Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah

test

Adakah ini kali pertama anda ingin mengecat rumah? Pastikan anda baca dahulu 6 kesilapan besar yang kita selalu lakukan tanpa sedar ketika hendak mengecat dinding.

© 123rf

Selalunya, apabila hendak menjual ataupun menyewakan rumah, sudah pasti kita akan menambah baik keadaan rumah tersebut untuk menarik perhatian mereka. Pastinya perkara yang sering diberi keutamaan adalah menukar cat baru pada dinding rumah tersebut.

Jika anda macam saya yang kurang rajin ini, anda pastinya akan berbelanja besar untuk jadikan dinding rumah nampak cantik dengan kadar segera. Tetapi, jika anda jenis penyabar dan ini adalah kali pertama ingin mengecat rumah, pastikan anda elakkan kesilapan-kesilapan yang biasa dilakukan ini. Bukan sahaja menjimatkan duit, ia juga menjimat masa dan tenaga.

1. Tidak membuat persiapan sebelum mengecat

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah 1
© 123rf

Pertama sekali, persiapan adalah sangat penting sebelum anda mula mengecat. Kesilapan paling besar yang kita jarang perasan adalah dinding yang tidak dibersihkan sebelum mengecat. Habuk, kulat, malah kerosakan yang ada pada dinding pasti akan kelihatan nanti walaupun anda telah menutupnya dengan warna cat yang baru.

Mulakan dengan membersihkan dinding dengan kain yang lembap. Kerosakan seperti lapisan cat yang tertanggal ataupun rekahan pada dinding juga perlu diperbetulkan terlebih dahulu. Jangan lupa untuk ratakan permukaan dinding setelah apa jua proses pembaikan yang dilakukan. Barulah boleh mula mengecat.

Tip bonus: Elakkan mengecat ketika hari hujan kerana keadaan lembap akan melambatkan masa pengeringan dan memenatkan anda nanti. Jangan terburu-buru kerana nak siap dengan cepat, jika tidak, selepas kering nanti anda akan melihat bagaimana ia memberi kesan yang tidak sekata. Ingat, sabar adalah kunci kejayaan.

2. Pemilihan warna

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah 2
© 123rf

Pencahayaan natural adalah antara sebab terbesar kenapa anda perlu memilih warna dan cuba dahulu warna cat yang ingin dibeli sebelum membuat sebarang keputusan. Antara faktor-faktor seperti pencahayaan pada bilik dan juga warna asal dinding mungkin akan mengubah rona dinding anda selepas ia dicat.

Seeloknya, cuba terlebih dahulu, jika tidak anda mungkin akan menyesal kerana hasil akhir tidak seperti yang dijangkakan. Jangan terlambat membuat keputusan ya. Ini tip yang mungkin berguna buat anda. Sebelum memilih warna cat, cuba terlebih dahulu pada dinding rumah anda.

Tip bonus: Pastikan anda mengambil kira bahagian rumah yang mana ingin dicat semula. Sebagai contoh, jika anda merancang untuk mengecat dinding bilik tidur, anda mungkin sekali memerlukan warna seperti biru gelap untuk menimbulkan persekitran yang tenang.

BACA: 8 tips beli cat rumah yang anda patut cuba

3. Tidak menggunakan primer

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah 3
© 123rf

Antara bahagian paling penting dalam mengecat dinding rumah, adalah primer! Bagi mereka yang belum biasa dengan mengecat rumah, kami pasti mereka akan mengambil jalan mudah seperti menggunakan warna yang gelap ataupun rona yang hampir sama supaya mereka tidak perlu menggunakan primer. Tapi sayangnya, ia tidak berfungsi seperti itu.

Tanpa menggunakan cat primer, anda perlu mengecat dinding rumah anda berkali-kali untuk mendapatkan warna yang diinginkan selain untuk menutup kesan kotoran di dinding. Bagi anda yang belum tahu, cat primer adalah cat asas yang direka khas untuk memastikan lapisan cat (warna yang anda pilih) betul-betul melekat. Bukan itu sahaja, ia menjadikan lapisan cat pada dinding anda tahan lebih lasak.

Dengan cat primer juga, warna dinding anda mampu bertahan lebih lama. Jadi, kenapa tak mahu menggunakannya?

4. Jangan berkira jika membeli cat, berus, dan berus penggelek cat

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah 4
© 123rf

Ada pepatah yang mengatakan bahawa “Anda akan terkejut dengan harga yang diperlukan untuk menghasilkan rupa yang murah”.

Sukar untuk dibayangkan berapa banyak lagi yang perlu anda belanjakan selepas menggunakan setin cat yang murah untuk digunakan pada dinding rumah anda. Bayangkan bagaimana nak menyelesaikan masalah seperti keretakan dan kepingan cat yang mula jatuh selepas 2 atau 3 bulan, walaupun menggunakan cat primer.

Saiz dan kualiti sangat penting kerana benda yang terakhir anda ingin lalui adalah menghadap semula proses yang sama. Menggunakan berus atau berus penggelek yang murah semestinya tidak membantu. Silap-silap, ketika mengecat dinding, bulu-bulu berus murah anda akan tertanggal dan melekat pada dinding. Anda juga perlu mempertimbangkan untuk membeli saiz berus yang betul supaya mudah untuk mencapai bahagian hujung permukaan dan bucu yang sukar dicapai.

5. Tunggu cat kering, baru tanggalkan pita pelekat

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah 5
© 123rf

Jika anda mengikut tip-tip di atas, bererti anda telah menjalankan kerja yang bagus. Pastikan anda menggunakan pita pelekat sebagai penghalang untuk cat yang meleleh terutamanya di bahagian hujung dinding. Walaupun begitu, ketika hendak mencabut pita pelekat tersebut, pasti cat yang baru anda sapu tadi tertanggal dalam kepingan. Antara kesilapan yang kita selalu lakukan adalah menunggu cat tersebut kering terlebih dahulu sebelum mencabut pita pelekat tersebut. Sebenarnya, pita pelekat perlu ditanggalkan semasa cat masih basah.

6. Cuai ketika proses kemasan dan pembersihan

6 kesilapan besar yang anda lakukan ketika mengecat rumah 6
© 123rf

Proses membersih selepas anda siap mengecat sebenarnya lebih penting daripada persiapan awal tadi. Selepas seharian mengecat, memang senang untuk kita membiarkan saja bekas cat, berus penggelek dan berus cat tanpa membersihkannya. Nasihat kami, jangan langkaui langkah ini. Bersihkan berus cat, bekas cat dengan betul dan keringkan dengan kain buruk atau letak di atas tisu sebelum menyimpannya di dalam stor. Pastikan penutup tin cat ditutup dengan rapat untuk kegunaan di masa depan. Selain itu, jika hendak bersihkan titisan cat, tunggu sehingga ia kering dahulu sebelum mengikisnya menggunakan pengikis cat.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain