Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Inspirasi bilik tidur tema tropikal,hijau gelap & DIY Aiman Ariff

test

Jarang kita lihat bilik tidur dengan tema tropikal dan berona hijau gelap. Namun begitu, ini bukanlah sesuatu yang sukar buat pemuda yang selesa digelar Aiman Ariff.

©Aiman Ariff

Dengan bakat kreatif yang dimilikinya, apa sahaja perabot-perabot lama yang telah lusuh diberikan nafas baru dan kelihatan baru.

Entri kami kali ini adalah hasil inspirasi yang dihasilkan sendiri oleh Aiman. Bagi yang belum mengenali siapa Aiman, video beliau pernah mejadi viral di seluruh Malaysia gara-gara terjatuhkan kek pengantin dengan reaksi muka yang lucu. Bukan setakat itu sahaja, reaksi wajah Aiman juga turut dijadikan ‘meme’ dan dapat dilihat secara meluas di laman sosial media ketika itu. Siapa sangka jejaka yang viral dengan kisah lucunya ini mempunyai sentuhan kreatif dalam bab menghias bilik.

Tema yang dihasilkan adalah tema tropikal dengan warna bilik yang menggunakan rona hijau gelap. Walaupun masih menyewa dan tinggal di rumah bujang, ini tidak menjadikan beliau seorang yang tidak prihatin kepada kekemasan. Dengan tema ringkas yang dipadankan dengan rekaan perabot DIY beliau, kami sendiri tidak menyangka warna hijau gelap boleh menjadi warna yang sangat menarik untuk bilik tidur anda.

Hijau gelap, tidur lebih relaks

Sebelum ini kami ada menulis entri berkaitan warna bilik yang mempengaruhi tidur anda. Kebetulan pula warna tema yang digunakan untuk bilik Aiman adalah hijau gelap. Menurut artikel kami sebelum ini, warna hijau adalah warna ketiga paling baik untuk waktu tidur yang mencukupi.

Menurut Aiman, warna ini dipilih berdasarkan tema tropikal yang diminatinya. Dengan inspirasi seolah-olah berada di taman yang nyaman dengan hembusan angin ala-ala tropikal, ia menimbulkan suasana yang tenang. Tambahnya lagi, warna ini juga sesuai buat mereka yang kerap mengalami stress terutamanya selepas pulang dari pejabat.

DIY perabot lama, lebih jimat, lebih praktikal

Walaupun sibuk berkerja seharian dengan jadual yang tidak menentu dalam bidang media sosial, Aiman sering kali meluangkan waktu hujung minggu dengan aktiviti DIY untuk bilik beliau. Perabot-perabot lama yang telah lusuh, diberikan nafas baru dan kelihatan seperti baru dibeli.

Menurutnya, siapa yang tidak inginkan bilik yang cantik, kemas dengan perabot-perabot serba baru. Tetapi apa kata gunakan kreativiti anda dengan projek DIY untuk kerusi-kerusi lama dan juga beg kotak yang sudah lusuh. Mengambil inspirasi daripada video-video viral di Facebook, ini adalah hasil-hasil kreativiti beliau.

Susun atur bantal, dan katil tanpa headboard

Menurut Aiman, DIY ini tidak semestinya melibatkan proses bertukang yang rumit. Ia bergantung pada kreativiti tersendiri dan jika kena pada susunannya memang akan kelihatan cantik dan praktikal.

©Aiman Ariff

Sebagai contoh, ini adalah kerusi lama yang telah diberikan rupa baru hasil kreativiti beliau. Beliau gemar menambah baik barangan lama dengan kos yang murah dan cara yang mudah.

Tema tropikal

Jika anda gemarkan warna tropikal, anda tidak semestinya menghadkan pilihan rona warna kepada warna hijau sahaja. Gunakana juga warna-warna pastel buah-buahan sebagai warna asas dan dipadankan dengan hiasan bilik berwarna hijau.

Sebagai contoh, Aiman menggunakan warna jingga pastel untuk dinding, coklat lembut untuk langsir dan perhiasan lain dengan tema daun tropikal dan berwarna hijau. Tambahnya, gabungkan tema earth colour dan ini adalah hasilnya.

View this post on Instagram

 

A post shared by AimanAriff (@aimanariff) on

Klik butang kanan untuk melihat lebih gambar

Susun atur bantal juga memainkan peranan penting dalam mejadikan katil anda lebih menarik dan nampak selesa. Gunakan saiz bantal yang berbeza dengan padanan sarung bantal mengikut tema yang dihasilkan sebelum ini. Jangan terlalu banyak, nanti kelihatan tidak tersusun pula. Sekiranya katil anda tidak mempunyai headboard, gantikannya dengan beg bimbit yang disusun secara bertingkat sekaligus boleh menjadi meja tepi untuk katil anda.

Untuk melihat dengan lebih projek DIY beliau, anda bolehlah berkunjung ke laman Instagram Aiman di sini @AimanAriffKhairuddin.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain