Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Granit, marmar atau kuarza: Permukaan kaunter dapur yang mana satu?

test

Perbandingan antara bahan permukaan kaunter dapur yang terbaik untuk projek ubah suai dapur anda.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari Granite, marble or quartz: Which kitchen countertop should you go for? oleh Azmah Zakariah.

Permukaan kaunter dapur anda pastinya merupakan hiasan utama di dapur yang serba baharu. Mencari permukaan kaunter dapur yang bersesuaian dengan rumah baharu anda bermakna ia perlu mempunyai keseimbangan antara ketahanan, estetik dan kos. Kemudian, terdapat juga kriteria lain bagi memilih bahan untuk permukaan kaunter dapur anda. Tak sangka banyak rupanya yang perlu difikirkan.

© 123rf

Dalam artikel ini, kita akan memberi tumpuan kepada tiga bahan permukaan kaunter yang paling popular – granit, marmar dan kuarza. Diharapkan ia dapat membantu anda membandingkan dan mengetahui lebih banyak tentang kebaikan dan kekurangan setiap bahan.

Panduan perbandingan (penarafan daripada 5 bintang)

Ketahanan: Lebih banyak  bermaksud ketahanan yang lebih baik daripada calar dan kesan warna.

Estetik: Lebih banyak  bermaksud lebih cantik rekaannya dan lebih banyak pilihan warna.

Harga: Berbeza-beza bergantung kepada saiz, ketebalan dan kualiti bidur (slab). Tidak termasuk upah pemasangan.

Granit

© 123rf

Diperbuat daripada batu yang padu dan tulen, granit sentiasa menjadi pilihan dan merupakan bahan permukaan kaunter yang lebih digemari kerana ia padu, tahan lama dan teguh. Oleh kerana ia diperbuat daripada batu semula jadi, anda boleh pasti bahawa tidak akan ada dua kepingan granit yang sama—jadi tentunya anda akan memiliki hiasan utama yang unik di dapur anda. Granit merupakan bahan yang amat tahan panas, sehingga ia boleh melebihi kepanasan suhu ketuhar anda. Bagaimanapun, itu tidak bermakna anda boleh meletakkan periuk panas anda terus dari atas dapur ke atas permukaan kaunter tanpa trivet. Ia juga merupakan bahan yang tahan lasak—tidak mudah pecah, calar atau retak dengan secara tidak sengaja.

Walaupun terdapat banyak pilihan warna untuk granit, ia tidak sebanyak kuarza. Bagi mengekalkan kelanjutan usia granit, anda perlu menyapukannya dengan pengedap, namun tidak sekerap yang perlu untuk marmar.

Pilih granit untuk permukaan kaunter dapur yang menampakkan lebih rupa batu semula jadi, namun tidak semahal marmar atau kuarza.

Ketahanan ★ ★ ★ ★

Estetik        ★ ★ ★ ★

Harga: Antara RM10 ke RM500 sekaki persegi

Marmar

© 123rf

Selain daripada rupanya yang “super trendy”, kebanyakan orang tertarik kepada corak berurat-urat pada marmar. Sama dengan granit, anda tak mungkin akan dapat dua corak yang sama. Batu semula jadi ini benar-benar akan menyerlahkan dapur anda, terutamanya apabila dipadankan dengan rak dan kabinet dengan rona warna yang sama.

Bagaimanapun, berbeza dengan granit, marmar tidak begitu tahan lama. Ia lembut dan poros, jadi ia perlu lebih kerap disapukan pengedap bagi melindunginya daripada kerosakan. Satu saja kesilapan yang anda buat semasa membuat persediaan memasak, calar akan terus kekal pada permukaan kaunter anda yang cantik itu. Cecair juga akan meinggalkan kesan yang kekal jika tidak dibersihkan dengan segera.

Pilih marmar jika anda merupakan peminat tegar corak berurat-urat unik yang hanya ada pada marmar, tetapi berhati-hati dengan permukaannya yang poros. Anda perlu sentiasa menjaganya untuk melindungi permukaannya.

Ketahanan ★ ★ ★

Estetik       ★ ★ ★ ★ ★

Harga: Antara RM20 ke RM250 sekaki persegi

Kuarza

© 123rf

Tidak seperti granit atau marmar, kuarza tereka bentuk sebenarnya merupakan bahan permukaan kaunter buatan manusia yang mencampurkan kuarza semula jadi dengan pelbagai bahan (sesetengah syarikat mengatakan campuran tersebut ialah resin, yang lain pula mengatakannya granit, marmar atau kaca yang pecah). Kemasukan kristal kuarza ke dalam bahan menjadikan kecantikan permukaan kaunter dapur anda tidak dapat dipertikaikan lagi, malahan ia lebih cantik daripada granit atau marmar.

Terdapat pelbagai warna dan gaya yang tersedia untuk anda pilih dan oleh kerana ia buatan manusia, ia lebih tahan lasak dan tahan calar. Permukaannya tidak poros, jadi anda tak perlu bimbang tentang kesan kotoran yang akan melekat padanya.

Di sebalik semua itu, permukaan kaunter kuarza termasuk kategori premium, yang bermakna ia adalah lebih mahal berbanding permukaan kaunter yang lain. Namun kualitinya berbaloi dengan harga yang anda bayar. Pilih kuarza jika bajet anda mencukupi untuk mendapatkan yang terbaik. Dengan pelbagai pilihan warna yang tersedia, anda pastinya akan dapat mereka dapur impian yang anda idam-idamkan.

Ketahanan ★ ★ ★ ★ ★

Estetik        ★ ★ ★ ★ ★

Harga: Antara RM70 ke RM600+ sekaki persegi

Harga-harga yang disebutkan menggambarkan perbandingan antara kos granit, marmar dan kuarza. Secara umumnya, pemukaan kaunter dapur granit adalah lebih mahal daripada bahan yang biasa digunakan seperti kayu, laminat, konkrit atau jubin.

Perlu diingat bahawa tidak kira apa bahan yang anda pilih, yang penting sekali adalah ia padan dengan bajet mengubahsuai rumah anda. Dapatkan beberapa idea hebat daripada rumah-rumah Malaysia yang dimodel semula.

Ingin menyewa rumah? Itu tidak bermakna anda perlu menerima sahaja rekaan dapurnya yang sedia ada. Di sini ada 9 cara mudah ubah suai dapur rumah sewa anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain