Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 kedai nurseri yang terbaik di KL bagi keperluan tanaman anda

test

Anda tidak perlu lagi bersesak-sesak di Ikea untuk membeli tumbuh-tumbuhan buat rumah anda – jom lihat nurseri-nurseri di bawah ini!

Lama sebelum wujudnya Ikea, ibu bapa kita malah mungkin juga datuk nenek kita sering ke nurseri untuk membeli tumbuh-tumbuhan. Anda mungkin juga pernah mengikut mereka mencari tumbuh-tumbuhan yang diingini jauh sehingga ke Sungai Buloh. Anda semestinya berasa sedikit bosan apabila mereka membelek pokok-pokok bunga, anak-anak pokok dan tumbuh-tumbuhan dalam pasu. Nah, sekarang ini, anda turut menempuhi fasa yang sama – mencari tumbuh-tumbuhan di nurseri-nurseri di sekitar KL.

Kenapa nurseri? Pertama, terdapat beraneka spesis untuk dipilih. Malah lebih banyak dari apa terdapat (yang selalu dilihat) di dalam Instagram. Anda juga boleh dapatkan pelbagai saiz dan warna untuk dipilih, dari snake plant, jade plant, pitcher plant dan juga spider plant.

Selain itu, anda juga boleh dapatkan nasihat dari pakar jika membeli tumbuh-tumbuhan di nurseri. Para pekerja di nurseri sudah semestinya memiliki cukup ilmu dan pengetahuan yang boleh dikongsi bersama anda. Ceritakan sedikit mengenai cara hidup dan kawasan rumah anda, para pekerja di nurseri sudah semestinya boleh memberikan nasihat dan idea yang sangat berguna untuk anda. Mereka turut boleh berkongsi tip untuk menjaga tumbuh-tumbuhan anda – mungkin anda tidak perlu untuk menyiramnya sekerap yang anda sangka! Akhir sekali – percaya ataupun tidak, harga di nurseri lebih murah jika dibandingkan dengan harga di pusat membeli-belah.

Dah sedia untuk mebeli tumbuh-tumbuhan dan pokok bunga idaman anda? Jom lihat di bawah ini nurseri-nurseri di sekitar Kuala Lumpur yang boleh anda lawati.

1. Orchid Life Horticulture Nursery

Orchid in pot in flower shop. Concept of flowers market
© Oleksii Hrecheniuk | 123rf

Jika anda peminat orkid dan memiliki banyak masa dan kesabaran, anda harus melawat nurseri ini yang terletak di Sungai Buloh. Para pengunjung menggemari ia kerana terdapat pelbagai pilihan orkid dan para pekerja yang sangat mesra dah peramah.

 • Laman web rasmi:
 • Alamat: Lot 85, Kampung Melayu Batu 13 Sungai Buloh, 47000 Sungai Buloh, Selangor
 • Tel: +6012-221 9105
 • Maps | Waze

2. Floristika

Floristika / Facebook

Jika anda inginkan lokasi di bandar, apa kata jika anda melawat Floristika untuk keperluan laman anda. Meskipun terkenal dengan pelbagai jenis bunga, Floristika turut menawarkan tumbuh-tumbuhan import seperti pussy willows, curly bamboos, pokok limau dan juga pokok Krismas segar dari Amerika. Jika anda ingin mencari kelainan selain pokok bunga, anda juga boleh dapatkan succulents, money plants, snake plants, spider plants dan banyak lagi di sini.

 

3. Bukit Kiara Nursery

indoor plants at home plant nurseries in kl
Katarzyna Białasiewicz | 123rf

*Nurseri ini adalah ditutup buat sementara waktu

Ia mungkin bukan sebuah nurseri yang terbesar di Lembah Klang atau di Sungai Buloh, namun anda boleh mendapatkan pilihan tumbuhan berdaun, pokok bunga dan banyak lagi di sini. Anda juga boleh menemui (mendapatkan) pokok-pokok kegemaran milenial yang agak trendy di sini seperti fiddle leaf fig tree, money plants, snake plants, dan banyak lagi.

 • Alamat: Jalan Damansara, Bukit Kiara, 60000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
 • Maps | Waze

4. Peace Garden & Hobbyest Centre Sdn Bhd

Stylish green plants in pots plant nurseries in kl
©sonjachnyj | 123rf

Nurseri ini terletak di sudut kecil di belakang SMK Kelana Jaya. Di sini anda boleh mendapatkan pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan untuk kawasan dalaman mahupun luaran rumah anda. Dapatkan pendapat daripada para pekerja di sini, anda pasti akan berasa puas hati. Anda juga boleh mendapatkan baja dan bekas pasu untuk tumbuh-tumbuhan anda di sini.

BACA: Ketahui 9 jenis pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda sekeluarga

5. Casuarina Nursery Sdn Bhd

Illuminated Garden plant nurseries in kl
welcomia | 123rf

Anda inginkan sesuatu kelainan untuk koleksi tumbuh-tumbuhan anda? Casuarina Nursery ada jawapannya. Ia menawarkan khidmat ubahsuai lanskap untuk pokok-pokok di luar kawasan rumah anda yang sudah pasti akan menimbulkan rasa iri hati dalam (di) kalangan jiran tetangga anda. Syarikat ini diasaskan sebagai tapak nurseri di Seremban pada (tahun) 1976  sebelum berkembang ke Melaka dan kemudiannya ke Kuala Lumpur. Akan tetapi jika ubahsuai lanskap agak ekstrem untuk anda, terdapat pelbagai tumbuhan dalam pasu untuk anda pilih.

 • Alamat: 3-2 Jalan 3/116D, Kuchai Entrepreneur’s Park, Jalan Kuchai Lama, Kuala Lumpur, 58200, Kuala Lumpur
 • Tel: +603-7984 0311
 • Maps | Waze

6. Ukay Nursery

indoor garden plant nurseries in kl
© Daria Minaeva | 123rf

*Nurseri ini adalah ditutup buat sementara waktu

Jom ubah laman anda ke hutan mini dengan pelbagai tumbuh-tumbuhan di Ukay Nurseri, Ampang. Tempat ini agak luas, jadi pastikan anda mempunyai (banyak) masa yang terluang untuk meninjau kawasan ini. Jika sesat, tanya sahajalah kepada para pekerja yang sedia untuk membantu anda.

 • Alamat: Lot 307, Jalan Pinggiran 1, Medan Damai Ukay, Taman Pinggiran Ukay, 68000 Ampang, Selangor
 • Tel: +6011-2703 9399
 • Maps | Waze

7. Fui Sun Garden

Fui Sun Garden plant nurseries in kl
© Facebook/Fui Sun Garden

Tapak nurseri yang terletak di Seksyen 2 Petaling Jaya ini menjadi kegemaran bagi mereka yang tinggal di kawasan sekitarnya kerana harga yang ditawarkan sangat menarik dan mampu dimiliki. Terdapat banyak ulasan baik mengenai nurseri ini yang dimiliki oleh sepasang warga emas yang peramah. Tanyakan juga saranan mengenai tumbuhan yang anda idamkan kepada mereka. Jangan segan silu bertanyakan pendapat mereka tentang penjagaan pokok idaman anda.

 • Laman Instagram rasmi: fuisun_garden
 • Laman FB rasmi: FUI SUN GARDEN
 • Alamat: 2, Jalan Railway 2/28, Seksyen 2 Petaling Jaya, 46000 Petaling Jaya, Selangor
 • Tel: +603-7782 6930
 • Maps | Waze

BACA: Pokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain