Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kekal aktif di bulan Ramadhan gaya Syafiq Kyle

test

Siapa tak kenal dengan Syafiq Kyle, aktor kacak yang cukup sinonim dengan watak Ustaz Adam. Di sebalik kesibukan beliau dengan penggambaran serta aktiviti seni yang lain, mesti ramai yang nak tahu kan macam mana Syafiq Kyle kekal aktif di bulan Ramadhan.

Kekal aktif di bulan Ramadhan gaya Syafiq Kyle
Kredit foto: Syafiq Kyle

Pesona Syafiq Kyle memang tidak asing lagi dalam kalangan peminat industri hiburan tanah air. Kini menginjak usia 29 tahun, Syafiq Kyle atau nama sebenarnya Mohd Syafiq Shamim Abdul Razak ini bukan sahaja merupakan bekas Naib Juara Hero Remaja 2012  malah kini semakin menempa nama dengan penglibatannya dalam pelbagai drama bersiri dan filem.

Wataknya sebagai Ustaz Adam dalam drama bersiri ‘Nur’ benar-benar memberi impak kepada penonton, sampai ramai yang tak sabar untuk menanti episod yang seterusnya. Pelakon yang mula dikenali menerusi drama bersiri Tanah Kubur ini juga kini mula berjinak-jinak dalam bidang perniagaan.

Antara produk keluarannya ialah koleksi baju berjenama, termasuk koleksi yang digabungkan dengan jenama terkenal sedia ada, serta produk terbarunya Kylez Lab.  Di samping itu, beliau juga merupakan Wajah Bell & Rose yang merupakan jenama jam tangan aeronautik mewah. 

kyle syafiq sebagai ustaz adam
Gandingan hebat Syafiq Kyle dan Dato’ Jalaluddin Hassan dalam drama bersiri, Nur. Watak Ustaz Adam benar-benar memberi kesan kepada penonton. Kredit foto: Syafiq Kyle

Dalam kesibukan beliau menjalani penggambaran drama dan menguruskan perniagaan, beliau juga terlihat sangat aktif dalam aktiviti bersukan. Berpuasa tidak menghalang aktor terkenal ini untuk kekal sihat dan aktif. Menurut beliau, bulan Ramadhan tidak menghalang  dirinya untuk bersukan dan bersenam, bahkan ianya membantu meningkatkan kecergasan selepas berbuka.

Minatnya dalam sukan bola sepak dan tinju (boxing) memang jelas terlihat apabila beliau sering memuat naik gambar serta video beliau melakukan sukan tersebut ke dalam platform media sosialnya. Kalau anda nak tahu apa tip yang Syafiq Kyle amalkan untuk kekal cergas di bulan Ramadhan, ikuti wawancara ekslusif Syafiq Kyle bersama-sama dengan Laman Web Hartanah No.1 di Malaysia, iProperty.com.my untuk Siri Selebriti kali ini.

Aktiviti kecergasan pilihan Syafiq Kyle di bulan Ramadhan

Walaupun penat berpuasa, itu tidak bermakna anda tidak perlu bersenam atau bersukan di bulan Ramadhan. Kalau tak mampu buat aktiviti kardio, anda boleh cuba aktiviti atau senaman lain yang kurang lasak, atau dengan kata lain, cuba low-intensity training.

“Sewaktu bulan puasa, badan kita akan jadi lebih ringan kerana tiada air dan makanan. Itu akan membuatkan kita lebih cergas sewaktu melakukan bersukan,” kata Syafiq Kyle.

syafik kyle suka bersukan
Kredit foto: Syafiq Kyle

Tambah beliau, bulan puasa bukanlan alasan untuk bermalas-malasan dan beliau menitikberatkan kepentingan bersukan untuk kekal aktif di bulan Ramadhan. Antara aktiviti dan sukan pilihan beliau ialah boxing, futsal, bola, sepak dan bersenam di gimnasium.

“Sewaktu bulan puasa, badan kita akan jadi lebih ringan kerana tiada air dan makanan. Itu akan membuatkan kita lebih cergas sewaktu bersukan,” kata aktor ini. 

“Saya berasa tidak ada masalah untuk bersukan satu jam sebelum berbuka puasa bahkan ianya membantu meningkatkan kecergasan selepas berbuka supaya badan tidak berasa lemah dan mengantuk untuk menunaikan ibadah. Saya juga bermain bola sepak dan boxing hampir setiap hari termasuk ketika bulan Ramadhan,” tambahnya lagi. 

syafik kyle ke gimnasium
Kredit foto: Syafiq Kyle

Menurut beliau juga, kebanyakan individu takut untuk bersukan ketika sedang berpuasa. Namun bagi Syafiq Kyle, setiap individu perlu mencuba lalukan senaman untuk tahu tahap ketahanan diri, dan menyesuaikan diri dengan jenis aktiviti sukan yang bakal dilakukan. Beliau juga mengajak semua orang untuk mencuba melakukan aktiviti senaman terlebih dahulu dan buang fikiran bahawa badan terasa letih untuk melakukan bersenam sebelum berbuka. 

Makanan yang Syafik Kyle amalkan untuk kekal cergas

Kalau nak kekal cergas, mesti lah kena amalkan makanan yang berkhasiat atau superfood kan? Syafiq Kyle pula memilih makanan yang berasaskan coklat untuk mengalas perut seperti choco jar atau bar coklat (chocolate bar). Ini kerana, coklat mengandungi Kafein dan Theobromine yang mampu memberikan dan mengingkatkan tenaga.

syafiq kyle berbuka puasa
Kredit foto: Syafiq Kyle

Menurut Syafiq Kyle lagi, super food yang bagus diambil semasa berbuka untuk memberi tenaga terdiri daripada buah-buahan seperti tembikai, mangga dan pisang. 

“Buahan-buahan sangat penting untuk kesihatan,” kata aktor popular ini.

“Makanan berat seperti nasi dan nasi beriyani yang banyak dijual di bazar Ramadhan juga harus dielakkan atau tidak dimakan setiap hari. Boleh diambil sekali sekala atau seminggu sekali, akan tetapi bukan setiap hari kerana ia akan menjadikan kita malas,” tambah beliau. 

Menu pilihan Syafiq Kyle untuk berbuka puasa

Bagi Syafiq Kyle sekiranya ada kesempatan beliau akan membeli juadah berbuka puasa di Bazar Ramadhan.

“Bazar Ramadhan Penchala dan Bazar Ramadhan TTDI adalah lokasi Bazar Ramadhan pilihan dan strategik kerana berdekatan dengan kediaman serta banyak pilihan” ujar beliau.

syafik kyle berbuka puasa dengan peminat
Ramadhan 2017. Syafiq Kyle turut meluangkan masa untuk berbuka puasa dengan peminat-peminatnya di Syafiq Kyle Official FC. Kredit foto: Syafiq Kyle

Pelakon yang memiliki rupa paras menarik dan menggemari benda-benda manis seperi kuih-muih turut berkongsi lima menu berbuka puasa pilihannya seperti kuih tepung pelita, roti john, roti bom, ayam percik dan roti jala. 

“Kita tidak seharusnya makan dalam kuantiti yang banyak ketika berbuka tetapi kita harus makan banyak kali selain mengelakkan makan makanan berat,” kata Syafiq. 

Di akhir wawancara dengan iProperty.com.my, Syafiq Kyle menitipkan pesan untuk mereka yang ingin kekal aktif di bulan Ramadhan. Beliau berpendapat bahawa ketika berbuka, tubuh badan adalah lebih ringan untuk melakukan aktiviti sukan dan bersenam. Beliau sempat memberi cadangan untuk memulakan senaman berat badan seperti sit up, tekan tubi (push up), dan lompat bintang (jumping jack) bagi menutup bicara.

Kalau nak tahu perkembangan Syafiq Kyle yang  boleh lanjut, anda boleh lah ikuti Instagram beliau, syafiqkylez.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain