Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Konsep minimalis untuk anda yang telah berkeluarga

test

Ketika tahun 2021 kini semakin sampai ke penghujungnya, kita telah banyak menyaksikan pelbagai konsep hiasan dalaman yang pernah atau masih menjadi viral dan menjadi pilihan ramai. Kita juga sering mendengar tentang konsep minimalis yang kerap menjadi pilihan untuk kebanyakan kita.

Kononnya rumah nampak lebih luas, mudah kemas, dan macam-macam lagi. Namun, adakah konsep minimalis ini sesuai untuk mereka yang telah berkeluarga. Oleh itu, iProperty.com.my telah bertanyakan kepada Puan Norhafiza Hamdan tentang pengalaman beliau yang sehingga hari ini masih mengamalkan konsep rumah minimalis ini walaupun telah berkeluarga. 

Bersihkan rumah secara terperinci 2-3 bulan sekali

Bukan sahaja bergelar seorang ibu kepada tiga orang anak, Norhafiza juga mempunyai kerjaya sebagai seorang quantity surveyor. Walaupun mempunyai tanggungjawab yang berbeza, namun Norhafiza masih mempunyai masa untuk mengutamakan tanggungjawab sebagai seorang suri rumah. Menurut beliau, walaupun sibuk dengan kerja dan tugasan harian, beliau sentiasa mengamalkan pembersihan rumah secara terperinci setiap 2 hingga 3 bulan sekali.

“Konsep minimalis ini tidak spesifik kepada mereka yang sudah berumah tangga atau yang masih bujang. Cuma, untuk yang sudah berumah tangga, cabarannya agak tinggi. Tambah pula mereka yang mempunyai anak kecil. Setiap bulan, saya dan suami akan membersihkan seluruh rumah secara terperinci, bukan sahaja bagi memastikan rumah dan konsep minimalis ini kekal, namun untuk keselesaan dan kesihatan kami sekeluarga”.

Bukan itu sahaja, untuk mengekalkan konsep minimalis ini, Norhafiza juga berkata, beliau mengamalkan konsep buang jika tidak perlu. Kebanyakan orang (bukan sahaja di Malaysia) mempunyai sikap sayangkan barang atau dikenali sebagai ‘Hoarder’. Tidak salah, namun yang menjadikan rumah nampak semak terutamanya bahagian dapur adalah bekas-bekas makanan dan minuman plastik yang masih disimpan atas dasar sayang dan masih boleh digunakan semula. 

Nota: Bukan sahaja meyimpan bekas-bekas plastik makanan menambahkan semak di rumah, malah ia juga tidak sihat. Semakin lama anda menyimpan bekas ini, terdapat kesan kimia yang mungkin sekali akan mencemari makanan anda.

Main dan kemas 

Bunyinya macam mudah, tetapi sebenarnya antara perkara yang paling mecabar terutamanya buat mereka yang mempunyai ramai anak. Menurut Norhafiza, sudah menjadi lumrah dan sifat semulajadi kanak-kanak yang gemar bermain sehingga bersepah. Namun, walaupun tidak mempunyai prinsip yang tegas terhadap anak-anak beliau, Norhafiza sentiasa mengamalkan konsep gotong-royong bersama anak-anaknya. 

Tambah beliau, setiap kali anak-anak selesai bermain atau membaca, saya akan ajak mereka bergotong-royong untuk bersama mengemas balik setiap permainan atau buku yang telah dibaca. Memanglah sukar kalau mahu suruh mereka mengemas sendiri, bukan tidak tegas, cuma lebih baik kita bimbing mereka dengan penuh kasih sayang. Hati senang, tak perlu marah-marah, rumah pun kemas. Sebagai ibu dan bapa, kita juga kena turut serta dalam mengemas rumah, kalau harapkan anak-anak yang masih kecil, memang tidak menjadilah.

ARTIKEL MENARIK:
?Konsep rumah dengan tema Bali ini sangat cantik!
✔️11 tip beli langsir tingkap rumah anda

Dapur ringkas, penuh fungsi, praktikal untuk keluarga

Ruang dapur yang kemas dan bersih

Bagi seorang ibu, dapur adalah tempat mereka meluahkan kasih sayang terhadap keluarga. Bukan sahaja tempat menyediakan makanan buat seluruh keluarga, malah dapur juga diibaratkan sebagai pejabat di rumah buat para ibu. Buat ibu-ibu moden pada hari ini, memasak di rumah bukan lagi pilihan, terutamanya apabila anda sibuk di pejabat, terpaksa merempuh kesesakan lalu lintas, dan tiba lewat di rumah. Jika mahu memasak pun, pastinya akan bersepah, bagaimana pula untuk kekalkan konsep minimalis di dapur? Macam sukar, tapi Norhafiza ada jawapan untuk masalah ini.

Keadaan dapur yang sentiasa kemas

“Sejujurnya, saya tidak bertangguh untuk membersihkan semula segala pekakas yang digunakan selepas memasak ataupun makan. Pada mulanya memang macam sedikit sukar, tetapi sebagai seorang suri rumah, kita harus tanam sifat pembersih ini dalam diri” katanya.

Simpan perkakas dapur di dalam kabinet tertutup

Kaunter kabinet dan mesin basuh

Tambahnya lagi, untuk memastikan konsep minimalis di dapur sentiasa terpelihara adalah dengan sentiasa mengurankan barang-barang di atas kabinet dapur.

“Buat mereka yang mempunyai kabinet yang terbuka, cuba untuk kurang letak barang yang telah dibasuh seperti pinggan, sudu, piring mahupun periuk. Selepas dikeringkan, simpan di dalam kabinet tertutup supaya dapur, terutamanya pada bahagian sinki dan tempat memasak nampak tidak terlalu padat. Selain itu, saya juga sering dibantu suami setiap kali selesai memasak atau makan bersama anak-anak. Lagipun, antara resepi berjaya dalam rumah tangga adalah sentiasa bantu-membantu sesama suami dan isteri” katanya.

Kurangkan perabot di dalam rumah

Antara resepi utama untuk mencapai konsep minimalis yang sentias berterusan adalah dengan mengurangkan perabot di rumah. Dalam erti kata lain, lebih kurang perabot, lebih kurang masa untuk membersih rumah dan anda juga tidak perlu meletakkan usaha yang lebih untuk mengemas. Namun, kita sudah sedia maklum, di Malaysia, kita gemarkan perabot rumah, walaupun ia tidak praktikal. Mengapa, kerana harganya yang murah, itu belum lagi kita menyentuh tentang perabot terguna yang dijual secara online atau di kedai-kedai tepi jalan.

Ruang tangga

Menurut Hafiza, setiap ruang di dalam rumahnya mempunyai nilai minimalis tersendiri. Beliau tidak mempunyai sebarang konsep khusus bagi setiap ruang. Dengan hanya menggunakan cat putih serta menambah sedikit tumbuhan hidup bagi setiap ruang sudah cukup untuk mencipta satu ruangan yang minimal. Tambah beliau lagi, sekiranya ingin mencapai gaya dan rupa minimalis ini, beri perhatian kepada pemilihan perabot di rumah anda.

Ruang makan nampak lebih luas

“Pastkan tidak terlalu banyak, sedap mata memandang dan tidak terlalu padat untuk ruang rumah anda. Fahami apa maksus sebenar di sebalik perkataan minimal itu sendiri. Sebagai seorang ibu, kita ada gaya yang tersendiri untuk rumah masing-masing. Saya lebih mengutamakan waktu mengemas yang lebih singkat dan mudah, modal yang minimal untuk hasil yang maksimum dan ruang rumah yang kelihatan lebih luas,” katanya.

Kredit: Instagram @hafizara

BACA ARTIKEL POPULAR:
?Apakah adat-adat berpindah ke rumah baru yang diamalkan di Malaysia?
?Cara menanam dan menjaga bunga ros agar subur dan cantik

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain