Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 idea deko yang akan merubah ruang balkoni anda

test

Ruang balkoni anda adalah tempat yang istimewa, bukan sekadar ruang biasa. Jom ketahui tip untuk memberikan ‘nyawa’ kepada ruang balkoni anda.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 5 ideas that will transform your balcony space oleh Ariff Yusof.

Jika anda rasa bersalah kerana tidak ambil kisah tentang balkoni rumah anda, sila angkat tangan.

Sebenarnya, ruang balkoni adalah satu ruang versatil pada rumah anda. Tetapi bagi kebanyakan kita, ia hanyalah ruang yang paling jarang digunakan. Sama ada anda mempunyai balkoni yang luas untuk rumah atas tanah, atau juga rumah tinggi dengan pemandangan indah seluruh bandar, balkoni adalah tempat yang berpotensi menjadi kawasan kegemaran anda jika dihias dengan betul.

Jadikan balkoni anda, sebuah taman!

© 123rf

Tiada apa yang lebih melegakan selepas balik daripada rutin kerja (walaupun tempat kerja anda dekat dengan rumah) melihat pokok serta tumbuhan hidup subur dan menghijau di laman balkoni anda. Nikmati udara dan pemandangan yang segar walaupun anda tinggal di hutan konkrit ini.

Tanam pokok jenis melingkar dan juga bunga-bungaan yang berwarna-warni. Barulah ada pemandangan bak flora dan fauna.

Pastikan tumbuhan pada balkoni anda dijaga dengan rapi supaya tidak semak.

© 123rf

Atau, jadikan ia lebih praktikal dengan menanam pokok-pokok herba. Tanam pokok-pokok herba yang sering digunakan dalam masakan harian kerana ianya mudah untuk ditanam dan juga mudah untuk mendapatkan cahaya matahari secara terus, cuma anda perlu menjaganya dengan lebih rapi. Anda boleh menanam pokok cili, daun bawang, rosemary, lemon dan pelbagai jenis lagi. Bayangkan apabila pergi sahaja ke balkoni, anda dah boleh mencium bau kunyit, rosemary dan macam-macam lagi yang boleh digunakan untuk memasak makan malam atau hidangan tengah hari.

A cosy herb garden nook on a balcony © 123rf

Lantai baru dengan elemen kayu atau pemegang rel ala flora

Apabila terdedah dengan cuaca di luar dan alam semula jadi, lantai jubin atau tempat pemegang tangga/ataupun besi rel di balkoni pastinya lebih cepat rosak dan berkarat. Jika balkoni anda nampak seperti sudah berusia, seolah-olah tidak menjemput tetamu, kini masanya untuk memberi satu ‘wajah’ baru.

Cuba gaya rustik dengan lantai kayu, atau rumput sintetik untuk merasa seolah-olah berada diluar rumah tanpa perlu penjagaan yang renyah.

© 123rf

Masa untuk DIY, pelekat jubin DIY juga boleh menceriakan balkoni anda. Walau dalam corak apa sekalipun, usah takut untuk bereksperimen dengan warna-warna terang atau corak-corak yang unik.

© 123rf

Atau, anda juga boleh menggantikan rel besi anda dengan cermin yang tahan lasak, barulah nampak lebih luas.

© 123rf

Balkoni & kolam

Balkoni yang mempunyai fungsi kolam boleh memberikan nafas baru. Daripada ruang yang bosan, hinggalah menjadi pemandangan yang menawan hati. Jika anda ada bajet yang mencukupi untuk menambah kolam, ruang balkoni akan kelihatan seperti sebuah oasis.

Bayangkan setiap petang anda boleh mandi-manda sambil berehat dalam jakuzi di balkoni anda, dengan minuman koktel, memang seronok.

© 123rf

Namun, fungsi ini akan memakan modal. Tetapi, ia tidaklah semahal ketika zaman dahulu. Anda boleh mendapatkan kolam pada harga yang berpatutan, dengan material tahan lasak. Inilah penyelesaian untuk mengatasi masalah panas di Malaysia ini.

© 123rf

Cantik dan pragmatik

Balkoni anda boleh diubah suai, dengan idea dan pelaksanaan yang betul ruang ini boleh menjadi sangat indah dan juga berfungsi untuk anda.

Tambahkan sofa yang selesa, tuala, meja palet, dan ia sudah cukup untuk menjadikan balkoni anda bukan sahaja kelihatan menarik, malah cukup selesa untuk anda berbaring sambil membaca (atau melayari telefon bimbit anda) dengan secawan minuman di waktu pagi.

© 123rf

Jika balkoni anda luas, apa kata tambahkan pintu kaca untuk menjadikan ruangan tersebut lebih luas. Lebih versatil dan terlindung daripada cuaca panas ataupun hujan.

© 123rf

Balkoni anda mempunyai pemandangan yang hebat, tapi ruang yang sempit? Tiada masalah, ia juga boleh dijadikan studio yoga. Bijak!

© 123rf

Sentuhan kreativiti tersendiri

Untuk anda yang menggemari DIY, tiada yang lebih memuaskan hati dengan sentuhan hasil kreativiti tersendiri untuk menjadikan balkoni anda betul-betul hebat. Walaupun tidak salah untuk memberikan rupa baru kepada balkoni anda, tetapi jika ia dilakukan secara DIY, ia pastinya memakan masa.

Kotak kargo/palet yang murah dan memberikan suasana ala estetik adalah salah satu cara untuk menambah perabot ala-ala DIY. Lapikkannya dengan bantal, tutup dan jahit pilihan corak kain kegemaran anda dan SIAP! Kemudian, tambahkan beberapa lagi palet ini ditepi sofa DIY, dan anda kini mempunyai rak kecil yang serba praktikal. Sangat versatil, mudah untuk digubah dan paling penting, ia murah.

© 123rf

Lepak di balkoni ketika waktu petang, ataupun ketika cuaca sejuk memang seronok. Pastikan anda mempunyai pencahayaan yang cukup jika ruangan tersebut tidak mempunyai sumber cahaya. Pasangkan lampu kelap-kelip, pada mulanya mungkin nampak pelik, tetapi jika disusun dengan betul, pasti jadi lebih menarik.

© 123rf

Kami mempunyai banyak lagi idea DIY untuk menghias ruang balkoni anda. Untuk inspirasi lain, ini ada 9 lagi tip dan contoh untuk memaksimumkan ruang balkoni anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain