Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kisah benar: Wanita ini kongsi kisah rumah arwah ibu dirobohkan akibat perebutan tanah pusaka

test

Isu perebutan tanah dalam kalangan sesama waris sering menjadi topik hangat. Kali ini, baca perkongsian kisah benar wanita ini tentang kisah perebutan tanah yang dialaminya.

Wanita ini kongsi kisah rumah arwah ibu dirobohkan akibat perebutan tanah pusaka
Gambar sekadar hiasan. © Khairil Azmi/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Isu perebutan tanah merupakan sesuatu yang tidak asing lagi di Malaysia. Apa yang menyedihkan, menurut satu laporan akhbar pada tahun 2020, nilai harta pusaka hampir mencecah RM70 bilion tidak dituntut dan majoritinya milik orang Melayu.

Malah lebih menyukarkan keadaan, apabila berlaku perebutan tanah sesama sendiri antara waris. Apakah sebenarnya yang mendorong punca berlakunya perebutan tanah ini. Mengapa ia boleh berlaku? Kali ini, iProperty.com.my mendapatkan coretan kisah sebenar seorang wanita, Ziana Mohamad, 55 (bukan nama sebenar) yang berkongsikan pengalaman sebenar beliau tentang perebutan tanah milik arwah ibunya.

Nota: Identiti sebenar tidak dikongsikan untuk tujuan privasi dan keselamatan.

Berikut merupakan perkongsian kisah beliau.

“Datuk Kak Ziana merupakan seorang usahawan perniagaan kayu pada zaman sebelum kemerdekaan. Jadi, datuk mengumpul beberapa aset tanah untuk diwariskan kepada empat orang anaknya termasuklah Fatimah, ibu Kak Ziana.

Segala urusan harta dan pewarisan tanah diamanahkan kepada Pak Long, selaku anak lelaki tunggal dalam keluarga ibu. Urusan warisan tanah itu termasuklah sebidang tanah di mana rumah ibu saya, Fatimah dan rumah Mak Ngah, ibu saudara saya tinggal,” ujar Ziana. 

Pak Long tidak menjalankan amanah yang diberikan oleh datuk 

“Datuk sudah berpesan kepada Pak Long, supaya tanah ini diletakkan di atas nama kedua anaknya, namun entah di mana silapnya, Pak Long tidak menjalankan pesanan dan amanah yang dipesan oleh datuk kepadanya sebelum meninggal,” katanya. 

Semua tanah lain sudah ditukar nama atas nama Pak Long kecuali di mana ibu saya dan Mak Ngah tinggal dan masih kekal pada nama datuk sebagai pemilik asal. Namun, masalah yang lain pula timbul apabila Pak Long meninggal,” tambahnya lagi. 

Menurut Ziana, apabila Pak Longnya meninggal dunia, tanah tempat rumah arwah ibu saya dan Mak Ngahnya  tinggal ini telah jatuh sebagai tanah pusaka kerana ia masih di bawah nama datuk. Ini bermakna, semua adik beradik ibu Ziana berhak menuntut tanah tersebut. 

“Walaupun pada masa itu ibu saya sedih, tetapi memikirkan nasib anak-anaknya, beliau berbincang secara baik tentang tanah tersebut. Semua adik-beradik yang masih hidup bersetuju bahawa tanah tersebut akan kekal menjadi milik dan menjadi tapak rumah arwah ibu saya serta Mak Ngah. Ibu saya menarik nafas lega di atas persetujuan secara lisan oleh adik-beradiknya itu,” jelas Ziana.

BACAAN POPULAR:
? Cara jual rumah bila pemiliknya telah meninggal dunia
? Refinance rumah di Malaysia: Semua yang anda perlu dan patut tahu

Permulaan konflik perebutan tanah pusaka

perebutan tanah pusaka
Gambar sekadar hiasan. © Kin Meng Kok/ 123RF

Namun, itu bukan pengakhiran bagi konflik perebutan tanah arwah ibu wanita ini. Ia hanya merupakan permulaan bagaimana konflik perebutan tanah lain sehingga mengorbankan hubungan antara saudara-maranya yang lain. Ziana meneruskan perkongsiannya dengan iProperty.com.my.

“Semasa ibu saya masih hidup, langsung tidak ada masalah perebutan tanah ini, jadi kami anggap semua dah capai kata sepakat. Kami juga sering berkunjung ke rumah Mak Ngah dan anak-anak Mak Ngah setiap kali musim perayaan atau apa-apa kenduri.  Ye lah, hidup berjiran kan.

Namun, apabila ibu saya meninggal sahaja, semuanya berubah. Tidak lama selepas ibu saya meninggal, semua pewaris tanah datuk telah menerima surat pembahagian tanah daripada peguam anak Mak Ngah. Tapi, waris daripada adik beradik ibu yang lain menolak secara baik kerana berpegang kepada pesanan dan perbincangan oleh ibu sebelum ini dengan adik beradiknya kecuali anak-anak Mak Ngah.

Malah lebih menyedihkan, anak-anak Mak Ngah bukan sahaja menuntut tanah mereka, malah menuntut tanah yang menjadi tapak di mana rumah arwah ibu saya yang sudah dibina sejak 60 tahun yang lalu. Bayangkan, harta dan rumah peninggalan arwah ibu saya ini akan dirobohkan sekiranya anak-anak Mak Ngah menang dalam perbicaraan ini. Adik-beradik Kak Ziana bukan juga orang yang senang, Kak Ziana sendiri hanya suri rumah dan masih ada lima orang anak yang kecil pada masa itu,” kata Ziana. 

Gadai barang kemas untuk mempertahankan tanah hak milik arwah ibu

perebutan tanah pusaka gadai barang kemas
Gambar sekadar hiasan. © koonsiri/ 123RF

Ziana dan adik-beradiknya tekad untuk mempertahankan tanah hak milik arwah ibu dan rumah tempat mereka membesar.

“Kak Ziana sendiri menggadaikan gelang emas dan barangan kemas yang ada untuk mengupah peguam bagi melawan kes ini di mahkamah. Dua orang kakak yang lain juga mengeluarkan wang simpanan sendiri untuk berkongsi membayar yuran peguam hartanah untuk mempertahankan tanah tapak rumah arwah ibu kami dibina. 

Kami sebagai anak-anak kepada Fatimah tidak mahu menuntut sebarang hak yang lebih, walaupun seinci tanah daripada anak-anak Mak Ngah. Kami cuma mahukan hak kami dikekalkan iaitu tanah di mana rumah arwah ibu dibina sejak dahulu lagi lebih daripada 60 tahun dikekalkan seperti dulu,” katanya. 

“Dipendekkan cerita, perbicaraan berlaku selama 8 tahun dan kami adik-beradik naik turun mahkamah. Setiap kali perbicaraan akan dilakukan, Kak Ziana akan menaiki teksi dari pekan pendalaman pada awal pagi hanya semata-mata untuk ke mahkamah yang terletak di bandar utama,” tambahnya lagi. 

 Kalah tuntutan mahkamah akibat kurang ilmu pewarisan harta

“Akhirnya, kami adik-beradik kalah disebabkan tiada bukti yang kukuh. Kami juga membuat rayuan dan perbicaraan semula namun ditolak dan terpaksa menerima kenyataan pahit ini. Barulah kami tahu, pihak peguam juga tidak cekap dan tidak mengemukakan dokumen yang diinginkan oleh pihak mahkamah yang menjadi salah satu faktor kami tidak mengemukakan bukti yang kukuh kepada mahkamah.

Tidak lama selepas itu, barulah kami tahu anak-anak Mak Ngah telah menjual tanah yang betul-betul di bandar utama itu kepada pemilik lain yang ingin membangunkan kawasan tersebut. Sebahagian rumah arwah ibu Kak Ziana yang berusia 60 tahun juga dirobohkan oleh pemilik baru,” kongsi Ziana. 

 “Setiap kali pulang ke rumah arwah ibu, Kak Ziana akan rasa sedih dan pilu bukan kerana berasa rugi daripada segi nilaian duit, tetapi perasaan dikhianati saudara sendiri dan rumah kenangan arwah ibu yang menjadi kenangan terpaksa dirobohkan kerana kurangnya kesedaran kami tentang kepentingan ilmu pewarisan harta ini,” tambahnya. 

Pentinganya ambil tahu tentang ilmu pewarisan harta

kepentingan wasiat
Gambar sekadar hiasan. © bacho12345/ 123RF

Sebelum mengakhiri perkongsiannya, Ziana sempat memberikan beberapa pesanan dan pengajaran daripada pihaknya sendiri setelah terpaksa mengalah setelah berjuang di mahkamah selama sedekad.

  • Sentiasa ambil tahu tentang ilmu pewarisan harta ini

Bagi ibu-bapa yang mempunyai anak-anak, pastikan harta yang diwariskan dilakukan melalui prosedur yang betul dan bertulis. Jangan hanya lakukan secara lisan atau pesanan mulut ke mulut, ia boleh menyebabkan salah faham dan persengketaan di masa akan datang.

  • Pastikan setiap urusan membabitkan harta dikendalikan dengan urusan hitam putih

Jika tiada bukti yang kukuh, ia amat sukar untuk dibuktikan di dalam mahkamah walaupun anda mungkin berada di pihak yang betul.

  • Pilih peguam yang boleh dipercayai dan berkebolehan

Urusan mahkamah ini bukan perkara yang mudah dan boleh dilakukan secara lewa. Disebabkan sikap peguam yang melakukan kerja sambil lewa, ia boleh menyebabkan anda tidak dapat memberikan yang terbaik di mahkamah. 

Walaupun pahit untuk ditelan, isu perebutan tanah ini boleh meregangkan hubungan persaudaraan walaupun di antara saudara-mara sendiri. Dengan kemudahan maklumat dan ilmu tentang pewarisan harta  pada zaman ini, sekurang-kurangnya ia memudahkan generasi muda lebih peka tentang aset dan pewarisan hartanah ini.

Kami kongsikan juga beberapa panduan umum tentang wasiat,  serta perbezaan tentang wasiat, hibah dan faraid yang anda boleh baca secara percuma di laman web kami. Semoga ia dapat membantu sedikit sebanyak anda tentang ilmu pewarisan harta ini.

Bagaimana pula dengan anda? Ada kisah perebutan tanah sendiri? Jom kongsikannya kepada kami pula tentang kisah anda sendiri di sini.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain