Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Idea landskap taman untuk halaman rumah anda!

test

Dalam artikel ini kami akan kongsikan elemen, jenis dan idea landskap taman yang boleh dicuba serta gambar pokok cantik yang dapat dijadikan inspirasi!

landskap-halaman-rumah
© Andrea Rugg / Getty Images

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tip dan info terkini.

Lihat sahaja landskap halaman rumah yang cantik pastinya dapat memberi ketenangan seolah-olah terapi bagi mereka yang gemarkan alam semulajadi.

Malah, landskap taman di rumah ini tidak semestinya memerlukan bajet yang mahal, cukup dengan kreativiti dan sedikit masa. Jika anda masih mencari idea untuk landskap taman di rumah, jom dapatkan inspirasi dalam artikel ini.

Elemen landskap

Sebelum kita pergi lebih lanjut mengenai idea landskap, ayuh kita kenali elemen yang biasanya anda akan jumpa di  mana-mana landskap rumah. Ada yang menggunakan hanya salah satu elemen dan ada yang menggabungkan kedua-dua elemen landskap.

Berikut merupakan dua elemen landskap iaitu:

Landskap lembut (softscape)

Landskap lembut menggunakan elemen semulajadi seperti tumbuhan dan air. Penggunaan landskap lembut ini akan mewujudkan suasana yang segar dan tenang.

Antara contoh bagi tumbuhan ialah pokok hiasan pelbagai jenis dan spesies sebagai salah satu elemen utama. Sumber air pula menggunakan elemen kolam semulajadi, tali air, sungai kecil dan sebagainya.

Landskap kejur (hardscape)

Landskap kejur pula merupakan elemen struktur buatan manusia. Ia biasanya digabungkan bersama elemen semula jadi. Berikut merupakan contoh landskap kejur yang sering digunakan iaitu:

 • Gazebo dan wakaf sebagai tempat untuk berehat
 • Laluan pejalan kaki
 • Pancuran air/air terjun mini
 • Lampu taman

Seterusnya, kami kongsikan beberapa idea jenis landskap taman rumah yang biasanya dijumpai di negara Malaysia.

Jenis landskap taman

Landskap mudah (simple)

Landskap jenis ini sesuai bagi mereka yang inginkan  sesuatu ringkas, cepat dan mudah. Bagi mewujudkan landskap simple ini, berikut merupakan beberapa idea yang boleh dicuba iaitu:

 • Menggunakan guna rumput tiruan yangia tidak perlu dipotong dan dijaga.
 • Jika ingin menggunakan pokok hiasan, tanam pokok tanaman renek di tepi pagar rumah yang mudah dijaga dan senang untuk hidup seperti Bunga Melur, Bunga Raya dan Bunga Kertas.

Landskap halaman rumah kecil

Landskap halaman rumah kecil ini sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah dari segi ruang. Anda boleh memanfaatkan ruang yang ada bermula dengan sudut ruang balkoni. Jika masih tiada ruang,  jangan bimbang – wujudkan sahaja taman mini sendiri atau miniature garden. Mulakan sahaja dengan taman mini dalam pasu atau botol sahaja!

landskap-mini-pasu-pecah
Contoh landskap taman mini menggunakan pasu pecah. © Nur Adilah

Landskap halaman rumah kecil ini sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah dari segi ruang. Anda boleh memanfaatkan ruang yang ada  bermula dengan sudut ruang balkoni. Jika masih tiada ruang,  jangan bimbang wujudkan sahaja taman mini sendiri atau miniature garden. Mulakan sahaja dengan taman mini dalam pasu atau botol sahaja.

Landskap kebun sayur

Ramai yang menyangkakan landskap kebun sayur hanya boleh dilakukan di kawasan yang luas. Walaupun anda memang mempunyai lebih ruang dan pilihan di kawasan yang mempunyai halaman yang luas, tetapi anda masih boleh memanfaatkan ruang yang kecil untuk menanam sayur ini.

Sebagai contoh, seorang wanita di Kuantan telah berjaya memanfaatkan ruang tanah hanya seluas 90 meter persegi untuk membina landskap kebun sayurnya. Jika tiada tanah yang luas, gunakan sahaja pasu, tayar terpakai atau kitar semula bahan terbuang.

Bagaimana cara untuk mencantikkan landskap kebun sayur anda? Warnakan kebun sayur anda dengan pelbagai jenis tanaman. Sebagai contoh, gunakan warna-warna tanaman yang terang seperti tomato ceri, lada, telang dan sebagainya.

Selain mencantikkan landskap taman dengan warna yang menghijau, salah satu kelebihan landskap kebun sayur ialah ia bukan sahaja cantik di depan mata, tetapi anda boleh menggunakan sayur untuk dimakan atau dijual kembali. Bukan sahaja menjimatkan, malah boleh menjana pendapatan secara tidak langsung.

Contoh gambar pokok sayuran yang boleh ditanam untuk memeriahkan landskap kebun sayur anda:

gambar-pokok-keladi.
Pokok Keladi. © Nur Adilah

gambar-pokok-bunga-telang
Bunga Telang digunakan sebagai pewarna semulajadi dalam nasi kerabu juga dan diekstrak menjadi teh. © Nur Adilah

gambar-pokok-bayam-brasil
Bayam Brasil. © Nur Adilah

BACA: 6 jenis sayuran yang boleh ditanam hanya dengan air dan cahaya matahari

Landskap halaman rumah kampung moden / landskap rumah corner lot

Bagi mereka yang mempunyai halaman rumah kampung atau rumah corner lot, anda mempunyai kelebihan ruang halaman rumah yang besar. Dengan ruang halaman yang besar ini, terdapat pelbagai idea landskap yang boleh dicuba untuk mewujudkan taman idaman anda ini.

rumah-kampung-moden
© Nur Adilah

Jom, ketahui idea landskap taman yang anda boleh cuba. Teruskan membaca!

Idea landskap taman yang boleh dicuba

1.    Rumput landskap

Rumput merupakan elemen utama yang memberi permukaan landskap yang cantik, pemandangan yang hijau serta dekat dengan alam semulajadi. Anda boleh menggunakan rumput landskap ini di keseluruhan taman, atau di kawasan yang tertentu sahaja seperti laluan pejalan kaki dan sebagainya.

Berikut merupakan jenis rumput landskap yang biasa digunakan iaitu:

 • Rumput karpet Jepun (Japanese carpet grass)
 • Rumput karpet Filipina (Philippines carpet grass)
 • Rumput lembu (Cow grass)
 • Rumput mutiara (Pearl grass)

Sekiranya anda ingin menggunakan rumput landskap, pastikan ia dipotong dan diselenggara dengan baik. Jika anda mempunyai masalah untuk menjaga, gunakan sahaja rumput tiruan.

Tahukah anda, selain rumput landskap, terdapat tanaman Rumput Kucing yang mampu membantu melancarkan sistem penghadaman kucing.  Ia juga boleh ditanam di dalam pasu serta mudah ditanam dan dijaga. Bagi pemilik kucing, boleh cuba menanam rumput ini untuk si comel anda!

Gambar-pokok-cat-grass
Tanaman Rumput Kucing (Cat Grass). © Nur Adilah

KETAHUI: 10 pokok hiasan yang tidak bahaya untuk kucing kesayangan anda

2. Landskap bunga renek

Sebut sahaja bunga renek, sudah semestinya ia kerap menjadi pilihan kerana ia  mudah dijaga serta tahan lama. Ia sangat sesuai untuk hiasan di luar pagar rumah atau di tepi rumah.

Berikut merupakan contoh dan jenis bunga renek yang boleh anda mudah ditemui dan dijaga di Malaysia:

Bunga kertas

gambar-pokok-bunga-kertas
© Nur Adilah

Melati Siam

gambar-pokok-melati-siam
© Nur Adilah

Moonflower

gambar-pokok-moonflower
© Nur Adilah

Pokok Puding

gambar-pokok-puding
© Nur Adilah

3. Landskap taman mini/ miniature garden

Bagi mereka yang masih tercari-cari idea bagi landskap dengan halaman rumah kecil, apa kata anda cuba pilihan landskap taman mini. Taman mini atau miniature garden merupakan konsep taman tetapi dalam bentuk mini.

Konsep taman mini atau miniature garden ini sangat kreatif sehingga anda boleh menghasilkan taman mini dalam pasu atau taman mini mengguna bahan terbuang seperti pasu pecah dan taman mini dalam botol.

Berikut merupakan beberapa tips yang anda boleh praktikkan bagi membina taman mini atau miniature garden pertama anda:

Langkah 1: Untuk bermula, cari sesuatu yang mudah dengan menggunakan bahan di sekitar anda. Boleh gunakan bahan terbuang seperti botol atau pasu pecah.

Langkah 2:Letakkan tanah di dalam pasu atau bekas yang akan dijadikan sebagai tapak

Langkah 3: Pilih tumbuhan yang akan dijadikan pokok utama contoh muraya mini, kaktus kecil yang menyerupai rumput . Selepas itu, letakkan batu kecil dan juga pasir serta hias di sekitar pasu tersebut

Langkah 4: Boleh letakkan hiasan mini seperti buaian kecil, basikal mini, pagar kecil dan apa sahaja mengikut kreativiti. Boleh juga gunakan hiasan seperti tunggul kayu kecil atau batu sungai kecil.

Contoh hiasan taman mini

lanskap-taman-mini-2
© Nur Adilah

lanskap-taman-mini
© Nur Adilah

BACA: Deco Dapur Ikea: Berbaloi atau tidak?

4. Landskap kolam ikan mini

Siapa sahaja yang tidak tenang sekiranya melihat ikan yang berenang kan? Jika anda mempunyai ruang dan kawasan yang sesuai, anda juga patut mencuba landskap kolam ikan mini. Kebiasaannya, anda akan melihat landskap yang bertemakan air ini di landskap Taman Jepun.

Landskap-kolam-ikan-mini
Landskap menggunakan elemen batu. © Ron Zmiri / 123RF

Untuk tampak lebih menarik, gabungkan dengan landskap air terjun mini. Anda boleh mencipta sendiri air terjun ini dengan menggunakan sumber air serta batu-batu sungai. Malah, landskap air terjun mini ini juga boleh diolah dengan menggunakan buluh.

landskap-taman-mini-air-terjun
landskap air terjun mini. © Choo Poh Guan / 123RF

Pada landskap kolam ikan mini anda ini, jangan lupa meriahkan lagi dengan tanaman yang boleh ditanam di dalam air. Tanaman ini akan membantu memberi teduhan kepada ikan serta membantu menyeimbangkan pH air kolam mini ikan ini. Berikut merupakan beberapa tanaman yang boleh dibiakkan dan ditanam di dalam air:

 • Water Snowflake Lily
 • Lotus atau Teratai
 • Kiambang atau duck weed

Berikut merupakan beberapa faktor penting yang perlu dititikberatkan jika anda memilih untuk membina landskap kolam ikan mini ini:

 • Suhu air
 • PH air
 • Kebersihan kolam

5. Landskap laluan pejalan kaki

Walaupun hanya sekadar laluan, landskap laluan pejalan kaki yang menarik boleh menaikkan lagi seri serta keindahan taman di rumah anda.

Anda mempunyai pelbagai pilihan yang boleh digunakan untuk membuat laluan ini. Berikut merupakan beberapa contoh material landskap laluan pejalan kaki yang boleh digunakan.

Simen

Landskap-halaman-rumah-laluan-pejalan-kaki
© Nur Adilah

 • Tahan lebih lama daripada kayu yang mungkin akan mereput.
 • Paling mudah untuk didapatkan di nurseri bunga atau DIY sendiri.
 • Boleh didapati dalam pelbagai bentuk dan rekaan yang sudah siap.

Batu

landskap-laluan-pejalan-kaki
© Choo Poh Guan / 123RF

 • Bagi yang ingin memilih elemen semulajadi, tetapi tahan lama boleh memilih material batu.
 • Contoh pilihan batu yang sering digunakan ialah batu bata, batu kerikil (pebble stone) atau batu kecil.
 • Boleh juga gunakan batu sungai sebagai  laluan pejalan kaki dan pada masa yang sama boleh berfungsi sebagai laluan refleksologi.

Kayu

 • Material kayu boleh digabungkan bersama elemen lain juga seperti batu untuk membina laluan pejalan kaki.
 • Batang kayu yang dipotong menjadi kepingan juga boleh dijadikan landskap laluan pejalan kaki yang sangat menarik.

KETAHUI: 20 firma reka bentuk hiasan dalaman (ID) terbaik di Malaysia

6. Gazebo atau wakaf kecil

Bagi mereka yang mempunyai halaman rumah yang luas, membina gazebo atau wakaf kecil boleh memberikan sesuatu yang berbeza kepada landskap taman di rumah anda. Bukan sahaja mencantikkan landskap, ia juga boleh membawa pelbagai fungsi.

Contohnya Gazebo di rumah kampung, ia boleh digunakan untuk pelbagai fungsi seperti tempat  beristirahat malah boleh dijadikan pelamin dengan tema perkahwinan dalam taman.

rumah-kampung-moden-gazebo-dekorasi
Gazebo digunakan sebagai pelamin di halaman rumah kampung moden. © Nur Adilah

Sekiranya anda tinggal di taman perumahan serta tinggal di rumah corner lot, bina sahaja wakaf kecil,  sesuai digunakan sebagai tempat bersantai bersama rakan dan ahli keluarga.

7. Landskap pintu gerbang/pergola

landskap-taman-pintu-gerbang
© Nur Adilah

Pintu gerbang atau pergola boleh diletakkan di pintu utama atau sebagai rangka untuk pokok yang memanjat seperti morning glory, noong nooch plant, cascade rose dan sebagainya.

Cara untuk membuat pintu gerbang ini sebenarnya cukup mudah, gunakan sahaja material seperti besi, kayu atau buluh. Kemudian, pilih sahaja pilihan pokok hiasan yang berjurai atau memanjat untuk memenuhi pergola.

Landskap pintu gerbang di  taman yang sesuai untuk halaman rumah kampung atau mana-mana halaman rumah yang luas. Malah, idea landskap yang menarik ini memberi ilusi seolah-olah masuk ke dunia baharu.

Kami berikan beberapa contoh pokok hiasan berjuntai yang sesuai untuk letak di pintu gerbang taman di rumah anda:

Morning Glory

gambar-pokok-morning-glory
© Nur Adilah

Nong Nooch

gambar-pokok-Nong-Nooch
© Nur Adilah

Madagascar Jasmine

Nong-Nooch-madagascar-jasmine.
© Nur Adilah

Akhir sekali, jom kita jenguk idea pokok hiasan yang boleh digunakan di luar rumah. Pokok hiasan digunakan bagi tujuan hiasan pada taman serta reka bentuk landskap. Jika anda ingin menghias dalaman (interior) rumah anda dengan tanaman bunga, anda boleh melihat cadangan kami di bawah!

Pokok hiasan luar rumah

Pokok hiasan luar rumah biasanya terdiri daripada jenis pokok yang memerlukan cahaya matahari sepenuhnya. Ia sangat sesuai digunakan bagi memeriahkan landskap tepi rumah.

Terdapat beberapa jenis pokok hiasan luar rumah ini yang bukan sahaja mudah dijaga, tetapi sangat indah untuk dijadikan sebagai salah satu landskap halaman rumah. Kami kongsikan  senarai beberapa jenis pokok hiasan luar rumah yang anda boleh cuba:

Bunga kertas atau Bougainvillea

Bunga kertas ini akan berbunga sepanjang tahun dan sesuai diletakkan sebagai landskap tepi rumah. Ia juga mempunyai pelbagai pilihan warna merah, kuning, putih, ungu dan serta pelbagai lagi pilihan warna yang menarik yang pastinya akan menceriakan landskap taman rumah anda.

Salah satu kelebihan pokok bunga kertas ini ialah sangat sesuai dengan cuaca di negara tropikal yang panas dan lembap seperti Malaysia dan memerlukan penjagaan yang sangat minima.

Bunga raya

@ Jan Zainal

Selain daripada merupakan bunga kebangsaan, bunga raya (Hibiscus) merupakan salah satu pokok hiasan luar rumah yang menarik. Ia bukan sahaja mempunyai pilihan pelbagai warna, malah teh bunga raya juga mempunyai pelbagai khasiat kesihatan!

Bunga melur

Ingin tambahkan kelainan dengan wangian semulajadi daripada bunga? Tanam sahaja pokok bunga melur atau Jasmine yang mudah dijaga serta berbau wangi. Selain daripada baunya yang harum, bunganya juga dijadikan aksesori hiasan rambut dalam kalangan wanita kaum India terutamanya pada acara istimewa.

Contoh lain pokok hiasan luar rumah yang boleh digunakan:

Aster kuning dan Aster Putih

pokok-hiasan-luar-rumah-aster-putih
© Nur Sabihah

Pokok hiasan dalam rumah

Bagi memilih pokok hiasan dalam rumah, pilih pokok yang memerlukan tempat yang redup atau cahaya matahari separa kerana ia akan berada dalam rumah. Selain itu, pokok hiasan dalam rumah juga akan memberi manfaat membersihkan udara dan mengekalkan kelembapan udara.

Berikut merupakan beberapa jenis pokok hiasan dalam rumah yang boleh anda cuba:

Calathea

calathea-plant-how-to-grow-and-care
© sonjachnyj | 123rf

Pokok Calathea, mudah ditanam di tempat yang redup serta daun dengan pelbagai corak geometrik  yang menarik. Anda boleh memilih pelbagai jenis spesies pokok Calathea dari pilihan yang mudah dijaga, sehinggalah yang memerlukan penjagaan rapi.

Pokok lidah jin (snake plant)

©Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Sejenis tanaman yang tahan lasak, pokok lidah jin (snake plant) kembali menjadi trend sebagai pokok hiasan dalam rumah. Walaubagaimanapun, ia sedikit toksik dan tidak sesuai sekiranya anda mempunyai anak kecil atau memiliki binatang peliharaan. Jangan bimbang, anda masih mempunyai pilihan lain yang boleh dicuba. Jom baca pelbagai artikel mengenai pokok hiasan dalaman ini: 9 jenis pokok hiasan dalam rumah yang bermanfaat untuk anda

Semoga idea landskap halaman rumah yang dikongsikan boleh memberi inspirasi kepada anda untuk bermula. Jangan bimbang, mulakan sahaja dengan sesuatu yang mudah. Jika ada, jangan  lupa kongsikan gambar landskap anda bersama kami untuk memberi inspirasi kepada orang lain pula. Selamat mencuba!

Baca artikel ini seterusnya: BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat) 2021: Cara memohon dan syarat kelayakan

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain