Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip berkebun di balkoni bersama Daphne Iking

test

Personaliti TV terkenal dan pengacara rancangan Say Yes to the Dress Asia berkongsi tip berkebun dan sebab kenapa beliau bercucuk tanam.

Artikel ini diterjemah dari Setting up a balcony garden? Let Daphne Iking show you how oleh Fuziah Hanim.

Walaupun menggelarkan dirinya “gadis kampung”, personaliti TV dan pengacara profesional Daphne Iking mengakui beliau sebenarnya ‘bertangan panas’, maka tak terlintas langsung di fikirannya untuk bercucuk tanam – apatah lagi di balkoni kondominium. Namun begitu, beliau akhirnya mendapat galakan daripada ibu beliau.

“Kami tidak suka melihat ruang balkoni kosong, lalu ibu saya mencadangkan kami berkebun di situ,” ujar Daphne. Oleh sebab beliau kurang berpengalaman, pada mulanya beliau hanya bercadang membeli beberapa pokok dan mungkin memasukkan elemen air untuk menceriakan suasana landskap dan menyejukkan kawasan tersebut.

“Walau bagaimanapun, apabila kami lihat dengan teliti, kami mendapati tapak balkoni itu memang dibina untuk diletakkan tanah atau dibina taman di atasnya,” kata beliau lagi. “Ia juga dilengkapi saluran air keluar dan paip air, jadi mudahlah untuk menyiram tanaman. Balkoni ini juga mendapat cahaya matahari yang cukup. Itulah kisahnya bagaimana taman balkoni saya, yang saya gelar ‘Sky Garden’ tercipta.”

Daphnes-garden
Taman langit Daphne memberikan pemandangan yang indah – dilengkapi aneka tanaman dan herba, daripada labu Butternut dan bayam hinggalah selasih dan orkid!

Langkah pertama

Ibu Daphne mencadangkan mereka melakar dahulu pelan landskap untuk melihat di mana kawasan yang terkena teduhan, terdedah pada matahari dan juga hujan. Ini membantu pemilihan tanaman yang sesuai untuk setiap lokasi dalam taman itu. “Penting untuk kita tahu apa cabarannya dan apa yang paling sesuai untuk taman kita,” ujarnya.

Daphne kemudiannya pergi ke Sungai Buloh untuk membeli 300 pek tanah dan memenuhkan lantai balkoninya dengan tanah tersebut. “Kemudian saya membeli rumput mutiara dan mula menanamnya. Saya menggunakan baja organik untuk tanah dan meninggalkan satu sudut dalam taman tersebut khas untuk pengkomposan.”

Daphne bersama ibunya yang merupakan sumber inspirasi utamanya untuk berkebun:

View this post on Instagram

 

A post shared by Daphne Iking (@daphneiking) on

Perkara-perkara asas

Menyemai benih agak mudah namun menjaga tanaman tidak begitu. Jika anda baru menceburkan diri dalam bidang bercucuk tanam, jangan gopoh. Mulakan dahulu dengan menjaga 1-3 tanaman sehingga ia subur. “Saya mulakan dengan tiga tanaman yang mudah dijaga. Tanaman tersebut ialah pandan, pokok kari dan limau purut – dan kesemuanya masih hidup subur,” kongsi Daphne.

Apabila anda sudah yakin dengan kebolehan menjaga tanaman, barulah beralih ke tanaman yang lebih mencabar dan penuhkan ruang taman anda. Pastikan anda mengkaji terlebih dahulu pelbagai jenis tanaman renek dan pokok, untuk mengenal pasti yang mana sesuai dengan tahap komitmen anda. Terdapat beberapa tanaman yang agak cerewet dan manja, yang memerlukan lebih perhatian!

limau-purut
Pokok limau purut Daphne – daun limau purut merupakan ramuan yang sering digunakan dalam masakan tempatan, digunakan sebagai rencah dalam kari, sup dan juga goreng kilas.

Bolehkah menanam sayur di balkoni?

Daphne menjawab sudah tentu boleh! “Timun dan labu Butternut merupakan tumbuhan menjalar yang mudah dijaga. Ia menghasilkan buah yang banyak dengan cepat! Saya menanam timun dan labu Butternut daripada semaian biji benih. Pastikan biji benih bercambah dahulu dan pindahkannya ke tanah sebaik saja daun mulai tumbuh.”

Lihat saiz timun yang besar ini! Ini salah satu hasil daripada taman balkoni Daphne.

Daphne juga berjaya menanam bayam, sawi, tomato ceri, serta herba seperti selasih, pudina dan kesum. Namun Daphne masih berusaha dengan pokok cili. “Saya masih belum berjaya menanam pokok cili! Saya sedang cuba menyemai anak benih yang diambil dari kebun ibu saya di Sabah. Ia masih kecil, harap-harap ia hidup subur!”

View this post on Instagram

 

A post shared by Daphne Iking (@daphneiking) on

Tip penting

Jika anda sering bekerja di luar kawasan, Daphne menyarankan anda memasang sistem pengairan titis (walaupun ini mungkin sedikit mahal), atau dapatkan tanaman yang mudah dijaga, “Dengan cara ini, walaupun tiada orang yang dapat membantu menyiram tanaman anda, ia masih boleh hidup walaupun sering ditinggalkan.”

Ini merupakan satu lagi petua, “Kulit limau boleh digunakan untuk menjauhkan lintah dan siput babi daripada tanaman anda. Mereka akan lebih tertarik kepada kulit limau dan tidak mengganggu tanaman kesayangan anda. Kemudian anda boleh kumpulkan makhluk perosak tersebut dan buangkannya. “

Umpan kulit limau memastikan taman balkoni Daphne bebas makhluk perosak. 

Jadikannya tempat mencari ketenangan

“Percaya atau tidak, taman langit ini merupakan tempat saya bersembunyi dari dunia luar. Ia tak pernah gagal untuk menenangkan emosi dan mencergaskan minda saya,” kata Daphne. Daphne akan berada di taman untuk menyiram setiap pagi selepas fajar, merumpai bila perlu dan membaja dua kali seminggu.

Daphne berkata beliau membuat baja kompos sendiri menggunakan sisa buangan dapur dan baru-baru ini mula menghasilkan baja kompos daripada dedaun dan ranting kering daripada tamannya, yang mengambil masa lebih lama untuk mengompos.

View this post on Instagram

 

A post shared by Daphne Iking (@daphneiking) on

“Saya menggunakan baja khas untuk beberapa tanaman tertentu, contohnya pokok sitrus dan pokok bunga,” tambah Daphne.

Satu bonus tambahan adalah bercucuk tanam boleh merapatkan hubungan kekeluargaan. “Saya dapat meluangkan masa berkualiti dengan anak-anak kerana berkebun bersama-sama melibatkan usaha semua orang. Selain itu, saya juga seronok melihat anak-anak belajar menghasilkan sumber makanan mereka sendiri.

View this post on Instagram

 

A post shared by Daphne Iking (@daphneiking) on

Berhadapan dengan cuaca

“Cuaca panas boleh merosakkan beberapa tumbuhan yang sensitif dan kita memang tak boleh buat apa-apa tentang itu,” ujar Daphne. “Saya menggunakan jaring teduhan tetapi jika ia masih tidak berkesan, saya akan membuang tanaman yang mati dan biarkan tanah di situ pulih sendiri dan bersedia untuk tanaman lain pula.”

Kata-kata nasihat terakhir

Daphne mengakui beliau tidak pernah terfikir beliau mampu menanam apa-apa tanaman pun, kerana beliau tidak pernah berminat untuk berkebun sebelum ini. “Ruang taman ini kecil sahaja.

Tapi apabila bunga-bunga mula berkembang dan tanaman membuahkan hasil yang boleh dimakan, ia merupakan pemangkin keyakinan dan ia membuatkan saya lebih teruja untuk menanam sendiri herba serta mengurangkan jejak karbon dengan mengompos sisa buangan organik.

View this post on Instagram

 

A post shared by Daphne Iking (@daphneiking) on

Anda tak akan tahu potensi diri selagi anda tidak mencuba. Mulakan dengan tanaman dalam pasu dan cuba tanam dengan menggunakan biji benih. Melihat tumbuhan membesar merupakan pengalaman yang menakjubkan!”

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain