Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Inspirasi reka bentuk dapur basah dan dapur kering

test

Tiba masanya untuk ubahsuai dapur anda? Lihat idea-idea reka bentuk dapur basah dan dapur kering di bawah!

wet and dry kitchen design ideas
© IQI Concept

Dapur kering dan dapur basah merupakan konsep yang biasa di Malaysia. Kunjungi mana-mana rumah teres dan anda akan dapati terdapat dua dapur di dalamnya – satu untuk proses penyediaan makanan yang ringan dan satu lagi untuk kerja memasak yang lebih berat. Dapur basah dan dapur kering biasanya terletak sebelah-menyebelah, memudahkan kita untuk bergerak antara keduanya.

Tetapi mengapa kita perlu ada dua dapur berasingan, bukankah lebih mudah untuk menyediakan dan memasak dalam tempat yang sama? Percaya atau tidak, membahagikan dapur kepada dua bahagian sebenarnya membantu pengurusan dapur dan memberikan lebih ruang simpanan! Bayangkan, jika anda mengasingkan dapur, anda boleh fokus melakukan satu kerja dalam satu ruang dan ianya lebih mudah untuk dibersihkan.

BACAAN POPULAR:
🧱 Jangan buat perkara ini untuk dapur kecil. Pereka dalaman pun takkan buat!
🛠 Buat “kitchen island” DIY walaupun dapur sempit. Bajet RM300 sahaja!

Namun begitu, bukan semua orang mampu untuk memiliki kedua-dua dapur kering dan basah. Jika anda tinggal di bangunan bertingkat tinggi, berkemungkinan rumah anda hanya dilengkapi satu dapur. Walaupun lebih mudah untuk memiliki kedua-dua jenis dapur di mana anda boleh memaksimakan penggunaannya, tidak mengapa jika anda memiliki satu dapur untuk semua fungsi.

Ayuh kita lihat ciri-ciri dapur basah dan dapur kering.

Apa itu dapur basah?

wet and dry kitchen design ideas
© IQI Concept

Seperti yang dinyatakan di atas, dapur basah biasanya digunakan untuk kerja memasak yang berat. Ia merupakan ruang yang paling bagus untuk memasak sambal dan masakan lain yang mengeluarkan bau yang kuat serta gris – sepertimana kebanyakan masakan Malaysia. Ini bermakna, ruang ini juga lebih mudah untuk menjadi kotor dan melekit selepas digunakan.

Jika anda mahu memastikan dapur basah anda sentiasa dalam keadaan baik, pastikan ia direka bentuk untuk mudah dicuci. Misalnya memasang jubin pada dinding dan siling, memasang hud dapur bagi mengurangkan bau masakan yang kuat dan meningkatkan pengaliran udara, dan meninggikan kabinet dapur – ini semua membantu dalam memudahkan proses mencuci dapur.

Apa itu dapur kering?

wet and dry kitchen design ideas
© IQI Concept

Jika anda biasa mendapati dapur basah di hujung rumah, dapur kering pula biasanya terletak bersebelahan dengan ruang makan atau ruang tamu. Ruang ini digunakan untuk penyediaan makanan ringan seperti sandwic dan buah-buahan.

Di sini biasanya terletak ketuhar mikro, pembakar roti dan peti sejuk. Dapur kering juga boleh berfungsi sebagai ruang makan atau bar di mana rakan-rakan dan ahli keluarga boleh berkeliling dan menegur sapa sambil makan dan minum.

BACA: Tips terbaik merancang dapur baru anda

Bagaimana untuk mendapatkan dapur kering dan dapur basah yang efisien?

Sekarang anda sudah faham tentang ciri-ciri dapur basah dan dapur kering. Ayuh kita lihat cara-cara mereka bentuk ruang yang efektif di rumah anda.

  1. Asingkan ruang

Jelas sekali, dapur basah dan dapur kering perlu diasingkan kepada dua ruang. Bina sesekat untuk membezakan dua ruang ini – kami mengesyorkan memasang pintu kaca atau pintu gelangsar kaca. Dengan cara ini, dapur anda tampak lebih luas walaupun terdapat dua dapur yang berasingan.

  1. Ruang masuk yang mudah untuk kedua-dua dapur

Kedua-dua dapur perlu berhampiran kalaupun tidak bersebelahan agar anda boleh bergerak antara dua ruang ini dengan mudah. Letakkan perkakas yang digunakan di kedua-dua ruang seperti ketuhar mikro, ketuhar, serta periuk belanga di tempat yang mudah dicapai dari kedua-dua ruang.

  1. Penyelenggaraan yang mudah

Oleh kerana dapur basah digunakan untuk kerja memasak yang berat dan menghasilkan gris, ruang ini lebih mudah kotor. Gris dan jelaga akan melekat pada dinding dan kabinet, maka pastikan ruang ini mudah untuk diselanggara. Satu cara yang mudah adalah memasang jubin porselin atau seramik pada dinding kerana ia mudah dicuci. Pada permukaan kabinet pula, pilihlah kemasan jenis kusam (matte).

Dapur kering pula lebih mudah untuk diselenggara. Di sini anda boleh belanja lebih untuk bahan berkualiti tinggi seperti marmar dan kuarza untuk kabinet dan countertop.

  1. Alih udara ruang

Perkara terakhir yang anda mahu untuk dapur basah anda adalah pengaliran udara yang tidak baik. Segala aktiviti menggoreng, mencuci dan membakar akan menghasilkan haba dan wap air, dan tanpa pengaliran udara yang bagus, udara lembap akan terperangkap di dalam ruang tersebut dan lama kelamaan, lumut dan kulapuk akan muncul.

Bagi memastikan pengaliran udara yang bagus, pasang hud dapur atau kipas penyedut untuk menyedut keluar bau yang kuat dan asap. Atau, buka sahaja tingkap agar udara segar dapat masuk.

Inspirasi reka bentuk dapur basah dan dapur kering

Terdapat pelbagai cara anda boleh mencantikkan ruang dapur basah dan dapur kering. Ayuh kita lihat beberapa dapur Malaysia ini sebagai inspirasi.

1. Gunakan backsplash yang diperbuat daripada kaca

wet and dry kitchen design ideas
© IQI Concept

Kombinasi jubin kelabu dalam dapur berwarna putih ini menyerlahkan reka bentuk asas tetapi moden. Kaca berwarna digunakan sebagai backsplash di dalam dapur basah dan kering ini kerana ia mudah dibersihkan dan memantulkan cahaya, menjadikan ruang ini lebih cerah – satu langkah yang bagus buat dapur yang kurang mendapat cahaya matahari. Pemilik rumah ini memilih kemasan berkilat, dan bukannya kayu atau melamina untuk kabinet dapur kerana permukaannya yang memantul cahaya membuatkan ruang tampak lebih luas. Selain itu, ia juga mudah dibersihkan.

2. Tambahkan tekstur untuk dapur yang berwarna putih

Dapur yang berkonsepkan ruang terbuka adakalanya kurang tarikan, terutamanya jika segalanya berwarna putih. Serikannya dengan lampu gantung bagi menambahkan tarikan visual dalam ruang tersebut. Anda juga boleh menambahkan tekstur dengan jubin seperti marmar sebagai sentuhan visual yang tidak terlalu menonjol pada set kabinet berwarna putih polos. Padankan backsplash dan countertop marmar untuk rupa yang seragam dan damai pada keseluruhan dapur.

3. Hiaskan dengan lampu

Backsplash kaca kelihatan anggun, mudah diselenggara dan dibersihkan kerana ia tidak ada garis turap, serta tahan lama. Dapur nampak tidak terhias? Tambahkan lampu gantung di atas island untuk menerangi ruang dan menambahkan tarikan visual. Gunakan kepingan kecil jubin jenis marmar untuk backsplash pada kawasan sinki untuk mencantikkan kawasan dapur kering.

Untuk dapur basah pula, backsplash dan lantai berjubin lebih bagus kerana mudah dicuci. Kabinet bawah juga ditinggikan dari aras lantai agar anda dapat mengelap lantai dengan mudah. Lampu kerja juga penting kerana ia membantu menerangi ruang dan membantu anda fokus pada apa yang anda sedang lakukan.

4. Guna warna yang berkontras

wet and dry kitchen design ideas
© IQI Concept

Dapur basah dan kering ini menggunakan kombinasi dua warna – kuning air dan coklat terang untuk kabinet, dan bukannya putih polos yang tipikal. Kombinasi warna ini mencipta satu efek kontras yang agak ketara dalam ruang dapur, satu pilihan yang bagus buat sesiapa yang mahu menambahkan warna dalam dapur tapi tidak melampau. Pilihan ton warna panas juga dapat membangkitkan mood dalam dapur.

5. Tambahkan jubin sebagai tumpuan

Wujudkan satu ruang atau elemen tumpuan dengan penggunaan jubin jenis subway sebagai backsplash bagi menyerlahkan lagi ruang. Anda tidak perlu memasang jubin pada keseluruhan dapur, itu akan menyebabkan dapur anda kelihatan silau. Kami gemar countertop hitam pada set kabinet putih kerana ia mewujudkan keseragaman dalam dapur basah ini.

Bagi dapur kering pula, dapur ini menggunakan jubin putih dengan turap putih untuk gaya yang kelihatan segak dan tak lapuk dek zaman. Penggunaan lampu gantung dengan kemasan perak di atas island dapur pula dapat membantu menerangi ruang.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💡 Tip simpan barang dapur basah supaya tahan lama. 
❓ Setiap rumah perlu benda ini kerana ia ada pelbagai fungsi. Jimat!
👍 Ikuti petua-petua ini untuk mudahkan tugasan di dapur

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain