Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 jenama dan barangan rumah yang pernah viral sekitar 2021

test

Asal viral, beli. Tepat sekali, itulah yang kebanyakan kita amalkan. Terutama sekali pada waktu berkerja di rumah (WFH). Maklumlah, ada banyak masa terluang dan kita juga mudah terpengaruh dengan produk-produk viral ini. Adakah anda salah seorang pembeli produk viral yang pernah popular sepanjang tahun 2021 ini? Jom teruskan membaca di iProperty.com.my

1. Thermomix

serezniy / 123rf

Antara mimpi ngeri buat para suami tetapi juga impian bagi setiap suri rumah dan isteri di dapur. Mengapa, ada yang mengatakan produk Thermomix ini adalah jawapan kepada memasak dengan lebih mudah di dapur. Thermomix adalah sejenis peralatan eletronik atau periuk pintar yang mempunyai pelbagai fungsi. Daripada mengisar, memasak segala jenis masakan dengan cip pintar secara automatik, dan juga mempunyai fungsi membersih secara sendiri. Sejujurnya, Thermomix adalah jenama yang telah wujud sejak bertahun lagi, cuma pada tahun 2021 ini sahaja jenama ini mula mendapat tempat di Malaysia. Cuma, elemen yang menjadikan ia mimpi ngeri buat para suami adalah harganya yang agak mahal, sekitar RM6,000 ke atas.

Skor: 8/10

Masih relevan sehingga kini, walaupun harganya yang agak mahal. Adakah anda antara yang memiliki Thermomix?

2. Norwex

Man cleaning table in home with cloth
© kzenon | 123rf

Antara jenama yang meletup sekitar tahun 2021. Juga antara yang menjadi idaman suri rumah, ibu dan isteri. Ada yang mengatakan produk Norwex ini sangat berkesan untuk membersih dan menggunakan bahan-bahan mikrofiber yang mampu membersih dengan efektif. Terdapat pelbagai rangkaian produk seperti kain pencuci, mop lantai, cecair pencuci, namun yang menjadi tumpuan adalah kain pencuci mereka. Harganya tidaklah semahal mana, masih dalam jangkauan mampu milik. Malah, ada juga menjadikan produk Norwex ini sebagai mata pencarian bulanan. Adakah produk Norwex benar-benar berkesan? Mungkin ada yang betul-betul efektif, dan mungkin juga ada produk yang lebih murah dengan kesan efektif yang sama.

Skor: 6/10

Masih relevan, namun semakin lama popularitiya semakin berkurangan, terutamanya dengan pelbagai produk dengan kualiti sama yang boleh dibeli di Shopee atau Lazada dengan harga yang lebih murah.

3. Robot Vakum

must-have-smart-home-devices-robot-vacuum
© krolfoto / 123rf

Buat mereka yang sibuk di pejabat, atau ingin meluangkan lebih masa ketika hujung minggu, robot vakum mungkin sesuai untuk anda. Terdapat pelbagai jenama daripada harga yang murah sehinggalah harga premium. Mengapa robot vakum viral? Trend bekerja di rumah kadang-kala tidak berhenti sehingga anda tidak mempunyai masa untuk melakukan kerja-kerja rumah. Robot vakum mungkin adalah jawapan yang tepat untuk anda. Namun, adakah ia efektif?

Skor: 7/10

Antara produk viral yang masih relevan. Mempunyai tahap keberkesanan yang agak tinggi, cuma tidaklah seperti anda membersih dengan tangan.

4. Kerusi Gaming

Jika periuk Thermomix adalah mimpi ngeri para suami, maka kerusi prestasi tinggi atau bahasa mudahnya kerusi gaming adalah mimipi manis buat lelaki. Apa bezanya kerusi gaming dengan kerusi biasa? Secara asas, fungsinya masih sama. Namun, kerusi gaming menawarkan kualiti yang berbeza, terutama buat mereka yang mempunyai masalah postur duduk dan sakit belakang akibat duduk terlalu lama. Malah, kerusi gaming juga mempunyai bahagian penahan kepala yang melegakan tekanan pada kawasan leher. Dari segi harga, ada yang bermula daripada serendah RM200 sehingga semahal RM2,000. Dengan harga sedemikian, bagi suri rumah terutamanya golongan isteri, baik beli sofa yang lebih selesa bukan?

Skor: 8/10

Masih relevan untuk masa sekarang, kerana ada di antara kita yang masih bekerja dari rumah. Tak kira anda lelaki atau perempuan, postur duduk yang betul sangat penting. Jadi, tak salah untuk melabur sedikit untuk kerusi kerja yang lebih selesa.

5. Diffuser Aromaterapi

Selain Thermomix, antara yang semakin mendapat nama dalam kalangan isi rumah adalah diffuser pewangi. Sebut tentang diffuser, pastilah ramai yang kenal dengan jenama Young Living. Malah, ada di antara kita yang turut menjadikan jenama ini sebagai sebahagian daripada mata pencarian bulanan. Penggunaan diffuser ini sebenarnya sudah lama digunakan, cuma baru-baru ini sahaja digembar-gemburkan dengan fungsi minyak patinya yang berkesan untuk kehidupan seharian seperti.

6. Meja Gaming

Sudah ada kerusi, mestilah ada meja untuk gaming sebagai pelengkap. Antara alasan pembeli adalah ketinggian meja gaming ini boleh diselaraskan dan juga sesuai untuk mereka yang mempunyai pejabat persendirian bagi yang berkerja dari rumah. Harganya pula boleh dikatakan dalam sekitar RM500 hingga RM1,000++, meja jenis ini juga adalah idaman kebanyakan lelaki. Namun, selalu dilihat meja gaming ini dipadankan dengan komputer berprestasi tinggi untuk tujuan permainan online. Adakah anda salah seorang pemilik meja gaming dan apa pendapat anda?

Skor: 4/10

Cukuplah dengan memiliki kerusi gaming atau kerusi berkualiti yang mempunyai kesan membetulkan postur duduk anda. Malah, ketinggian kerusi juga boleh dilaras. Untuk kegunaan harian, ia tidak relevan. Namun, sekiranya anda seorang streamer sepenuh masa dan ada modal yang cukup, apa salahnya.

7. Katil Loteng @ Loftbed

dropthepress / 123rf

Sepanjang PKP yang lalu, rakyat Malaysia mempunyai banyak masa terluang dan ramai yang menghabiskannya dengan idea-idea DIY di dalam rumah. Antara yang mencuri tumpuan dan pernah viral beberapa ketika yang lalu adalah konsep katil loteng atau lebih dikenali dengan panggilan loftbed. Apa tiu loftbed? Loftbed kebiasaannya adalah katil dwifungsi, tempat tidur di atas, dan meja kerja dibawah. Kebanyakannya sesuai untuk mereka yang hidup bujang dan masih bekerja di rumah. Bermula dengan sekadar projek DIY, sekarang ia boleh didapatkan di pengeluar perabot besar atau juga di laman beli-belah online. Harganya juga tidaklah begitu mahal dan masih mampu milik. Bukan itu sahaja, katil loftbed ini juga setidak-tidaknya mengubah serba sedikit landskap bilik bujang anda yang membosankan kepada fungsi tidur serta pejabat untuk kerja yang lebih praktikal.

Skor: 8/10

Masih relevan dan praktikal terutamanya buat anda yang masih bujang. Bilik jadi lebih moden dengan perabot yang mempunyai dwifungsi.

8. Sambal

Mungkin tidak ada kena mengena dengan perkakas rumah, namun produk daripada kategori makanan ini antara makanan atau produk bahan mentah dapur yang paling mencipta nama di media sosial. Sejak kebelakangan ini juga, kita sering melihat ramai usahawan mula menjual produk tersendiri. Antara yang pernah menjadi viral pada tahun ini adalah produk daripada selebriti media sosial Khairulaming yang jualan sambalnya mencecah jutaan ringgit dan antara produk terlaris yang wajib di setiap rumah di Malaysia. Ada juga berita yang mengatakan sambil hasil air tangan beliau habis dijual dalam sekelip mata di platform jual beli secara online. Adakah anda salah seorang pembeli sambal Khairulaming? Apa pendapat anda?

Skor: 9/10

Masih relevan, masih popular dan masih mendatangkan keuntungan.

9. Sabun basuh baju dalam bentuk jel

padabed / 123rf

Produk ini antara yang terkini menjadi viral di media sosial. Kerap kali dikongsi di laman seperti Tik Tok yang menjadikan baju anda bukan sahaja bersih, tapi berbau wangi semerbak. Ada yang dijual dalam bentuk paket kecil dan ada juga yang dijual dalam bentuk biji-biji kecil. Bukan itu sahaja, ada individu yang mengatakan produk seumpama ini lebih menjimatkan anda dan mudah dipakai dengan apa jua jenis mesin basuh.

Skor: 8/10

Paling relevan dan masih mendapat tempat di hati pembeli setempat.

10. Rak baju Chest Drawer

Daripada jenama terkenal, hinggalah yang boleh dibeli di platform beli belah online, rak baju chest drawer juga antara perabot rumah yang pernah menjadi viral sekitar tahun 2021. Sehinggakan ada yang mengambil peluang ini untuk menjana mata pencarian dengan menjual perabot ini. Jika sebelum ini rak plastik bertingkat atau besi menjadi pilihan, chest drawer ini memberikan gaya klasik namun tetap kemas pada ruangan ia dipasang. Ada yang meletakkannya di ruang tamu dan ada yang menggayakannya di dalam bilik serta dipadankan dengan cermin besar, sekaligus menjadi meja mekap dan ruang menyimpan pakaian.

 Skor: 10/10

Masih relevan dan menjadi pilihan mereka yang gemarkan hiasan ala hotel.

Bagaimana dengan anda? Berapakah skor daripada 10 jenama dan barangan viral yang anda miliki? Jom kongsi bersama kami!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain