Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Deco Dapur Ikea: Berbaloi atau tidak?

test

Adakah dengan suai padan item utama seperti kabinet dapur IKEA serta rak dapur IKEA untuk mendapatkan hasil dengan gaya dapur IKEA berbaloi? Jom kita lihat beberapa jenis rekaan dapur dan lihat deco dapur IKEA mana yang paling sesuai untuk anda serta harganya!

kitchen-design-ikea© Kritchanon Srisawai/123RF

Artikel ini diterjemah dari Kitchen Design Ideas: Is an Ikea kitchen worth it? oleh Nur Sabiha.

Sebelum ini, saya selalu fikirkan apa yang kita lakukan apabila melangkah di dapur – hanya untuk minum secawan kopi, snek, makan malam dan juga segelas air. Pada tahun lepas, ruang dapur ini berubah menjadi restoran kegemaran kita untuk bersantai (dan snek), ruang untuk keluarga menghabiskan masa bersama, pejabat atau kelas sementara, malah sebagai tempat untuk berehat sebentar daripada kerja dan sekolah.

Dapur ini menjadi tempat kita bertemu janji romantik bersama-sama pasangan, atau sesi meluahkan perasaan sambil makan ais krim, lebihan nasi lemak dan pisang goreng yang terakhir (ya, ini tahun yang sukar, kami faham).  Ruangan dapur ini telah bertukar  fungsi dan bukan hanya sekadar dapur. Ia merupakan tempat bukan sahaja mencipta makanan, malah memori bersama. Jadi, jom kita beri dapur ini sedikit kasih sayang! Apa kata, kali ini kita deco dapur kita?  Sebut sahaja pasal deco, jom kita buat deco dapur IKEA!

Berapa biasanya kos dapur IKEA?

Bila sebut pasal ubah suai atau makeover dapur ini, pastinya ada banyak benda dalam senarai yang perlu dibeli dan dibelanjakan – ubah suai dapur  bukan sahaja memerlukan kerja yang banyak, tetapi juga mahal kan? Berapa sebenarnya kos yang diperlukan untuk dapur IKEA ini sebenarnya? Jangan bimbang, kami di iProperty akan kongsikan bagaimana untuk dapatkan hasil yang penuh hanya dengan menggunakan beberapa barangan IKEA penting yang sesuai dengan tema. Jadi, kalau anda ingin ubah suai dapur dengan gaya baru tetapi tanpa sakit kepala memikirkan bajet, ini caranya!

Sebenarnya, kos  akan bergantung kepada apa yang anda mahukan serta perlu dan juga berapa banyak ruang dapur yang ada. Berikut merupakan senarai barangan IKEA dari Rekaan Dapur IKEA untuk menepati tema yang anda pilih dari segi praktikal dan pastinya mengagumkan. Kami juga senaraikan harga item bagi setiap tema iaitu – rekaan dapur minimalis, rekaan dapur moden, rekaan ruang dapur simple, rekaan dapur kecil dan rekaan dapur ala desa.

Jangan lupa untuk teruskan membaca sehingga ke akhir, kerana saya akan kongsikan, sekiranya kita hanya menggunakan beberapa item utama daripada barangan IKEA, adakah ia berbaloi untuk mengeluarkan bajet bagi mendapatkan dapur IKEA untuk rumah anda?

BACA : Inspirasi reka bentuk dapur basah dan dapur kering

1. Rekaan dapur minimalis

Tema: Menjimatkan ruang & penyelesaian ruang pintar

minimalist-kitchen-design
Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja. © Jacek Kadaj | Getty Images

“Bila saya ikut kata hati, saya akan terus ke rak snek, cabinet mangkuk dan akhirnya ke laci sudu”

Adakah anda suka keadaan yang teratur, di mana setiap barang ada ‘rumahnya’? Jika ya, maka idea rekaan dapur ini untuk anda! Sesuai untuk pencinta kulinari/ penganjur majlis yang memerlukan pelbagai jenis peralatan dapur atau bahan-bahan yang sesuai untuk sebarang hidangan, atau majlis dan yang paling penting, ruangan khusus untuk menyimpan barangan ini. Semuanya hanya dengan konsep suai padan bagi memastikan ada ruang simpanan untuk semua barang – agar ia mudah diambil apabila diperlukan!

Bagaimana untuk dapatkan hasil seperti ini:

 1. METOD Cabinet dapur tinggi dengan rak (RM700) + kaki (RM12 x 4)
 2. UTRUSTA Bakul dawai untuk diletakkan di dalam kabinet (RM50 x 5)
 3. KUNGSFORS Selusur (RM19.90) + Cangkuk-S (RM6.90)
 4. KUNGFORS Selusur gantungan dengan para-para  & Rak Pisau Magnetik (RM360.80)
 5. SMACKER Dulang Kutleri (RM3.90)

JUMLAH KOS: RM1389.50

2. Rekaan dapur moden

Tema: Dapur Ala Desa, Pulau Dapur & Pantri Terbuka

ikea-kitchen-island
Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja. © Julie Deshaies | 123RF

“Bilang memori, bukan kalori”

Yang ini pula ialah gaya serta fleksibiliti. Ia juga sesuai bagi mereka yang gemar untuk menjemput tetamu ke rumah. Oleh itu, kita perlukan dua perkara; snek, perkakas dapur dan barang lain yang mudah dicapai serta perabot dapur dengan pelbagai fungsi. Jawapannya? Rak dapur dengan konsep terbuka serta Pulau Dapur IKEA yang sempurna. Gunakan ia sebagai ruang kerja di waktu siang, ruang permainan papan di waktu malam serta ruang bufet sewaktu jamuan!

Bagaimana untuk dapatkan hasil seperti ini:

 1. OMAR 2 Bahagian Para (RM655.20)
 2. VADHOLMA Pulau dapur dengan rak (RM2090)
 3. RASKOG Bangku bat (RM123 x2)

Jumlah kos: RM2991.20

BACA8 cara simpan barang dapur basah supaya tahan lama

3. Rekaan ruang dapur simple

Tema: Ceria, Praktikal & Tanpa Stres

simple-kitchen-design
Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja. © tulcarion | Getty Images

Hidup ini ialah kombinasi magik dan pasta”

Ada si kecil di rumah yang suka untuk berada di dapur? Atau mungkin anda masih muda (dan menyeronokkan) jiwanya. Ini caranya untuk dapatkan suasana yang ceria bagi mereka yang berjiwa muda namun kekal rapi dan santai. Idea bagi gaya ini adalah untuk mendapatkan fungsi serta suasana yang ceria (namun masih mengekalkan kawasan yang selamat bagi si kecil). Bagaimana caranya? Mudah sahaja, pamerkan beberapa item dan biarkan perkakas yang lain tersimpan rapi dari pandangan mata di ruang dapur.

Bagaimana untuk dapatkan hasil seperti ini:

 1. SAVSTA Papan memo(RM9.90)
 2. MALA Kapur, pelbagai warna (RM7.90)
 3. METOD Cabinet dapur tinggi untuk ketuhar dengan rak dan laci (RM890)
 4. UTRUSTA Bakul dawai (RM50 x3)
 5. UTRUSTA Cabinet dapur dasar penjuru karusel (RM275)

JUMLAH KOS: RM1332.80

4. Rekaan dapur kecil 

Tema: Anggun, Kecil & Bebas

small-kitchen-design
Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja. © Iuliia Nazarenko | 123RF

“Bukan semua yang menyimpang ke peti sejuk di tengah malam telah sesat”

Tiada ruang? Tak ada masalah! Berikut merupakan beberapa idea yang boleh digunakan bagi dapur kecil – Tukarkan bahagian kecil yang banyak di dapur anda dan gantikan dengan kaunter dapur semua dalam satu (all in one)  yang ringkas. Cantikkan ruang memasak anda dengan garisan lurus, pencahayaan yang baik dan item yang boleh dilipat, dialihkan dengan hanya menggunakan tangan. Kesemua item ini masih dalam kawasannya, jadi anda tidak akan tercari-cari dan rasa sesak dengan pelan yang boleh disesuaikan mengikut keadaan ini.

Bagaimana untuk dapatkan hasil seperti ini::

 1. KNOXHULT Kaunter Dapur Putih (RM1378)
 2. SKYDRAG Jalur pencahayaan LED + sensor (RM69)
 3. TRADFRI  Pemacu untuk kawalan tanpa wayar (RM79)
 4. LYSEKIL Panel  Dinding (RM149)
 5. NORBERG Meja b’kepak dipasang ke dinding (RM 159)
 6. GUNDE Kerusi Lipat (RM35 x2)
 7. HORNAVAN Troli (RM59)

JUMLAH KOS: RM1963

BACA : 8 cara simpan barang dapur basah supaya tahan lama

5. Rekaan dapur ala desa

Tema: Tradisional & klasik

Foto untuk tujuan ilustrasi sahaja. © Mint Images | Getty Images

“Usia tua itu emas dan kegembiraan itu datang dari diri sendiri”

Mungkin sudah lama anda tidak merasa masakan ibu. Atau anda rindukan sesuatu dari masa dulu. Mana satu pilihan anda, pilihan rekaan dapur dengan ciri-ciri tradisional tetapi pada masa yang sama masih kelihatan klasik serta praktikal. Ia  merupakan cara terbaik untuk mengingati detik bersama ibu anda dengan masakan yang panas dan dimasak dengan penuh kasih sayang buat keluarga tersayang. Caranya cukup mudah dan pastinya membuatkan anda seolah-olah berada di rumah.

Bagaimana untuk dapatkan hasil seperti ini:

 1. KNOXHULT Cabinet dapur dasar berpintu dan laci (RM645)
 2. KNOXHULT Dapur, Kayu(RM1618)
 3. BEKVAM Bangku Tangga (RM159)
 4. BERGSHULT Para-para dinding (RM55)
 5. VADHOLMA Para-para dinding (RM249)

JUMLAH KOS: RM2726*

*Jika anda sanggup mengeluarkan lebih belanja lagi, tukar ruang kerja yang didatangkan bersama kaunter dapur itu dan gunakan ruang kerja gaya lama yang diperbuat daripada kuarza (quartz). Ini akan membabitkan kos tambahan dalam anggaran  RM 1400 hingga RM 2250.

Keputusan akhir: Adakah dapur IKEA berbaloi?

Pertama sekali, perkara yang kecil boleh membawa hasil yang sangat berbeza! Siapa sangka hanya dengan menggabungkan kabinet dapur IKEA dan pembahagi laci boleh membawa hasil yang sangat berbeza? Apa yang penting, anda tidak perlukan semua barang dalam katalog IKEA untuk menghasilkan dapur yang sempurna – hanya dengan perubahan di sini sedikit, di sana sedikit, anda sudah mempunyai dapur yang boleh berfungsi serta praktikal untuk pelbagai kegunaan. Seperti yang anda ketahui, dapur IKEA kebiasannya akan mencecah sehingga ribuan ringgit.

Dengan sedikit kreativiti  serta konsep suai padan, anda hanya memerlukan modal lebih kurang antara  RM 1332 dan RM 2992. Mungkin lebih, atau mungkin lebih sedikit bergantung apa yang anda ingin tambah atau kurangkan – malah lebih murah daripada harga kebanyakan telefon pintar, menjadikan ia berbaloi kerana kita juga menghabiskan banyak masa di dapur seperti mana dengan telefon pintar kita!

Itu dia, persoalan yang sudah terjawab. Apa yang menarik lagi, seperti yang kita ketahui, lkea juga turut menawarkan pesanan online atau dalam talian, dan kali ini mereka sedang menjalankan promosi sempena raya. Jadi, apa tunggu lagi? Dapatkan sahaja barangan IKEA yang anda mahu secara dalam talian, duduk di rumah dan kekal selamat, serta tunggu sahaja dapur baru anda sampai  di depan rumah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain