Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik

test

Tak perlu berbelanja mewah untuk serikan dinding ruang tamu anda. Banyak projek-projek DIY yang anda boleh cuba untuk menceriakan suasana rumah!

hiasan dinding DIY mudah untuk ruang tamu yang estetik
© FollowTheFlow/ gettyimages

Ruang tamu seringkali menjadi perhatian pemilik kediaman, kerana di situlah tempat penghuni rumah serta ahli keluarga berehat, menonton televisyen dan melayani tetamu. Kebiasaannya, teknik yang selalu disebut-sebut untuk menyerikan ruang tamu adalah mengecat satu ruangan dinding dengan warna yang lain daripada dinding yang lain untuk dijadikan titik fokus. Ternyata, mengecat dinding dan menjadikan ia dinding tumpu atau feature wall adalah cara yang paling mudah untuk menyerikan rumah.  

Namun, ketahuilah terdapat pelbagai gaya dan cara yang boleh anda lakukan dan anda tidak perlu berhenti dengan hanya mengecat dinding tumpu sahaja. Anda juga boleh menceriakan ruang tamu anda dengan dekorasi buatan sendiri. Mengapa berbelanja lebih sedangkan anda boleh membuat dekorasi anda sendiri yang menepati citarasa, garapan warna ruang rumah anda serta konsep yang anda inginkan. 

Jika anda peminat DIY, semestinya anda akan berminat untuk mengetahui idea-idea menarik untuk dijadikan projek hiasan dinding rumah yang mudah dan tidak terlampau mahal untuk dibuat. Malah, projek-projek DIY ini juga bukan sahaja menceriakan rumah anda, ternyata ia boleh dijadikan aktiviti terapi untuk meringankan tekanan harian terutamanya selepas seharian bekerja.  Teruskan membaca!

1. Sulaman jarum tebuk (Punch needle) 

sulaman jarum tebuk (punch needle)
© Juana Mendoza/ 123RF

Sulaman jarum tebuk atau punch needle merupakan salah satu teknik sulaman yang selalu digunakan untuk membuat permaidani berbulu, dan sejak beberapa tahun ini, teknik sulaman ini telah menjadi bualan penggemar sulaman dankraf.

Cuma kita sudah terbiasa mengaitkan aktiviti sulaman ini dengan aktiviti orang-orang tua yang sering menyulam motif bunga. Tidak sama sekali, corak sulaman yang menjadi trend sekarang sudah semakin moden dan tidak terhad kepada motif flora sahaja. Apa sahaja yang terlintas dalam fikiran anda boleh dijadikan sebagai corak untuk sulaman. 

Tekstur berbeza yang dihasilkan dengan menggunakan jarum pukulan ini membuatkan hasil sulaman anda unik. Saiz jarum tebuk serta jenis benang menentukan tekstur sulaman. Lebih tinggi saiz jarum makin tebal benang atau bulu yang boleh digunakan. 

Cara paling mudah untuk memulakan projek sulaman jarum pukulan ini adalah dengan mendapatkan kit jarum tebuk yang mempunyai jarum pukulan yang datang dalam pelbagai saiz, gelung kayu sulaman, benang atau bulu pelbagai warna serta kain sulam. Kit jarum tebuk ini boleh didapati di kedai kraf berdekatan dengan rumah anda. 

Kadangkala, kit permulaan ini juga datang dengan corak yang anda boleh pilih semasa membuat pembelian. Hasil sulaman ini boleh dijadikan hiasan dinding seperti bingkai gambar di dinding ruang tamu anda. Jika anda sudah biasa menyulam dengan teknik sulam tebuk, anda boleh sahaja aplikasikan teknik sulaman ini untuk dijadikan sarung bantal yang bertekstur dengan corak corak yang menarik.

BACA: 10 tip halau agas dari rumah dan cara hilangkan gatal akibat gigitannya

2. Lukisan abstrak

diy lukisan abstrak
© Boris SV/ gettyimages

Jangan takut! Lukisan abstrak tidak mempunyai peraturan sama sekali dan anda juga boleh melakukannya. Itulah keunikan corak abstrak, setiap lukisan adalah berbeza dan kebiasaannya sangat mudah dan menarik. 

Jika anda lihat, lukisan abstrak telah menjadi trend untuk dekorasi rumah. Selalunya lukisan abstrak ini ada nilai tersendiri berdasarkan tekstur serta ekspresi warna yang digunakan oleh pelukis dan selalunya ia datang tanda harga yang agak mahal terutamanya kepada mereka yang baru sahaja menghuni rumah sendiri. 

Tidak perlu gusar, jika anda inginkan lukisan yang tidak mempunyai motif manusia serta flora mahupun fauna, lukisan abstrak yang melibatkan hanya bentuk, strok garisan dan percikan warna adalah yang paling sesuai untuk dijadikan bahan dekorasi hiasan dinding. 

Malah, anda juga boleh cuba trend seni yang popular sekarang, salah satu teknik lukisan abstrak yang boleh dibuat sendiri adalah teknik tuang akrilik (acrylic pouring). Hasil teknik tuang akrilik ini sangat memukau kerana keunikannya terletak kepada pergerakan warna setelah dituang diatas kanvas dan kepelbagaian warna yang bercampur antara satu sama lain. 

Apa yang anda perlu adalah cat akrilik warna pilihan anda, kanvas bersaiz kecil atau besar, berus pelbagai saiz. Untuk teknik tuang akrilik ini pula anda hanya perlu satu bahan tambahan iaitu cawan plastik pakai buang untuk menggabungkan kesemua warna cat akrilik dan kemudian dituangkan ke atas kanvas. 

Jika anda ingin mengetengahkan konsep moden kontemporari dan minimalis, terdapat beberapa cara untuk membuat lukisan anda lebih elegan dan menarik tanpa melibatkan warna yang pelbagai. Lukisan abstrak bertekstur selalunya menjadi pilihan penata rias terutamanya bagi konsep minimalis. Bahan yang diperlukan adalah pes model atau gel tekstur untuk mencapai tekstur 3D dan juga pengikis bergigi jika anda mahukan tekstur bergigi yang sekata. 

Yang paling penting untuk diingati apabila membuat lukisan abstrak adalah bertenang dan ikut sahaja kata hati anda ketika melukis. 

3. Hias perabot guna stencil 

Hias perabot guna stencil
© Aleksey Popov/ 123RF

Anda bosan melihat meja atau almari Skandinavia yang anda beli sama dengan perabot rumah rakan anda? Bertenang, anda hanya perlukan cat perabot, warna akrilik kapur serta stensil bercorak pilihan anda. Ubah warna serta tambahkan corak kepada perabot di rumah anda untuk memberikan sentuhan peribadi dalam mengatur serta dekorasi ruang tamu rumah anda. Dengan stensil, perabot anda akan tampil lebih meriah dan cara pembuatannya juga agak mudah. 

Dengan hanya meletakkan stensil di atas permukaan perabot anda, seterusnya anda hanya perlu menggunakan span atau berus stensil yang telah dicelupkan dengan cat akrilik dan akhirnya anda warnakan permukaan yang terdedah dengan menggunakan teknik “dabbing”. 

Jangan terus tanggalkan plastik stensil itu, biarkan sebentar dalam 2 hingga 3 minit untuk biarkan cat kering supaya hasilnya tidak comot. Akhirnya setelah anda siap, biarkan perabot anda kering dan catkan varnis kepada perabot anda untuk melindungi cat stensil anda supaya ia tahan lama. 

4. Makrame 

DIY makrame
© FollowTheFlow/ gettyimages

Juraian serta ikatan simpul makrame adalah antara pilihan ekstetik untuk menghiasi dinding rumah anda. Proses pembuatan makrame bergantung kepada tahap kemahiran anda. Jika anda baru sahaja mula berjinak dengan makrame ini, mula dengan ikatan dan simpul yang mudah dan senang. 

Simpul makrame ini sangat fleksibel kerana anda lah yang menetapkan lebar dan panjang ikatan serta warna benang yang digunakan. Tekniknya pula berbagai bagai dan anda boleh ikuti daripada video tutorial yang terdapat di internet. 

Hanya dua bahan sahaja yang diperlukan untuk membuat hiasan makrame iaitu kayu panjang dan juga benang tebal. Benang makrame juga terdiri daripada bermacam jenis fibre. Antaranya adalah benang jenis kapas dan sintetik. Ternyata sesiapa yang pernah memasuki persatuan pengakap semasa disekolah membuahkan hasil apabila anda dapat menyimpul tali benang makrame dengan mudah. 

5. Hiasan gantung tanah liat polimer (Polymer clay)

diy polymer clay
© kalcutta / 123RF

Kita sering melihat hasil seni tanah liat polimer yang dijadikan aksesori hiasan diri seperti anting-anting, dan juga rantai leher. Tanah liat polimer adalah merupakan jenis tanah liat yang senang untuk digubah serta tidak mudah kering jika dibiarkan terbuka di atas mana-mana permukaan, sekaligus menjadikan ia material yang sangat sesuai untuk para penggemar seni kraf dan juga penggubah barang kemasan. 

Tanah liat polimer hanya akan menjadi keras apabila dibakar pada suhu tertentu bergantung kepada jenama tersebut. Untuk hiasan dinding ruang tamu pula, tanah liat polimer ini kebiasaannya dijadikan hiasan tambahan kepada tema rumah bohemian dan selalunya bertemakan warna-warna tanah seperti coklat, merah serta kelabu. 

Cara membuatnya sangat mudah, dan tidak melibatkan peralatan yang rumit dan ianya juga tidak terlampau mahal. Anda hanya perlu penggelek, acuan kuih bergantung kepada kreatifiti anda, tali makrame, serta oven. 

Nota: Untuk memudahkan kerja membentuk tanah liat polimer, anda hanya perlu memanaskanya dengan haba dari tapak tangan anda.

BACA: 12 cara elak kucing kencing merata dan hapuskan bau hancing

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain