Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kenali 9 jenis rumah-rumah tradisional di Malaysia dan keunikannya

test

Rumah-rumah tradisional di Malaysia bukan sahaja mempunyai keunikan tersendiri malah melambangkan kehalusan seni bina setiap kumpulan etnik tersebut. 

Malaysia sememangnya terkenal dengan negara yang terdiri dari pelbagai kaum yang hidup bersatu-padu di bawah satu bumbung. Kepelbagaian kaum ini telah membawa pelbagai pengaruh budaya dalam kehidupan rakyatnya sendiri. Pengaruh budaya ini boleh dilihat dengan wujudnya pelbagai jenis pilihan makanan dari pelbagai kaum, pakaian dan tidak terkecuali dari segi binaan bangunan.

Apakah ciri-ciri rumah tradisional 

Setiap rumah tradisional mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri. Walaupun bentuk rumah kampung tak sama macam design rumah moden, namun ciri-ciri keselasaan tetap dititikberatkan sejak dahulu lagi. Rumah tradisional Melayu misalnya, mengambil kira faktor budaya, iklim setempat, teduhan, pengudaraan, pencahayaan, dan ciri-ciri asas yang lain. Bentuk rumahnya pula berbeza dan pelbagai mengikut setiap negeri, wilayah dan juga sub-etnik. Contohnya, rumah Melaka tak sama dengan rumah Negeri Sembilan walaupun kedua-dua negeri ini berjiran.

Zaman sekarang ni dah makin banyak rumah kampung moden. Konsep dan design rumah kampung moden juga semakin berunsur kontemporari dek mengikut peredaran zaman. Bagi yang tak kenal rumah kayu kampung, jom kita kenali rekabentuk serta ciri ciri asas seni bina rumah tradisional

Bumbung rumah

Bumbung rumah tradisional Melayu terdiri dari bumbung tetap. Ia kemudiannya berubah kepada bentuk limas (bumbung limas) atau turut dikenali sebagai Bumbung Belanda selepas kedatangan penjajah. Bentuknya pula sentiasa condong kerana sesuai dengan iklim tropika yang panas. Kehalusan seni masyarakat Melayu turut diterapkan dalam konsep reka bentuk rumah kayu cantik ni. Papan cantik berukir atau cucur atap diletakkan di sepanjang tepian bumbung untuk memperindahkannya.

Beranda rumah kampung

Beranda atau anjung rumah kampung merupakan tempat kaum lelaki berehat, berbual dan berbincang. Wanita pula selalunya akan bersosial di dalam rumah. Ini kerana, masyarakat Melayu sangat mementingkan tatatertib dan adat. Ini juga bertujuan untuk mengelakkan fitnah dan mulut-mulut jahat daripada mengata sekiranya hanya tetamu lelaki yang di pelawa naik ke anjung.

Jenis tingkap

Rumah tradisional ada tingkap yang banyak untuk pengudaraan dan pencahayaan yang baik, French Window misalnya direka khas untuk ciri-ciri tersebut. Bagi kebanyakkan rumah tradisional, jenis tingkap rumahnya pula adalah rendah hingga ke lantai atau separas pinggang penghuni. Barulah lah selesa kalau nak duduk bersila atas lantai. Tingkap juga turut diserikan dengan ukiran kayu tradisional bermotifkan awan larat yang sememangnya cantik dan halus. Kayu kekisi di bahagian bawah tingkap juga berfungsi untuk peredaran udara dan sebagai palang keselamatan bagi anak- anak kecil

Pintu rumah kayu

Sama seperti tingkap, pintu rumah kayu ini juga diukir dengan motif flora dan alam semula jadi. Pintu masuk untuk lelaki dan perempuan juga lain. Kaum wanita selalunya masuk melalui pintuk tengah atau pintu dapur, manakala kaum lelaki akan masuk melalui pintu depan.

Kesemua ciri-ciri yang disenaraikan di atas boleh didapati di setiap rumah melayu tradisional. Dalam artikel ini, kita akan membawa anda mengenali kewujudan pelbagai seni binaan yang membawa identiti pelbagai kaum yang ada di Malaysia. Seni binaan ini bukan sahaja menarik dari segi sejarah di sebalik binaannya, malah setiap seni binaan mempunyai identitinya tersendiri yang cukup bermakna.

1. Rumah Tradisional Melaka

Anda boleh ke Kampung Morten untuk melihat lebih banyak rumah-rumah tradisional.© Ravindran Smith/ 123RF

Negeri Melaka sememangnya sudah terkenal  dengan gelaran “Melaka Bandaraya Bersejarah”. Apa yang menarik lagi, negeri Melaka juga mempunyai identiti rumah tradisionalnya yang sendiri. Salah satu keistimewaan rumah Melaka yang membezakannya dengan rumah tradisional di negeri yang lain adalah struktur tangga utama yang diperbuat dari batuan konkrit. Struktur tangga yang unik ini akan dihiasi dengan jubin yang berwarna-warni menjadikan rumah tradisional ini kelihatan cantik dan menarik.

Struktur binaan tangga batu  ini dikatakan dipengaruhi oleh seni bina negara China dengan hiasan jubin ini diimport dari negara luar seperti Belanda dan Jepun. Sedikit info menarik di sini, struktur tangga ini juga melambangkan status penghuninya pada suatu masa dahulu. Di samping struktur tangga batu dan bumbung rumah dengan bentuk yang panjang, rumah tradisional Melayu ini dikenali sebagai Rumah Melaka. Rekaan bentuk bumbung rumah ini dikatakan dipengaruhi oleh unsur seni bina Bugis, Jambi, Riau dan Minangkabau.

Bagi memelihara warisan ini, terdapat beberapa rumah tradisional ini telah dijaga rapi oleh Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) bagi memastikan warisan rumah tradisional Melaka ini tidak lapuk ditelan zaman.

2. Rumah Panjang Dayak 

Rumah panjang suku kaum Iban di Sarawak. © JudyDillon/ gettyimages

Tahukah anda Borneo merupakan pulau ketiga terbesar di dunia dan yang paling besar di Asia? Jika anda merupakan orang luar dari negeri Sarawak atau Kepulauan Borneo, istilah Dayak dan Orang Ulu mungkin kurang sinonim dengan anda.  Secara ringkasnya, kaum Dayak  berjumlah 1.25 juta daripada 2.6 juta penduduk Sarawak terdiri daripada kaum Iban, Bidayuh dan Orang Ulu. Orang Ulu pula satu kategori besar yang merujuk kepada lebih 20 etnik minoriti lain seperti Kenyah, Kayan, Kelabit, Lahanan, Kejaman, dan Ukit.

Dari segi rumah adat pula, rumah tradisional mereka lebih dikenali sebagai Rumah Betang ataupun Rumah Panjang. Ciri-ciri khusus bagi Rumah Betang ini adalah rumah panjang yang berbentuk panggung. Ketinggian bagi rumah ini dianggarkan setinggi tiga hingga lima meter dari permukaan tanah.

Perincian pada dinding rumah panjang. © Rafal Cichawa / 123RF

Bagi suku kaum ini, binaan rumah adat ini bukan hanya sekadar tempat tinggal malah mempunyai pelbagai fungsi dengan pelbagai nilai adat yang tersendiri. Selain itu, keunikan rumah ini juga mempunyai fungsi yang lain seperti melindungi diri dari musuh, diganggu binatang buas dan juga mengelakkan rumah ditenggelami air sewaktu banjir.

Di samping itu, binaan tiang dan dinding biasanya akan diukir dengan fasafah hidup yang diamalkan oleh suku kaum Dayak. Bahagian tengah rumah juga kebiasaannya akan didiami oleh ketua bagi rumah panjang ini.

3. Rumah Panjang Orang Ulu 

Tiang yang tinggi berfungsi untuk menghindari serangan binatang buas dan serangan musuh. © Anna ART/ 123RF

Gelaran Orang Ulu di Sarawak sebenarnya bermula apabila ia dipopularkan oleh Persatuan Kebangsaan Orang Ulu yang telah ditubuhkan pada 1969. Orang Ulu terdiri dari gabungan pelbagai kaum iaitu Kayan, Kenyah, Kelabit, Lun Bawang, Bisaya, Kajang (Kejaman, Sekapan, Lahanan, Punan Bah, Seping dan Bemali), Penan serta etnik minoriti seperti Beketen, Berawan, Buket, Punan Busang, Saben, Sihan, Tagal, Tatu, Lakiput, Tabun-Tring dan Tanjong-Kanowit.

Sebut sahaja nama rumah panjang, pastinya sudah tidak asing lagi dengan identiti utama negeri Sarawak. Kebanyakan dari rumah panjang yang ini akan dibina berdekatan dengan sungai sebagai sumber air utama mereka. Keunikan paling utama pada struktur pembinaan ini adalah binaan rumah yang akan dibina tinggi beberapa kaki dari tanah dan juga bentuk rumah yang memanjang serta keluasan rumah yang luas. Kebiasaannya rumah panjang ini akan terdiri dari bilangan bilik yang banyak bagi memuatkan ahli keluarga yang ramai.

Bahan binaan tiang pula diperbuat dari kayu belian yang boleh bertahan hingga beratus tahun lamanya. Sebelum asas binaan rumah ini ditegakkan, kayu akan diukir dengan pelbagai jenis ukiran yang mempunyai makna tersendiri mengikut kepercayaan mereka. Tiang yang tinggi juga berfungsi untuk mengelakkan serangan binatang buas mahupun serangan dari pihak musuh.

Bagi bahan binaan atap, lantai dan dinding pula, kayu-kayan yang berkualiti tinggi juga dipilih bagi memastikan rumah yang didiami bukan sahaja kukuh, malah boleh bertahan lama. Rumah panjang yang dibina akan dipastikan mampu bertahan dari sebarang keadaan cuaca.

Warisan rumah panjang ini masih terpelihara baik di negeri Sarawak dengan pelbagai inisiatif dari pelbagai pihak. Seperti rumah Melayu Sarawak, seni binaan Rumah Panjang Orang Ulu ini boleh dilihat jika anda berkunjung ke Kampung Budaya Sarawak.

4. Rumah Melayu Sarawak 

© Anna ART/ 123RF

Kaum Melayu merupakan sebahagian dari populasi penduduk yang tinggal di Sarawak. Keunikan yang dapat dilihat dari rekaan bentuk rumah ini adalah rumah ini dibina dengan tiang rumah yang tinggi, dengan jarak beberapa meter dari tanah. Rekaan ini dibina bukan sahaja memberi nilai seni tetapi dengan tujuan utama untuk mengelakkan rumah mudah ditenggelami banjir dan mengurangkan ancaman serangga berbisa di tanah seperti lipan, kala jengking dan sebagainya.

Selain itu, terdapat juga ruang loteng bagi sesetengah rekaan rumah Melayu ini yang akan digunakan sebagai tempat penyimpanan barang yang disambungkan dari bilik dengan menggunakan tangga kayu. Walaupun rekaan ini merupakan hasil warisan dari orang lama, namun daya kreativiti pembina rumah atau lebih dikenali sebagai tukang rumah masih boleh dikagumi dari hasil seni binaan dan juga fungsi yang disediakan.

Rekaan rumah ini masih lagi dipengaruhi kuat oleh budaya kaum Melayu dengan rekaan keseluruhannya dibina menggunakan kayu dan beratapkan genting. Antara struktur binaan yang membentuk rumah ini adalah tunjuk langit, atap belian, kisi-kisi dan tangga. Bagi menambahkan lagi hasil seni kepada hiasan rumah, kayu telah diukir dengan ukiran atau kerawang terutamanya pada bahagian atas tingkap, pagar tangga (‘dak-dak’ dalam bahasa Melayu Sarawak) atau pada kekisi.

Jika anda berminat untuk melihat hasil warisan rumah tradisional ini di negeri Sarawak, kebanyakan rekaan rumah ini masih boleh dilihat di perkampungan utama orang Melayu di Kuching atau anda boleh berkunjung ke Kampung Budaya Sarawak.

5. Rumah Tradisional Melanau

© mieszko9/ 123RF

Suku kaum Melanau terdiri daripada 6% populasi di negeri Sarawak. Sedikit fakta menarik, sagu merupakan makanan tradisi bagi kaum ini.Dari segi binaan pula, masyarakat Melanau mempunyai rumah panjang sebagai rumah tradisi mereka. Rumah panjang dibina sehingga 40 kaki dari atas tanah. Apa yang menarik, rumah ini dibina sebegitu rupa bagi mengelakkan serangan musuh terutamanya serangan lanun dari laut.

Jika anda berkunjung ke Rumah Melanau ini yang terletak di Kampung Budaya Sarawak, terdapat tangga yang akan menghubungkan anda kepada tingkat pertama di mana pelbagai peralatan berkaitan kaum ini akan dipamerkan. Seterusnya, pada tingkat kedua anda akan disajikan dengan model rekaan bilik tidur. Selain itu, anda juga dapat melihat dua rekaan yang menarik iaitu tempat pembuatan sagu dan juga buaian Tibau yang akan digunakan di Pesta Kaul yang disambut oleh kaum Melanau.

6. Rumah Agam Peranakan (Baba Nyonya) Pulau Pinang

© benaung/ 123RF

Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang yang dibina pada tahun 1890 ini  merupakan sebuah seni binaan yang kaya dengan sejarah lampau. Rumah Agam ini mempamerkan sejarah lampau penempatan Orang Cina Selat di Pulau Pinang.

Menurut sejarah, rumah agam ini merupakan kediaman dan pejabat bekas Kapitan Cina Chung Keng Kwee. Pada suatu masa dahulu, beliau merupakan pelombong bijih timah keturunan Hakka kurun ke-19 dan ketua persatuan rahsia Hai San.Walaupun beliau bukan merupakan dari keturunan Peranakan Baba dan Nyonya, gaya binaan halaman rumah beliau menyerupai kediaman keturunan Peranakan Baba dan Nyonya.

Kini, Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang ini dijadikan muzium budaya warisan Baba dan Nyonya dengan pameran lebih 1, 000 jenis koleksi pelbagai barangan antik yang dipamerkan dalam rumah agam ini. Tambahan lagi, anda juga akan mengagumi seni bina rumah ini yang mempunyai jalur kayu berukir Cina, dengan lantai marmar Inggeris dan hasil seni besi Scotland.

Jika anda ingin melancong ke Pulau Pinang, Rumah Agam Peranakan Pulau Pinang  yang teletak di Lebuh Gereja, Georgetown ini merupakan salah satu destinasi bersejarah yang wajib dikunjungi.

7. Rumah Peranakan (Baba Nyonya) Melaka

Muzium Warisan Baba Nyonya di Millionaire’s Row. © Ravindran Smith/ 123RF

Jika anda ke Melaka, jangan ketinggalan untuk melawat Muzium Warisan Baba Nyonya (Baba Nyonya Heritage Museum) yang terletak di Jalan Tun Tan Cheng Lock atau turut dikenali sebagai Millionaire’s  Row. Muzium ini asalnya adalah rumah kedai  yang dibina pada tahun 1896. Ia dihiasi dengan tiang-tiang Graeco-Roman, perabot-perabot Neo-Klasik Eropah serta candelier dan jubin lantai era Victoria.

Bukan itu sahaja, rumah ini turut bercirikan Belanda dan China serta mempamerkan pakaian harian serta gaya hidup masyarakat Baba Nyonya terdahulu yang sedikit sebanyak dipengaruhi budaya masyarakat Melayu. Tingkap rumah ini juga bermotifkan flora dan berunsurkan gabungan timur dan barat.

Selain itu, anda juga boleh melihat seni bina rumah agam Baba Nyonya di hotel The Majestic Melaka. Hotel ini asalnya adalah rumah agam yang mempunyai 54 buah bilik dan dibina sekitar tahun 1920. Ruangan hotel ini sarat dengan ciri-ciri Peranakan seperti pakaian, makanan dan dekorasi dalaman.

8. Istana Seri Menanti

Istana ini dibina tanpa sebarang paku dan mempunyai 99 batang tiang. © nizamkem/ 123RF

Seri Menanti merupakan salah satu kawasan di Negeri Sembilan dengan suasana yang permai dan dikelilingi dengan sawah menghijau serta bukit-bukit yang tersergam indah. Di sebalik pemandangan yang indah ini, terdapat binaan istana yang masih utuh bertahan hingga kini, iaitu Istana Lama Seri Menanti.

Istana ini terdiri dari empat tingkat dengan pelan asalnya telah direka oleh dua orang tukang Melayu dan diperincikan semula pada tahun 1902. Sedikit sejarah di sebalik pembinaan istana ini -Istana Seri Menanti ini dibina bagi meggantikan Istana Putih yang telah dibakar oleh askar-askar Inggeris ketika berlakunya peperangan Bukit Putus. Pembinaan istana ini bermula pada tahun 1902 dan siap pada tahun 1908.

Reka bentuk istana ini melambangkan pelbagai elemen seperti kekeluargaan, pendidikan, kesenian asli dengan pengaruh Minangkabau. Setiap tingkat istana ini mempunyai kegunaan tertentu yang dikhaskan dan apa yang menarik lagi, istana ini mempunyai sebanyak 99 batang tiang yang melambangkan juak-juak hulubalang Negeri Sembilan seramai 99 orang. Empat batang tiang tengahnya pula melambangkan empat orang besar istana (Orang empat Istana).

Selain itu, istana ini dikatakan tidak menggunakan walaupun sebatang paku dalam pembinaan istana ini. Semuanya diperbuat dari kayu bermula dari tiang, atap dan binaannya yang menggunakan kayu yang dipanggil pasak. Bagi menambahkan nilai seni lagi kepada istana ini, pelbagai ukiran terdapat di istana ini seperti bentuk awan berarak, bentuk lambai-lambai gunung-gunung dan lain-lain. Ini menunjukkan sesuatu seni binaan ini tidak semestinya menggunakan elemen moden untuk kelihatan menarik dan mempunyai identiti tersendiri.

Walaupun dunia sudah semakin moden, istana ini masih utuh bertahan di Negeri Sembilan dan menjadi ikon Keluarga Diraja Negeri Sembilan. Dengan pelbagai pembangunan pesat di sekitarnya, Istana ini masih lagi dengan keaslian bentuknya dan menjadi lambang sesuatu budaya yang tidak akan lapuk ditelan zaman.

9. Istana Kenangan 

Istana Kenangan terletak di Kuala Kangsar, Perak dan kini merupakan Muzium Diraja Perak. © nizamkem/ 123RF

Dengan nama yang cukup indah, seindah seni binaannya yang penuh makna dan berseni, sejarah Istana Kenangan ini bermula pada tahun 1962 oleh seorang tukang berbangsa Melayu sebagai tempat persemayaman sementara Almarhum Sultan Iskandar yang memerintah ketika itu sebelum baginda berpindah ke Istana Iskandariah.

Sebelum dikenali sebagai Istana Kenangan, istana ini dikenali dengan pelbagai nama yang menarik. Pada pemulaannya, istana ini dikenali sebagai Istana Lembah kerana kedudukannya di suatu kawasan lembah dan juga sering disebut sebagai Istana Kuning kerana kebanyakan bahagian istana ini dicat dengan warna kuning. Selain itu, istana ini juga  menjadi tempat persinggahan jenazah keluarga diraja untuk disempurnakan sebelum dimakamkan. Akhirnya, bermula pada tahun 1960-an, nama Istana Kenangan digunakan selepas usaha memperbaiki semula istana dilakukan oleh YTM Tunku Abdul Rahman.

Selain dari sejarah nama yang cukup unik, rekaan binaan istana ini cukup unik kerana jika dipandang dari bahagian atas, istana ini kelihatan seolah-olah seperti sebilah pedang yang tersimpan di sarungnya yang melambangkan salah satu dari alat-alat kebesaran diraja Negeri Perak. Bahan binaannya juga tidak terkecuali uniknya kerana menggunakan kayu jenis keras, berdindingkan tepas dan beratapkan kayu papan serta dihiasi dengan ukiran. Di samping itu, pembinaannya juga tidak menggunakan sebarang paku besi.

Kini, Istana Kenangan ini telah dijadikan sebagai Muzium Diraja Perak dan mengembalikan kenangan tentang kegemilangan kerajaan dan tamadun Melayu yang asli pada suatu ketika dahulu.

BACA: 8 bangunan ikonik di Malaysia: Dahulu dan sekarang

Walau zaman semakin moden, setiap jejak sejarah dan budaya sesuatu bangsa atau kaum tidak boleh dibiarkan lapuk ditelan zaman. Setiap warisan dalam bentuk seni binaan ini perlu dikekalkan hingga ke akhir masa agar budaya dan asal usul sesuatu bangsa tetap akan terpelihara dan menjadi rujukan bagi generasi yang akan datang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain