Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 kedai perabot rotan terbaik di Malaysia yang perlu anda kunjungi

test

Perabot rotan (rattan furniture) pernah menjadi sebahagian daripada hiasan dalaman rumah pada suatu ketika dahulu dan kini pada tahun 2021, ia kembali popular. Di sini, kami senaraikan kedai perabot rotan yang terbaik di Malaysia untuk anda yang mencari-cari perabot ini sebagai dekorasi rumah.

kedai perabot rotan terbaik di Malaysia
© KatarzynaBialasiewicz/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari The 7 best recommended rattan furniture shops in Malaysia oleh Nur Sabihah. 

Pastinya kebanyakan daripada kita, rakyat Malaysia boleh mengimbau kembali kenangan waktu kecil sebab ada sekurang-kurangnya sebuah perabot rotan di rumah datuk dan nenek. Tidak kira sama ada ia kerusi rotan yang selalu anda duduk, atau bakul rotan yang digunakan nenek untuk menyimpan pakaian atau hiasan rotan yang tergantung di ruang tamu. Mungkin juga, ada yang mempunyai memori yang tersendiri dengan kayu rotan yang digunakan untuk menghukum anda (cane) jika anda berkelakuan nakal sewaktu kecil dahulu. 

Sebenarnya, perabot rotan ini diperbuat daripada pokok rotan serta merupakan gaya perabot yang popular pada tahun 70-an kerana ia ringan, tahan lama dan mesra alam. Seperti gaya fesyen retro yang kembali popular sejak kebelakangan ini, perabot rotan kembali dengan rekaan yang lebih menarik, sesuai dengan konsep rumah moden.

Malah, ia juga mula meluas ke dunia fesyen apabila lebih ramai orang menggayakan beg rotan sebagai salah satu aksesori pakaian. Berikut merupakan 7 kedai perabot rotan terbaik di Malaysia yang kami syorkan kepada anda sekiranya anda ingin memilih perabot rotan sebagai salah satu hiasan di rumah anda .

1. Rattan Décor

Terletak di Shah Alam, Rattan Décor menawarkan reka bentuk perabot rotan yang menarik, kontemporari, dan klasik bagi setiap sudut rumah anda, daripada sofa hinggalah ke dekorasi rumah. Rattan Decor merupakan pakar dalam seni anyaman rotan kerana mereka menggabungkan teknologi serta seni pertukangan untuk menghasilkan perabot rotan yang berkualiti tinggi.  Selain itu, mereka juga menyediakan perhidmatan tempahan perabot rekaan khas dalam kuantiti pukal.

Beli di sini.

Alamat: 7993, Jalan Sungai Buloh U6, 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia

Nombor telefon: +603-7832 6216 / +603-7846 3315

Waktu operasi: Isnin – Ahad 10 pagi hingga 7.30 malam

2. Gek Guan Rattan Furniture (M) Sdn Bhd

gek guan kedai perabot rotan di malaysia
© Gek Guan

Gek Guan merupakan salah satu pengeluar perabot rotan yang paling lama dan terbesar di  Malaysia. Ditubuhkan pada tahun 1954, syarikat ini berpusat di  Muar, Johor dengan cawangan kedai di Kuala Lumpur dan Melaka. Anda boleh membeli-belah di sini untuk mendapatkan pelbagai pilihan perabot rotan atau anda juga boleh dapatkan perabot rotan yang lain dari yang lain seperti sangkar burung, beg rotan dan alat muzik. 

Beli di sini

Alamat: Rattan Art Enterprise (Kuala Lumpur) 343, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur, Malaysia.

Nombor telefon: +6017-622 2530 (Mr. Tay Cek Xin)

Waktu operasi: Isnin – Sabtu  9 pagi – 6 petang/ Tutup pada hari Ahad

BACA: 5 kedai perabot terpakai terbaik di Lembah Klang

3. Rattan Art

rattan art kedai perabot rotan di malaysia
© Rattan Art

Rattan Art bermula pada tahun 1954, di mana ketika itu mereka mula membuat kraf tangan rotan di Muar. Perniagaan keluarga ini kini dikendalikan oleh generasi yang keempat. Mereka terlibat dalam pelbagai projek kediaman dah komersial, termasuk The Hungry Tapir, Santan @ Mid Valley, dan Sanctuary Mall Kota Kemuning – jadi anda tak perlu waswas kerana produk rotan mereka berkualit tinggi. 

Beli di sini.

Alamat: No.343, Jalan Tuanku Abdul Rahman, 50100 Kuala Lumpur, Malaysia. (KL Branch)

Nombor telefon: +6012-379 5201

Waktu operasi: Isnin – Jumaat 10 pagi – 6 malam/ Sabtu  10 pagi  – 4 petang/ Tutup pada hari Ahad

4. Kok Cane Enterprise

Kok Cane menghasilkan produk buatan tangan 100% dari rotan, buluh dan kayu. Terletak di Batu Tiga, Klang, mereka juga menawarkan perkhidmatan baiki perabot rotan bagi mereka yang mempunyai perabot lama atau vintaj. Pada masa ini, Kok Cane mempunyai promosi penghantaran percuma dengan pembelian minima sebanyak RM300.

 Beli di sini

Alamat: 91, Jalan Batu Tiga, 41050 Klang, Selangor, Malaysia.

Nombor telefon: +603-3342 3311

 Waktu operasi: Isnin – Sabtu 10 pagi – 8 malam / Ahad 12 tengah hari  – 6 petang

5. TITICANE

titicane kedai perabot rotan malaysia
© Titicane

Diasaskan pada tahun 1974, TITICANE bukan sahaja merupakan salah satu pembekal utama rotan di  Malaysia, malah turut mengeksport produk mereka ke  Asia, Eropah, Timur Tengah, Amerika, dan Afrika. Layari laman web TITICANE atau cari mereka di Shopee untuk mendapatkan pelbagai pilihan perabot rotan berkualiti seperti set sofa rotan, bangku rotan, kerusi malas rotan (lazy chair/ rocking chair) dan juga lampu rotan.

Beli di sini.

Alamat: No 14G, Jln Oasis 2, PUSAT PERNIAGAAN OASIS, 70200, 70200 Seremban, Negeri Sembilan.

Nombor telefon: 1-700-811-378

Waktu operasi: Tutup pada hari Isnin / Selasa 11 pagi – 8 malam / Rabu– Thurs 9 pagi – 8 malam / Jumaat – Sabtu 11 pagi – 9 malam/ Sun 11 pagi  – 5 petang

6. Woon Cane Enterprise (Perniagaan Wai Kong)

Kedai perabot rotan klasik ini mengambil tempahan khas bagi perabot rotan dan kayu. Anda boleh mendapatkan  pelbagai perabot rotan di  Woon Cane Enterprise seperti kerusi, bakul dan buaian. Selain itu,  Woon Cane juga menyediakan perkhidmatan untuk membaiki perabot.

 Beli di sini. 

Alamat: No. 138-B, Batu 3, Jalan Kelang Lama 58200 Kuala Lumpur, Malaysia.

 Nombor telefon: 012-379 6526 / 03-7982 4675

BACA: Rumah berkonsep ala Inggeris yang dihiasi dengan bahan terpakai

7. Kantan Kollektiv

kantan kollektiv kedai perabot rotan di malaysia
© Kantan Kollektiv

Kantan Kollektiv menawarkan produk rotan yang unik seperti kepala katil, daybeds, kerusi buaian rotan, terendak lampu, katil bayi, bakul baju rotan, talam rotan dan banyak lagi. Malah, anda boleh jumpa perabot yang hampir sama dengan kerusi rotan IKEA yang terkenal itu. Jangan lupa untuk  lawati halaman Facebook dan Instagram mereka untuk inspirasi  dekor  kerana mereka sememangnya pakar dalam menggabungkan elemen lama dan baharu dengan menggunakan rotan.

Beli di sini.

Alamat: 4, Jalan 2/1, Ampang Jaya, 68000 Ampang, Selangor.

Nombor telefon: +6012-414 1808

Waktu operasi: Tidak dinyatakan.

Tidak kira sama ada ia kerusi di ruang tamu, bakul rotan, tikar rotan, bola rotan atau hiasan rotan sekalipun, proses mencari dan membeli perabot rotan ini sebenarnya tidaklah sesukar seperti yang disangka. Tak semestinya kena beli beli perabot rotan yang baharu, perabot rotan terpakai pun boleh. 

Sekiranya anda tercari-cari kedai perabot rotan di Selangor dan Kuala Lumpur yang lain, anda mungkin boleh kunjungi kedai perabot rotan Paya Jaras, Sungai Buloh atau tengok-tengok di kedai perabot rotan Kajang.  Sebagai tambahan kepada kedai perabot rotan yang telah kami syorkan, jangan lupa untuk berkunjung ke mana-mana kedai perabot rotan tempatan yang mungkin anda temui di sekitar kawasan anda atau sewaktu melancong. Manalah tahu, anda mungkin menjumpai sesuatu yang bernilai atau tawaran menarik!

 Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain