Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kelebihan tinggal di bangunan hijau

test

Sudah sampai masanya untuk kita jadikan bangunan hijau atau “green building” sebagai suatu kemestian, bukan hanya sekadar sesuatu yang dihajati semata-mata.

green-building-malaysia
© Jekaterina Nikitina | Getty Images

Kita seharusnya merasa bangga kerana teknologi bangunan hijau semakin membangun di negara ini. Kita perlu sentiasa peka terhadap kesan pelepasan karbon, bukan sahaja terhadap alam sekitar, malah untuk kesihatan kita juga.

Bangunan (pelepasan terbuka dalam bangunan-bangunan dari pembakaran bahan api fosil) mewakili 28% pelepasan CO2 (karbon dioksida) daripada kesuluruhan tenaga global manakala kerja-kerja pembinaan menyumbang lagi 11% kadar pelepasan CO2 di peringkat global – The Global Status Report 2017, UN Nature

Green Building Index (GBI) telah diperkenalkan pada tahun 2008 oleh Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM) dan Persatuan Jurutera Perunding Malaysia (ACEM). Inisiatif ini bertujuan untuk menggalakkan pemaju-pemaju untuk memelihara alam sekitar ketika membina dan mereka bentuk bangunan. Selain itu, GBI ini juga diwujudkan seiring dengan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap perubahan iklim dan keperluan Malaysia untuk mempunyai reka bentuk bangunan yang mampan.

GBI mengukur tahap kehijauan sesuatu bangunan itu dari segi gred markah, dimana pencapaian markah yang lebih tinggi menunjukkan tahap yang baik serta tahap pensijilan yang lebih tinggi. Ia terbahagi kepada beberapa peringkat seperti GBI Certified, GBI Silver, GBI Gold dan GBI Platinum. Sijil-sijil ini dikeluarkan oleh Panel Akreditasi GBI (GBIAP), sebuah panel bebas yang merangkumi pakar-pakar yang arif dalam bidang yang berkenaan.

Lihat artikel ini untuk maklumat lanjut mengenai GBI: Going Green Makes Sense

Terdapat beberapa pemaju di Malaysia yang menyahut baik cabaran GBI dimana mereka telah mula melaburkan masa, tenaga dan dana untuk membina bangunan-bangunan yang rendah pelepasan karbon dan jimat pengunaan tenaga. Contohnya, projek pembangunan PJ Midtown di Seksyen 13 Petaling Jaya yang mendapat pensijilan sementara GBI Gold.

PJ-Midtown-Aerial
Bangunan 30 tingkat PJ Midtown menawarkan 758 unit rumah. Unit – unit ini terletak di dalam 2 menara yang juga menempatkan kedai -kedai dan pejabat. © PJ Midtown

Kebanyakan bahan yang digunakan untuk pembinaan bangunan ini diperoleh dari jarak 500 km dari tapak projek. Bahan-bahan kitar semua turut digunakan dalam proses pembinaan bangunan ini untuk mengurangkan penggunaan bahan mentah. Selain itu, PJ Midtown menggalakkan gaya hidup kitar semula dengan menyediakan tong-tong sampah dan bilik kitar semula di sekitar dikawasan itu.

Ini cumalah sebahagian dari inisiatif- inisiatif yang ada. Mari kita ketahui dengan lebih mendalam tentang 4 manfaat utama sekiranya anda tinggal di bangunan hijau:

1. Ruang dalaman yang berkualiti tinggi

pj-midtown-facade
Nikmati kualiti udara yang lebih baik – PJ Midtown komited dalam mengunakan low Volatile Organic Compound (VOC) dan bahan tanpa Formaldehid (atau Formalin) dalam pembinaannya untuk memastikan penduduknya menghidu udara bersih dan segar sepanjang mereka tinggal di sana. © PJ Midtown

Secara purata, kita menghabiskan 90% daripada masa kita di dalam rumah dan secara purata, kita menghidu udara yang 2-5 kali lebih toxic daripada udara di luar. Ini adalah disebabkan pengudaraan yang kurang baik dan bahan toksik dari pelbagai punca seperti karpet dan perabot. – Kajian yang dibiayai oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat/ the United States Environmental Protection Agency (EPA)

Ini mengakibatkan sindrom “sick building” yang merujuk kepada penyakit dalam kalangan penduduk yang disebabkan oleh pengudaraan dan penyelenggaraan yang lemah.

Justeru, PJ Midtown menggunakan reka bentuk dan struktur yang menggalakkan aliran udara yang optimum. Di samping itu, lebih daripada 50 % daripada Net Lettable Area (NLA) direka supaya ruangan sentiasa terang dengan membolehkan pengudaraan dan pengcahayaan semula jadi ke dalam ruangan tempat tinggal.

BACA: Apa itu rumah pasang siap (prefab) dan patutkah anda membelinya?

2. Tingkatkan keselesaan hidup dengan reka bentuk pasif

PJ-Midtown-Aerial
Sebahagian besar kawasan PJ Midtown menghadap ke arah Barat Laut-Tenggara. Justeru, ia mengurangkan suhu panas yang berlebihan akibat dari cahaya matahari. Cermin-cermin juga dipilih secara terperinci untuk mengurangkan peningkatan haba. © PJ Midtown

Ciri-ciri reka bentuk ini juga dipenuhi dengan kehijauan – PJ Midtown memperuntukkan kawasan yang 25% lebih besar daripada yang disarankan oleh pihak berkuasa tempatan. Hal ini demikian kerana, kawasan hijau yang lebih besar akan mengurangkan kesan pulau haba.

Tahukah anda: Taman herba akan menyumbang kepada 10% daripada keseluruhan kawasan landskap di PJ Midtown. Tumbuhan untuk kegunaan harian seperti pandan dan halia akan ditanam disekeliling bangunan.

© PJ Midtown

Rekaan pasif juga medorong kepada keselesaan akustik. Contohnya, pemaju-pemaju PJ Midtown telah memastikan bahawa ruang dalaman direka untuk mengurangkan tahap bunyi bising (STC > 45) untuk privasi dan keselesaan yang lebih baik.

STC adalah indikator yang memberikan anda gambaran akan berapa kadar bunyi yang boleh dihentikan oleh bangunan tersebut. Oleh itu, STC > 45 bermaksud dinding/pembahagi bangunan/pintu boleh mengurangkan bunyi sebanyak 45 desibel.

3. Bil-bil utiliti yang lebih rendah

Selain daripada memasang sistem pengurusan tenaga untuk pengunaan tenaga yang lebih cekap, PJ Midtown akan memanfaatkan penggunaan tenaga solar di kawasan-kawasan umum. Ini merangkumi 2% daripada jumlah tenaga, sekali gus mengurangkan kebergantungan kepada tenaga elektrik. © wklzzz/ 123RF.

Kebanyakkan bangunan hijau memberi tumpuan terhadap aspek pengudaraan dan pengurangan haba. Ini bermakna, ada kemungkinan untuk mengurangkan kebergantungan terhadap alat pendingin hawa, dan pelembap udara. Ini juga boleh mengurangkan bil-bil bulanan dari masa ke masa.

Sesetengah bangunan hijau di PJ Midtown dilengkap dengan kelengkapan air yang cekap dan meter pengesan kebocoran. Ini bertujuan untuk mengelakkan pembaziran air. Kelengkapan air yang cekap dapat mengurangkan penggunaan air sebanyak 50%. Sistem penuaian air hujan juga turut digunakan untuk pengurusan air yang lebih baik.

BACA: Patutkah anda pasang sistem panel solar di rumah anda?

4. Nilai jualan semula yang lebih tinggi

Higher resale value down the road
© Andrii Yalanskyi | 123rf

Laporan SmartMarket oleh Dodge Data and Analytics pada tahun 2016 menunjukkan bahawa nilai bangunan hijau akan meningkat kira-kira 7.5% dari masa ke masa. Sementara itu, kos pembinaan bangunan-bangunan ini akan turun sebanyak 8-9%. Walaupun bangunan hijau masih kelihatan baru pada masa ini, persepsi ini akan berubah seiring dengan masa dan lebih ramai orang akan sedar akan kepentingannya.

Sebagai bukti, kajian yang sama menunjukkan bahawa bangunan hijau akan mempunyai nisbah peningkatan sebanyak 3.5% dari segi kependudukan. Ini dilihat sebagai pelaburan yang baik dan menarik untuk pembeli rumah dan hartanah.

Sekiranya anda tertarik dengan saranan kami tentang bangunan hijau, anda boleh mempertimbangkan PJ Midtown yang baru sahaja siap pembinaanya. Mungkin ini juga boleh menjadi pelaburan hartanah yang baik untuk anda.

Ia terletak di kawasan strategik, iaitu di sepanjang Jalan Kemajuan di Petaling Jaya. Ia bukan sahaja menawarkan gaya hidup yang penuh dengan kehijauan dan mesra alam, malah mempunyai sijil sementara GBI gold. Akses ke bandar-bandar utama seperti PJ New Town, SS2, Seksyen 17 dan Seapark juga adalah mudah.

Di samping itu, jarak pemanduan ke Hospital Columbia Asia dan Universiti Malaya cuma mengambil masa 5 minit dari kawasan tersebut. Ini bermakna penduduk di sini tersedia dengan kemudahan kesihatan dan pendidikan yang bukan sahaja baik malah berdekatan. Selain itu, kemudahan lain yang berdekatan adalah seperti Digital Mall dan Jaya 33. Semuanya terletak dalam jarak 500 meter. Penduduk juga boleh menikmati kemudahan bas untuk ke stesen LRT terdekat.

https://www.youtube.com/watch?v=DV2mHx6NmY8

Untuk maklumat lanjut mengenai PJ Midtown, sila layari laman web www.pjmidtown.com.my atau hubungi kami di talian 016-299 2177 hari ini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain