Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara tanam calathea dan cara merawat calathea

test

Masih mencari tanaman yang bukan sahaja cantik, tetapi mudah dijaga di rumah? Kami ada cadangan untuk anda, iaitu: Calathea. Kali ini, kami akan kongsikan pelbagai jenis pokok Calathea  iaitu calathea lutea, calathea orbifolia  dan calathea ornata, serta cara merawat Calathea agar ia kekal subur dan segar.

calathea-plant-how-to-grow-and-care
© sonjachnyj | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Calathea plant: How to grow Calathea and care for it oleh Nur Sabiha.

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk tips dan info terkini.

Calathea merupakan sejenis pokok tropika dari  Brazil yang semakin popular di seluruh dunia. Ia mempunyai daun yang dihiasi corak yang cantik dengan pelbagai tona warna hijau serta warna merah manggis atau  maroon di bahagian bawah — pastinya menarik perhatian sesiapa sahaja memandang.

Calathea berasal daripada pokok induk neotropical rhizomatous herbaceous perennial. Secara asasnya, mereka berasal daripada spesies Marantaceae, dengan pelbagai nama panggilan seperti Calathea prayer plant, zebra plant (daun kuda belang), peacock plant, atau rattlesnake plant.

Urat daun pokok Calathea ini juga timbul dengan pelbagai corak geometrik yang bukan sahaja menarik untuk dipandang, malah mudah dijaga untuk dijadikan sebagai pokok hiasan dalam rumah. Jika anda tinggal di bandar dengan jadual kerja yang sibuk dan tidak menentu, menjaga pokok bukanlah suatu perkara yang mudah. 

Namun, anda boleh menanam pokok Calathea dengan mudah di kawasan balkoni apartmen atau ruang tamu kerana ia memerlukan penjagaan yang minimum. Ia juga sesuai untuk ditanam dalam pelbagai jenis pasu serta lokasi, menjadikan ia cukup sempurna bagi tanaman di rumah.

Untuk ketahui lebih lanjut mengenai tumbuhan  yang boleh ditanam di rumah, baca 6 jenis pokok sukulen yang boleh ditanam di rumah

Apakah kelebihan pokok Calathea?

Selain menaikkan lagi seri serta keindahan rumah anda,  daun Calathea juga boleh digunakan sebagai pembungkus makanan atau sebagai bakul anyaman kerana corak geometriknya yang menarik dan kombinasi unik pelbagai warna.

Jenis pokok Calathea

Terdapat  300 jenis pokok Calathea, setiap daripadanya mempunyai corak daun, warna dan urat yang berbeza. Jom kita kenali beberapa jenis pokok Calathea yang popular.

1. Calathea lutea

Nama panggilan: Cigar plant

calathea-lutea-leaves
© Taweesak Sriwannawit | 123rf

Tidak seperti jenis pokok Calathea lain yang hanya tumbuh rendah, spesies ini boleh membesar dengan ketinggian tiga atau empat meter. Dengan bentuk daun seolah-olah seperti dayung perahu serta bunga dengan bentuk seperti cerut, ini menjadikan ia hiasan yang sempurna untuk taman di luar rumah atau di dalam rumah. Bukan itu sahaja, Calathea lutea juga sangat mudah untuk dijaga. Anda cuma perlu meletakkannya di kawasan rumah yang redup dan mereka akan tumbuh dengan mudah.

2. Calathea lancifolia

Nama panggilan: Rattlesnake

calathea lancifolia in pot isolated on grey background
© lightfieldstudios | 123rf

Dengan daun berbentuk seolah-olah ular yang berselirat dengan hujung daun yang berombak, pokok Rattlesnake (juga dikenali sebagai Calathea insignis) merupakan jenis yang paling popular di antara spesies Calathea yang lain. Seterusnya, panjang tumbuhan ini juga boleh mencecah sehingga 30 inci.  Dengan gabungan warna daun hijau dan ungu yang unik, pokok Rattlesnake Calathea pasti akan menjadikan keindahan rumah anda lebih terserlah.

3. Calathea roseopicta

Nama panggilan: Medallion, Shining Star, Shine Star

Calathea-roseopicta
© dewins | 123rf

Pokok Calathea Medallion ini dikenali dengan daun dengan bentuk seperti pingat yang besar. Pokok Calathea jenis ini mempunyai corak daun dengan pelbagai tona hijau yang menarik di bahagian atas daun. Di bawah daun pula, ia berwarna burgundy atau merah wain. Pada waktu malam, bahagian tepi akan terlipat ke atas, dan menonjolkan lagi keunikan serta keindahan bahagian bawah daun ini menjadikannya lebih menarik

4. Calathea makoyana

Nama panggilan: peacock (butung merak)

Calathea-makoyana
© dewins | 123rf

 

Calathea makoyana mempunyai daun seperti bulu burung merak dengan warna ungu di bawah serta pelbagai tona warna hijau di atas, yang pasti akan menarik perhatian mana-mana mata yang memandang. Cara menjaga Calathea makoyana pula, letakkan sahaja ia di kawasan yang cerah dan redup serta kelembapan yang tinggi. Anda hanya perlu menyiram Calathea hanya apabila tanahnya telah kering.

5. Calathea zebrina/Calathea leopardina

Nama pangggilan: Zebra plants (daun kuda belang)

Calathea zebrina
© YOROZU KITAMURA | 123rf

Calathea zebrina, atau lebih dikenali sebagai  Zebra plants, mempunyai daun yang besar serta berbentuk bujur menjulur keluar daripada batangnya yang panjang. Seterusnya, tekstur bahagian atas daun ini pula mempunyai corak belang-belang hijau gelap di atas permukaan warna  hijau cerah. Di bahagian bawah daun pula, ia berwarna ungu.

6. Calathea crocata

Nama panggilan: Eternal flame

Calathea-crocata
© homy_design | 123rf

Pokok  Calathea mempunyai daun yang paling biasa tetapi dengan tarikan unik bunga Calathea  yang berwarna oren merah seolah-olah api yang sedang membara, sebab itulah ia dikenali sebagai ‘eternal flame.’

7. Calathea ornata

Nama panggilan: Pinstripe atau femme fatale

Calathea-ornata
© ferli | 123rf

Akhir sekali ialah pokok  Calathea ornata. Ia mempunyai gabungan daun hijau dengan jalur putih halus serta warna merah jambu. Calathea ornata juga dikenali dengan cara penjagaan yang  lebih cerewet namun dengan penjagaan yang baik, ia akan tumbuh subur buat masa yang lama. Salah satu hasil pembiakan tanaman ini ialah Calathea Majestica ( juga dikenali sebagai White Star),  merupakan salah satu pokok Calathea yang popular, dengan tarikan daun bercorak belang berwarna putih serta merah jambu.

BACACara tanam, cambahkan dan petik pokok selasih (daun basil) di rumah

Apakah pokok calathea yang paling mudah dijaga?

Bukan semua pokok Calathea mempunyai cara penjagaan yang sama. Ada beberapa spesies pokok Calathea yang memerlukan penjagaan rapi, manakala ada yang hanya boleh dibiarkan. Jika anda baru sahaja ingin bermula menanam tumbuhan dan berminat untuk menanam pokok Calathea bagi menceriakan lagi suasana ruang rumah anda, mulakan sahaja dengan spesies berikut yang hanya memerlukan penjagaan yang mudah:

 • Calathea lancifolia
 • Calathea roseopicta ‘Marion’
 • Calathea cocinna ‘Freddie’
 • Calathea ornata
 • Calathea fasciata

Sekiranya anda bersedia untuk sedikit cabaran, berikut merupakan senarai pokok Calathea yang memerlukan penjagaan rapi untuk dicuba:

 • Calathea orbifolia
 • Calathea rufibarba
 • Calathea setosa
 • Calathea dottie
 • Calathea warsewiczii
 • Calathea zebrina
 • Calathea white fusion

Bagaimana cara membiakkan pokok Calathea ?

how-to-grow-calathea-plant
© ferli | 123rf

Pokok Calathea akan tumbuh pada kadar yang sederhana, memberikan masa yang cukup bagi pasu anda untuk menyesuaikan dengan bentuknya yang membesar. Apabila ia mencecah ketinggian dan lebar sebanyak dua kaki, ia akan berhenti membesar. Sebelum ia tumbuh luar dari pasu, anda perlu membiakkan mereka.

Namun, membiakkan pokok Calathea memerlukan sedikit kerja keras kerana ia hanya boleh dilakukan dengan  pembiakan anak pokok (plant division). Di luar negara, proses menukar ke pasu baru dilakukan di awal musim bunga di mana keadaannya lebih sesuai. Bahagikan akar pokok ini dengan berhati-hati dan pindahkan kepada pasu yang berlainan.

Kebanyakan pokok Calathea mempunyai akar yang sangat lembut, jadi berhati-hati sewaktu memindahkan ke kawasan baru supaya tidak merosakkan akar. Tambah tanah baru dan tanam mereka di tempat yang redup dan lembap bagi hasil yang terbaik. Pastikan juga setiap anak pokok baru ini disimpan di kawasan yang redup sehingga mereka kembali membesar, dan mengambil masa dalam dua hingga empat minggu.

Apa yang paling menarik sewaktu membiakkan pokok  Calatheas ini ialah anda boleh menanam beberapa pokok Calathea tanpa perlu membeli pokok lain yang baru. Malah, anda juga mempunyai kelebihan untuk menanam mereka mengikut saiz yang diingini bergantung kepada hiasan dalaman yang diimpikan.

Jika anda sukakan pokok  Calathea ini dengan saiz yang sama dan seragam, pilih pasu yang sama sewaktu penanaman semula. Namun, sekiranya anda ia tumbuh lebih besar pilih pasu yang lebih besar saiznya dalam 1 hingga 2 inci supaya pokok baru tersebut mempunyai lebih ruang untuk membesar.

Bagaimana cara merawat Calathea?

Calathea sangat sesuai dengan persekitaran yang lembap. Kebanyakan daripada pokok Calathea ini mati disebabkan berlaku ketidakseimbangan cahaya, air dan kelembapan. Apabila anda sudah tahu caranya yang betul, ia sangat mudah untuk ditanam serta mudah dijaga.

Malah, apabila pokok Calathea sudah mencapai saiz yang diingini, anda hanya perlu membuang mana-mana daun perang, kuning atau kering untuk memastikan mereka kekal bersih dan sihat.

Apa yang paling bagus, Calathea tidak akan mudah mati walaupun anda sudah lambat merawat mereka, ia akan kembali kepada keadaan asal jika dirawat dengan betul. Kami senaraikan di bawah cara yang terbaik untuk merawat pokok Calathea.

BACACara tanam sirih gading (money plant) dengan penjagaan yang minimum pada kos rendah

Apakah jenis tanah tanaman yang saya perlu guna?

Calathea sesuai ditanam di tanah yang lembap tetapi tidak basah. Tanah yang sesuai juga perlu sedikit berasid dengan nilai pH sekitar 6.5. Pastikan tanah yang digunakan hanya cukup lembap sahaja dan tidak terlalu basah, kerana ia boleh merosakkan akar pokok ini yang lemah. Gunakan campuran tanah gambut yang ringan dan berudara, memberikan lebih ruang untuk pokok anda tumbuh.

Jika anda mencari tanah tanaman yang sempurna, gunakan campuran  50% tanah pasu, 20% orchid bark, 20% arang dan 10% perlite. Kesemua bahan ini akan memberikan nutrisi yang secukupnya bagi pokok Calathea anda membesar dengan subur dan cantik.

Berapa kerap anda perlu menyiram pokok Calathea?

watering-calathea-plant
© marctran | 123rf

Calathea merupakan tanaman yang selalu perlu disiram. Dalam keadaan musim panas atau cahaya terik, anda mungkin perlu menyiram lebih kerap berbanding dengan cuaca yang redup atau musim yang lebih sejuk. Apabila anda melihat daun Calathea bergulung ke dalam atau menjadi kuning, ini masanya untuk memberikan air.

Seterusnya, tahap air juga perlu dipastikan cukup lembap tapi tidak perlu sehingga basah lencun. Bergantung kepada lokasi, cuaca dan persekitaran anda perlu menyiram pokok ini selang beberapa hari sekali, seminggu sekali atau dua minggu sekali.

Masukkan jari anda di dalam tanah. Jika dua inci pada bahagian tanah atas sudah kering, ini masanya untuk memberikannya air. Pastikan anda menggunakan pasu yang berlubang di bawah kerana akar pokok Calathea mudah mereput jika terperangkap di dalam air.

Satu lagi perkara, pokok Calathea ini mempunyai pilihan yang menarik dan bukan air yang sembarangan, pokok ini lebih memilih air suling yang sudah ditapis atau air hujan. Sekiranya anda perlu menggunakan air paip biasa, biarkan ia di luar semalaman agar sebarang klorin dan florida tersejat.

Adakah pokok Calathea perlu sentiasa dilembapkan?

Kebanyakan pokok  Calathea memilih tahap kelembapan pada tahap 50%. Mereka boleh menyerap kelembapan daripada udara dengan daun hijau mereka yang besar. Terdapat beberapa cara untuk mengekalkan tahap kelembapan yang sesuai:

 • Gunakan pelembap udara
 • Letakkan pasu di dalam bekas atau talam yang dipenuhi dengan air dan batu kerikil. Batu ini akan mengelakkan pokok anda tenggelam di dalam air dan dalam pada masa yang sama memastikan udara di sekitar kekal lembap.
 • Letakkan kesemua Calathea di tempat yang sama bagi meningkatkan lagi kelembapan persekitaran
 • Lembapkan terus di bahagian atas daun.

BACAPokok Getah (Ficus Elastica): Cara tanam dan jaga

Adakah pokok  Calathea memerlukan cahaya matahari?

Calathea Orbifolia in clay pot under the sun
© Chatchai Somwat | 123rf

Calathea memerlukan cahaya matahari yang ditapis atau tidak langsung bagi pertumbuhan yang ideal. Disebabkan mereka tumbuh di bahagian bawah hutan tropikal, cahaya matahari yang terus boleh membakar daun dan memudarkan warna yang terang ini. Jika boleh  cuba dapatkan tahap suhu di antara  65°F-80°F, serta elakkan suhu jatuh di bawah 60°F,kerana  ia akan menjadi ideal bagi mana-mana jenis pokok Calathea untuk tumbuh dengan subur dan segar.

Bagaimana menggunakan baja untuk pokok Calathea?

Pokok Calathea akan selamat dengan membaja dari musim bunga hingga musim luruh, tidak termasuk musim sejuk di luar negara. Kebanyakannya memerlukan baja apabila mereka membesar dan sedang mengeluarkan bunga yang mekar. Anda boleh menjaga pokok ini dengan baja cecair atau mana-mana baja pokok rumah untuk mereka mendapatkan nutrien yang secukupnya. Ikut arahan yang diberikan pada paket baja dan cairkan mengikut sukatan yang sepatutnya. Sekiranya pokok anda langsung tidak tumbuh, tidak perlulah anda membajanya.

Bagi mendapatkan bekalan baja untuk Pokok Calathea, jom lihat 7 tapak semaian pokok terbaik di KL bagi segala keperluan tanaman dalam rumah anda.

Adakah pokok Calathea saya hampir mati?

dying-calathea-plants
© dewins | 123rf

Berikut merupakan beberapa simptom untuk mengenal pasti adakah pokok Calathea berada dalam bahaya dan apa yang menyebabkannya.  Sebagai contoh, kenapa daun Calathea kering dan sebagainya. Dengan perkongsian ini, ia akan memberi anda penyelesaian untuk merawat pokok  Calathea dengan cara yang betul.

 • Simptom: Daun berwarna perang

Sebab: Kurang kelembapan

 • Simptom: Hujung pucuk daun berwarna perang

Sebab: Air mengandungi terlalu banyak mineral atau bahan kimia, tukar kepada air yang ditapis sahaja.

 • Simptom: Daun bergulung dan layu

Sebab: Kekurangan air

 • Simptom: Daun berwarna kuning dengan tompok hitam di bawah

Sebab: Terlebih air

 • Simptom: Warna yang semakin pudar atau hilang kepekatan warna

Sebab: Cahaya matahari terus ke pokok

 • Simptom: Bintik atau tompok pada daun

Sebab: Jangkitan Fungus  atau pencemaran mineral

 • Simptom: Daun yang dipenuhi agas Fungus yang kelihatan seperti lalat buah

Sebab: Kelembapan yang tinggi di dalam tanah. Anda boleh menghapuskan mereka dengan menyiram di bawah pokok berbanding dengan merendam pasu di dalam air, meninggalkan hanya satu inci tanah di bahagian atas kering. Jika itu masih tidak berkesan, cuba campurkan bahan diatomaceous earth dengan bahagian atas tanah.

BACA: Cara tanam Sirih Cina (Peperomia Pellucida) dan khasiatnya untuk kesihatan

Mengapa daun Calathea naik menegak pada waktu malam?

Prayer plant ini merupakan nama panggilan Calathea disebakan daun Calathea berubah posisi bergantung kepada kedudukan matahari. Pada waktu malam, daun mereka akan menegak ke atas dan pada waktu pagi ia akan jatuh ke bawah. Pergerakan ini dibantu oleh nod yang mengembang  di bahagian bawah daun, berfungsi untuk  mengubahsuai tekanan air supaya daun boleh menyerap maksimum cahaya matahari dengan tarikan graviti ke arah matahari.

 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain