengan sendiri, dan kami juga membeli serbuk pencuci pinggan dan serbuk pencuci baju dari kedai yang menjual secara pukal, lalu mengisinya menggunakan bekas plastik lama yang diwarisi dari ibu mertua saya.

Banyak pengganti produk pencuci yang boleh dibeli tanpa bungkusan di kedai-kedai borong yang lebih murah daripada produk yang telah dipekkan. Sebagai contoh, botol-botol wain lama saya diisi dengan cecair seperti pencuci lantai, pencuci tingkap, sabun cecair dan juga cecair mencuci pakaian tebal. Saya kemudian memindahkan ke dalam botol semburan jika perlu; jika tidak, mereka disimpan di dalam botol wain tersebut dengan label yang jelas di dalam almari pencuci kami.

Berikut adalah lima produk pencuci semula jadi DIY secara mudah di rumah:

1. Cuka sitrus

Selain daripada menghalang bau busuk cuka, minyak daripada kulit sitrus mengandungi D-limonene, bahan kimia yang baik, memberikan rangsangan tambahan kepada cuka tersebut untuk benar-benar menghilangkan kotoran minyak masak di dapur.

Isi separuh balang dengan kulit oren atau lemon yang telah digunakan. Kemudian penuhkan balang tersebut dengan cuka. Tutup dengan tudung dan biarkan ia duduk di tempat yang gelap selama enam minggu. Tapis dan siap untuk digunakan.

2. Pencuci lantai

Dapatkan lantai yang kelihatan bersih dengan pencuci lantai semulajadi, dan anda akan berpuas hati kerana tiada bahan kimia berbahaya digunakan. Gambar: Gavin Green

Bayi menghabiskan sepanjang hari mereka merangkak di lantai dan secara jujurnya, menjilat (termasuklah haiwan kesayangan kita) lantai tersebut juga. Saya gemar memastikan lantai saya bersih dengan mengelakkan dari menggunakan bahan-bahan kimia berbahaya. Resepi bagi pencuci lantai ini murah, mesra alam dan cepat untuk dicampur. Saya suka menambah setitik minyak kayu putih, terutama pada musim sejuk, untuk menyegarkan udara apabila terlalu sejuk untuk membuka tingkap.

Campurkan cuka 125ml (½ cawan) dengan 4-liter (16 cawan) air panas dan 1 titis minyak kayu putih (pilihan) dalam baldi dan gunakan seperti biasa.

3. Pembersih ketuhar

Campurkan 55g (¼ cawan) soda bikarbonat (baking soda) dan 1 sudu teh cuka atau cuka citrus menjadi sapuan dan sapukan ke semua bahagian oven dengan sehelai kain. Biarkan ia selama satu jam atau juga boleh semalaman. Lap dan bilas sepenuhnya. Biarkan pintu oven dibuka untuk keringan udara.

4. Penyegar udara

Sesetengah bau yang semula jadi amatlah tidak menyenangkan! Akan tetapi, sekiranya kita menggunakan wangian jenis semburan, nafas kita boleh terdedah kepada bahan kimia berbahaya yang boleh memasuki badan sehinggalah ke organ-organ dalaman. Cuka dapat meneutralkan bau tanpa sebarang risiko kepada kesihatan kita.

Campurkan ½ sudu the cuka dengan 150ml air, dan tambahkan sedikit essential oil seperti lavender. Tuangkan ke dalam botol semburan untuk digunakan.

5. Pencuci tandas

Sebelum ini, saya menggunakan bahan pencuci seperti peluntur untuk membersihkan tandas. Saya masih teringat bagaimana bau yang menusuk itu membuatkan saya benci untuk mencuci sama sekali. Minyak lavender bukan sahaja membantu dengan sifat antibakteria, tetapi ia juga menambah aroma yang menyenangkan.

Taburkan 110g (½ cawan) soda bikarbonat (baking soda) ke mangkuk tandas (pilihan). Semburkan 250ml (1 cawan) cuka pembersih atau cuka sitrus ke dalam mangkuk tandas dengan menggunakan botol semburan. Biarkan ia selama sejam. Tambah ¼ sudu minyak lavender dan gosok sepenuhnya. Untuk kotoran yang sukar, kosongkan air di dalam mangkuk tandas dan tuangkan cuka (1 cawan) ke dalam mangkuk tersebut. Biarkan ia duduk semalaman dan gosok keesokan harinya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain