Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 idea kreatif terangi rumah anda dengan baik pulih barangan lama

test

Mengapa perlu membeli lampu baharu yang membosankan sedangkan anda boleh membuatnya daripada barangan lama di rumah anda?

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari 7 brilliant upcycling ideas to light up your space oleh Azmah Zakariah.

Ini berita baik. Anda tidak perlu bazirkan ribuan ringgit membeli lampu untuk menjadikan rumah anda kelihatan moden dan penuh gaya. Lampu-lampu yang telah dibaik pulih (upcycling) dalam restoran kontemporari dan kafe bergaya juga boleh diserlahkan dalam rumah kediaman. Dengan menggunakan semula barangan rumah, barangan industri yang tidak dipakai lagi serta alat berkebun vintaj sebagai terendak lampu atau beraneka bentuk lampu, anda akan memberikan nafas baharu kepada ruangan dalam rumah anda.

Sebelum anda melakukan kerja baik pulih ini, periksa dahulu sistem elektrik rumah anda dan pastikan bahan-bahan yang anda gunakan bersesuaian.

Glob meja

© 123rf

Maksud saya bukanlah glob yang betul, tetapi jika anda temui sesuatu yang menyerupainya dan sudah tidak digunakan lagi, benda itu boleh ditukar menjadi lampu pendan. Glob meja sesuai sekali dijadikan lampu meja belajar, lampu untuk tempat kerja atau lampu membaca berhampiran dengan rak buku.

Botol kaca 

© 123rf

Botol-botol kaca amat cantik dijadikan bekas untuk tanaman, tetapi ia juga boleh dibersihkan dan diubah menjadi lampu yang berseni. Selepas anda tambahkan mentol atau lampu kelap-kelip padanya, anda akan dapat lampu baharu yang menawan! Pastikan botol-botol itu kering sepenuhnya sebelum anda melakukan kerja-kerja pendawaian.

Bakul dawai

Bakul dawai biasa atau yang dianyam cantik, mahal harganya selepas ia diubah menjadi lampu! Cuba anda ke kedai lampu untuk memastikan harganya. Ada cara untuk anda memiliki lampu yang nampak seperti dihasilkan di kilang, Ia mampu menghiasi rumah anda tanpa membuat poket anda kempis. Anda boleh membuatnya sendiri dengan pertolongan seseorang yang mahir dalam hal-hal pendawaian.

Set teko

© 123rf

Ya, ini bukan gurauan! Dalam satu halaman daripada buku karangan Martha Stewart, beliau ada mengajarkan cara-cara membuat lampu gantung daripada set teko vintaj yang akan menjadikan anda seolah-olah berada dalam cerita Alice In Wonderland. Tukarkan cawan-cawan menjadi terendak lampu yang unik dan gunakannya di ruangan seperti dapur atau dalam bilik tidur anak gadis anda bagi mendapatkan aura berinspirasi zaman Victoria.

Pemarut makanan

© 123rf

Idea untuk menggunakan pemarut makanan sebagai lekapan lampu mungkin dianggap pelik oleh sesetengah orang, tetapi sebenarnya ia suatu cara yang kreatif untuk membuatkan dapur, ruang makan dan restoran kelihatan lebih menarik. Cuma hati-hati jangan sampai jari anda terluka semasa mengitar semula bahan ini.

Set Dram Si Kecil 

© 123rf

Hmm, kanak-kanak. Hari ini mereka kata minat bermain dram, keesokannya mereka kata minat bermain yang lain pula. Tidak mengapa jika set dram baharu mereka hanya digunakan sekejap sahaja. Tukarkan menjadi lampu dan letakkannya di laluan dalam rumah atau jadikannya lampu berdiri untuk menerangi bilik si kecil anda itu.

Tong sampah? 

© 123rf

Sampah kepada seseorang boleh menjadi… projek lampu DIY untuk seseorang yang lain! Ini mungkin dianggap tidak sesuai oleh sesetengah orang tetapi lampu daripada tong sampah mempunyai keunikan tersendiri. Dapatkan tong sampah yang masih elok, bersihkannya, biarkan kering dan mulakan tugas anda untuk menukarkannya menjadi sebuah lampu.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain