Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Konsep rumah dengan tema Bali ini sangat cantik!

test

Tidak perlu lagi melancong ke luar negara jika rumah anda seperti pusat percutian tropikal ini. Ketahui bagaimana pemilik rumah ini transformasi rumah mereka seperti syurga bali!

Side-Patio-Bungalow-House
Enrich Design

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Dalam keadaan sekarang ini, pasport sudah menjadi barang yang paling jarang digunakan. Oleh kerana akses pelancongan antarabangsa dibatalkan bagi orang ramai, pasti kita semua mengidamkan suatu tempat untuk keluar daripada realiti ini. Kali ini, pemilik rumah ini muncul dengan penyelesaian yang bijak. Jika impian beliau untuk ke pusat percutian tropikal tidak menjadi kenyataan, beliau mengambil alternatif untuk membawa suasana pusat percutian tropikal ini ke rumahnya sendiri.

Skylight-Bungalow-House

Sesetengah daripada kita mempunyai kelebihan untuk membina rumah sendiri dari awal — seperti kanvas yang kosong. Nampak mudah secara teori, tetapi mempunyai pelbagai pilihan bukanlah suatu perkara yang mudah. Jadi, anda memerlukan pertolongan dari orang yang lebih pakar. Tanpa tahu bagaimana untuk bermula, pemilik tanah ini mendapatkan bantuan dari Enrich Design untuk membantunya mendapatkan idea yang sesuai.

ARTIKEL MENARIK:

?Saksikan transformasi bilik tidur ‘kampung’ menjadi bilik tidur serba moden untuk para ‘gamer’!
?Transformasi rumah flat ini hanya dengan bajet RM1300!

Staircase-View-Balinese-House

Malah, proses ini bukanlah suatu perkara mudah. Kebiasaannya, apabila bertemu dengan pereka dalaman mereka sudah ada sesuatu di minda. Seperti rujukan atau gambar sangat membantu jika bekerjasama dengan pereka dalaman. Namun, bagi klien ini, mereka memang bermula dari kosong sekosongnya.

Exterior-Front-Facade-Balinese-House

Jujurnya, pihak Enrich Design telah memberikan pelbagai idea rekaan dalaman apabila tema Bali menjadi pilihan. Dengan mengambil berat keinginan pemilik rumah ini yang inginkan ruang di mana apabila beliau balik ke rumah, ia bukan sekadar rumah, tetapi oasis untuk berehat, membuatkan mereka ingin membina serta membawa suasana konsep Bali yang menenangkan di setiap penjuru rumah. Idea yang menarik ini dipersetujui oleh pemilik rumah dan kerja sebenar pun bermula.

Wet-Kitchen-Balinese-House

Tugas membuat rekaan sebuah rumah bermula dari awal merupakan tanggungjawab yang cukup besar. Namun sebelum pihak pereka bermula dengan lebih mendalam, masih ada perkara yang perlu diselesaikan tentang suasana dan gambaran yang diingini oleh pemilik. Walaupun tema Bali sudah dipilih, namun pemilik rumah ini bimbang kerana ia boleh kelihatan lama atau ketinggalan zaman dalam masa beberapa tahun akan datang nanti.

Oleh itu, para pereka sangat mengambil berat aspek ini untuk menjadikannya kelihatan kontemporari. Namun, cabaran paling besar ialah membuatkan ia tidak lapuk ditelan zaman. Pada masa yang sama, rumah ini juga perlu mempamerkan aspek peribadi dan perasaan pemilik.

Relax-View-Balinese-House

Mereka bermula dengan lakaran reka bentuk landskap ruang tamu dahulu, untuk mendapatkan gambaran keseluruhan tentang apa yang diinginkan pemiliknya daripada segi gaya dan tema. Sebagai rumah keluarga, mereka mahukan ruang berkumpul supaya dapat mengeratkan hubungan apabila berkumpul bersama. Ruang tamu dengan gaya sunken dibina untuk mempromosikan suasana yang selesa bagi semua ahli keluarga berbual di mana sahaja mereka berada. Bukan itu sahaja, mereka mendapatkan pendapat pakar fengshui bagi rekaan ruang tamu ini bagi memastikan aliran fengshui yang baik tanpa mengorbankan nilai estetik moden.

Disebabkan aspek fengshui mementingkan cahaya, mereka menghabiskan masa yang panjang bagi hasil yang terbaik dengan memastikan banglo luas ini tidak terhalang dengan cahaya yang suram. Akhirnya, pihak pereka memutuskan untuk menggunakan kaca tahan pecah yang besar di antara ruang tamu, ruang makan dan ruang landskap taman bagi mengoptimumkan cahaya semula jadi. Segala usaha ini membuahkan hasil dan mendapat persetujuan pemilik rumah ini.

Living-Room-Balinese-House

Apabila ia telah dipersetujui, ini masanya untuk menghasilkan rekaan, dari bilik ke bilik sehingga lakaran lanskap bali seluruh rumah siap di atas kertas. Setiap bilik dirancang dengan teliti dengan konsep yang sama. Malah, dapur basah dengan gaya kitchen island mewujudkan ruang bagi setiap stesen, sempurna bagi menyediakan juadah makanan buat keluarga yang besar atau sambutan parti tanpa mengabaikan aspek untuk berkomunikasi dengan lancar dan mudah.

Malah, penyediaan makanan seperti sarapan atau makanan lewat malam begitu mudah untuk disediakan pada dapur kering dengan menggunakan konsep yang sama iaitu kitchen island  untuk anda relaks sambil menikmati makanan. Malah ruang makan dual dengan satu ruang dilengkapi meja makan yang besar bagi waktu makan bersama keluarga dan satu ruang lagi menghadap ke arah taman, cukup sempurna untuk menikmati secawan teh. Beberapa ruang istirahat juga dibina di sekeliling rumah seolah-olah sebagai jambatan ke dunia luar, mengambil inspirasi rekaan Bali yang mementingkan keharmonian bersama alam semula jadi.

Side-Patio-Balinese-House

Kita beralih pula ke ruang yang lebih peribadi seperti bilik tidur dan bilik belajar, perabot berasaskan kayu mengambil peranan yang penting dalam mewujudkan suasana semula jadi. Rekaan tingkap yang besar dibina untuk membenarkan cahaya semula jadi, sementara cermin yang diletakkan di tempat strategik memberi lebih ruang kepada kawasan yang sempit. Seterusnya, lantai dengan tekstur semula jadi juga menggambarkan setiap ruang apabila seseorang itu meneroka di dalam kediaman yang luas ini.

Bathroom-Balinese-House

Seperti mana-mana projek pengubahsuaian yang besar, ia boleh menjadi penuh dengan drama air mata. Malah, dengan projek yang lebih banyak daripada biasa,  PKP telah menjadi masalah yang besar. Dalam keadaan di mana hampir semua kerja tertangguh, pemilik rumah ini menjadi tidak senang dan kecewa tentang perkembangan projek ini.

Dry-Kitchen-Balinese-House

Pihak Enrich percaya walaupun ada benda di luar kawalan mereka, ia merupakan tanggungjawab mereka untuk menenangkan klien mereka yang sedang kecewa dengan komunikasi yang betul. Hasilnya, dengan lebih terbuka serta jujur dengan pemilik rumah tentang apa yang pihak mereka boleh lakukan dan tidak boleh dilakukan pada waktu yang genting ini, mereka berjaya mengatasi masalah ini dan mendapat sepenuh kepercayaan kepada kami untuk projek ini.

Study-View-Balinese-House

Bagi mereka yang ingin memulakan projek untuk membina rumah dari awal, Enrich mempunyai nasihat untuk anda. Percaya dengan kredibiliti pereka dalaman anda. Apabila membuat keputusan sebagai pemilik rumah, kita cenderung untuk cuba mengawal segalanya namun ia memberikan ruang yang sangat sukar bagi pereka dalaman anda untuk menentukan apa yang terbaik untuk diri anda serta rumah yang bakal dibina. Mereka adalah pakar dalam bidang ini, oleh itu, tiada masalah untuk membenarkan mereka mengendali situasi ini dan memberikan hasil yang terbaik apabila tiba masanya ia siap.

Guest Room Balinese House

Mengapa semua ini perlu proses yang lama dan leceh? Mudah, semua ini bukan hanya membina sebuah rumah dengan beberapa rujukan serta nampak hebat. Pengarah rekaan di  Enrich percaya dengan memahami pengalaman pemilik rumah, ia akan menghasilkan sesuatu rekaan yang bukan sahaja cantik di mata, tetapi lebih daripada itu. Beliau ingin membina rumah yang menggambarkan pemilik yang tinggal di situ. Trend boleh pergi dan kembali, namun pengalaman dan memori indah yang akan membuatkan kita tinggal untuk selamanya.

Jika anda percaya budaya dan rekaan merupakan gabungan sempurna, mereka mungkin yang anda cari selama ini. Layari halaman Facebook Enrich Design’s Facebook untuk melihat projek-projek mereka.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain