Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bagaimana cara untuk buang minyak masak terpakai di rumah?

test

Tahukah anda, membuang minyak masak yang telah digunakan terus ke dalam sinki dapur anda akan mendatangkan lebih banyak keburukan daripada kebaikan? Jom kita betulkan tabiat yang salah ini dan belajar cara yang betul untuk membuang minyak masak yang telah digunakan.

how-to-dispose-of-cooking-oil
© airdone | 123rf

Artikel ini diterjemah dari How to dispose of cooking oil at home? oleh Nor Sabihah.

Adakah anda selalu membuang lebihan minyak masak terus ke lubang sinki dapur? Ya, bukan anda seorang saja seperti itu. Tidak kira sewaktu memasak ayam goreng rangup atau hanya masakan yang mudah, pastinya ada minyak masak yang telah digunakan dan anda sendiri tidak pasti untuk membuangnya dengan cara yang betul. Akhir sekali, kita terus mengambil langkah mudah, buang semuanya ke dalam lubang sinki. Tak nampak di mata, kepala pun tak serabut kan?

Namun, tahukah anda, dengan sikap sambil lewa kita itu, anda boleh menyebabkan saluran sinki tersumbat dan lama-kelamaan boleh menjejaskan seluruh sistem pembentungan? Bukan itu sahaja, ia juga boleh menyebabkan sumber air yang ada turut tercemar.

Pada tahun 2016, Majlis Perbandaran Klang telah membelanjakan hampir RM6 juta hanya untuk  masalah saluran pembentungan tersumbat yang disebabkan oleh minyak masak yang telah menjadi pepejal di dalam longkang. Ia memakan jumlah yang sangat besar bagi mengelakkan masalah banjir dan perkara ini boleh dielakkan sekiranya semua orang membuang minyak masak mereka dengan cara yang betul serta bertanggungjawab.

Jadi, ayuh kita lakukan sesuatu yang baik untuk rumah kita dan juga alam sekitar dengan belajar cara bagaimana untuk membuang minyak masak terpakai ini dengan betul. Dalam artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda apa yang akan berlaku sekiranya anda membuang minyak masak ke dalam saluran dan bagaimana untuk membuang minyak masak ini dengan cara yang betul.

Bolehkah anda membuang minyak masak yang panas ke dalam lubang sinki?

Anda tidak patut membuang minyak masak ke dalam saluran sinki ini, terutamanya minyak masak yang panas. Kebanyakan minyak seperti minyak masak, minyak kelapa dan mentega berada dalam keadaan cecair apabila mereka dipanaskan. Namun, apabila ia telah sejuk, minyak ini akan membeku dan melekat pada permukaan paip. Lama-kelamaan, minyak beku yang melekat ini akan menyebabkan paip dapur anda tersumbat, terutamanya di perangkap sinki di bahagian paip berbentuk U.

Selain itu, menuang minyak masak ke dalam tandas juga adalah salah. Sama seperti sinki dapur, minyak yang anda tuang ke dalam saluran tandas boleh menyebabkan ia tersumbat dan anda juga akan mengeluarkan belanja yang besar untuk membaikinya.

Bolehkah anda menanggalkan minyak masak yang melekat di saluran dengan mencurahkan air panas?

Can-you-pour-oil-down-the-drain-with-hot-water
© christingasner | 123rf

Jawapan pendeknya, tidak. Anda mungkin fikir dengan mencurah air panas ke dalam saluran sinki selepas membuang minyak masak boleh mengelakkan minyak daripada membeku dan menyebabkan paip yang tersumbat, namun itu bukan caranya. Tidak kira air itu panas atau tidak, kandungan lemak dalam minyak masak tetap akan melekat di sekitar permukaan paip dan apabila air telah sejuk, ia akan membeku dan menyebabkan paip tersumbat.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda tidak sengaja menuang minyak masak ke dalam saluran sinki?

Ya, kami faham, kadang-kadang ada benda yang tidak boleh dielakkan. Anda mungkin sedang menyediakan makan malam dan mangkuk berisi minyak masak terjatuh ke dalam sinki tanpa sengaja. Jadi apa yang anda boleh lakukan? Daripada anda menggunakan paip air dan membasuh minyak tersebut, lakukan seperti yang berikut:

  • Pertama sekali, tuang air yang sangat panas ke dalam saluran sinki.
  • Seterusnya, tuang campuran cuka dan baking soda ke dalam saluran sinki.
  • Bagi penyelenggaraan secara berkala, tuangkan campuran cuka dan baking soda ini ke dalam saluran sinki sebulan sekali untuk membuang sebarang partikel yang melekat pada permukaan paip.

Ada sinki tersumbat? Baca panduan ini untuk menyelesaikan masalah sinki tersumbat dengan cara semulajadi.

Bagaimana cara membuang minyak masak di Malaysia?

How-do-you-dispose-of-cooking-oil-in-Malaysia
© belchonock | 123rf

Sekarang, setelah anda tahu keburukan membuang minyak masak terpakai ke dalam saluran ini, ayuh kita ke bahagian seterusnya: bagaimana cara membuang minyak masak dengan cara yang betul. Kami cadangkan beberapa cara seperti berikut:

1. Tuang ke dalam bekas

Ini merupakan cara yang paling mudah untuk dicuba. Pertama, anda perlu membiarkan minyak masak terpakai ini sejuk terlebih dahulu kerana ia lebih selamat dan mudah untuk dikendalikan pada suhu bilik. Kemudian, tuang minyak masak terpakai ke dalam bekas yang bertutup dan buang sahaja ke dalam tong sampah.

2. Bekukan minyak

Selain itu, anda juga boleh bekukan minyak masak. Anda boleh gunakan cara yang sama seperti di atas — tuang minyak masak terpakai ini ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti untuk membekukannya. Apabila minyak ini bertukar menjadi pepejal, anda boleh membuangnya ke dalam tong sampah.

3. Tambah ke dalam kompos

Jika anda inginkan cara lebih mesra alam, anda boleh kitar semula minyak masak menjadi kompos rumah. Namun, hanya minyak sayuran seperti — minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak jagung atau minyak biji sawi yang dibenarkan. Ingat, jangan menambah terlalu banyak minyak masak terpakai ini dalam satu masa kerana ia boleh melambatkan proses kompos.

4. Gunakan minyak masak untuk membuang rumput

Tiada benda yang boleh merosakkan taman yang cantik seperti rumput dan semak. Bagi menghapuskan rumput ini, anda boleh menuang minyak masak terus ke atas rumput atau letakkan ke dalam botol penyembur dan sembur pada rumput dan ia akan mati dengan mudah.

5. Jual minyak terpakai untuk dapatkan pendapatan tambahan

Tahukah anda bahawa minyak masak terpakai ini boleh dijual? Daripada membuangnya ke dalam saluran dan mencemarkan alam sekitar, anda boleh menjualnya ke tempat seperti Alam Flora dan secara tidak langsung dapat menjana pendapatan tambahan. Seronok, kan? Namun, sebelum itu anda perlu menyediakannya secara betul dengan menyimpan minyak masak terpakai di dalam bekas yang bertutup sebelum menghantarnya ke pusat kitar semula. Pusat kitar semula ini akan menukarkan minyak masak terpakai ini menjadi sabun, lilin dan juga tenaga yang boleh diguna semula. Jom lihat di mana anda boleh menjual minyak masak terpakai ini di sini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain