Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam pokok lidah jin (snake plant) dan penjagaannya

test

Ketahui cara penjagaan pokok lidah jin (snake plant) dan menjadikannya hidup subur sepanjang tahun!

Cara tanam pokok lidah jin (snake plant) dan penjagaannya
©sonjachnyj | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Snake plant: A care and troubleshooting guide oleh Hafizah.

Sejenis tanaman biasa namun amat disukai ramai, pokok lidah jin (snake plant atau sansevieria), yang juga dikenali sebagai pokok lidah jin atau lidah mertua (kerana daunnya yang tajam) adalah satu daripada trend terkini bagi penggemar tanaman dalam rumah zaman milenium ini.

Selain daripada rupanya yang unik, ia juga merupakan sejenis tanaman yang tahan lasak dengan penjagaan yang mudah tanpa terlalu banyak ‘kerenah’. Daunnya licin dan keras dengan bentuk yang tajam seperti pedang. Di sesetengah negara, ia dipanggil ‘rami tali busur’ kerana gentiannya yang kuat pernah digunakan untuk membuat tali busur. Ia juga terdapat dalam 70 variasi unik dan snake plant ini juga dikatakan mempunyai ciri-ciri penapis udara yang baik untuk meningkatkan kualiti udara yang bersih dalam rumah.

Tidak hairanlah apabila ia menjadi pilihan pemilik tanaman dalam rumah sama ada yang lama mahupun yang baru berjinak-jinak. Bagaimanapun, perlu diberi perhatian bahawa pokok ini sedikit toksik dan perlu dijauhkan daripada kanak-kanak dan haiwan kesayangan anda yang sering bersifat ingin tahu.

Walaupun ia sejenis pokok yang mudah hidup, anda masih perlu memberikan penjagaan rapi bagi memastikan ia terus membesar dan subur untuk tempoh yang lama.

Pokok Lidah Jin (snake plant) manakah yang terbaik?

Jawapan mudah, sebenarnya ia bergantung pada pilihan anda sendiri. Jenis paling biasa pokok lidah jin (snake plant) ialah sansevieria trifasciata, yang daunnya lebih berwarna hijau-kuning tetapi mempunyai kultivar dengan pelbagai warna malahan ada juga berdaun kerinting. Sejenis lagi yang popular ialah sansevieria cylindrica yang daunnya lebih bulat dan tebal yang boleh mencapai ketinggian sehingga 6 kaki.

Ada juga jenis sansevieria masoniana, yang dikenali dengan sirip paus kerana daunnya lebar dan berbentuk pendayung yang boleh mencecah empat kaki panjangnya. Pergilah ke tapak semaian di tempat anda dan anda boleh lihat pelbagai variasi warna menarik pokok ini seperti moonshine, golden hahnii dan lain-lain lagi.

Apakah pasu dan tanah paling sesuai untuk Pokok Lidah Jin (snake plant)?

Pasu dan tanah yang paling sesuai untuk Pokok Lidah Jin (snake plant)
Tak perlu disiram selalu, walaupun terbiar snake plant masih boleh hidup © Kristijan Aranjos | 123rf

Pokok ini elok ditanam dalam pasu tanah liat/terra cotta yang membolehkan tanahnya cepat kering berbanding pasu plastik. Pastikan juga pasu anda berlubang di bawahnya untuk mengalirkan air. Snake plant sukakan persekitaran yang kering jadi tanah yang cepat mengalirkan air, seperti yang digunakan untuk kaktus/succulent, adalah yang terbaik.

Berapa kerap Pokok Lidah Jin (snake plant) perlu disiram? 

Terlebih air memang masalah biasa untuk pokok ini kerana ia ‘tidak gemar’ dengan tanah yang lembap dan lembik. Jadi, ini berita baik bagi mereka yang mencari pokok dalam rumah yang tak perlu terlalu dijaga. Siram setiap 10-14 hari. Bergantung kepada pengaliran udara dalam persekitaran anda, anda boleh tentukan tahap kekeringan tanah dengan mencucuknya dengan jari atau chopstick dalam beberapa inci.

Dengan cara itu anda akan tahu berapa banyak air yang diperlukan dan berapa kerap ia perlu disiram. Cara paling elok ialah dengan pengairan dari bawah iaitu dengan meletakkan pasu dalam semangkuk air selama 30 minit hingga ia dapat menyerap air secukupnya. Ini menggalakkan akarnya tumbuh memanjang ke bawah dan itu akan lebih menstabilkan pokok anda.

Berapa banyak cahaya matahari yang diperlukan oleh Pokok LIdah Jin (snake plant)? 

Walaupun pokok lidah jin (snake plant) sering dipuji sebagai pokok yang toleran terhadap cahaya rendah, tetapi anda perlu tahu itu hanya akan memendekkan hayatnya. Cari tempat yang ada cahaya terang tetapi bukan terus di bawah pancaran matahari seperti ambang tingkap, balkoni ataupun di atas para dalam ruang tamu. Pokok ini juga diketahui boleh mengeluarkan bunga pelbagai warna dalam keadaan yang paling sesuai untuknya.

Letakkan ia di kawasan yang baik dengan suhu sederhana tanpa apa-apa tarikan udara dan pokok anda akan hidup gembira. Jangan lupa, kebanyakan sansevieria berdaun lebar dan mudah mengumpul habuk, jadi luangkan masa anda sekali-sekala untuk mengelapnya dengan kain lembap.

Adakah Pokok Lidah Jin (snake plant) perlu dibaja? 

Ingat tak tadi ada disebut yang pokok ini tidak banyak ‘kerenah’? Itu memang betul kerana snake plant tidak memerlukan sebarang baja pun tetapi ini juga bermakna ia akan terus-menerus dalam keadaan begitu. Maka, jika anda mahu pokok anda membesar atau lebih rimbun, letaklah apa-apa jenis baja asas sekali dalam sebulan. Itu sudah memadai. Jika anda gunakan baja lambat bebas (yang berbentuk bebola kecil), anda cuma perlu meletakkannya sekali dalam 2-3 bulan kerana baja jenis ini mengambil masa untuk terurai.

Bagaimana cara membiakkan Pokok Lidah Jin (snake plant)?

Inilah cara membiakkan Pokok Lidah Jin (snake plant)
Jaga dengan baik, ia akan hidup bertahun-tahun lamanya © piksel | 123rf

Snake plant tumbuh daripada rizom di dalam tanah dan cara paling mudah ialah dengan membahagikannya untuk mendapat lebih banyak pokok lagi. Jika anda hendak membiakkannya dengan cara ini, anda perlu menggali keluar pokok untuk memastikan setiap pembahagiannya ada akar dan rizom yang cukup untuk ia hidup. Satu cara lagi ialah dengan memotong batang rizom tanpa perlu menggali pokok keluar. Potong bahagian batang rizom berwarna putih-kelabu yang ada beberapa helai daun padanya dengan pisau tajam. Biarkan potongan tersebut ‘sembuh’ dan kering selama 24 jam sebelum menanamnya ke dalam tanah.

Akhir sekali, anda juga boleh membiakkannya daripada keratan daun. Perlu diketahui, tidak mudah untuk membiakkannya dengan cara ini berbanding dua cara di atas. Namun jika anda ingin mencuba, ambil daun yang cantik dan sihat dalam 6 inci panjangnya. Potong kepada dua bahagian sama panjang secara melintang dan anda perlu ingat bahagian manakah yang menghala ke atas dan yang mana menghala ke akar.

Biarkan dahulu supaya daun sembuh dan kering. Kemudian tanam daun dengan bahagian menghala ke akarnya ke dalam tanah lembap dan teruskan dengan jadual menyiram anda seperti biasa. Daun itu tidak akan tumbuh semula tetapi tunas baharu akan keluar daripada keratan tersebut dan anda akan mendapat pokok baharu yang segar.

BACA: 11 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

Mengapa Pokok Lidah Jin (snake plant) saya hampir mati?

1. Masalah akar reput

Apabila kita bercakap tentang sansevieria, hanya ada satu masalah utama seperti dinyatakan di atas – terlebih air. Jika anda nampak pokok anda mulai layu, bertukar kuning atau menjadi lembik, itu tanda-tanda akarnya reput disebabkan tanah yang banyak menyimpan air dan akar tidak dapat bernafas. Jika ini berlaku, anda perlu keluarkan ia daripada pasu untuk melihat berapa terukkah kerosakan akarnya.

Buangkan bahagian akar yang lembik/hitam dan masukkan ke dalam pasu dengan tanah baharu yang lebih boleh mengalirkan air. Biarkan ia untuk beberapa hari sebelum anda menyiramnya semula dan tidak lama selepas itu snake plant anda akan kembali segar dan menawan!

2. Serangga perosak seperti koya-koya dan hama merah

Perkara kedua yang menjadi masalah kepada sansevieria ialah serangga perosak. Kedua-dua pengacau ini amat dibenci oleh penggemar pokok dalam rumah. Ia merayap perlahan dan dengan satu ‘serang hendap’ ia akan memusnahkan seluruh pokok anda. Koya-koya berciri kekapas dan berwarna putih jadi ia agak mudah dikesan pada snake plant berdaun hijau gelap anda. Hama merah sebaliknya jauh lebih kecil dan hanya diketahui kehadirannya bila anda nampak jejaring kecil pada pokok anda yang menandakan ia telah diserang.

Pengacau ini boleh membantutkan pertumbuhan pokok atau membuatkan ia berwarna kekuningan (membuat anda keliru dan menyangka ia akibat terlebih air) jika tidak dirawat. Ia memusnahkan pokok dengan menghisap cecair pada daun/batang pokok sambil bertelur dan mengeluarkan nektar manis yang menarik semut. Semut pula akan berusaha melindungi pengacau ini sebagai balasan mendapat nektar.

Jadi jika anda nampak pokok-pokok anda dihurungi semut, itu tanda ia telah diserang si pengacau. Untuk mengatasi masalah ini, cara rawatan ialah dengan sentiasa mengelap daun-daunnya dengan alkohol yang dicairkan dan semburan racun serangga. Anda mungkin terpaksa bertarung 2 minggu sebelum dapat menghapuskan pengacau ini sepenuhnya. Sentiasa berhati-hati dan periksa pokok anda setiap minggu.

Kami harap anda seronok membaca panduan ini dan terinspirasi untuk memulakan koleksi sansevieria anda. Jangan lupa, walaupun pokok ini tidak perlu terlalu dijaga dan tidak mudah rosak, sesekali ia masih memerlukan belaian lembut dan penuh kasih sayang anda.

Anda boleh dapatkan pokok lidah jin (snake plant) anda daripada antara 7 kedai nurseri yang paling baik di Kuala Lumpur.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain